The headlines that made most buzz on this page
11/10/21 12:16
6.98% of the views
מאת IsraelDefense
דיווחים במטרו ובסאן הבריטים טוענים כי שרי הממשלה בבריטניה עודכנו כי מרגל רוסי העתיק את הנוסחא לחיסון AstraZeneca http://kremlin.ru/events/president/news/66762/photos/66731 דיווח באתר metro.co.uk חושף כי חברי ממשלה בריטים קיבלו מידע כי מרגלים רוסים גנבו את הנוסחא לחיסון הקורונה, AstraZeneca, ועל בסיסו פיתחו את החיסון הרוסי - ספוטניק.
״הם אומרים שיש להם הוכחה לכך שצולמו נתונים חיוניים מחברת התרופות - כולל התוכנית עבור חיסון נגיף הקוביד״, נכתב בפרסום של thesun. ״צוותי האבטחה בטוחים שזה הועתק. לפיהם, הנתונים נגנבו על ידי סוכן זר באופן אישי.״
שר הפנים, דמיאן הינדס, אמר: "אנו חיים בעולם שבו יש פעילות מדינה המבקשת לעסוק בריגול תעשייתי ובריגול כלכלי. אנו מתמודדים עם איומים כאלו. הם מתוחכמים יותר, הם נרחבים יותר מאי פעם. כל הזמן יש מדינות זרות שהיו רוצות לשים את ידן על מידע רגיש כולל לפעמים סודות מסחריים".
11/10/21 13:53
6.35% of the views
מאת IsraelDefense
קובי גדעון - לע״מ הממשלה אישרה היום (ב'), את מינויו של סגן ראש השב"כ, רונן בר, לתפקיד ראש שירות הביטחון הכללי. רונן בר (55), נשוי ואב לשלושה, בוגר תואר ראשון במדעי המדינה ופילוסופיה מאוניברסיטת ת"א, ותואר שני במנהל ציבורי מאוניברסיטת הארוורד. את שירותו הצבאי בצה"ל ביצע כלוחם בסיירת מטכ"ל, ולאחר מכן התגייס לשב"כ כלוחם ביחידת המבצעים.
במסגרת שירותו ארוך השנים למען ביטחון ישראל, לחם ופיקד על מבצעים רבים ברצועת עזה, ביהודה ושומרון ובלבנון. בשנת 2011 מונה לראש אגף המבצעים בשב"כ, בשנת 2016 מונה לראש אגף המטה האחראי על בניין הכח של הארגון ובשנת 2018 מונה לסגן ראש השירות, תפקיד אותו הוא מילא בשנתיים וחצי האחרונות.
ראש הממשלה, נפתלי בנט: "רונן הוא לוחם אמיץ ומפקד נועז, שעסק לאורך כל חייו במשימה העליונה מכולן - הגנה על ביטחון ישראל. הוא סיכן את חייו לא פעם למען המולדת. רונן צמח בשורות הארגון ושירת בו בשורה של תפקידים שונים, בהם תרם תרומה כבירה לשמירה על ביטחון המדינה ואזרחיה. עם כניסתו כעת לתפקיד ראש השב"כ, אני בטוח כי הוא יצעיד את השירות קדימה לפסגות חדשות של עשייה ומצוינות".
שר הביטחון בני גנץ: "רונן, בשמי ובשם כל מערכת הביטחון, בהצלחה. אנו מכירים שנים ארוכות, ואני בטוח שתבצע את תפקידך במסירות, במקצועיות, ובממלכתיות ותביא את הארגון לשיאים חדשים. בשנים האחרונות, שיפרנו משמעותית את זה שיתוף הפעולה הבין-ארגוני, וביחד נמשיך ונפעל כאגרוף אחד נגד הטרור ולמען ביטחון ישראל."
11/10/21 14:14
6.35% of the views
מאת IsraelDefense
המפלגה הפופולארית של ראש ממשלת צ'כיה אנדריי באביש איבדה אחיזה בשלטון. עסקת הנשק עם רפאל נחתנה כחמישה ימים טרם מהפך פוליטי בצ׳כיה קרדיט: אגף דוברות והסברה, משרד הביטחון
ביום שלישי שעבר, ה-5.10.2021, דיווח משרד הביטחון כי נסגרה ונחתמה עסקת הרכש של מערכות ספיידר בין ממשלת צ׳כיה לחברת רפאל. סכום העסקה עומד על כ-620 מליוני דולרים. אתמול (א), ה-10.10.2021, דווח בצ׳כיה על מהפך פוליטי.
המפלגה הפופולארית של ראש ממשלת צ'כיה אנדריי באביש איבדה אחיזה בשלטון. אותה ממשלה שחתמה על ההסכם עם רפאל. נשיא צ׳כיה, מילוש זמן, הובל לחדר מיון לאחר תוצאות הבחירות.
כאשר 100% מהקולות נספרו, ברית המרכז-ימין ספולו (ביחד) זכתה ברוב הקולות עם 27.79%, ואחריה מפלגת ANO של באביש עם 27.12%, וקואליציית פירסטאן עם 15.62%. ההחלטה את מי למנות כראש ממשלה נתונה כעת בידיו של הנשיא, שכאמור נמצא בבית חולים. גם אם באביש יקבל את המינוי, כפי שצופים בצ׳כיה, לא יהיה לו רוב בפרלמנט והוא יפול בהצעת האי אמון הראשונה שתבוא.
"אנחנו השינוי. אתה השינוי", אמר ביום שבת האחרון מנהיג ספולו, פטר פיאלה, וטען שניצח בפני קהל מריע. מנהיג קואליציית פירסטאן, איוון ברטוש, אמר כי שיחות עם ספולו "על האפשרויות להקים ממשלה חדשה" צפויות להתחיל בשבת הקרובה. "הדומיננטיות של אנדריי באביש הסתיימה, והמפלגות הדמוקרטיות הראו שעידן הכאוס כנראה מאחורינו", אמר ברטוש.
לסיכום, אם חתימת העסקה עם רפאל הייתה מתעכבת במספר ימים, ייתכן והיא לא הייתה נחתמת או לכל הפחות הייתה נדחית במספר חודשים עד להקמת ממשלה חדשה בצ׳כיה. האם היה מידע מוקדם בצד הצ׳כי לגבי האפשרות שבאביש יפסיד ולכן קידמו את העסקה מספר ימים טרם הבחירות? זו תשאר שאלה פתוחה.
11/10/21 12:22
6.03% of the views
מאת IsraelDefense
אגף 'סיבט' במשרד הביטחון יחנוך בתערוכה ביתן לאומי בהשתתפות 18 תעשיות ביטחוניות וחברות סטארטאפ ישראליות אילוסטרציה. שר הביטחון, בני גנץ, בביקור באלביט. צילום: אריאל חרמוני - משהב״ט אגף סיבט חוזר להופיע בתערוכה היוקרתית אחרי הפסקה של שנתיים כתוצאה ממשבר הקורונה. בנוסף משתתף האגף החודש בתערוכות הביטחוניות בצ'כיה ובדרום קוריאה.
'חודש התערוכות הביטחוניות'. עם פתיחת הרבעון האחרון של השנה, אגף הסיוע ליצוא הביטחוני, 'סיבט', והתעשיות הביטחוניות הישראליות משתתפים בשלוש תערוכות ביטחוניות מרכזיות ברחבי העולם. גולת הכותרת היא תערוכת צבא היבשה האמריקני, AUSA, שתיפתח היום (ב') בוושינגטון בהשתתפות משלחות רבות מרחבי העולם. התערוכה היוקרתית נפתחת לאחר הפסקה בעקבות משבר הקורונה.
אגף 'סיבט' במשרד הביטחון יחנוך בתערוכה ביתן לאומי בהשתתפות 18 תעשיות ביטחוניות וחברות סטארטאפ ישראליות: ADL TRAINING SOLUTIONS, AERODAN SYSTEMS, AERO SOL, COPTERPIX, CYBERTOKA, חגור, מגם, ניר אור, MS TECH, PHYSICAL LOGIC, רדלר טכנולוגיות, רשף טכנולוגיות.
רובוטיקן, RP OPTICAL LAB, RT, SPEAR UAV, TACTICAL ROBOTICS והחברה הממשלתית 'תומר', המתמחה בייצור מערכות הנעה רקטית, שזו הופעתה הראשונה בתערוכה בינלאומית. רפאל, התעשייה האווירית ואלביט מערכות, ישתתפו גם הן בתערוכה.
ראש 'סיבט' במשרד הביטחון, תא"ל (מיל') יאיר קולס, שיחנוך את הביתן הלאומי בתערוכה בוושינגטון: "אנו שמחים לשוב ולהופיע בתערוכות ביטחוניות בעולם, למרות הקורונה, המגוון הרחב של מוצרים שנציג בתערוכה זו מבטא באופן הטוב ביותר את היתרון הייחודי של מערכת הביטחון הישראלית - תעשיות גדולות לצד חברות סטארטאפ עם פתרונות יוצאי דופן בקצה הטכנולוגיה.״
11/10/21 11:15
5.71% of the views
מאת IsraelDefense
מדובר בכרב״מ בעל כושר נשיאה מעל שני טונות המונע חשמלית בהספק של 74kWh באמצעות סוללות וכולל עמדת נשק https://twitter.com/MelanieRovery/status/1447472869135593475?s=20 פרסום של MelanieRovery חושף כרב״מ תוצרת פלסן. החשיפה במסגרת תערוכת AUSA2021. מדובר בכרב״מ במשקל מעל שני טונות המונע חשמלית בהספק של 74kWh באמצעות סוללות.
הכלי תחת השם All-Terrain Electric Mission Module או ATeMM המשווק על ידי פלסן צפון אמריקה.
״ניתן לחבר את ה- ATeMM בקלות לכל רכב מוביל באמצעות חיבור מהיר של שלוש נקודות, כותבים באתר פלסן. ״חיבור כזה מאפשר לפעול כפלטפורמה מסונכרנת, גמישה וזריזה של 6 × 6, ומאפשר למפעיל חווית נהיגה פשוטה ושקופה.״
בתצוגה בAUSA2021 פלסן חיברו שניים כאלו יחד לכרב״מ עצמאי עם עמדת נשק.
11/10/21 12:37
5.71% of the views
מאת IsraelDefense
גורמים רוסים אמרו כי אישור רגולטורי לאפשר זרימת גז דרך צינור Nord Stream 2 השנוי במחלוקת בגרמניה יעזור לפתור את המשבר. כמה אנליסטים הציעו שמוסקבה מחריפה את לחץ המחירים כדי לאלץ תוצאה כזו Ambassador Vladimir A.Chizhov. https://russiaeu.ru/en/biography שגריר הקרמלין באיחוד האירופי קרא לאירופה לתקן את הקשרים עם מוסקווה על מנת להימנע ממחסור עתידי בגז, אך התעקש כי לרוסיה אין קשר לזינוק המחירים האחרון.
ולדימיר צ'יז'וב, נציג הקבע של רוסיה באיחוד האירופי, אמר כי הוא מצפה מגזפרום, היצואן שבשליטת המדינה המספקת 35 אחוז מצרכי הגז האירופאים, להגיב במהירות להנחיות הנשיא ולדימיר פוטין להתאים את התפוקה.
הפעולה, שתסייע לבלום את מחירי הסיטונאים הממריאים, צפויה להגיע "במוקדם ולא במאוחר", אמר. פוטין "נתן עצות לגזפרום, כדי להיות גמישים יותר. ומשהו גורם לי לחשוב שגזפרום תקשיב", אמר צ'יז'וב ל"פייננשל טיימס".
בעודו דוחה את טענות המחוקקים האירופיים כי רוסיה מילאה תפקיד במצוקת הגז באירופה, אמר צ'ישוב כי בחירתה של אירופה היא להתייחס למוסקבה כאל "יריב" גיאופוליטי.
"עיקר העניין הוא רק עניין של ניסוחים," אמר. "שנה את היריב לשותף והדברים נפתרים בקלות רבה יותר. . . כאשר האיחוד האירופי ימצא מספיק רצון פוליטי לעשות זאת, הם יידעו היכן למצוא אותנו".
מחירי הגז הטבעי באירופה זינקו והעלו את החשש ממשבר דלק חורפי והעמידו את ההתאוששות הכלכלית בסכנה. בשלב מסוים בשבוע שעבר הגיעו מחירי הגז לכמעט פי 10 מרמתם מתחילת השנה, לפני שירדו בפתאומיות לאחר שפוטין רמז שגזפרום עשויה להגדיל את האספקה.
צ'יז'וב התעקש שלמוסקבה אין אינטרסים בעליית מחירי הדלק. "זה לא מקדם יציבות", אמר. "אנשים יתחילו להסתכל מסביב, ויחזרו לפחם, מה שכבר עושים".
מחירי שיא ורזרבות נמוכות גרמו לממשלות האיחוד האירופי לחשוש ממחסור בחורף והובילו לדרישות מצד כמה מהמדינות החברות בבריסל לשקול צעדי חירום או רפורמות חדשות. אבל נציב האנרגיה, כדרי סימסון, אמר ל- FT בשבוע שעבר כי שורשי המשבר "לא נוצרו כאן באירופה".
חורפים קרים באירופה ובאסיה רוקנו גז באחסון בעוד שהריבאונד הכלכלי מהמגיפה דחף את הביקוש וירידת מהירות הרוח באירופה בקיץ הפחיתו את ייצור האנרגיה המתחדשת.
גורמים רוסים אמרו כי אישור רגולטורי לאפשר זרימת גז דרך צינור Nord Stream 2 השנוי במחלוקת בגרמניה יעזור לפתור את המשבר. כמה אנליסטים הציעו שמוסקבה מחריפה את לחץ המחירים כדי לאלץ תוצאה כזו. ארה"ב ומדינות מזרח אירופה רבות מתנגדות לצינור, שלדבריהן נועד לעקוף את מעבר הגז באוקראינה.
צ'יז'וב אמר כי מדיניות האנרגיה של האיחוד האירופי עצמה החמירה את מצוקות הגוש, כמו גם חוסר רצון בקרב חברות האנרגיה האירופאיות לשלם יותר כדי לחדש את עתודותיהן. "כל הבעיות שעולות נוצרו באופן מלאכותי. בעיקר מסיבות פוליטיות ", אמר.
עם זאת, קלאוס-דיטר מאובאך, מנכ"ל חברת הגז הגרמנית יוניפר, לקוח של גזפרום, הציע בשבוע שעבר כי האספקה היא הבעיה. יוניפר "תשמח אם גזפרום. . . תספק אצוות נוספות כדי לצנן את המצב ולהוריד את מחיר הדלק ", אמר בכנס ברוסיה.
11/10/21 08:33
5.4% of the views
מאת IsraelDefense
הסתמכות הרמטכ״ל על החלטת ממשלה משנת 1961, שההקשר בו התקבלה אינו ברור וספק אם מתאים 60 שנים אחרי, על מנת לעקוף את האוצר ולהגדיל את החוב הציבורי - אינה מוסרית. אם רוצים להגדיל פנסיה ליוצאי צה״ל, נדרש דיון בכנסת שמביא בחשבון את המצב הפיננסי של המדינה בעת זו ואת ההצדקה להגדלת החוב לדורות הבאים צילום: דובר צה״ל בעקבות הוראת בג״צ, צה״ל רוצה לעגן את תוספת הרמטכ״ל בחוק. במה מדובר? ובכן, מדובר בתוספת שכר לאנשי הקבע הפורשים לגמלאות בדמות תוספת לפנסיה החודשית שלהם. על מה מתבסס צה״ל? על החלטת ממשלה ישנה משנה 1961 (החלטת ממשלה 849). אותה החלטה מאז, גורסת כי הרמטכ״ל יכול לאשר תוספת פנסיה לפורשי צה״ל לפי שיקול דעתו.
עלה תאנה
רק מה? החלטת ממשלה משנת 1961 אינה בהכרח נכונה למצב הפיננסי של המדינה 60 שנים אחרי. אבל את הרמטכ״ל או את שר הביטחון זה לא מעניין. מבחינתם, כל אפשרות להשתמש בהחלטות ממשלה, ישנות ולא רלוונטיות ככל שיהיו, לטובת עוד כסף מהקופה הציבורית - מבורכת.
מדוע הביקורת? משתי סיבות - מהות וסדר שלטוני. נתחיל בסדר השלטוני. אם הרמטכ״ל, שר הביטחון ווועדת חוץ וביטחון חושבים שמגיע לפורשי צה״ל פנסיה גדולה יותר - שישנו את ההסדר הקיים מול האוצר ויאגדו את כלל התנאים לפורשים תחת החלטה אחת. כך, הציבור יוכל לדעת בשקיפות את מודל הגמלאות של יוצאי צה״ל בצורה ריכוזית וברורה. הנוהג (המגונה) שבו מסבכים בכוונה את מודל השכר של גימלאי צה״ל כדי שהציבור לא יבין ולא ישאל שאלות - אינו מתאים לישראל 2021, בואך 2022.
מהות. בהחלטת הממשלה מ1961 נכתב כי לצורך קביעת זכות לקיצבת פרישה של חייל פלוני, רשאי הרמטכ״ל — אם היה סבור שקיימות נסיבות כלכליות או אחרות המצדיקות זאת — להגדיל את הפנסיה של החייל. 60 שנים אחרי, הרמטכ״ל נותן את התוספת ל98 אחוזים מהפורשים. איפה ״שיקול דעתו״ נכנס לתמונה? לא ברור. גם ההקשר של החלטת הממשלה מאז אינו ברור. מדוע נותנים לרמטכ״ל, שאינו אמון על הקופה הציבורית, להחליט על הגדל הפנסיות שמשלם הציבור ליוצאי צה״ל?
ניתן להעריך כי בשנת 1961, לא חשבו לעומק כיצד תשפיע החלטה זו 60 שנים אחרי על תקציב המדינה. מדובר בהחלטה שהתקבלה 13 שנים בלבד לאחר הקמת המדינה. באותה עת, האוכלוסיה הייתה יותר קטנה, צה״ל יותר קטן. ניתן גם להעריך שאין כוונת המשורר בכך ש100 אחוזים מהפורשים יקבלו תוספת רמטכ״ל וגם לא שההחלטה דנן תהווה תירוץ, 60 שנים אחרי, לערוץ ׳עוקף אוצר׳ שמטרתו הגדלת התנאים של משרתי הקבע הפורשים ללא דיון מהותי בכך בכנסת.
האם תוספת הרמטכ״ל מוצדקת? אין לכך תשובה. לא מתקיים על כך דיון בכנסת או בממשלה. למה צריך? יש עלה תאנה - אפשר להתלבש על החלטה מלפני 60 שנים. הפנסיה של יוצאי צה״ל, מערכת הביטחון וכלל עובדי המדינה היא אחת ההוצאות הגדולות ביותר על כוח אדם שמוציאה הממשלה כל שנה. בהיוון עתידי של החוב, מדובר בכ-800 מיליארדי שקלים, חוב, שהמדינה מייצרת לאזרחים העתידיים. כן, הילדים והנכדים שלכם שיחיו כאן. תוספת הרמטכ״ל מגדילה את החוב הזה משמעותית - ללא שום בסיס מוסרי ברור.
בכמה כסף מדובר?
ובכן, עד כה תוספת הרמטכ״ל הייתה מוגבלת לכאלו שזכאים לפנסיה תקציבית. על פי פרסום בכלכליסט, מדובר בהוצאה שנתית של כ1.1 מיליארדי ש״ח. זהו החלק היחסי של תוספת הרמטכ״ל מתוך סך של 8 מיליארדי ש״ח בשנה עלות הפנסיות של צה״ל. אם תקציב המדינה עומד על כ-400 מיליארדי ש״ח בשנה, מדובר בכ-2 אחוזים מהתקציב. רק על פורשי צה״ל. החקיקה החדשה, על פי הערכות, תוסיף למספר הזה עוד כ-400 מליוני ש״ח בשנה.
מדוע צריך כעת חקיקה לתוספת רמטכ״ל? מכיוון שבג״צ טען בפני הממשלה שהחלטת ממשלה אינה מספיקה וגם לא ״נוהג״ שאינו מעוגן בחוק. הפנסיה התקציבית הסתיימה בשנת 2004, כאשר המדינה עברה למודל פנסיה צוברת גם לפורשי צה״ל. אולם, מכיוון שאלו הזכאים לפנסיה תקציבית נמצאים היום בשכבת גיל 38, והם עתידים לפרוש בגיל 42, הרמטכ״ל יגיע למצב שעוד מספר שנים, לא יהיה לו למי לתת את התוספת ללא חקיקה מתאימה.
כאמור, אם יש מקור הכנסה לא מוותרים עליו, לכן צה״ל רוצה כעת לעגן את התוספת בחוק - לכל מי שמשתחרר לגמלאות בצה״ל. לא משנה באיזה מסלול פנסיה הוא מבוטח. כלומר, בחקיקה החדשה, 100 אחוז מהגימלאים החדשים יקבלו תוספת לפנסיה. עד היום קיבלו אותה 98 אחוזים מהפורשים. לא ממש ברוח הדברים של ההחלטה מ1961, כאמור.
חסכון? באוצר לא מכירים
בהצעת החוק הנוכחית טוענים בצה״ל כי ״המתווה המוצע מקטין את שיעור ההשלמה הממוצע ביחס להסדר הקיים ומצמצם עד כדי ביטול השלמות בשיעורים חריגים שהתאפשרו במסגרתו. המתווה מביא להתייעלות ולחיסכון, ומקטין את החבות האקטוארית, הכל ביחס להסדר הקיים.״
ובכן, שאלתי את האוצר איך חישבו במשרד הביטחון את החסכון בחקיקה המבוקשת? הרי אין בהצעת החוק משוואה שניתן באמצעותה להשוות בין המצב הקיים למצב העתידי. באוצר הפנו אותי למשרד הביטחון וטענו שאין להם מושג אם זה חוסך כספי ציבור. פניתי למשרד הביטחון בשאלה דומה, תשובה טרם קיבלתי.
לסיכום, אם הממשלה רוצה לתת לכל פורש צה״ל מיליון דולר בחודש וטסלה, זכותה. רק שתחליט על כך באופן שקוף, תעגן את שכר הגימלאים בצורה מסודרת בחקיקה אחת, דרך חוק התקציב, בצורה שהציבור יוכל להבין את ההוצאות של צה״ל על פנסיה במקום אחד מרכזי. בלי תוספת רמטכ״ל, מענק יובל, תוספת מדד ועוד כל מיני תוספות שמטרתן לסבך את חישוב השכר הכולל. בכוונה תחילה.
חקיקה כזו תדרוש דיונים בוועדות הכנסת, אולי גם במליאה, כאשר תהליך קבלת ההחלטה הופך אותה למוסרית. זאת, מכיוון שנבחרי הציבור יצרטכו לדון בשאלה המהותית כמה כסף ראוי לשלם מהקופה הציבורית לכל פורש מצה״ל. שאלה שאינה פשוטה ציבורית, אך מתחייבת עבור הדורות הבאים שישאו בחוב.
התנהלות על ״טיס אוטומטי״ הנשען על החלטת ממשלה מלפני 60 שנים, שההקשר לאותה החלטה בכלל לא ברור - אינה מוסרית.
11/10/21 09:41
5.08% of the views
מאת IsraelDefense
תומר, חברה ביטחונית ממשלתית העוסקת בפיתוח וייצור מנועי טילים ורקטות, תציג בתערוכת AUSA המתקיימת בארה"ב דותן גבאי. צילום: תומר תומר - חברה ביטחונית ממשלתית, המהווה מוקד ידע לאומי של מדינת ישראל בתחום ההנעה הרקטית תציג יכולות מתקדמות בתחומי ההנעה הרקטית הקלה בתערוכת AUSA שתתקיים בוושינגטון.
תומר מפתחת ומייצרת בין היתר את המנועים לטילים ורקטות טקטיות בניהם רקטת האקסטרא, כידון קסום והרמפייג של אלביט מערכות.
סמנכ"ל שיווק ופיתוח עסקי של החברה דותן גבאי: ״תומר הגדירה את השוק האמריקאי כיעד אסטרטגי וסבורה כי קיימת סינרגיה ואפשרויות לשיתוף פעולה עסקי בן תומר לבין חברות ביטחוניות אמריקאיות לייצור ההנעה הרקטית ומנועים קלים בעבור תעשיות אלה. תומר תציג במסגרת הביתן המרכזי של סיב"ט יחד עם תעשיות ישראליות נוספות.״