25.04.2023
Tuesday
ד' באייר התשפ"ג (יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל | ערב יום העצמאות ה - 75 למדינת ישראל )
The headlines that made most buzz on this page
25/04/23 10:58
42.93% of the views
מאת IsraelDefense
תעשייה שנבנתה כאן במשך עשור או יותר, שתורמת באופן ישיר לביטחון הלאומי של ישראל ולקופת האוצר, חודלת מלהתקיים בגלל הבית הלבן Photo by freestocks on Unsplash תחום הסייבר ההתקפי בעולם מגלגל, לפי הערכות, כ-12 מיליארדי דולרים בשנה. מדובר בכלים המאפשרים לפרוץ לטלפונים סלולריים מרחוק. ארה״ב רוצה להוביל את התחום והיא החליטה ״להרוג״ את התחום בישראל באמצעות אפ״י במשרד הביטחון. ישראל היא המתחרה הגדולה ביותר של חברות אמריקאיות בתחום.
פריצה לטלפון סלולרי מאפשרת השתלת קוד חשאי, שבתורו, משמש לאיסוף מידע מהטלפון המסוים. כתלות בכלי ובחולשות הנמצאות בשימוש, ניתן לאסוף כמעט כל סוג מידע שקיים בטלפון. טקסט, קבצי קול, תמונות, סרטונים.
כמו גם, כלים כאלו מאפשרים שליטה בהרשאות הטלפון. הרשאות אלו מאפשרות בתורן לאסוף מידע גיאו-מרחבי מהטלפון (מיקום המשתמש) ולעיתים אפשר לדעת בזמן אמת עם מי מדבר או מתכתב היעד ואת מי או מה הוא מצלם. כמו גם, כלי פריצה כזה (״סוס״) מאפשר קריאה והאזנה לתוכן מוצפן.
מגבלות ייצוא
כלים כאלו נמצאים תחת פיקוח ייצוא של משרד הביטחון הישראלי, באגף לפיקוח ייצוא (אפ״י). הפיקוח על תפוצת כלים כאלו בישראל מבוסס על הסכם בינלאומי בשם ווסנאר הקובע מה מותר ומה אסור. בנוסף לווסנאר, מדינת ישראל, בבואה לאשר ייצוא יכולות כאלו, יכולה לשמור לעצמה יכולות מסוימות בכלים מסחריים, ככל שאלו משרתים את שירותי הביון שלה.
שיקול נוסף הוא לא לאפשר ייצוא יכולות שיש בהן פוטנציאל לנטר מבצעים ישראלים מסביב לעולם (בצורה אחרת: חלק מהכלים, בידיים לא נכונות, יכולים לאפשר מעקב גם אחרי סוכנים ישראלים).
למרות מגבלות הייצוא, תעשיית הסייבר הישראלי שגשגה שנים רבות ולפי דעות שונות, גלגלה בשיאה מעל מיליארד דולר ייצוא בשנה במצטבר. החברה הכי גדולה בתחום בישראל היא NSO, שמגלגלת כיום לפי הערכות 250-300 מליוני דולרים בשנה בכפוף להקשחת המגבלות על התחום. טרם מגבלות אלו, החברה גלגלה יותר. חברה גדולה נוספת היא וינטגו. בנוסף ישנם, על פי פרסומים, עוד כ-10-16 חברות קטנות יותר. אחת המפורסמות שנסגרה לאחרונה היא חברת קוואדרים.
נדבך נוסף שכדאי להכיר הוא פעילות חברות כאלו ממדינות בהן הפיקוח רופף עד לא קיים. ביניהן, קפריסין, בולגריה ואחרות. בתיאוריה, יש לאפ״י יכולת לפקח בחוק על כל ישראלי, גם אם הוא פועל במדינה אחרת. בפועל, אין אכיפה. גם דו״ח של מבקר המדינה שהעיר על כך למשרד הביטחון (סעיף התיווך), לא ממש שינה משהו. כלומר, רק הפעילות מישראל מפוקחת.
תחילת הסוף
באפריל 2021 ארע אירוע מחולל שהביא לקריסה פיננסית של התעשייה הזו בישראל. ממשלת ארה״ב החליטה להכניס שתי חברות לרשימת הסנקציות של משרד המסחר האמריקאי. את חברת NSO וחברת Candiru. להחלטה זו קדם קמפיין תקשורתי ארוך שמטרתו להכפיש את פעילות חברת NSO. אם כי, לפי הערכות, הקמפיין לא השפיע על החלטת הבית הלבן. אלא מעקב ישראלי אחרי פלסטינים עם אזרחות אמריקאית.
הגורם המשפיע היה שימוש של השב״כ הישראלי בכלי של NSO לעקוב אחרי פלסטינים ביו״ש, כאלו שהחזיקו אזרחות אמריקאית. המעקב נעשה ללא אישור הבית הלבן ושתי החברות הישראליות ספגו סנקציות.
הסנקציות האלו פגעו בכלל תעשיית הסייבר ההתקפי בישראל. מקרה קוואדרים הוא רק קצה הקרחון. מתחת לפני המים, חברות סייבר התקפי ישראליות נלחמות על חייהן מאז אפריל 21.
מדוע? המהלך של ארה״ב הביא ללחץ מדיני על ממשלת ישראל לקצץ את שווקי היעד של החברות הישראליות באמצעות אפ״י במשרד הביטחון. במקום אפשרות למכור ל100-150 מדינות, החברות הישראליות יכולות למכור רק לכמה עשרות בודדות. בספירה המערבית בלבד. חברה שלא הצליחה להשיג לקוחות באירופה, צפון אמריקה, או מקבץ קטן ממדינות אסיה - נשארה ללא הכנסות.
צביעות אמריקאית
פלוני היה יכול לחשוב שארה״ב עושה זאת מטעמי מוסר. זהו, שלא ממש. תעשיית הסייבר ההתקפי אינה פוסחת גם על ארה״ב. קחו טעימה: חברת Anomaly Six האמריקאית. כמו גם יש מגוון חברות תקיפה באירופה, כולל מדינות כמו גרמניה, בריטניה, איטליה וצרפת. אם מתאים לכם להתחכך בחברות כאלו, טוסו לאחד מכנסי ISS World.
היבט נוסף שמעצבן את האמריקאים הוא שכלי סייבר איסופי המפותחים בישראל, יכולים לעקוב אחרי סוכנים ודיפלומטים אמריקאים. אמנם בהליך המכירה הלקוח הרוכש מתחייב לכל מיני סייגים בשימוש בכלים כאלו וישנם גם מגבלות מסוימות בהפעלת הכלים למנוע מקרים כאלו, אך עדיין. לקוח שמחזיק כלי כזה, יכול לעשות כאב ראש למודיעין האמריקאי. עדיף בלי.
כחלק ממהלך ההגבלה של שוק הסייבר ההתקפי בעולם, ביידן חתם על צו נשיאותי בשם ״צו ביצוע על איסור שימוש של ממשלת ארצות הברית בתוכנות ריגול מסחריות המהוות סיכונים לביטחון הלאומי״.
הצו קובע איסור על מחלקות וסוכנויות של ממשלת ארה"ב לעשות שימוש מבצעי בתוכנות ריגול מסחריות כאשר הם קובעים, בהתבסס על מידע אמין, ששימוש כזה מהווה סיכון מודיעיני או אבטחתי משמעותי לממשלת ארה"ב. או סיכון משמעותי לשימוש לא תקין על ידי ממשלה זרה או אדם זר. הוראת הביצוע עשויה להשפיע גם על גופים מסחריים.
על פי הצו, תוכנות ריגול מסחריות עלולות להוות סיכוני מודיעין-נגדי לממשלת ארה"ב כאשר ממשלה זרה או אדם זר השתמש או רכש את תוכנת הריגול המסחרית כדי להשיג או לנסות להשיג גישה למחשבים של ממשלת ארה"ב או למחשבים של אנשי ממשלת ארה"ב.
הצו מגדיר "תוכנות ריגול מסחריות" כ"חבילת תוכנה מקצה לקצה הניתנת למטרות מסחריות, במישרין או בעקיפין באמצעות צד שלישי או חברה בת, המספקת למשתמש בחבילת התוכנה את היכולת לקבל גישה מרחוק. למחשב, ללא הסכמת המשתמש, המנהל או הבעלים של המחשב".
התוכנה משמשת לבצע אחת מהפעולות הבאות: לגשת, לאסוף, לנצל, לחלץ, ליירט, לאחזר או לשדר תוכן, לרבות מידע המאוחסן או המועבר באמצעות מחשב המחובר לאינטרנט; להקליט שיחות אודיו או שיחות וידאו של המחשב או להשתמש במחשב כדי להקליט אודיו או וידאו; אוֹ לעקוב אחר מיקום המחשב. (תחליפו את המונח מחשב בטלפון סלולרי).
״לארצות הברית יש אינטרס בסיסי של ביטחון לאומי ומדיניות חוץ במניעת הפצת תוכנות ריגול מסחריות. לאור האינטרסים המרכזיים של ארה"ב בהגנה על אנשי ממשלת ארצות הברית ושל ארצות הברית״, נכתב בצו.
טכנולוגיה הכרחית
בשוק המסחרי אין וואקום. אם חברות ישראליות יוצאות מהמשחק, אחרות יכנסו למשחק. שירותי מודיעין של מדינה, כל מדינה, נדרשים לכלים התקפיים לטובת איסוף ממכשירים סלולריים. במציאות שבה כל משתמש יכול להוריד תוכנות מסרים מוצפנות, שירותי המודיעין ואכיפת החוק נשארים עיוורים.
תשאלו את שב״כ על תוכנות ההצפנה של חיזבאללה בטלפונים של הסייענים בישראל. תשאלו את המשטרה על תוכנות ההצפנה בטלפונים של חשודים בסחר בסמים או שחיתות ציבורית.
ומה קורה שממשלה לא מצליחה להשיג כלי פריצה מספיק אפקטיביים? ניחשתם נכון. מבטלים את ההצפנה לכלל האזרחים. זה בערך מה שקורה בשבועות האחרונים בבריטניה, אחד ממעוזי הדמוקרטיה האירופאים. חוק חדש תחת הכותרת Online Safety Bill עתיד להרוג את ההצפנה מקצה לקצה בממלכה המאוחדת.
מהלך שכבר גרם לחברות כמו ווטסאפ וסיגנל לאותת לממשל בדאונינג 10 שהם יצאו מהמדינה. אם יעבור החוק במתכונתו הנוכחית. לצד בריטניה, דיונים בנושא מתקיימים בנושא גם באוסטרליה. אלו עתידים להתפשט לכלל הספירה המערבית, כולל ישראל.
אחת הטענות הנשמעות בישראל מצד מתנגדי תוכנות תקיפה בסייבר היא ש״יהיה בסדר״. שב״כ, מוסד ומשטרה יפתחו בעצמם כלים. סוסים ממשלתיים. ובכן, לפתח ולתחזק סוס עולה הרבה מאד כסף. לא סתם רישיון שימוש עולה הרבה. נתחיל בחוקרי חולשות שעולים הרבה כסף (אין הרבה טובים).
גם אחרי שנמצאו חולשות, צריך לפתח את כל המודולים האחרים של התוכנה שתאפשר למשתמש קצה, שאינו טכני, להפעיל אותה בהצלחה יחסית. מדובר בחברת תוכנה שעלות התפעול שלה יכולה להגיע לעשרות או מאות מליוני דולרים בשנה. וזה אם חוקרי החולשות ואנשי הפיתוח יסכימו לעבוד בארגון ביטחוני ממשלתי (בירוקרטיה, דירוג שכר, משמעות לותק ועוד).
ארגוני ביטחון ישראלים, על אף שמתוקצבים יפה מכספי המיסים (כ-13 מיליארדי ש״ח נכון לתקציב הקרוב, מוסד ושב״כ), עדיין אינם יכולים להרשות לעצמם להחזיק חברת תוכנה בסדר גודל כזה. גם אם מצאו במוסד חולשה לאייפון, מה יעשו בעדכון הבא של אפל? חברה מסחרית, שעוסקת רק בזה, דואגת להמשכיות עסקית גם כאשר נסגרת חולשה. לא סתם המשוואה הפוכה. שירותי ביון ישראלים קונים מוצרים מסחריים.
לסיכום, הממשל האמריקאי הצליח להרוג את תעשיית הסייבר ההתקפי. מאז אפריל 21 כל השוק דועך וישנה שאלה מה ישאר ממנו עוד 3-4 שנים. חלק מהיזמים וחוקרי החולשות ייתכן ויקימו חברות בחו״ל, שם יש פחות פיקוח. הגירה כזו תביא לכך שכספי מיסים וידע יצאו מישראל.
תעשייה שנבנתה כאן במשך עשור או יותר, שתורמת באופן ישיר לביטחון הלאומי של ישראל ולקופת האוצר, חודלת מלהתקיים בגלל הבית הלבן. בירושלים, בינתיים, דממה.
25/04/23 08:15
16.67% of the views
מאת IsraelDefense
מטוס הגלקסי הראשון המריא לטיסת בכורה ב-30 ביוני 1968 מבסיס האוויר דובינס | חיל האוויר האמריקאי החליט להפעיל אותו עוד עשור By U.S. Air Force photo by Brett Snow - http://www.af.mil/shared/media/photodb/photos/021205-O-9999G-001.jpg [dead link 2/26/23 ], Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=116273 אחרי 55 שנות טיסה מתכנן חיל האוויר האמריקני להמשיך להפעיל עוד שנים רבות את המטוס הגדול ביותר שלו, C-5 SUPER GALAXY .
מטוסי גלקסי הטיסו לוחמים וציוד אמריקניים בכל רחבי תבל במשך שנים רבות, כולל רכבת אווירית של ציוד לישראל ב-1973. זה המטוס הגדול ביותר בחה"א של ארה"ב, ובאחרונה בוצעו בו שדרוגים ושיפורים ולכן מתוכנן שהם ימשיכו לטוס עוד עשר שנים לפחות.
MILITARY AND DEFENSE מוסר כי מטוס הגלקסי הראשון המריא לטיסת בכורה ב-30 ביוני 1968 מבסיס האוויר דובינס. עד אז הפעיל חה"א מטוסי תובלה קטנים יותר של לוקהיד, בואינג ודאגלס. אך החיל היה זקוק למטוס תובלה גדול יותר גדול בעל טווח של 3,000 מייל. החיל בחר ב-C-5 של לוקהיד.
לתא המטען הענקי של המטוס יש דלתות קדמית וצדדית כדי להקל ולזרז הטענה, למטוס 28 צמיגים שניתן להוציא מהם חלק מהאוויר כדי לאפשר נחיתה על מסלולים רכים. גלקסי יכול להטיס 270 לוחמים, למטוס שתי קומות, בקומה העליונה 80 מושבים, מיטות, חדר רחצה ומטבח. מאות חיישנים מפוזרים בכל חלקי המטוס ומנטרים את פעילות המערכות.
ניתן לתדלק מטוסי גלקסי באוויר וכך להאריך את הטווח המבצעי שלהם.
25/04/23 16:52
9.09% of the views
מאת IsraelDefense
כחלק מההסכם עם חברת Sierra Nevada Corporation, שתי החברות יציעו במשותף את הספקטרום המלא של מערכות הגנה מוטסות מפני טילים (AMPS) למגוון רחב של לקוחות מקומיים ובינלאומיים
תמונה: בירד אירוסיסטמס חברת בירד אירוסיסטמס (BIRD Aerosystems), ספקית ישראלית של טכנולוגיות ופתרונות הגנה לציים אוויריים, ימיים ויבשתיים של ממשלות וסוכנויות, הודיעה על הסכם עם התאגיד האמריקאי Sierra Nevada Corporation במסגרתו יציעו במשותף את כל הספקטרום המלא של מערכות הגנה מוטסות מפני טילים (AMPS) למגוון רחב של לקוחות מקומיים ובינלאומיים.
כחלק מההסכם בין בירד אירוסיסטמס ובין SNC, ייוצרו מערכות AMPS בארה"ב. יחדיו, החברות מתכוונות להמשיך לפנות לשווקים של משרד ההגנה של ארה"ב, לתחום מכירת ציוד צבאי למדינות בעלות הברית של ארה"ב ולשווקים מסחריים בינלאומיים שונים.
בהודעה המשותפת נמסר כי מינוף יכולות אינטגרציית מערכות המשימה של SNC יחד עם טכנולוגיית ה-AMPS של בירד אירוסיסטמס תאפשר לחברות למקסם הזדמנויות למתן פתרונות הגנה ללוחמים במגוון רחב של כלי טייס צבאיים ואזרחיים.
מערכות AMPS של בירד אירוסיסטמס נמסרו לצבא ארה"ב במהלך 15 השנים האחרונות עבור מגוון רחב של פרויקטים ברחבי העולם. ה-AMPS תואם באופן מלא לגישת המערכת הפתוחה המודולרית של צבא ארה"ב (MOSA) ויכול להשתלב בקלות עם בקרות ומערכות אחרות.
"השותפות בין SNC לבירד אירוסיסטמס היא התאמה מושלמת", אומר בכיר בחברת בירד, לוטננט גנרל בדימוס (צבא ארה"ב) קווין מנגום, שיזם את שיתוף הפעולה. "השותפות משלבת בין שני צוותים מהירים וזריזים שמתמקדים מאוד בבנייה ושילוב של יכולות חדשניות ומשנות-משחק עבור הלקוחות שלהם"
25/04/23 11:27
8.08% of the views
מאת IsraelDefense
״לכל אלו מחוץ, אשר מייחלים להתרחבות השסע מבית ואפילו מנסים לסייע בכך ובוחנים אותנו בפעולות טרור, הם יפגשו אותנו במחנות שלהם, בבתים שלהם ובשרתים שלהם״, דברי רונן בר, ראש השב״כ, בטקס יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה צילום: שב״כ נדיר לשמוע את ראש השב״כ, רונן בר, מאיים בפרהסיה על מישהו, כולל על אויבי ישראל. לרוב, בר, גם כאשר מצולם באירועים פומביים, שומר על פרופיל תקשורתי נמוך ככל הניתן. אולם, הפעם, בר בחר לנצל את טקס יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל על מנת להשמיע מסר מאיים. תזכורת: מסר מאיים וברור, הוא אחד משלושת היסודות לבניית הרתעה.
נראה כי את האיומים שידר בר לארגוני הטרור הפלסטינים. פחות לשירותי ביון זרים. לפיו, ארגוני טרור אלו רואים בשסע החברתי שנפער בישראל בחודשים האחרונים, הזדמנות לפעול.
״בשב״כ, יום הזיכרון מקבל משמעות נוספת - כובד האחריות מקבל מימד נוסף. החתירה היום יומית לכך שעמודת שמות הנופלים האינסופית תיעצר - מוטלת עלינו. והיא מחייבת אותנו לערנות, ליוזמה, להתקפיות ולמצוינות. בשירות, התרגום של המשפט ״במותם ציוו לנו את החיים״ הוא ״בנופלם העבירו לנו את המשמרת״״, אמר בר במסגרת דבריו בטקס שהתקיים במטה השב״כ.
״מחלוקות קשות מאוד מבית, התפתחות של איומים חדשים מבחוץ, תחושה של התלכדות זירות והתגברות האתגרים. [...], לכל אלו מחוץ, אשר מייחלים להתרחבות השסע מבית ואפילו מנסים לסייע בכך ובוחנים אותנו בפעולות טרור, בהסתה ובירי תלול מסלול, לא הייתי ממליץ לבנות על כך ולא הייתי ממליץ לאתגר את הנבחרת. הם יפגשו בה במחנות שלהם, בבתים שלהם ובשרתים שלהם. ״
25/04/23 08:20
7.07% of the views
מאת IsraelDefense
המשלוחים באמצעות ספינות משא רוסיות המעמיסות סחורה בנמל באיראן ופורקות אותו בנמל אסטרחן ברוסיה bigstock ספינות רוסיות מעבירות לרוסיה כמויות גדולות של פגזים ותחמושת מאיראן דרך הים הכספי. הפגזים מיועדים למלחמה באוקראינה. כך לפי גורמי ממשל במזה"ת לוול סטריט ג'ורנל.
העיתון מוסר שהתופעה מהווה אתגר קשה לארה"ב ולבעלות בריתה המנסות למנוע שת"פ צבאי בין איראן לרוסיה.
בחודשים שחלפו העבירו האניות יותר מ-300 אלף פגזי תותח ומיליון כדורי נק"ל מאיראן לרוסיה. SKY NEWS דיווח שהמשלוחים מאיראן לרוסיה כללו גם רקטות, פצצות מרגמה, קסדות לוחמים וחגורים.
את המשלוחים ביצעו שתי ספינות סוחר מניפות דגל רוסיה המפליגות הלוך ושוב בין איראן לנמל הרוסי אסטרחן שבים הכספי.
על סיפון שתי האניות 200 מכולות ובהן הציוד והתחמושת המיועדים לצבא הרוסי באוקראינה.
25/04/23 08:31
6.06% of the views
מאת IsraelDefense
רוסיה מבקשת לתקן את הקשרים בין אנקרה לבין בעלת בריתה דמשק, אשר נותקו בתחילת מלחמת האזרחים בסוריה ב-2011 http://kremlin.ru/events/president/trips/69309/photos/68771 פסגת שרי הגנה במוסקווה: שרי ההגנה של טורקיה, רוסיה, סוריה ואיראן עומדים להיפגש במוסקווה, כשאחת המטרות היא לשקם את קשרי טורקיה וסוריה אחרי שנות עוינות בעקבות מלחמת האזרחים בסוריה.
סוכנות הידיעות הטורקים אנדולו דיווחה שבפסגה ישתתפו גם ראשי שרותי המודיעין של ארבע המדינות. שר ההגנה הטורקי הולוסי אקאר אמר לסוכנות רויטרס שמטרת המפגש היא "לפתור בעיות אזוריות במו"מ כדי להביא לאזור שלום ורגיעה".
לדברי השר הטורקי טורקיה וסוריה יקיימו קשרים ביניהן: "יש לנו אחים ואחיות סוריים בטורקיה ובסוריה, ולא נסכים לשום החלטה שתגרום להם נזקים".
25/04/23 08:37
5.05% of the views
מאת IsraelDefense
סוכנות רויטרס מדווחת כי בתחילת חודש אפריל התקבלו בשגרירות פינלנד במוסקווה שלושה מכתבים חשודים Photo by Simona Sergi on Unsplash בשגרירות צרפת במוסקווה התקבלה מעטפה שהכילה חומר חשוד בלתי מזוהה, מסרה סוכנות הידיעות הרוסית TASS.
עובדי השגרירות הצרפתית קיבלו מכתב שהכיל חומר בלתי מזוהה, ועתה מנסים לזהות את החומר ואת שולחיו. ארגוני אכיפת חוק ברוסיה משתתפים בחקירה. משרד החוץ הצרפתי בפריס לא הגיב לידיעה.
סוכנות רויטרס מדווחת כי בתחילת חודש אפריל התקבלו בשגרירות פינלנד במוסקווה שלושה מכתבים חשודים, שאחד מהם הכיל אף הוא "חומר בלתי מזוהה".
25/04/23 08:56
5.05% of the views
מאת IsraelDefense
לפי המחיר ליחידה, ייתכן ומדובר בלווין קטן אותו תעשייה אווירית משווקת לאחרונה, תחת השם OPSAT-500 | בתעשייה אווירית מחכים לחתימת העסקה טרם פרסום רשמי Photo by SpaceX on Unsplash אתר haqqin.az דיווח לראשונה על העסקה בעת ביקורו של שר החוץ, אלי כהן, בבירה באקו. בביקור לקחו חלק נציגי תעשייה אווירית ואלביט.
לאחר מכן הגיעו דיווחים בארץ של העיתונאי עודד ירון (הארץ). שר החוץ כהן אישר לירון את הדיווח האזרי. תעשייה אווירית טרם הגיבה רשמית לחדשות. ייתכן ומחכים ביהוד שהעסקה תחתם סופית.
לפי הערכות, אחד הזרזים לעסקה הוא סיום פעולתו של לווין תצפית אזרי בשם Azersky.
המחיר 60 מליוני דולרים ללווין תצפית נשמע זול מידי ביחס למחיר לוויני תצפית של תעשייה אווירית. ייתכן ומדובר בלווין קטן אותו תעשייה אווירית משווקת לאחרונה, תחת השם OPSAT-500.