The headlines that made most buzz on this page
05/04/23 17:08
53.3% of the views
מאת IsraelDefense
דרישת גובה היירוט המינימלי של המערכת נקבעה ל-15,000 מטר | היקף הרכש 316 מליון יורו תמונה: רפאל משרד ההגנה אישר לכוחות ההגנה הפיניים לרכוש את מערכת קלע דוד כמערכת ההגנה האווירית ארוכת הטווח הבאה של פינלנד. רפאל תספק את המערכת. שווי הרכש כ-316 מיליון יורו.
מערכת David's Sling תרחיב את הטווח המבצעי של יכולות ההגנה האווירית הקרקעית של פינלנד באופן משמעותי. דרישת גובה היירוט המינימלי של המערכת נקבעה ל-15,000 מטר.
רכישה זו תיצור יכולת חדשה עבור כוחות ההגנה הפיניים ליירט מטרות בגובה רב. במקביל, אנו ממשיכים בפיתוח השאפתני וארוך הטווח של יכולת ההגנה של פינלנד בסביבה ביטחונית חדשה, אמר שר ההגנה אנטי קאיקונן.
הרכש מורכב מחוזה ראשי בשווי של כ-213 מיליון יורו ומימוש מיידי של 103 מיליון יורו. החוזה כולל אופציות נוספות בשווי 216 מיליון יורו. מימוש אפשרי של אפשרויות אלו מחייב החלטה נפרדת.
חוזה הרכש יכלול חלק נפרד בין משרד ההגנה הישראלי למשרד ההגנה של פינלנד כדי להבטיח את אבטחת האספקה של המערכת. ההסדר יבטיח זמינות של רכיבי מערכת קריטיים.
מערכת קלע דוד היא מערכת הגנה אווירית ארוכת טווח שפותחה במשותף על ידי ישראל וארה"ב.
התעשייה הפינית, יחד עם רפאל ורייתאון, ישתתפו באינטגרציה של המערכת ובתכנון והצטיידות של גורמי הפיקוד והבקרה.
05/04/23 09:03
14.29% of the views
מאת IsraelDefense
מה הקשר בין רצף הארועים הביטחוניים בחזיתות השונות והמשבר הישראלי הפנימי? טור של עמיר רפפורט ערב פסח REUTERS/Issam Abdallah שטף הידיעות האחרונות על חדירת מל"טים לשטח ישראל, תקיפות חוזרות ונשנות של ישראל על יעדים בסוריה, ניסיונות פיגוע כלפי יעדים ישראליים על אדמת יוון, איומי סייבר מתגברים ואפילו פיגועי הירי בזירה הפלשתינית – יכולים להיראות כרצף מקרי של תקופת הסלמה ביטחונית "רגילה", בטח בימי הרמדאן הרגישים.
אבל התמונה הכללית מורכבת בהרבה: כל השחקנים האזוריים נמצאים בעיצומו של מאבק על "כללי משחק" חדשים, שיכולים להשפיע לשנים. המאבק על כללי המשחק עלול לגלוש בקלות להסלמה אזורית רב זירתית. זהו הסיכון הביטחוני העצום שראש הממשלה ושר הביטחון (על תנאי) דיברו עליו בפגישה בבסיס חיל האוויר ביום שלילי השבוע.
כדי להבין את התמונה הרחבה צריך לחזור עשור לאחור. כאשר ישראל החלה במדינות של "מב"מ" - מערכה בין המלחמות - שמטרתה למנוע מחיזבאללה להתעצם בכלי נשק בעלי יכולות אסטרטגיות ומאיראן להקים מאחז קדמי קרוב לישראל עד אדמת סוריה. מעל לכל ישנה גם המטרה האסטרטגית למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני.
במסגרת המב"מ, תקפה ישראל, על פי פרסומים זרים, מאות מטרות על אדמת סוריה, כולל שדות התעופה בדמשק ובחלב. לעתים לקחה אחריות רשמית על תקיפות שהיא מבצעת.
איראן מרגישה חזקה מאי פעם
מתחת לפני השטח, מתנהלת המלחמה על ידי כל הגורמים, הרבה מעבר לשטח סוריה. תקיפות של שיירות נשק היו גם בצפון עיראק, והתפרסמו ידיעות על התקפות סייבר, שרובן חסויות.
לארצות הברית ולרוסיה יש תפקיד במערכה: ארצות הברית תוקפת בעצמה יעדים איראניים מידי פעם (הרבה מעבר לחיסול של קאסם סולימאני בעיראק לפני למעלה משנתיים). רוסיה מאפשרת לישראל לבצע תקיפות על אדמת סוריה, שבה יש לה כוחות אוויריים.
כחלק ממדינות המב"מ כבר שיגרה איראן לישראל מטוס ללא טייס, שיורט ב-2018. תמיד היה ברור כי המדיניות הזאת לא יכולה להימשך לנצח, אבל ממש בימים אלה היא מאותגרת על ידי איראן וחיזבאללה ביתר שאת, בשל הצטברות של נסיבות.
סיבה אחת קשורה לשינויים הגאו אסטרטגיים העולמיים. מלחמת רוסיה- אוקראינה יוצרת סדר עולמי חדש, כולל הברית של איראן עם רוסיה, הזקוקה נואשות למל"טים התוקפים, שהיא שולחת לה. גם הסינים מייצרים חזית לעומתית לארצות הברית, בפרופיל כמה שפחות גבוה. איראן מרגישה חזקה מאי פעם, והיא מעשירה אורניום בקצב מואץ ממש בימים אלה.
השינוי האסטרטגי, שכולל התקרבות איראן לערב הסעודית למדינות הסכמי אברהם במפרץ הפרסי ואת המשבר וההפגנות הנרחבות בישראל, נתפס כחולשה ישראלית בבירות ובטהרן. שינוי זה מעודד את איראן וחיזבאללה לנסות לשנות את משוואת המב"מ, שכללה עד כה תגובה מוגבלת על התקפות ישראליות בשטח סוריה (ישראל נמנעת כמעט לחלוטין מלתקוף את חיזבאללה על אדמת לבנון עצמה, בפעמים היחידות שעשתה זאת, נסראללה תמיד הקפיד על תגובת נגד).
נקודת מפנה: הפיגוע בצומת מגידו
הארוע המכונן בהקשר לשינוי משוואת במב"מ התרחש ב13 במרס. חלק מפרטי הפרשה הזאת עדיין אסורים בפרסום, אבל מותר לספר כי בשיאן של ההפגנות, יצא באותו יום מלבנון מחבל (ישראל לא האשימה את חיזבאללה באופן פומבי, ונסראללה לא לקח אחריות על הארוע).
המחבל טיפס מעל גדר ההפרדה כנראה באמצעות סולם, הגיע עד למגידו, הניח שם מטען רב עוצמה במיוחד, שפצע קשות אזרח ערבי ישראלי, ואותר על ידי כוחות הביטחון לפני שחזר לשטח לבנון. יש להניח כי לא פעל לבדו. כאמור המסתורין סביב הפיגוע הזה עדיין רב.
כך או כך, די ברור שחסן נסראללה עומד מאחוריו, ושהוא אינו מעוניין לפתוח במלחמה כוללת כנד ישראל. המטרה שלו הייתה לשגר איתות לישראל, לפיו כמו שהיא פוגעת בו בשטח סוריה ולעתים בלבנון, ביכולתו לבצע פיגועים אסטרטגיים בישראל.
האיתות נקלט היטב ועורר דילמה רבה במערכת הביטחון בישראל - כיצד להגיב? כפי הנראה התגובה הגיעה השבוע כאשר ישראל תקפה יעדים של חיזבאללה וכוח אל קודס של איראן כמה פעמים בשטח סוריה.
כל זאת אחרי ששר הביטחון פוטר, והפיטורין שלו הושהו. מנגד, התפרסמו הפרטים על סיכול הפיגוע המיוחס לאיראן על אדמת יוון, והיירוט של מל"ט איראני שחדר לישראל משטח סוריה ונוטרל על ידי חיל האוויר באמצעים אלקטרוניים.
הזירה הפלשתינית
בינתיים, בלי קשר למב"מ, מתנהל מאבק על כללי המשחק גם בזירה הפלשתינית. יכול להיות שחיסול המל"ט מעל רצועת עזה ביום שני השבוע קשור לכך, יותר מאשר לזירה מול איראן וחיזבאללה. גם אם הזירות אינן קשורות זו לזו - הן מקרינות אחת על השנייה.
מה הלאה?
חשוב לזכור כי האיום הקיומי והגדול ביותר על ישראל ועל האזור כולו הוא פצצת גרעין איראנית ראשונה. זו הסיבה שגורמים אמריקאים כמעט התפוצצו מזעם, כאשר שמעו על פיטורי שר הביטחון, שמוביל את הדיונים הרגישים והעמוקים ביותר בין הצדדים בנושא הלוהט הזה.
שר הביטחון עצמו הפעיל ערוץ פוליטי: איש קשר המקורב מאוד גם לבני גנץ וגם לאריה דרעי, שפעלו לבטל את הפיטורין, על בסיס התנצלות של יואב גלנט רק לגבי עיתוי ההודעה שלו לציבור בהקשר של הרפורמה.
בינתיים, לא הייתה שום התנצלות והפיטורין לא בוטלו, רק הושהו. כך או כך, המציאות האזורית חזקה יותר מדאיגה יותר אפילו מההפגנות וחזקה ממשחקי האגו בין יואב גלנט לנתניהו: הם נאלצו לבלות ביחד באותו חדר ביום שני בבסיס חיל האוויר, ביחד עם הרמטכ"ל ועם מפקד חיל האוויר, ולעסוק בדבר האמיתי.
כמה שעות אחרי הפגישה, דיווחו כלי התקשורת על התקיפה הנרחבת ביותר על אדמת סוריה בתקופה האחרונה. בעקבותיה, הכדור שוב חזר לאיראן ולחיזבאללה. החשש הגדול (האמיתי) הוא שמשחקי האיתותים יגלשו למלחמה רבתי בכמה זירות במקביל, למרות ששום צד אינו מעוניין בך.
כבר היו דברים מעולם: כך, פיגוע החטיפה שיזם חסן נסראללה ב-6 ביולי ה2006 הוביל בזמנו למלחמת לבנון השנייה, שיצרה בפני עצמה מציאות ביטחונית שהחזיקה מעמד בגבול ישראל- לבנון 17 שנים. האם תמה תקופה זו?
05/04/23 11:28
13.74% of the views
מאת IsraelDefense
בדיקה של שלושה נהלי משטרה הקשורים לנפיצים מעלה תהיות לגבי תדירות העדכון שלהם - נוהל אחד מתבסס על צו שבוטל לפני 22 שנים | בנוהל אחר, מוגדרים אנשי קשר שנפטרו או יצאו לפנסיה תמונה: משטרת ישראל במאמר זה אתייחס לשלושה נהלי משטרת ישראל, שהותרו לעיון על פי חוק חופש המידע ושמפורסמים באתר האינטרנט של משטרת ישראל: פיקוח על הפעלת זיקוקין די נור, נוהל ערכה פירוטכנית בכלי שייט משטרתי ופיקוח על כלי רכב המובילים חומרי נפץ.
נוהל המשטרה אינו תואם את החקיקה הישראלית
נוהל פיקוח על הפעלת זיקוקין די נור של משטרת ישראל מתייחס לאופן הטיפול המשטרתי בנוגע למתן היתר להפעלת זיקוקין, שקוטרם 40 מ"מ ויותר.
וכך נכתב בנוהל: "זיקוקין דינור הם אמצעים פירוטכניים, המשמשים באירועים חגיגיים ציבוריים ופרטיים. הם אמצעים מסוכנים העלולים לגרום לנזקים ופגיעה בחיי אדם, אם השימוש בהם נעשה בלא שמירה על כללי בטיחות וזהירות ראויים. הפעלת זיקוקין שקוטרם קטן מ- 40 מ"מ, אינה כפופה לחוק חומרי נפץ ואינה טעונה היתר".
בתאריך 29/03/2023 פורסמו באתר האינטרנט של משטרת ישראל הנחיות להוראת שעה של אכרזת חומרי נפץ. לפי אותה הוראת שעה התווסף סיווג נוסף באכרזת חומרי נפץ (חומרי נפץ מאושרים), התשנ"ט-1999, לפיה זיקוקין דינור שהם: כוורת זיקוקין מועפים או חלקיהן ופגזי זיקוקין או חלקיהם – הוכרזו כחומר נפץ מאושר, וזאת כהוראת שעה שתוקפה למשך 9 חודשים.
בדברי ההסבר, שפורסמו לטיוטת הוראת השעה נכתב, כי "האכרזה כיום על זיקוקין דינור בהתאם לסוג 11 מפנה לקטגוריות הקבועות בתקן הישראלי. בשל הקושי הראייתי להוכיח את פליליות החזקת הזיקוקין שנובע מהמצב הקיים שלפיו מוגדרים זיקוקין דינור בהתאם לקטגוריות לפי התקן הישראלי, מוצע להוסיף לאכרזה זיקוקין דינור מסוג כוורות זיקוקין מועפים או חלקיהן ופגזי זיקוקין או חלקיהם, מבלי צורך להוכיח את שייכותם לקטגוריה לפי התקן הישראלי כנדרש בסוג 11, וכן יאפשר את החמרת הענישה הפלילית".
עוד נכתב שם, שהוראת השעה תאפשר "אכיפה יעילה יותר של משטרת ישראל על פעילות העבריינית ופלילית בשימוש בזיקוקין דינור מסוג כוורות זיקוקין מועפים ופגזי זיקוקין וכן הקלה ביכולת הוכחת ההפללה הנדרשת בבתי המשפט לצד החמרת הענישה".
מעבר לכך קיים איסור על יבוא זיקוקין די-נור מועפים המסווגים בפרט מכס 36.04 בצו תעריף המכס והשייכים לקטגוריה 2 כמשמעותה בתקן ישראלי ת"י 4373 או בתקן אירופאי 15947 EN; מתאריך 18/11/2014 כהוראת שעה, ומתאריך 03/11/2015 אישרה ועדת הכלכלה את צו היבוא והיצוא (איסור יבוא זיקוקין די-נור), התשע"ו-2015, לצמיתות.
מכאן שהגדרת זיקוקין די-נור בנוהל משטרת ישראל ("הפעלת זיקוקין שקוטרם קטן מ- 40 מ"מ, אינה כפופה לחוק חומרי נפץ ואינה טעונה היתר") אינה עולה בקנה אחד עם שני חיקוקים: אכרזת חומרי נפץ (חומרי נפץ מאושרים) (הוראת שעה), תשפ"ג- 2023 וצו היבוא והיצוא (איסור יבוא זיקוקין די-נור), התשע"ו-2015. לפיכך על משטרת ישראל לעדכן את נוהל פיקוח על הפעלת זיקוקין די נור.
אנשי הקשר יצאו לפנסיה או נפטרו
נוהל זה עוסק בציוד פירוטכני הנמצא בכלי השייט המשטרתי ומשמש לסימון מצוקה בים. הציוד המסווג כחומר בעירה מסוכן ולכן ישנה חשיבות לשמור על כל כללי הבטיחות הנדרשים ברכש, באחסנה, בשימוש, והשמדתו כאשר הציוד פג תוקף.
מטרת הנוהל היא הסדרת מסגרת אחידה ומחייבת לרכש, אכסון, שימוש ואימונים בציוד פירוטכני בשיטור הימי, בכפוף להוראות הבטיחות.
בפסקה העוסקת בנושא טיפול בציוד פירוטכני פג תוקף או שאינו תקין, נכתב כי האחריות לטיפול בנושא השמדת ציוד פירוטכני הינה של משרד התמ"ת, ושבמידת הצורך יש להזמין את אנשי תמ"ת לטיפול בציוד.
וכאן מפרט הנוהל את השמות ואת מספרי הטלפון של שלושה בעלי תפקידים. א-מה-מה?
הראשון ז"ל נפטר לפני למעלה מ-6 שנים. השני יבדל"א פרש לגמלאות לפני למעלה מ-6 שנים. השלישי יבדל"א – מספר הטלפון שמצוין בצידו אינו פעיל כבר מספר שנים.
לפיכך, ראוי שמשטרת ישראל תעדכן את הפרטים של אנשי הקשר במשרד העבודה (כשמו כיום).
הצו בוטל לפני למעלה מ-22 שנה
מדובר בנוהל, שתאריך הפרסום שלו ותאריך התחילה שלו זהה: 24/03/2019. בסעיף 1 לנוהל (הגדרות) מצוין, בין היתר, "הצו"– צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (שירותי הובלה ושירותי גרורים), תשל"ט–1978.
בנוהל נכתב, ש"למשטרת ישראל הסמכות לפקח שהעוסקים בשינוע והובלת חומרי נפץ בכלי רכב יפעלו על-פי הוראות וכללי הבטיחות הקבועים בחוק ובתקנות, וכן על-פי ההוראות והכללים הקבועים בצו, בפקודת התעבורה נוסח חדש, התשכ"א-1961, ובתקנות שהותקנו על-פיה".
אותו "צו", המופיע בסעיף 1 לנוהל (הגדרות) מאוזכר לאורך הנוהל מספר פעמים. למשל בהקשר של בדיקת חוקיות ההובלה: "איש משטרה שעצר רכב כאמור לעיל, יבדוק שנשמרים התנאים הקבועים בחיקוקים המוזכרים בסעיף 1 לעיל לגבי הובלת חומרי נפץ". או למשל בהקשר של הטיפול במקרה של הפרת תנאי ההובלה: "נתגלה בבדיקה כי הופר תנאי מהתנאים שפורטו בחיקוקים המנויים בסעיף 1 לעיל".
ואולם הצו האמור בוטל לפני למעלה מ-22 שנה. ב-18/01/2001 פורסם ברשומות צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (שירותי הובלה ושירותי גרורים) (ביטול), התשס"א-2001, באותו יום ממש שבו נכנסה לתוקף תקנה 5 (מתן רישיון מוביל) לתקנות שירותי הובלה, תשס"א-2001.
לפיכך על משטרת ישראל לעדכן גם נוהל זה.
תגובת המשטרה
״בימים אלו מבצעת משטרת ישראל עבודה לתיקוף הנהלים בהתאם לשינויים המתבקשים בשיתוף פעולה עם הגורמים הרלוונטיים. באשר להפעלה ושימוש של זיקוקין די נור, הרי שאלה מסוכנים ודורשים היתרים מתאימים להפעלתם.
״משטרת ישראל מקיימת פיקוח בנושא בהתאם לנוהל על מנת לשמור על שלום הציבור וביטחונו.״
05/04/23 09:14
9.34% of the views
מאת IsraelDefense
חבילת השדרוג כוללת סט מלא של חיישנים, אוויוניקה ומערכות עיבוד נתונים כדי לשפר את הביצועים של כטב"מ ה-Orbiter 2 תמונה: אירונאוטיקס אירונאוטיקס, מעצבת, מפתחת ויצרנית ישראלית של מערכות אוויריות בלתי מאוישות לשווקים הבינלאומיים של ביטחון והגנת המולדת, הודיעה כי חתמה לאחרונה עם כוחות ההגנה הפינים (FDF) על חוזה שדרוג למערך הקיים של כטב"מי המיני Orbiter 2. שווי העסקה לא נמסר.
על פי תנאי החוזה, אירונאוטיקס תספק לכוחות ההגנה הפינים חבילת שדרוג מקיפה הכוללת סט מלא של חיישנים, אוויוניקה ומערכות עיבוד נתונים כדי לשפר את ביצועי המערכת. החוזה כולל גם העברה משמעותית של ידע, הגדלת רמת העצמאות הביצועית של ה-FDF והבטחת יכולות התחזוקה והתמיכה של מערך Orbiter 2 לעשור הבא.
"אנו שמחים לחזק את הקשר שלנו עם כוחות ההגנה הפיניים באמצעות החוזה החדש הזה", אומר מתן פרי, סגן נשיא לשיווק ומכירות של אירונאוטיקס. "שדרוג ה-Orbiter 2 יאריך משמעותית את תוחלת החיים שלו, יבטיח ל-FDF יכולות מודיעין, מעקב וסיור חסכוניות וטקטיות לעשור הבא."
05/04/23 11:00
9.34% of the views
מאת IsraelDefense
המהלך מגיע לאחר שאיחוד האמירויות עברה באוגוסט לשדרג את הקשרים ואמרה שהיא מחזירה את השגריר שלה לטהראן https://twitter.com/HHShkMohd/status/1640682508898512897?s=20 איראן הודיעה ביום שלישי כי מינתה שגריר באיחוד האמירויות הערביות לראשונה מאז 2016, על רקע התאמה מחדש של היחסים בין מדינות המפרץ לאיראן.
המהלך מגיע לאחר שאיחוד האמירויות באוגוסט עברה לשדרג את הקשרים ואמרה שהיא מחזירה את השגריר שלה לטהראן.
איחוד האמירויות הורידה את היחסים עם איראן לאחר שסעודיה ניתקה את קשריה עם איראן בינואר 2016 לאחר שמפגינים איראנים הסתערו על שגרירות סעודיה בטהרן, בעקבות הוצאה להורג של איש דת שיעי בולט.
בשינוי כיוון, לאחר שנים של עוינות בין איראן וסעודיה, שאיימה על היציבות והביטחון במפרץ וסייעה לתדלק סכסוכים במזרח התיכון מתימן ועד סוריה, ריאד הודיעה בחודש שעבר כי תשקם את היחסים עם טהראן. זאת, באמצעות תיווך סין.
איחוד האמירויות, שיש לה קשרים עסקיים ומסחריים עם איראן הנמשכים יותר ממאה שנה, החלה להתחבר מחדש עם טהראן ב-2019 לאחר התקפות במימי המפרץ ובאתרי אנרגיה סעודיים.
אמירות דובאי באיחוד האמירויות היא אחד מהקשרים העיקריים של איראן לעולם החיצון.
השגריר החדש של איראן, רזא אמרי, שימש כמנכ"ל משרד הגולים האיראנים במשרד החוץ, כך מסרו כלי תקשורת ממלכתיים באיראן.