The headlines that made most buzz on this page
20/04/23 09:00
12.73% of the views
מאת IsraelDefense
"מכה קלה בכנף" - פסימיסטים ורואי שחורות חששו שההפגנות והמחאות וה"סרבנויות" יפגעו בחוסן הצה"לי. אין הוכחות לפגיעה כלשהי ברמות הכוננות והמבצעיות של צבא המילואים, הסדיר והקבע תמונה: דובר צה״ל ביום העצמאות הזה תהיה מדינת ישראל בת 75. צה"ל יהיה בן 75 חסר שבועיים. צה"ל הוקם רשמית ב-26 במאי 1948. דוד בן גוריון חתם על "פקודת צבא הגנה לישראל", וב-31 במאי פורסמה "פקודת יום להקמת צה"ל".
צבא תוקף מנצח
מלחמת ששת הימים ב-1967 היא הגדולה בניצחונות צה"ל בתולדותיו. מלחמה יזומה מתוכננת ומבוצעת בצורה מזהירה. מלחמת יום הכיפורים ב-1973 היא הגדולה בתבוסות צה"ל בתולדותיו. מלחמת הפתעה מוחלטת, היעדר מודיעין, יוזמת הפתיחה בידי שני צבאות בשתי חזיתות. התוצאה הסופית: צה"ל ישב במרחקים של 101 ק"מ מקהיר ו-42 ק"מ מדמשק.
ולכן, הנה תיקון: מלחמת יום הכיפורים היא ניצחון גדול של צה"ל. רוח לחימה של לוחמים בכל הדרגים, פיקוד עליון שידעו להיחלץ מתבוסה, לצאת מצרה קשה, לגבור על אויבים ולהתייצב קרוב לבירות המדינות התוקפות. יכולת לצאת מצרת הפתעה עולה על היכולת לנצח במלחמה יזומה ומתוכננת.
שתי המלחמות האלו יכולות לסכם את התכונות העיקריות של הצבא שהוקם לפני 75 שנה ונלחם כמעט ללא מנוחה כל השנים. צבא תוקף מנצח, וצבא מותקף מתאושש ומנצח. בשני המקרים, ובכל יתר מלחמות ישראל, הוכיח צה"ל רמה מבצעית גבוהה אבל המחירים היו גבוהים. הטובים נפלו בקרב. אנו זוכרים השבוע ביום הזיכרון לחללי צה"ל.
מציאות פוליטית
הגענו לימינו אלה, צה"ל 2023. מציאות פוליטית, יוזמות ל"רפורמה משפטית" שמאיימות להפוך משטר על פיו ולפגום בדמוקרטיה, חדרו לשורות הצבא. היתה גם היתה פוליטיקה בצה"ל בעבר.
הצבא תמיד היה מעורב בפעילויות שאינן צבאיות טהורות אלא משימות לטובת הציבור. חיילות מורות לימדו עברית עולים חדשים. צה"ל מצא עצמו מעורב בישובי יו"ש ובהתנתקות. צה"ל חילץ חטופים ונפגעי טרור, הביא עולים מאתיופיה והקים מרפאות לנפגעי אסונות טבע בחו"ל.
כמעט לכל הפעולות הללו של הצבא היתה הסכמה כללית של הפיקוד ושל החיילים המבצעים ובוצעו החלטות ממשלות ישראל ללא ערעור. הפעם נולדה תופעה חסרת תקדים: לראשונה נמצאו לוחמים, וטובים שביניהם, שהודיעו שלא יתייצבו לשרות של התנדבות.
היו שטענו שצה"ל הוכתם. אבל לא: לוחמי מילואים חשו שהופר החוזה שבין אזרח-חייל לבין ממשלתו, חוזה שבסיסו שהם משרתים מדינה ומשטר דמוקרטיים. הפרת החוזה הזה מתפרשת כערעור הבסיס שעליו מתקיים הקשר בין האזרח לבין ממשלתו במדינה דמוקרטית.
בסיסה הוא שלוש רשויות. מאחת מהן, מהרשות המבצעת, מקבל הצבא את הפקודות, ההנחיות וההוראות. כך זה פעל 75 שנה בשלטון שמאל וימין ומרכז, וכשהיה חשש למזימה לתזוזה טקטונית של שלוש הרשויות, נולדה המחאה בציבור הרחב וה"סרבנות" במילואי הצבא.
שלא באשמתה, נולדה המחאה האזרחית והצבאית בעיתוי גרוע. נוצר מצב כמעט הזוי שרקטות משוגרות בדרום, צה"ל תוקף מטרות בצפון ובדרום, ובאותה שעה נאספים רבבות מפגינים בערי ישראל.
התמהיל הזה מעיק. ראשי אמ"ן לשעבר מזהירים מפני סכנת מלחמה קרובה. אמ"ן בסקירתו רואה סכנת הסלמה בצפון ובדרום. אלופים בדימוס מתארים באולפני הערוצים את המלחמה הבאה בצבעים קודרים למדי. צה"ל תוקף, וטייסי מילואים שהפגינו בערב, תוקפים במטוסיהם בעזה בלילה.
איראן, איראן
חדשות החוץ לא מרגיעות, להפך. תמונת המצב המזרח תיכונית הנוכחית אינה מעודדת. בין איראן למדינות המזה"ת מתרחש תהליך שהוא מעבר ונוסף למאמצי השגת נשק גרעיני. נוצרים יחסי כוחות ובריתות חדשות: איראן-רוסיה, איראן-סעודיה, איראן-האמירויות, סוריה-סעודיה.
איראן מקימה חמאס לבנון, שכן ואח לחיזבאללה לבנון. יש סימנים שאויבים מצפון מדרום ומרחוק מעריכים, בטעות, שישראל מתפרקת, שהמוראל ירוד. יש חוששים שזה עלול להביא ל"מיס קלקולציה" אצל אויבים ולנקיטת צעדים שאיש אינו מעוניין בהם.
ארה"ב מתמקדת בסין, בטייוואן, בדרום קוריאה ובאוקראינה. אירופה עסוקה בחימוש צבא אוקראינה. רוסיה צמצמה נוכחות בסוריה. יש דיווחים על תכניות איראניות להקים בסוריה רשת הגנה אווירית גדולה. כזו שתשתרע מחוף הים התיכון ועד גבול ירדן ותהווה מחסום אלקטרוני-מכ"מי שימנע מצה"ל לתקוף מאמצים איראניים להעביר נשק ותחמושת ולשדרג חימושים בסוריה ובלבנון.
זו אחת הסיבות לתקיפות רבות של חיל האוויר באחרונה בסביבות דמשק וחאלב, כך ממקורות זרים. אלו החדשות הפחות טובות.
היותר טובות הן שצה"ל מתכונן להתפתחויות האלו. הוא ער להן, מכיר היטב את הזירות ומכין עצמו ללחימה נגד ארגוני טרור בצפון ובדרום, להתמודדות עם פגיעה קשה בעורף האזרחי ולעימותים בים, סביב שדות הגז.
חכמי המלחמה לדורותיהם הזהירו מפני מלחמה בשתי חזיתות. אבל צה"ל הורגל ללחימה כפולה ואף משולשת, וכך היה גם בשתי המערכות שהוזכרו לעיל ב-1967 וב-1973. רק השבוע אמר הרמטכ"ל לשעבר רא"ל בדימוס אביב כוכבי שצה"ל נלחם בחמש חזיתות – לבנון, סוריה, יו"ש, עזה ואיראן.
המצב טוב, אבל יש מה לשפר
לא הכל מושלם בצבא. מוטב להקשיב לכל משפט ביקורת של אלוף יצחק בריק. יש פשלות, יש משגים וטעויות ביחידות עורפיות ומבצעיות, בלוגיסטיקה ובבירוקרטיה. אבל ביום העצמאות הזה כדאי לזכור שצה"ל הוא מהצבאות המתקדמים בעולם. מטוסי הקרב וכלי השיט שלו חלקם ישנים אך חלקם מהחדשים והמתקדמים ביותר.
עוד מעט יבוא הקיץ ויתחילו תרגילי יחידות המילואים והסדיר, תרגילים גדודיים, תרח"טים ותרגילי אוגדה שמדמים את כל הזירות, מחוצות עזה ועד טרשי דרום לבנון. בתת-קרקע, בים ובאוויר. יש יחידות שמטפלות במנהרות, יש מטוסי קרב חמקניים שהם המלה האחרונה בתחום איסוף המודיעין בזירה האווירית, ויש צוללות "מרחיקות לכת".
צה"ל מתקדם בקישוריות וברשתיות בין יחידות וזרועות, פועל בציוותי לחימה משולבים של חי"ר, שריון, ארטילריה וכטמ"מים.
גופי המודיעין אמ"ן, שב"כ ומוסד, יודעים לספק למפקדים מודיעין מדויק ומעודכן. מי שיעקב, למשל, אחר תהליך זיהוי מבוקש, מאיתור ועד לביצוע מעצרו בביתו באישון לילה, יגלה איכות שילוב בין איסוף מודיעין אנושי וטכנולוגי לבין מבצעי שטח.
למפקד שיוצא בראש יחידתו למבצע קרקעי יש כיום תמונת מצב עדכנית של כל רחוב וגבעה שהוא מתכונן לתקוף.
לתקוף 200 מטרות ב-55 דקות
פסימיסטים ורואי שחורות חששו שההפגנות והמחאות וה"סרבנויות" יפגעו בחוסן הצה"לי. אולי היתה "מכה קלה בכנף" המעורבות הפוליטית בשורות הצבא. אין הוכחות לפגיעה כלשהי ברמות הכוננות והמבצעיות של צבא המילואים, הסדיר והקבע.
אין לקנא בימים אלו ברמטכ"ל רב אלוף הרצי הלוי. מוטלות על כתפיו משימות שלא היו נחלת קודמיו, כולל זירות הפנים והחוץ, התכוננות למלחמה, פיקוד על כל זרועות הצבא, וגם התמודדות עם גורם הממשק הצבאי-אזרחי סביב המחאות האזרחיות.
אין לנו אלא להיתלות באילן גבוה, וכך אמר קודמו של הרצי הלוי, אביב כוכבי: רק צה"ל יכול לתקוף 200 מטרות ב-55 דקות ולסיים עם אחוז נמוך ביותר של בלתי מעורבים שנפגעו.
חג עצמאות שמח.
20/04/23 08:30
9.82% of the views
מאת IsraelDefense
המטוסים המצריים חנו בבסיס של צבא סודן בשדה התעופה מרווה שבצפון סודן By Artem Katranzhi from Bakashikha, Russia - IMG_0691, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=125077556 מטוסי קרב מיג-29 של חיל האוויר המצרי, שהוצבו בסודן, הושמדו על ידי מיליציות הנאבקות בימים אלו נגד ממשלת חרטום.
המטוסים המצריים חנו בבסיס של צבא סודן בשדה התעופה מרווה שבצפון סודן. לפחות מטוס קרב מיג-29 מצרי אחד נהרס כליל ואחרים ניזוקו קשות. WAR ZONE פרסם צילומים של מטוסי מיג-29 שרופים וחיילים סודניים ניצבים לידם.
מצרים שלחה כמה עשרות מיגים לסודן כדי להשתתף בתמרון הצבאי NILE EAGLE 2 שהתקיים בחודש שעבר, אך המטוסים נשארו בסודן ולא ביצעו טיסות מאז התרגיל.
20/04/23 09:27
6.55% of the views
מאת IsraelDefense
בביקור הוצגו פתרונות של מערכות לייזר אווירי, מל"טים וקסדה חכמה לראיית לילה, מטעדים ומגוון פתרונות מבית אלישרא-אל אופ תמונה: אלביט בביקור, אשר לווה על ידי נשיא החברה בצלאל (בוצי) מכליס, ויור' הדירקטוריון מיכאל (מיקי) פדרמן, הציגה הנהלת החברה מגוון טכנולוגיות מתקדמות, כולל חידושים אשר נמצאים בשלבי פיתוח מתקדמים לקראת הטמעה מבצעית בצה"ל.
בביקור הוצגו פתרונות של מערכות לייזר אווירי, מל"טים וקסדה חכמה לראיית לילה, מטעדים ומגוון פתרונות מבית אלישרא-אל אופ להגנה על כלי תעופה וכן,חימוש קרקעי ואווירי, משגרים וארטילריה.
הביקור לווה על ידי מנכ"ל המשרד אייל זמיר והנהלת המשרד והנהלת אלביט.
20/04/23 10:55
6.18% of the views
מאת IsraelDefense
בתחילת החודש קבע אחד הנאשמים, באמצעות אפליקציית גריינדר (אפליקציית הכרויות לגברים), להיפגש עם המתלונן | עם הגעתו למקום החל אחד מהנאשמים לצלם את המתלונן, תוך שהוא טוען כי המתלונן פדופיל, ורצה לקיים יחסי מין עם קטין ושהם יפנו למשטרה אילוסטרציה | צילום: משטרת ישראל פרקליטות מחוז דרום (פלילי) הגישה לאחרונה לבית המשפט השלום לנוער באשקלון כתב אישום נגד שישה קטינים תושבי האזור לאחר שסחטו באיומים ותקפו גבר שהכירו באפליקציית היכרויות.
מכתב האישום שהגישה עו"ד אלכס דרנבוים עולה כי בתחילת החודש קבע אחד הנאשמים, באמצעות אפליקציית גריינדר (אפליקציית הכרויות לגברים), להיפגש עם המתלונן. בהתאם למסוכם, הגיע המתלונן למקום המפגש, בעיר בה מתגוררים הנאשמים, ומשם נלקח על ידי אחד מהנאשמים למקום בו היו כל השאר (שכיסו את פניהם על מנת להקשות בזיהויים).
עם הגעתו למקום החל אחד מהנאשמים לצלם את המתלונן, תוך שהוא טוען כי המתלונן פדופיל, ורצה לקיים יחסי מין עם קטין ושהם יפנו למשטרה. המתלונן אמר להם כי לא עשה דבר וביקש שיעזבו אותו, אך הנאשמים אחזו בו ומנעו ממנו לעזוב את המקום, ואף החלו להכותו. המתלונן ביקש שיפסיקו את מעשיהם, וכי אם הם רוצים, שיזמינו את המשטרה.
הנאשמים אמרו למתלונן כי הם לא מעוניינים במשטרה וביקשו כסף. בתגובה, המתלונן ציין בפניהם כי אין לו כסף, וכי או שיזמינו משטרה או שיהרגו אותו, אז אחד מהנאשמים אמר תביאו סכין ונדקור אותו.
בשל חששו מהנאשמים טען המתלונן כי יש ברכבו ציוד יקר שהם יכולים לקחת. לאחר שהנאשמים לקחו את הציוד מרכבו הם החליטו כי ייסעו עם המתלונן לכספומט על מנת שימשוך עבורם גם כסף, לאור האמור עלו חלק מהמתלוננים עם הנאשם לרכבו.
במהלך הנסיעה ניסה המתלונן לגרום לנהגים אחרים לשים לב ולהזעיק את המשטרה, זאת תוך שהנאשמים ממשיכים להכותו. כמו כן, במהלך הנסיעה התקשר אחד הנאשמים למשטרה ודיווח כי הוא נחטף וזאת במטרה להטעות את השוטרים.
בשל נהיגתו הפרועה של המתלונן, עצר אחד הנאשמים את הרכב. אז ברח המתלונן מהרכב ולאחר מאבק באחד מהנאשמים הצליח להשיג את תשומת לבו של נהג שעבר במקום והזעיק את המשטרה.
עד להגעת המשטרה הנאשמים עשו נזק לרכבו של המתלונן וגנבו ממנו דברים. עם הגעת המשטרה למקום טענו חלק מהנאשמים כי המתלונן חטף אותם כשעלו איתו טרמפ, למרות שהם יודעים כי הדבר אינו נכון.
לנאשמים יוחסו עבירות של סחיטה באיומים; דרישת נכס באיומים; תקיפה בצוותא הגורמת חבלה של ממש; היזק במזיד לרכב ; גניבה; שיבוש מהלכי משפט והשמדת ראיה.
20/04/23 14:16
5.82% of the views
מאת IsraelDefense
מדובר בחלק הראשון בחבילת מודרניזציה גדולה יותר שמטרתה לשפר את היכולות של מסוקי S-70B-6 https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sikorsky_S_70B-6_Aegean_Hawk_(cropped).jpg חטיבת תמ"מ של התעשייה האווירית (תע"א) זכתה במכרז של חיל הים היווני להתקין במסוקי סיור ארוכי טווח מטע״ד MOSP3000-HD. מטע״דים אלו יותקנו על לפחות שישה מתוך שמונת מסוקי ה-S-70B-6 הקיימים של הצי ההלני.
כמו כן, מוזכר כי שדרוג החיישן הזה הוא החלק הראשון בחבילת מודרניזציה גדולה יותר שמטרתה לשפר את היכולות של מסוקי S-70B-6.
בנוסף, מחלקת המדינה האמריקנית אישרה מכירה צבאית זרה אפשרית (FMS) לממשלת יוון לתמיכה במסוקי S-70 בעלות מוערכת של 162.07 מיליון דולר ב-1 באוגוסט 2022.
Naval News למד את המידע ממקור בעל ידע בנושא שרצה להישאר בעילום שם.
20/04/23 08:40
5.45% of the views
מאת IsraelDefense
הכשב"ם מתוצרת L3 HARRIS ושלושה כלי השיט הפליגו במבנה מאזור המצרים למפרץ עומאן Photo By Petty Officer 1st Class Vincent Aguirre כשב"מ של הצי האמריקני חצה את מצרי הורמוז, נתיב העברת הנפט מהחשובים בעולם.
הצי האמריקני הודיע שהכשב"ם, מלווה בשתי ספינות של משמר החופים של הצי ה-5, חצו את המצרים בעלי החשיבות האסטרטגית, ובכך הפגינו "שילוב מבצעי של כלי שיט מאויישים ובלתי מאויישים עם מערכות בינה מלאכותית במימי המזה"ת". ֿ
הכשב"ם מתוצרת L3 HARRIS ושלושה כלי השיט הפליגו במבנה מאזור המצרים למפרץ עומאן.
דפנס בלוג מדווח שבספטמבר 2021 הקים הצי ה-5 את כוח המשימה 59 שתפקידו היה לשלב יכולולת של בינה מלאכותית וכלים בלתי מאויישים במבצעי הצי ה-5, המופקד על הגנת 5,000 מייל של חופים מתעלת סואץ דרומה עד המפרץ הערבי.
חציית מצרי הורמוז היא חלק מהמאמץ של קואליציה בת 11 מדינות בהובלה אמריקנית שתפקידה להגן על הסחר והספנות בחלק זה של העולם.
20/04/23 08:43
5.45% of the views
מאת IsraelDefense
שר החוץ כהן צפוי להיפגש עם נשיא טורקמניסטן סרדאר ברדימוחמדוב ועם עמיתו, שר החוץ ראשיד מרדוב קרדיט לתמונות שלומי אמסלם - לע״מ לראשונה מזה 29 שנים, שר חוץ ישראלי מבקר בטורקמניסטן, מדינה בעלת חשיבות אסטרטגית ומדינית לביטחון האזורי. שר החוץ אלי כהן יחנוך את שגרירות ישראל בטורקמניסטן, הממוקמת 17 קילומטרים מהגבול עם איראן. שר החוץ כהן צפוי לקיים סדרת פגישות מדיניות עם הנשיא ושרים בכירים.
שר החוץ אלי כהן: "אני מגיע לביקור היסטורי באשחבד בירת טורקמניסטן. היחסים עם טורקמניסטן הם חשובים ואסטרטגיים, כחלק מהפעילות המדינית והביטחונית לחיזוק היחסים עם מרכז אסיה. נמשיך לקדם את שיתופי הפעולה הכלכליים בין המדינות, בין היתר בתחומי הבריאות והגנת הסייבר. חנוכת השגרירות הישראלית באשחבד היא סימן נוסף להידוק הקשר בין ישראל ולטורקמניסטן ולציון 30 שנה לכינון היחסים בין המדינות."
שר החוץ כהן צפוי להיפגש עם נשיא טורקמניסטן סרדאר ברדימוחמדוב ועם עמיתו, שר החוץ ראשיד מרדוב. השר כהן ידון עמם בנושאי ביטחון אזורי והאפשרויות לחיזוק הקשר בין שתי המדינות בתחומי האנרגיה, כלכלה, חקלאות וחדשנות. בנוסף, יחנוך השר כהן את מבנה הקבע של הנציגות וייפגש עם נציגי הקהילה היהודית במדינה.
ישראל וטורקמניסטן מציינות השנה 30 שנים לכינון היחסים הדיפלומטיים בין המדינות. לפני כ-10 שנים, החליטה ישראל לפתוח שגרירות בטורקמניסטן. עד היום, שכנה השגרירות במבנה זמני וכעת ייחנך מבנה הקבע שנבנה עבור השגרירות, במעמד שר החוץ כהן.
מבנה השגרירות שייחנך יהווה את שגרירות הקבע הראשונה במדינה והשלישית במרכז אסיה (בנוסף לקזחסטן ולאוזבקיסטן).
20/04/23 13:56
5.45% of the views
מאת IsraelDefense
חברת רפאל לא יודעת לענות עדיין על השאלה האם שתי החברות הללו יהפכו לממשלתיות בעת העסקה עם אביחי סטולרו במרץ האחרון יואב הר אבן, מנכ״ל רפאל | צילום: רפאל בתחילת חודש מרץ האחרון, רפאל רכשה את החלק של איש העסקים אביחי סטולרו באירונאוטיקס. המשמעות היא שרפאל הופכת להיות בעלת רוב באירונאוטיקס, עובדה שאמורה להפוך את אירונאוטיקס לחברה ממשלתית וכך גם את החברות הבנות שלה, כולל קונטרופ.
בשלב המכירה, בשל מורכבות הנושא, חברת רפאל לא ידעה לענות על השאלה האם שתי החברות הללו יהפכו לממשלתיות. יש לכך משמעות בהיבט ניהול החברה והתאמת מנגנון הניהול לשוק בינלאומי תחרותי, בו פועלות שתי החברות.
לכאורה, למודל ניהול עסקי יש יתרון על פני מודל ניהול ממשלתי, עם כל הביוקורטיה הנלווית אליו. מאידך, רפאל יכולה להחליט ״להלאים״ את שתי החברות לתוך רפאל באופן מלא, כך שינוהלו כחטיבות של רפאל נניח, במקום חברות עסקיות דיפרנציאליות.
למשוואה הזו יש צלע נוספת. לצד רפאל, אירונאוטיקס וקונטרופ, נכנס לתמונה גם משרד האוצר, באמצעות רשות החברות הממשלתיות. המדינה היא הבעלים של רפאל ומכאן של שתי החברות האחרות שלרפאל יש רוב מניות בהן.
לאור המצב המורכב, משרד האוצר ורפאל צריכים להחליט האם מבצעים הלאמה של החברות לתוך רפאל או משאירים אותן פרטיות, תוך שינוי החקיקה הרלוונטית למבנה האחזקות של חברה ממשלתית.