The headlines that made most buzz on this page
25/01/24 08:15
10.88% of the views
מאת IsraelDefense
90 אחוזים ממרכיבי תכנית השדרוג TR-3 נמצאים עתה בשלב של טיסות ניסוי תמונה: דובר צה״ל יש עיכובים בייצור הדגם המשודרג של מטוס הקרב החמקן F-35 ואספקת המטוסים ללקוחות לא תתחדש לפניי הרבעון השלישי של שנת 2024, הודיע נשיא לוקהיד מרטין טים טייקלט באספת משקיעים.
החברה אמורה לספק בין 75 ל-110 מ טוסי F-35 השנה, פחות מ-150 מטוסים שתוכננו תחילה. הדגם המשודרג מבוסס על תכנית TR-3 הכוללת שיפורי תוכנה וחומרה, צגים חדשים, זיכרון מחשב מוגבר ועוצמות עיבוד נתונים מחוזקות.
הנשיא טייקלט אמר שיש התקדמות בייצור מטוסי הקרב המשודרגים בתכנית TR-3 , אולם "תהליך ההבשלה של התכנית נמשך יותר זמן משתוכנן. עכשיו אנו מעריכים שאספקה ברבעון השלישי של השנה היא תרחיש הגיוני".
תכנית השדרוג TR-3 אמורה היתה להיכנס לפעולה באפריל 2023, אולם היו עיכובים בגלל קשיים בשילוב תוכנות חדשות בחומרות המטוס. דפנס ניוז מדווח כי כל התעשיות הקשורות בייצור מטוסי F-35 מתמקדות עתה במאמצים לחדש את האספקה.
90 אחוזים ממרכיבי תכנית השדרוג TR-3 נמצאים עתה בשלב של טיסות ניסוי, ולוקהיד מרטין מקדמת את שילוב השדרוגים במטוסים החדשים.
למרות קשיים באספקת מטוסי הקרב הודיעה לוקהיד מרטין שחל גידול בתחום הארוספייס בשני אחוזים בשנת 2023 והוא הסתכם ב-27.5 מיליארד דולר. היתה ירידה של אחוז אחד בלבד מתוך רווח של 2.8 מיליארד דולר.
25/01/24 19:47
10.08% of the views
מאת IsraelDefense
חילופי המהלומות בזירה הצפונית נמשכים, והם סימן לניסיון של שני הצדדים לשפר עמדות לקראת עימות עתידי | במטכ״ל מחפשים פתרונות להגדלת מספר חיילי החובה
כל אחד יודע מחיי היום-יום שלא כדאי "לשדר" רצון יתר בשום משא ומתן. בין אם מדובר בעסקה לרכישת רכב משומש, בית או אפילו פריט פעוט, הצד שנתפס נלהב לבצע את העסקה מאבד מיכולת המיקוח שלו.
עכשיו, חשבו על המו"מ הכי מורכב בהיסטוריה של מדינת ישראל ואולי בהיסטוריה העולמית בכלל בין ישראל לחמאס.
על הפרק בראש ובראשונה, חייהם של יותר ממאה חטופים ישראלים (למרבה הצער, אנחנו כבר יודעים שכ-30 מן החטופים אינם בין החיים, רובם נחטפו לעזה ללא רוח חיים).
גם עתיד מדינת ישראל כולה וגורל ארגון החמאס ורצועת עזה יושפעו מאוד מן העסקה הזאת.
בטח, לא כדאי לשדר שישראל מוכנה לשלם כל מחיר עבור החטופים וגם לתת להנהגת החמאס ביטוח להמשך החיים כפי שהם דורשים, מראש.
זו הסיבה שצריך לקחת בערבון יותר ממוגבל כל הדלפה וכל מילה שנאמרה השבוע בתקשורת לגבי המגעים לעסקת החטופים – בין אם מדובר בוושינגטון פוסט המכובד, בתקשורת הישראלית או בתקשורת הערבית.
גם המשבר שנוצר, לכאורה, בין ישראל למתווכת הראשית בעסקה הקודמת, קטאר, יכול להיות מלאכותי, משיקולי המו"מ או מסיבות פוליטיות בישראל.
מהלומות בצפון
כאשר כל פרסום או הצהרה יכולים להיות מניפולטיביים, עדיף להתמקד במה שקורה בשטח. נתחיל דווקא בצפון: שם האינטנסיביות של חילופי המהלומות בין ישראל, חיזבאללה ואיראן דווקא הולכת ויורדת, אבל ה"איכות" של כל תקיפה עולה.
מהצד הישראלי, מיוחסות לנו השבוע שתי פעולות חיסול מהדהדות, המשך לחיסולים קודמים של הבכיר האיראני רזא מוסאווי על אדמת סוריה ושל סלאח אל ע'ארורי, בלב הדאחיה בביירות.
הפעם, נטען בתקשורת הערבית כי ישראל חיסלה בשלושה טילים מדויקים ששוגרו מהאוויר חמישה בכירים איראניים, ביניהם קצין מודיעין בדרגה המקבילה לתת אלוף, בדיוק בזמן שהתכנסו לפגישה בדירה בלב רובע אל מאזה בדמשק.
אם זה נכון, מדובר בעוד חדירה מודיעינית מהממת מצידנו. הבכירים שחוסלו היו אחראים על המודיעין של כוח קודס האיראני בסוריה, לבנון ועיראק, ועל מאמצי התיאם של ה"ציר האיראני" באזור הזה.
לא חלף יום ויוחסה לישראל גם התנקשות בשני בכירים נוספים בעת שנסעו ברכב ליד העיר צור. זהותם המדויקת לא נמסרה. מנגד, איראן עצמה טענה כי תקפה בטילים "בסיס של המוסד" באירביל בירת החבל הכורדי שבצפון עיראק.
מהצד של חיזבאללה, שוב הייתה חריגה ב"טווח" הגיאוגרפי של התקיפות, כאשר שוגרו טילים מדויקים לבסיס יחידת הבקרה האווירית (יב"א) במירון בפעם השנייה בתוך כחודש. שוגרו גם מטוסים ללא טייס לעבר יעדים רחוקים כמו מפעל של תעשייה ביטחונית.
הכטב"מים יורטו והתפקוד של היב"א לא נפגע. הסיכולים התבצעו גם בזכות שיטה חדשה שפותחה תוך כדי המלחמה בפיקוד הצפון ובמערך ההגנה האווירית של חיל האוויר להתמודדות עם איום הכלים הבלתי מאוישים, שהולך ומתפתח.
חילופי המהלומות נמשכים: ישראל תקפה השבוע מתקן של צבאי משותף לאיראן וחיזבאללה. עדיין לא נאמרה המילה האחרונה בין הצדדים.
התקיפות הן בגדר איתותים שמשדרים ישראל וחיזבאללה, בגיבוי איראן. שני הצדדים מפגינים בכך שהם מוכנים להגדיל את גובה ההימור בכל תקיפה נוספת ואפילו לגלוש למלחמה כוללת, גם אם שום צד אינו מעניין במלחמה בעיתוי הזה.
במקביל, נמשכות ההכנות לקראת הרחבת העימות הכולל, שכנראה יפרוץ במהלך שנת 2024. ככל הנראה, אחד מהיעדים של ישראל בפעולותיה זה לסכל העברת נשק שובר שוויון מאיראן לחיזבאללה.
בשבוע שעבר כתבתי בטור זה על החשש מפני כך שהחיזבאללה הצטייד בטיל קרקע-קרקע בשם "זולפיקאר" בעל טווח של עד 700 קילומטר וראש קרב במשקל חצי טון, עם יכולת ניווט למטרה עד כדי דיוק של 60 מטר.
נשק מסוכן נוסף שעלול להופיע בזירה במלחמה הקרובה או לפניה הוא טיל חוף-ים מסוג "יאחונט", שיכול לנוע לעבר מטרה במרחק של מאות קילומטרים, במהירות הגבוהה פי ארבעה ממהירות הקול.
ה"יאחונט" "לוחך" את המים, כלומר הוא משייט ממש מעליהם, ולכן קשה מאוד יירט אותו במהירותו העצומה. הוא נושא ראש קרב במשקל של 300 קילוגרם. הטיל יכול להוות איום על אסדת הגז ועל ספינות הטילים של חיל הים, ובמיוחד על האסדה "כריש" שמול חופי לבנון.
בחיל הים עוקבים אחר ההתפתחויות. בינתיים, האסדה ממשיכה לפעול כרגיל. חיל הים אינו מעורב בזירה ימית אחרת רחוקה מאוד מישראל – שם פעלו גם השבוע ארצות הברית ובריטניה, ביחד עם קואליציה רחבה שבנו, כנגד הח'ותים, שממשיכים לאיים לפגוע בספינות ישראליות (ולמעשה הצליחו לשתק את תנועת הספינות בים סוף).
הח'ותים נעזרים באוניית ביוון איראנית כדי לדעת מי מהאוניות המשייטות בקרב חופי תימן קשורה באמת לישראל, אך ביצעו כמה טעויות בזיהוי ותקפו עד כה גם כמה אוניות שאינן קשורות אלינו בשום דרך.
אסון ב"פרימטר"
בזירת הלחימה העיקרית, רצועת עזה, הולכת ומתעצבת המציאות החדשה גם מבלי שהממשלה קיבלה החלטה על יעדי "היום שאחרי" מסיבות שהן בעיקרן פוליטיות: צה"ל שולט צבאית כבר במרבית שטח. בחלק שמצפון לקו נחל עזה, שבו אסורה לכאורה הנוכחות של אזרחים, פועל צוות קרב חטיבה 5 אבל מרבית הכוחות התפנו מהשטח.
בלב הרצועה, על בסיס קו נחל עזה, יצרה אוגדה 99 הפרדה בין שני חלקי הרצועה. השבוע נעשה צעד חשוב במסגרת ההפרדה הזאת, כאשר פוצצו מנהרו ששימשו למעבר תת קרקעי בין שני החלקים של הרצועה.
בדרום הרצועה, עדיין מתנהלת לחימה עזה סביב העיר חאן יונס שכותרה מכל עבריה. השלמת הכיתור בוצעה במהלך מהיר שהפתיע את הפלשתינים, ביום שני, לפני גל מזג האוויר החורפי שהגיע לאזורנו.
במסגרת הרחבת התמרון נהרגו שלושה קצינים מגדוד 202 של הצנחנים. ככלל, הפעולה בעיר חאן יונס, שתחתיה אולי עדיין נמצאים בכירי החמאס עם רבים מן החטופים, מתבצעת על ידי הכוחות הסדירים מהמובחרים ביותר של צה"ל, כולל סיירות.
הפעילות מסיבית, שיטתית, ומפקד האוגדה, תא"ל דן גולדפוס, ביקש להאריך אותה מעבר לזמן המתוכנן.
במקביל לביתור הרצועה בין צפון לדרום והפעולה בחאן יונס, פועל צה"ל להכשיר רצועת חיץ ברוחב קילומטר, לכל אורך הגדר המפרידה בין רצועת עזה לשטח ישראל, כך שכף רגלו של עזתי לא תוכל לדרוך בו בעתה והלאה.
האסון הגדול ביותר מאז תחילת התמרון, שבו נהרגו השבוע 21 חיילי מילואים בקריסת שני מבנים באיור המכונה אל מוע'זי, 600 מטרים בלבד מן הגדר, אירע במסגרת הפעילות ההנדסית הזאת.
לאורך רצועת החיץ יש אלפי מבנים שצריך להרוס. המבנים לא הופצצו מהאוויר - משתי סיבות. סיבה אחת היא שכל פצצת אוויר מדויקת, שעלותה יקרה מאוד, נשמרת לקראת המשך הלחימה בעזה, ובעיקר למקרה של המלחמה בלבנון.
מעבר לכך, לפיצוץ מבנים על ידי חומרי חבלה מהקרקע יש יתרונות רבים: כאשר משמידים מבנה מהאוויר, הוא בדרך כלל נוטה על צידו ואחר כך קשה מאוד להשלים את ההריסה באמצעות דחפור.
לעומת זאת, באמצעות שימוש בחומרי נפץ מהקרקע כל מבנה קורס ממש אל תוך עצמו. בשלב הבא באים הדחפורים ו"משטחים" את הקרקע.
בינתיים, בזמן שצה"ל מחכה להנחיות הדרג המדיני על "היום שאחרי", אפשר להצביע על שלוש תוצאות ברורות של הלחימה בעזה עד כה, שצריך למנף בכל הסדר עתידי: אחד הוא הסרה למעשה של איום הרקטות מעל מרבית שטח ישראל.
עדיין ייתכנו "טפטופים" של רקטות אבל האיום הוסר והחיים מתנהלים כסדרם. "הישג" צבאי נוסף קשור לעצם החורבן העצום והמחיר הכבד ברצועה: על מנת לאפשר חזרת תושבי צפון הרצועה לבתיהם ושיקום כלל הרצועה ישראל תדרוש תוכנית שיקום בינלאומית, שבה החמאס לא יהיה מעורב.
על מנת שהרצועה תישאר מפורזת לאורך זמן ישראל עדיין חייבת למצוא פתרון שימנע מנהרות בציר פילדלפי בין רצועת עזה למצרים (ולהפך).
לגבי המנהרות בכלל רצועת עזה - רבות מהן עדיין קיימות אבל מערכת הביטחון פיתחה דרכים חדשניות לגילוי המנהרות עצמן ולטיפול בהן, אחת אחרי אחת.
עצם העובדה שכוחות של צה"ל פועלים בתוך המנהרות, כפי שניתן היה לראות השבוע בצילומים המדהימים מן המנהרות שבהן הוחזקו חטופים מתחת לחאן יונס – היא הישג עצום. החמאס כנראה לא ציפה שצה"ל יעז להילחם מתחת לפני האדמה.
המטרה: אורך נשימה
לפי התוכניות, שלב הפשיטות הבא, לאחר ההשתטות של צה"ל על כלל הרצועה גם בחאן יונס ואולי גם ברפיח, ו"פירוק" כל גדודי החמאס, ייארך כתשעה חודשים, לפחות.
התארכות המלחמה מעבר לכל מה שהיה מאז מלחמת השחרור, וההכנות לקראת מלחמה אפשרית בלבנון, במקביל, מצריכים שורה של צעדים שיאפשרו את אורך הלחימה הנדרש.
למשל, צה"ל זקוק לכונני אחסון ממוחשבים עבור חומרי הוידאו האינסופיים שנאספים תוך כדי לחימה וגם לאמצעי סריקה לאינספור מסמכי שלל טכני מודיעיני שכבר נאספו בעזה (אמש"ט). זוהי רק דוגמא.
כמובן, נדרשים תחמושת וציוד לוגיסטי רב, שנרכשים מכל העולם ומיצרים בתעשיות בישראל. זו אחת הסיבות שמנכ"ל משרד הביטחון, אלוף מיל איל זמיר, וראש אגף התכנון במטה הכללי, אלוף איל הראל, בילו את השבוע האחרון בארצות הברית, ונפגשו בין היתר עם צמרת של חברות ביטחוניות ענקיות כמו "בואינג" ו"לוקהיד מרטין" ועם הצמרת הביחונית האמריקאית. צה"ל נערך להגדיל את מספר כלי הטיס.
כמות הפצועים והחללים היא אתגר עצום בפני עצמו. יש לטפל בכל משפחה שכולה ובכל פצוע (ומשפחתו) בשיא הרגישות. הנה פרט בלתי נתפס: לא פחות מ-29 אלמנות שהצטרפו למשפחת השכול כשהן בהריון, וזה עוד לפני האסון של השבוע. כל כך הרבה תינוקות לא יראו את אביהם אפילו פעם אחת.
כדי לשמור על אורך נשימה ארוך לקראת שנת הלחימה הארוכה שעוד מצפה לכולנו, שיחרר צה"ל מהשירות יחידות מילואים רבות. כולן ייקראו לשירות חוזר בחודשים הקרובים.
טרם השחרור, בחלק מהיחידות כבר התחילו לדווח מפקדים על תופעה של נשות אנשי מילואים שסירבו בתוקף שהבעלים שלהן יחזרו לגדוד לאחר חופשה בבית. נמאס להן.
אנשי מילואים בעלי עסקים עצמאיים דיווחו כי הם על סף התמוטטות כלכלית. מקרים חריגים מעין אלה טופלו באופן "נקודתי".
לטובת אורך הנשימה, צה"ל גם המציא נוהל חדש של "צו 8 פתוח" שמאפשר לאנשי מילואים בעלי ידע ייחודי לשלב בין שירות צבאי במשך 3-4 ימים בכל שבוע ובין המשך החיים האזרחיים, ללא צרוך להתגייס לשירות בכל שבוע מחדש.
צה"ל מודע לכך שהתארכות הלחימה מקשה גם על חיילי צבא החובה. זו הסיבה שמפקד פיקוד הדרום הוציא הנחיה שהלוחמים יתקשרו מעכשיו להוריהם לפחות פעם אחת בשבוע. בפקודה.
אחד הקשיים במלחמה כה ארוכה הוא למנוע התרופפות של המשמעת הצבאית. התמונות שצולמו השבוע בעת שחרור של חיילי מילואים בבסיס צאלים, שבהן נראו ג'יפים נושאי שלטים שקוראים להילחם עד להכרעה, כולל האת "ל" בצורתה המזוהה עם מפלגת הליכוד, שברו ללא מעט מפקדים את הלב.
צה"ל מצטייר בתמונות האלה כמו כוח פלנגות. נורא. צה"ל פועל להגביר גם את משמעת ביטחון המידע הלקוי באמצעות קמפיין הסברה ומספר מהלכים פיקודיים, שיזם ראש מחלקת ביטחון המידע בצה"ל. מעל לכל, חשוב לצה"ל להפיק את הלקחים המבצעים מכל קרב בשטח, ולמנוע טעויות מבצעיות, כמו אלה שהיו גם באסון אל מוע'אזי.
וגם זה: צה"ל נערך להאריך את שירות החובה משנתיים ושמונה חודשים לשלוש שנים, ולקצר את משך הפעילות של המכינות הקדם צבאיות, כדי להגדיל את סדר הכוחות.
למרבה הצער, לא חל גידול במספר החיילים החרדים שמיועדים לשירות קרבי, דבר שיכול היה להקל על המחסור בלוחמים. צה"ל צריך לגייס גם כלבים לא מעטים במקום כלבים גיבורים של יחידת "עוקץ", שנפגעו בלחימה במנהרות ובבתים.
מאמץ החיסול של בכירי החמאס והג'יהאד האיסלאמי בעזה התקדם גם השבוע רק לאיטו. ארבעת ה"אסים" – יחיא סינוואר, מוחמד דף, מוחמד סינוואר, ומרוואן עיסא - עדיין בחיים.
בפיקוד הדרום סבורים כי בניגוד לאווירה הציבורית כאילו "צה"ל מדשדש" בלחימה, הרי שתוכנית עדיין ברורה. צעד אחרי צעד, החמאס מאוד נחלש.
אבל כשראש הממשלה דיבר השבוע על "ניצחון מוחלט"- למה הוא התכוון?
25/01/24 15:50
9.28% of the views
מאת IsraelDefense
אופיר קפלושניק, מנהל מחלקת הנדסת פתרונות לאזור ספרד, ישראל, יון וקפריסין ב-F5, מפרט מגמות עתידיות בעולם הסייבר: ״מודלי שפה גדולים (LLMs) ישתלטו על הדו-שיח בין מתקפת הפישינג לבין הקורבן״ תמונה: ניב קנטור בעידן שבו הטכנולוגיה מתפתחת בקצב חסר תקדים, בינה מלאכותית משפיעה על נוף הסייבר והופכת לכוח המעצב את המרחב הדיגיטלי. ככל שארגונים משלבים יותר בינה מלאכותית בפעילותם, פרדיגמת אבטחת הסייבר עוברת שינוי עמוק.
בינה מלאכותית לא רק מעניקה לארגונים כלים מתקדמים לזהות ולסכל איומי סייבר, אלא גם מציגה אתגרים חדשים כאשר תוקפים רותמים את היכולות שלה כדי לתכנן התקפות מתוחכמות. משחק הגומלין המורכב הזה מעלה את הצורך בגישה פרואקטיבית וסתגלנית באבטחת המידע כדי להגן על העתיד הדיגיטלי.
הנה תחזיות סייבר שאספנו יחד עם מעבדות F5 Labs לשנת 2024.
בינה מלאכותית תייצר דו-שיח עם קורבנות פישינג: מודלי שפה גדולים (LLMs) ישתלטו על הדו-שיח בין מתקפת הפישינג לבין הקורבן. כנופיות פשע מאורגנות לא יצטרכו להעסיק אנשים כדי לתרגם הודעות ולשמש כ"מרכז תמיכה".
במקום זאת, בינה מלאכותית יוצרת תתרגם הודעות, תגיב באופן אותנטי, ותדריך את הקורבן. שילוב מידע אישי זמין לציבור יאפשר ליצור הונאות מציאותיות, כאשר ארגוני פשעי סייבר יגדילו את ה-Phishing-as-a-Service המוכר בקנה המידה וברמת היעילות.
פשע מאורגן ישתמש בבינה מלאכותית יוצרת באמצעות חשבונות מזויפים: חשבונות מזויפים מבוססי בינה מלאכותית, הכוללים פוסטים ותמונות, נראים כך שאי אפשר להבחין בינם לבין תוכן אנושי אמיתי. אסטרטגיות התקיפה שחשבונות מזויפים מייצרים, כולל הונאה, מילוי אישורים (credential stuffing), דיסאינפורמציה ומניפולציה במרקטפלייס, יעלו ביעילותן תוך התאמה לריאליזם אנושי באפס מאמץ.
מדינות לאום ישתמשו בבינה מלאכותית יוצרת (GenAI) כדי לפרסם דיסאינפורמציה: מתחילת מלחמת חרבות ברזל, כלי בינה מלאכותית יוצרת שינו את האופן שבו אויב מתנהל תקשורתית, תוך יצירת תוכן מזויף, הפקת טקסט אוטומטית לדיסאינפורמציה, קמפיינים של מידע מוטעה ועוד.
מגמה זאת ניכרה גם בחזיתות אחרות בעולם דוגמת החזית האוקראינית. נראה זאת בקנה מידה גדול לקראת אירועים גלובליים גדולים, דוגמת הבחירות לנשיאות ארה"ב והאולימפיאדה בפריז שיתקיימו במהלך 2024. גופים דוגמת Adobe , Microsoft , BBC ואחרים יצרו את תקן C2PA fטכניקה לסימון קריפטוגרפי על מקור המדיה הדיגיטלית. הזמן יגיד אם תהיה לכך השפעה ניתנת למדידה.
היקף ההאקטיביזם (Hacktivism) יגדל הודות לבינה מלאכותית יוצרת ולהתקדמות טכנולוגית: פעילות האקטיביסטית במהלך אירועים גלובליים מרכזיים תגדל ככל שכוח המחשוב יהיה זול יותר וקל יותר לשימוש.
סביר שהאקטיביסטים ינצלו את ההזדמנויות הללו כדי לזכות במוניטין ובאהדה למטרות בהן הם תומכים. ארגונים הקשורים באופן רופף לאירועים אלו עשויים להפוך למטרות ואף לקורבנות. מגמה זו עשויה להתרחב לחברות וארגונים התומכים במטרות שונות.
כלי בינה מלאכותית, סמארטפונים ומחשבים ניידים יאפשרו לשחקנים לא מתוחכמים להצטרף למאבק במרחב הסייבר. בסכסוכים הנוכחיים בארץ ובעולם, ככל שהפעילות מתגברת בשדה הקרב הפיזי, כך גם ההתקפות הרסניות יותר.
דוחות מודיעיניים חשפו התקפות DDoS מבוזרות, דליפות נתונים, השחתת אתרים והתמקדות בשיבוש תשתית קריטית.
התקפות רשת יעשו שימוש בקלט מבינה מלאכותית יוצרת בזמן אמת: בשל יכולתו של מודל שפה גדול (LLM) ליצור קוד, הוא משמש לכוון תהליכים במהלך התקפות בזמן אמת, ומאפשר לתוקפים להגיב להגנות.
תוקפים יכולים למנוף ממשקי API ממערכות GenAI פתוחות דוגמת ChatGPT, או לבנות מודל שפה גדול משלהם, וכך לשלב את הידע והרעיונות ממערכת בינה מלאכותית במהלך התקפה על אתר אינטרנט או רשת.
אם התקפה על אתר תיחסם עקב בקרות אבטחה, תוקפים יוכלו להשתמש במערכת בינה מלאכותית כדי להעריך את התגובה ולהציע דרכים חלופיות לתקיפה. בקרוב נראה מינוף רב יותר של מודלי שפה גדולים בשרשראות ההתקפות לרעתנו.
מודלי שפה גדולים דולפים - LLLMs (Leaky Large Language Models): מחקר חדש הראה דרכים פשוטות בהן ניתן להערים על מודלי שפה גדולים כדי לחשוף את נתוני ההדרכה שלהם, הכוללים לעתים נתונים קנייניים ואישיים.
החיפזון ליצור מודלי שפה גדולים קנייניים עלול לגרום לחשיפה של נתוני אימון באמצעות התקפות חדשות או בשל בקרות אבטחה שהוגדרו בצורה שגוייה ובמהירות.
אנו מצפים לראות כשלי אבטחה בכלים מבוססי GenAI - כמו דליפות מאסיביות של PII, טכניקות חדשות להשגת גישה לא מורשית והתקפות DDoS. ההשפעה של דליפות מודלי שפה גדולים היא בעלת פוטנציאל עצום לנזק בשל נפח הנתונים העצום.
חולשות אבטחה הנובעות משימוש בבינה מלאכותית יוצרת: מפתחים רבים משתמשים בבינה מלאכותית יוצרת כדי לכתוב קוד או לבדוק באגים. אך ללא אמצעי הגנה נכונים, מודלי שפה גדולים ייצרו מבול של קוד בעל חולשות אבטחה.
בעוד שמערכות ה-OSS מעמידות סיכון, התועלת שלהן היא בגישה מובנית הדורשת תיקון פעם אחת. אם תתגלה חולשת אבטחה בספריית OSS, ניתן לתקן אותה פעם אחת ולאחר מכן להשתמש בה. עם יצירת קוד GenAI, כל מפתח יקבל בסופו של דבר פיסת קוד ייחודית ומותאמת אישית.
מודלי בינה מלאכותית לכתיבת קוד מפיקים קוד כל כך מהר, שמפתחים לא מספיקים לבדוק. יתרה מכך, ייתכן שהמודלים לא מודעים לחולשות האבטחה האחרונות (תלוי מתי המודלים נבנו), ולכן לא יוכלו לכתוב קוד נקי מהחולשות ולא יימנעו מיבוא ספריות עם חולשות אבטחה. בעידן הבינה המלאכותית היוצרת, ארגונים שמעדיפים מהירות על פני אבטחה יהיו בסיכון ליצור חולשות אבטחה חדשות.
25/01/24 07:57
8.49% of the views
מאת IsraelDefense
האסון שבו נהרגו 21 לוחמים מלמד על הנחישות שבפעילות צה"ל וגם על הצפוי בשלבים הבאים של המלחמה בעזה
אסון קריסת המבנים באל מוע'אזי מתחיל במחסור חמור בחומרי נפץ תקניים מסוג TNT בכל רחבי העולם. המחסור הזה נוצר בשל מלחמת רוסיה-אוקראינה והתעצם מאוד בגלל המלחמה בעזה (וההכנות למלחמה אפשרית בהיקף מלא בין ישראל לחיזבאללה).
איך זה קשור למה שקרה השבוע בקריסת שני המבנים?
באסון נפלו 19 חיילי מילואים מקריסת שני מבנים שבהם הוטמנו 10 מוקשים ישנים, כתחליף ל-TNT. המוקשים הופעלו טרם הזמן המתוכנן בעקבות ירי של שתי פצצות אר פי ג'י לעבר המבנים שמולכדו על ידי כוחותינו. עוד שני לוחמי מילואים נהרגו מפגיעה ישירה של אר.פי.ג'י נוסף בטנק המרכבה שלהם.
הריסת המבנים היא חלק מיצירה של אזור חיץ, "פרימטר", ברוחב קילומטר לכל אורך הגדר המקיפה את רצועת עזה. התוכנית היא שכל פלשתיני שינסה להיכנס לאזור החיץ לאחר המלחמה ייפגע מיד מירי.
הבעיה היא שלאורך רצועת החיץ יש אלפי מבנים שצריך להרוס. אילו היה בידי הכוחות חומר נפץ קל להפעלה מסוג TNT ניתן היה לעבור מבית לבית באופן מהיר יחסית.
ה-TNT נחשב לחומר "יציב", כלומר הוא אינו מסוכן כמעט בכלל עד שמפעילים אותו בפשטות באמצעות מצת. התחליפים, כמו המוקשים הישנים שבהם נעשה שימוש או חומרים אחרים, הם מסורבלים מאוד להפעלה ולעתים מסוכנים לכוחות גם בזמן שמעבירים אותם ממקום למקום.
ככל שזמן ההתקנה ארוך יותר כך גדל הסיכון: באסון ביום שני חוברו עשרת המוקשים זה לזה באמצעות חוטי תיל, לקראת הפעלתם. חיילים רבים היו מעורבים בתהליך הזה. זמן ההתארגנות הארוך אפשר לחמאס להכין את המתקפה הקטלנית. המספר הגבוה של חיילים בתוך המבנים שקרסו, הגדיל את ממדי האסון. כמו מכל אירוע של לחימה, גם מאסון אל מוע'זי ניתן להפיק לקחים מקצועיים לצד תובנות ארוכות טווח.
בצד המקצועי, הוכח שוב כי קיים מחסור גדול בכוחות הנדסה קרבית מיומנים ברצועת עזה. אי אפשר לבוא כלל בטענות לחיילים שנהרגו במשימה של הריסת הבתים: המיומנות שלהם בפעילות כזאת בסיסית ביותר.
הלוחמים שייכים לחטיבה 261, שהוקמה על ידי אהרון חליווה (כיום ראש אמ"ן) כאשר היה מפקד בית הספר לקצינים בה"ד 1. היא מבוססת על מדריכי וחניכי הבה"ד לצד גדוד המילואים שנפגע. רוב הידע והניסיון שלהם בחבלה נצבר "תוך כדי תנועה".
למעשה, בצה"ל יש רק יחידה אחת שמתמחה באמת בפעילות הנדסית שקשורה לחומרי נפץ – יהל"ם (יחידה הנדסית למשימות מיוחדות). גם הידע המקצועי של יהל"ם אינו חריג בהשוואה בינלאומית, אבל היא אחת הטובות מסוגה בעולם בזכות ה"קרביות" הרבה.
הבעיה היא שמרבית כוחות יהל"ם, בסדיר במילואים, עסוקים בימים אלה במשימה המורכבת של פיצוץ מנהרות התת קרקעיות. משום כך, המשימה של פיצוץ המבנים הרבים באזור החיץ חייבת להיעשות רק על ידי כוחות מיומנים פחות במשימה זו.
חשוב להבין כי יש נקודות דמיון בין האסון ביום שני ובית האסון שבו נהרגו שישה לוחמים ועוד 24 נפצעו (כולל הזמר עידן עמדי) באסון התפוצצות חומרי הנפץ בעת "טיפול" במנהרה באל בורייג' ב-8 בינואר, אך גם שוני רב.
הדמיון הוא בכך שחומר הנפץ הקלטני טופל" על ידי כוחותינו. אז, המטרה הייתה פיצוץ של מנהרה. ההבדל הגדול הוא שבאל בורייג' הסיבה לפיצוץ הגדול הייתה ירי טנק של כוחותינו לעבר מטרה חשודה.
הירי יצר השראה חשמלית. חומר הנפץ היה מסוג שונה, והפיצוץ הגדול התרחש בשל צירוף מקרים נדיר, שקשה היה לחזות אותו. לעומת זאת, את האסון באל מוע'אזי ניתן היה לצפות כדרך פעולה אפשרית של החמאס.
מדוע לא הופצצו המבנים מהאוויר - ללא סיכון לכוחות? אחת הסיבות, שכל פצצת אוויר מדויקת יקרה מאוד.
לפיצוץ מבנים על ידי חומרי חבלה מהקרקע יש יתרונות רבים: כאשר משמידים מבנה מהאוויר, הוא בדרך כלל נוטה על צידו ואחר כך קשה מאוד להשלים את ההריסה באמצעות דחפור.
לעומת זאת, באמצעות שימוש בחומרי נפץ מהקרקע כל מבנה קורס ממש אל תוך עצמו. בשלב הבא באים הדחפורים ו"משטחים" את הקרקע.
ועכשיו, לתובנה הרחבה: האסון הגדול השבוע התרחש בגזרה "כפרית" יחסית, קרובה מאוד לגדר הגבול עם ישראל, תחת האוגדה המרחבית האחראית על ההגנה לאורך גבול עזה, 143, ולא אוגדה 98 שמבצעת את המשימה ההתקפית בלב חאן יונס. כלומר, מדובר באזור לחימה שאמור להיות מסוכן הרבה פחות.
למעשה, מדובר באותה אוגדה שקרסה בבוקר 7 באוקטובר תחת מתקפת הנוח'בה. מפקד האוגדה שנחשב אז נעדר במשך שעות ארוכות, עד שנמצא חי בתוך החמ"ל במפקדת האוגדה, תא"ל אבי רוזנפלד, הוא שפיקד ביום שני על משימות החילוץ של הנפגעים הרבים.
החילוץ נעשה תחת "גשם" בלתי פוסק של פצצות תאורה, שירו התותחנים כדי להפוך את הלילה ליום. לטובת החילוץ, הוזעקו כוחות מיחידות פיקוד העורף לצד יחידה 669 של חיל האוויר וכוחות כיבוי והצלה אזרחיים, בראשות נציב כיבוי והצלה ארצי, ש"חוילו" ליום אחד.
המקום שבו ארע הפיצוץ הקלטני שוכן רק 600 מטר מגדר המערכת המקיפה את הרצועה, לא הרחק מקיבוץ כיסופים. לכאורה, צה"ל "השתלט" על האזור הזה כבר מזמן.
וזו המסקנה החשובה: בכל מקום ברצועת עזה יש עדיין חוליות חמאס שפועלות באופן עצמאי, ככוחות גרילה. הסכנה הזאת תישאר לאורך זמן. צה"ל יתמודד מול חוליות כאלה כל עוד ישמר את השליטה הביטחונית הפיסית בתוך רצועת עזה.
אמנם הסכנה תילך ותפחת עם הזמן, אבל היא לא תיעלם לעולם.
אחרי הכול, גם בזמן שצה"ל פעל בתוך רצועת עזה באופן רצוף לפני ההתנתקות, ואפילו כיום ביהודה ושומרון, יש פיגועים. מכל אירוע, חייבים להפיק את מירב הלקחים לקראת המפגש הישיר הבא מול כוח חמאס.
25/01/24 08:30
8.22% of the views
מאת IsraelDefense
דפנס בלוג מדווח שהסינים הציגו את הרובוט היבשתי כחלק מתכנית מודרניזציה weibo.com צבא היבשה של סין הציג כלי רכב זחלי בלתי מאוייש שנועד ללחימה אורבנית בשטחים עירוניים.
הסינים הציגו את הכלי החדש באזור שדימה לחימה, כשכיתת לוחמים צועדת אחרי הרובוט המוביל.
הכלי מצוייד בצריח שעליו מקלע, הרכב הזחלי נייד, מצוייד בחיישנים ובציוד אופטי רב-ערוצי לצורכי איסוף מודיעין ותצפית.
דפנס בלוג מדווח שהסינים הציגו את הרובוט היבשתי כחלק מתכנית מקיפה למודרניזציה של צבא היבשה והתאמתו ללחימה בסביבה אורבנית.
הסינים מסבירים שהם לומדים לעומק את לקחי המלחמות, כולל המלחמה באוקראינה, שם כטמ"מים וכלים רובוטיים ממלאים תפקיד חשוב בלחימה.
25/01/24 08:09
7.96% of the views
מאת IsraelDefense
מזכ"ל נאט"ו יינס שטולטנברג הביע תקווה שהונגריה תיתן את הסכמתה בקרוב Credit: IMAGO/APAimages via Reuters Connect טורקיה מסכימה ששוודיה תהיה חברה בנאט"ו. הפרלמנט הטורקי אישר את חברות שוודיה בנאט"ו בתום 20 חודשי דחיות ועיכובים.
האסיפה הכללית הטורקית הצביעה ואישרה את ההסכמה ברוב של 287 ו-55 מתנגדים. על פי אמנת הברית הצפון אטלנטית כל חברות הברית חייבות לאשר הצטרפות חברה חדשה.
טורקיה התנגדה בתואנה שבשוודיה פועלים ארגונים שמוגדרים בטורקיה כארגוני טרור. באפריל אישרה טורקיה את הצטרפות פינלנד לברית.
יו"ר ועדת החוץ של הפרלמנט באנקרה פואט אקלאי הביע תקווה ששוודיה ופינלנד יתרמו לשיפור ההרתעה של נאט"ו בלוחמה בטרור.
שר החוץ השוודי טוביאס בילסטרום אמר שעדיין ממתינים לחתימת הנשיא ארדואן על אישור החברות של שוודיה, ועתה נותרה רק הונגריה של ויקטור אורבן שעדיין משהה את אישורה לצירוף שוודיה.
מזכ"ל נאט"ו יינס שטולטנברג הביע תקווה שהונגריה תיתן את הסכמתה בקרוב. רויטרס מוסרת שתפקידן של שוודיה ושל פינלנד בנאט"ו יהיה תגבור מעמדה הצבאי של נאט"ו באזורי הים הבלטי מול גבולות רוסיה.
25/01/24 08:36
7.69% of the views
מאת IsraelDefense
לדברי החברה, יוזמה זו הינה צעד משמעותי לקראת הגברת היכולות הקרביות של הצבא האמירתי milremrobotics.com איחוד האמירויות רוכשת מאסטוניה עשרות רכבים רובוטיים קרביים. יצרנית הרכבים הרובוטיים האסטונית Milrem Robotics הודיעה השבוע כי חתמה על הסכם עם משרד ההגנה של איחוד האמירויות לרכישת 20 רכבים רובוטים קרביים זחליליים (RCV) ו-40 רכבים בלתי מאוישים מסוג THeMIS.
על פי תנאי החוזה, שמילרם דיפנס מגדירה אותו כגדול מסוגו בתחום הרכבים הרובוטיים, החברה תוביל פרויקט של ניסויים ומבחנים שמיועד לשילוב יכולות קרקעיות בלתי-מאוישות בצבא האמירתי.
לדברי החברה, יוזמה זו הינה צעד משמעותי לקראת הגברת היכולות הקרביות של הצבא האמירתי באמצעות שילוב רכבי ה-THeMIS וה-RCV, המצוידים בפיצ'רים אוטונומיים מתקדמים, אפשרות להטענת מטע"דים ופתרונות תקשורת איכותיים.
החוזה כולל אספקת רכבי RCV זחליליים המצוידים בתותחי 30 מ"מ MK44, רכבי THeMIS מצוידים בעמדת נשק נשלטת-מרחוק עם תותח 30 מ"מ M230LF ורכבי תצפית THeMIS נושאי מכ"מ ואמצעי צילום
25/01/24 19:05
7.16% of the views
מאת IsraelDefense
על פי הוושינגטון פוסט, ויליאם ברנס מגיע בהוראת נשיא ארה״ב, ג׳ו ביידן Tom Williams/Pool via REUTERS ברנס צפוי לנסוע לאירופה לשיחות ולהיפגש עם ראשי המודיעין הישראלי והמצרי, דיוויד ברנע ועבאס כאמל, ועם ראש ממשלת קטאר מוחמד בן עבדולרחמן אל תאני, כך לפי פרסום של הוושינגטון פוסט.
״מצרים וקטאר היו בני שיח מרכזיים בין ישראל לחמאס. שתי המדינות עזרו להבטיח הפסקה ראשונית בפעולות האיבה ושחרור בני ערובה בנובמבר.
״אבל המתיחות בין הישראלים לקטארים התגברה, לאחר שדלף שמע של ראש הממשלה בנימין נתניהו המבזה את קטאר בשיחה עם משפחות בני ערובה ישראליות״, לפי הפרסום.
הדיונים של ברנס באירופה צפויים להתבסס על שיחות הטלפון שלו עם העמיתים מישראל ומצרים, כמו גם על עבודתו של הבכיר לענייני המזרח התיכון בבית הלבן, ברט מקגורק, שערך השבוע פגישות בנושא בבירת קטאר, דוחא וקהיר.
על פי הפרסום, ההצעה האחרונה של ישראל כוללת הפסקה של 60 יום בלחימה בתמורה לשחרור הדרגתי של יותר מ-100 השבויים, החל בנשים וילדים, גברים אזרחים, נשים ואנשי צבא, ושרידיהם של אלה שמתו מאז.
ה-CIA סירב להגיב.