זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
The headlines that made most buzz on this page
01/08/19 15:22
10% of the views
מאת אנשים ומחשבים
גוגל שחררה את גרסה 76 של הדפדפן שלה כרום, וכפי שהבטיחה הוא מביא אל מרחבי הגלישה שני שינויים עיקריים.
השינוי המשמעותי ביותר הוא שזו הגרסה הראשונה בה הדפדפן, בעת פתיחת חלון 'גלישה בסתר', יספק באמת גלישה בסתר, והאתרים לא יוכלו לזהות שמדובר בגולש שנכנס במצב נסתר. מדובר בסגירת API, שאפשר לאתרים לזהות פעילות של גולשים בסתר, בכניסה לאתר וגם ביציאה ממנו, מה שלמעשה בעצם הוציא את העוקץ מרצונם של גולשים לא להשאיר עקבות מאחוריהם.
סגירת האפשרות לבדוק האם מבוצעת גלישה בסתר, כפי שדווח ברשת, עומדת לפגוע באופן לא קל באתרים שבנו חומות תשלום בכדי להסתיר את התכנים שלהם בפני גולשים שאינם מנויים, במיוחד באתרים בהם מסופקת כמות מסוימת של גישה בחינם לתכנים המוצעים. ברגע שנכנסים לאתר כזה ועוברים למצב גלישה בסתר, במקרים רבים מאוד תהיה גישה לכלל התכנים שלו.
שינוי משמעותי אחר קשור לעוד החמרה ביחס ל-Flash של אדובי, שאמורה להפסיק את התמיכה בפלטפורמה הזו באופן סופי בשנה שעברה. כברירת מחדל התוסף מבוטל לחלוטין, וכדי להפעיל אותו צריך להיכנס להגדרות באופן יזום.
שינוי נוסף, אם כי פחות משמעותי בהיבט של הגלישה, זו הקלה על התקנה של יישומי רשת פרוגרסיביים על שולחן העבודה. באתרים שעומדים בדרישות לאפשרות הזו יופיע כפתור 'התקנה' באופן אוטומטי בשורת הכתובת של האתר.
01/08/19 16:53
8.33% of the views
מאת אנשים ומחשבים
גולן טלקום לא תידרש לשלם למדינה אגרות על תדרים שלא נעשה בהם שימוש, ובעקבות כך צפוי לחברה רווח חד פעמי של כ-118 מיליון שקלים – כך הודיעה היום לבורסה אלקטרה צריכה, החברה האם של גולן טלקום.
משרד התקשורת הקצה תדרים מסוימים במקביל גם למפעילים ברשות הפלסטינית, וגולן חוותה בהם הפרעות ולכן לא השתמשה בהם. בעקבות כך ביטל משרד התקשורת את הקצאת התדרים לחברה.
בהודעה מפרטת אלקטרה, כי "בהמשך לדיונים אותם ניהלה גולן טלקום עם משרד התקשורת במהלך השנתיים האחרונות באשר להפרעות משמעותיות בתדרי דור 3, אשר הוקצו לגולן בשנת 2012, הנגרמות מהקצאה במקביל של התדרים על ידי משרד התקשורת למפעילים סלולריים ברשות הפלסטינית, בוטלה הקצאת התדרים לגולן. גולן היא צד להסכם שיתוף רשתות, ולכן לאור ההפרעות בתדרים לא נעשה בהם שימוש במהלך השנתיים האחרונות, ולפיכך לביטול ההקצאה לא תהיה השפעה על איכות השירות הניתן ללקוחותיה. לאור האמור, גולן לא תידרש לשלם אגרות בגין התדרים, המסתכמות לסך של כ-20 מיליוני ש"ח בשנה ועד לשנת 2031. לפיכך, במסגרת הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי של שנת 2019 צפויה החברה לבטל את ההתחייבות בגין חוזה מכביד ולזקוף רווח חד פעמי בסך של כ-118 מיליוני ש"ח".
עוד מציינת החברה בדיווח, כי "ביטול הקצאת תדרי דור 3 כאמור עלול להעלות טענות על ידי סלקום בקשר למחויבויותיה של גולן על פי הסכם השיתוף. ככל שתועלינה טענות כאמור הן ייבחנו על ידי החברה ויועציה המשפטיים, לרבות השלכותיהן על הדו"חות הכספיים".
01/08/19 15:37
6.67% of the views
מאת אנשים ומחשבים
המכוניות החשמליות של חברת טסלה אמורות להיות חדשניות בהיבטים רבים. פיצ'ר שעליו הכריזה החברה בפברואר השנה אף התיימר לסייע לבעלי חיות מחמד שבבעלותם הרכב, ועל כך רימז גם שמו, 'מצב כלב', או באנגלית Dog Mode.
הרעיון היה לסייע למי שנאלצים להשאיר במכוניתם לזמן קצר וללא השגחה חברים על ארבע - אגב, מעשה שלא תמיד מותר בחוק בכל המקומות, ושיש לא מעט ארגוני זכויות חיות שמתנגדים לו, משום שבעל החיים הרי אינו יודע אם בעליו ישוב או לאו.
כך או כך, מצב הכלב של טסלה היה אמור לפחות לדאוג לכך שתא הנוסעים ישאר צונן ובטמפרטורה נוחה כשהמכונית חונה ובתוכה חיית המחמד, על ידי הקשה פשוטה על סמל המאוורר וכיוון הטמפרטורה לסימון 'כלב'.
מעבר לכך המצב גם דואג להציג את הטמפרטורה בגדול על גבי הצג הפנימי של המכונית, בתקווה שזה ירגיע עוברי אורח מודאגים ובעלי כוונות טובות שיחששו לבעל החיים. במקרה ששהות הבעלים התארכה, הבטיחו בטסלה שאם הסוללה של המכונית מגיעה למצב של פחות מ-20 אחוז כש"מצב כלב" מופעל, תשלח הודעה לטלפון של הבעלים. Introducing Dog Mode: set a cabin temperature to keep your dog comfortable while letting passersby know they don't need to worry pic.twitter.com/xFU6MGZT53
— Tesla (@Tesla) 14 בפברואר 2019 קושי בהפעלת המצב כמעט הרג את הכלבלב
עד כאן טוב ויפה אלא שבאחרונה הסתבר שיש סיכון שמשהו ישתבש ויעלה במחיר כבד לבעל החיים ולבעליו האוהב.
אתמול (ד') צייץ אדם בשם רחול סוּד, מנכ"ל Unikrn - חברה העוסקת בהימורי esports וחדשות - וחשף כי השאיר את הגור שלו בתוך מכונית הטסלה שבבעלותו בזמן שיצא לזמן קצר לסיבוב בסיאטל. משום שהעיר חמה מאוד בתקופה זו של השנה, הוא הסתמך על מצב הכלב של טסלה, אבל במפתיע זה לא עשה את שהיה אמור לעשות.
למרבה המזל, סוד סיפר לעוקביו ששם לב לטמפרטורת המכונית דרך האפליקציה של הרכב, והבחין שזו עולה ועולה. זה מה שהביא לכך שהוא הצליח להציל את הגור שלו מהחום הבלתי נסבל.
"למזלי שמרתי את האפליקציה פתוחה, ולחרדתי הטמפרטורה במכונית הייתה כבר 85 מעלות, וטיפסה עוד!", כתב סוד. הוא הסביר את הבעיה וטען כי מצב כלב פועל רק "כשבמצב אוטומטי, אתה מכוון את המאוורר באופן ידני ומשאיר את המיזוג כבוי". @elonmusk @Tesla warning about dog mode...
It's hot as all hell in Seattle. Today I used dog mode and luckily I kept the app open, to my horror the car was 85 degrees and climbing!
Dog mode only works if in auto, if you manually set the fan and leave the AC turns off.
— Rahul Sood ???? (@rahulsood) 31 ביולי 2019 סוד תייג את מנכ"ל טסלה והיזם אילון מאסק, הידוע בפעילותו המוגברת בטוויטר, ומאסק הגיב לפרסום והתחייב פשוט מיד שהחברה שלו "מתקנת" את הבאג בתכונה. נמשיך לעקוב, וטוב שסוד גילה לבעלי המכוניות את הסוֹד והבטיח שבינתיים לא יסתמכו רק על הטכנולוגיה כדי לשמור על יקיריהם.
01/08/19 12:05
5% of the views
מאת אנשים ומחשבים
חוקרי אבטחה מחברת סייברינט הישראלית חוששים שאפשר שמה שנודע עד כה אודות הפריצה לבנק קפיטל וואן הוא רק "קצה הקרחון", ושייתכן כי האירוע, החמור בלאו הכי, השפיע על חברות גדולות אחרות.
לפי סייברינט, חברות ענקיות כמו וודאפון ופורד, וארגונים וביניהם אוניברסיטת מישיגן ומחלקת התחבורה של אוהיו יכולים גם הם להיכלל בקורבנות הפרת הנתונים, שבמסגרתה נודע עד כה כי נגנבו למעלה מ-106 מיליון בקשות אשראי וקבצים משרת ענן שניהלה קפיטל וואן על ידי ההאקרית פייג' תומפסון מסיאטל, שנעצרה בידי ה-FBI מוקדם יותר השבוע.
משרד המשפטים האמריקני הגיש כתב אישום נגד תומפסון, שהיא מהנדסת התוכנה בת ה-33 שעל פי הבנק והמשרד פרצה לשרת של קפיטל וואן ב-22 וב-23 במרץ, והשיגה גישה ל-140 אלף מספרי ביטוח לאומי בארצות הברית, מיליון מספרי ביטוח לאומי קנדיים וכ-80 אלף מספרי חשבון בנק. זאת, בנוסף למספר לא ידוע של שמות, כתובות, דירוגי אשראי, מסגרות אשראי, יתרות ומידע אחר.
על פי כתב האישום, תומפסון איימה להפיץ את הנתונים שהשיגה מהבנק. כך, במהלך שיחת Slack שערכה ביוני, היא כתבה: "בעצם חגרתי על עצמי אפוד עם פצצה. אני אxxין את קפיטל וואן הנופלת, ומודה בזה. אני רוצה לחלוק את מאגרי הנתונים שברשותי". היא ציינה כי בקבצים היו מספרי ביטוח לאומי, שמות מלאים ותאריכי לידה.
אלא שכעת דיווחים חדשים של פורבס וכתב הסייבר בריאן קראבס מצביעים על כך שייתכן כי קפיטל וואן לא הייתה החברה היחידה שנפגעה, ושעל פי ההודעות סלאק ששלחה ההאקרית, לכאורה, אפשר היה לזהות גם פגיעה ב"אחת מספקיות הטלקום הגדולות בעולם", ב"גוף ממשלתי באוהיו" וב"אוניברסיטה אמריקנית גדולה".
גם בדו"ח סייברינט שפורסם אתמול (ד') התייחסו החוקרים להודעות ה-Slack של ההאקרית וכתבו בנוסף כי "ניתן להסיק על קורבנות אחרים משמות הקבצים", בציינם ספציפית את החברות אפריאן, ווקופה ואינפובלוקס.
בבלוג האבטחה שלו, Krebs On Security, פרסם קראבס צילום מסך של רשימת קבצים שנגנבו ככל הנראה על ידי תומפסון. הנתונים הגנובים הכילו שמות קבצים ובהם שמה של יצרנית הרכב פורד וחברת השירותים הפיננסיים האיטלקית יוניקרדיט. בנוסף, ממשרד המשפטים נמסר כי תומפסון עתידה לעמוד בפני אישומים נוספים, וזו עוד אינדיקציה לכך שחברות אחרות היו מעורבות בפעילותה.
התגובות: לא מודעים אבל בודקים
דובר יוניקרדיט אמר אתמול כי הבנק "יצר קשר עם הרשויות הרלוונטיות" והחל בבדיקה מקפת, לאור ממצאי קראבס שטוען כי תומפסון גנבה גם נתונים מהחברה. "ב- 30 ביולי נודע ליוניקרדיט ששמה הוזכר ביחס לסוגיית קאפיטל וואן", נמסר בהודעת הדובר שפורסמה בפייננשל טיימס. "אבטחת מידע ופרטיות הם סדר העדיפויות העיקרי שלנו בכל עת", כתב הדובר.
דוברת פורד אמרה ל-TechCrunch כי החברה "בודקת את המצב כדי לקבוע אם מדובר במידע של פורד".
דובר וודאפון אמר כי ענקית הטלקום "לא הייתה מודעת" לנתונים שלה שנגנבו בהפרת ההון.
דוברת אוניברסיטת מישיגן אמר כי הגוף האקדמי מקבל "מאות איומים והתקפות על המערכת שלנו" וציין כי "קשה לדעת אם אחד מהאחרונים היה ההאקרית שלכאורה קשורה לאירוע קפיטל וואן. הצוותים שלנו בוחנים זאת, אבל בשלב זה אין לנו מידע לחלוק".
ולבסוף, ממחלקת התחבורה של אוהיו נמסר כי היא עובדת עם ה-FBI בכדי לנסות "לקבוע מה, אם בכלל, היה נגיש במקרה", כך אמרה הדוברת לתקשורת ושציינה כי "עם זאת, בנקודה זו אנו יכולים לאשר כי המידע בקובץ שהוזכר הכיל נתונים הזמינים לציבור ולא היה בו כל מידע פרטי".
01/08/19 14:29
5% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אל מאורת הנמר הגיע לביקור צחי וייספלד, מנכ"ל איגנייט - האקסלרטור החדש שהשיקה אינטל. צחי וייספלד מצטרף לאינטל אחרי 8 שנים במיקרוסופט, במהלכן ניהל את תכנית הסטארט-אפים הגלובלית של החברה, שמתנהלת בלמעלה מ-110 מדינות, ולאחר שעזר ל-800 סטארט-אפים לגייס מעל ל-4 מיליארד דולר, ול-66 מהם להגיע לשלב האקזיט המיוחל.
לאחר שהפך את התכנית של מיקרוסופט לתכנית האקסלרטורים השנייה הטובה בעולם, החליט צחי לפרוש, ולאחרונה חבר לאינטל, התאגיד העולמי. זאת לאחר שהחברה הבינה כי היא חייבת לעמוד בחזית שוק היזמות והסטארט-אפים, ובחרה בישראל, אומת הסטארט-אפ, בתור הזירה המתאימה ביותר להקמת האקסלרטור החדש שלה.
תכנית הסטארט-אפים הראשונה מסוגה באינטל
את התכנית השיקה אינטל בחודש יוני האחרון, במסגרת ביקורו של מנכ"ל אינטל העולמית, בוב סוואן בארץ. במהלך ביקורו בישראל, הכריז סוואן על הקמת Ignite - תכנית הסטארט-אפים הראשונה מסוגה באינטל לחברות סטארט-אפ בשלבי ה-early stage seed /pre-seed. התכנית תשים דגש על חברות העוסקות בתחומי הבינה המלאכותית, מערכות אוטונומיות ועוד טכנולוגיות ממוקדות נתונים. במהלך ההכרזה, הדגיש סוואן את המחויבות של אינטל לתכנית, ואמר כי "השקענו בישראל 40 מיליארד דולר לאורך השנים - במחקר ופיתוח, במפעלי ייצור, במובילאיי ובאינטל קפיטל ונמשיך להשקיע".
במהלך הביקור במאורה, צחי חיזק את המילים של סוואן ואמר שהסטארט-אפים ייהנו מכל מה שאינטל יכולה לספק, החל מגישה לאחת מקבוצות ה-AI הגדולות בישראל, המשך באנשי מפתח בתעשייה הגלובלית וכן מתמיכה טכנולוגית, שכן אינטל מספקת היום את התשתית לכל ה-data centric computing.
ברשותו של צחי משאבים וצוות מתוך אינטל, המספקים תשתית, יכולות טכנולוגיות ומומחיות עסקית. לקראת התחלת התכנית, הצפויה להתחיל לרוץ כבר באוקטובר הקרוב, יצטרפו לצחי יועצים ומנטורים מהתעשייה המקומית והגלובלית, שידריכו את החברות בכל התחומים הנדרשים להצלחתו של הסטארט-אפ. בין הנושאים הרבים, התכנית צפויה לתת דגש לנושאי go to market ומכירות.
במהלך ביקורו במאורת הנמר ציין צחי כי המון סטארט-אפיסטים מנסים למכור מהר ובגדול מבלי לבנות את עמודי התווך של הסטארט-אפ - נושא המעמיק את המשבר של היזמים של היום.
הצלחת אינטל
לשאלתי מהי הצלחה ומה זה נותן לאינטל, ענה צחי כי "ההצלחה שלנו היא הצלחת החברות - וזאת לא קלישאה. הרי בסופו של דבר האקסלרטור צפוי לפתוח את אינטל למגמות העולמיות, להכניס מעגלי חדשנות לחברה ולקרב את אינטל לעתיד עולם התעשייה. אינטל אחראית לרוב התשתיות של התעשייה העולמית בתחומים שונים, ומטרתה להיות עשרים צעדים קדימה כדי שהחברה תוכל לתכנן ולייצר את אותן התשתיות שהתעשייה תצטרך בעתיד".
מודל האקסלרטור מבוסס על המודל הקלאסי של אקסלרטורים, רק מעודכן לגרסת 2020. המודל כולל מתודולוגיה לזיהוי התאמת מוצר-שוק, לפיתוח עסקי, Lean startups, המכוון לקצר את מעגלי פיתוח המוצר ולזהות במהירות אם מודל עסקי מוצע הוא בר קיימא. זאת ועוד, המודל יעזור לסטארט-אפים לפתח שיטה נכונה של פריצת שוק. אם תרצו, אפשר לכנות אותו ה"הרווארד של הסטארט-אפים".
לביקור של צחי הצטרפה הקוסמת, דליה אסיא-פלד, וכמובן שהיא הגיעה עם השאלה הרלוונטית ביותר: אז איך בעצם הסטארט-אפים מגיעים לתכנית ומה איגנייט מחפשת? צחי הסביר כי התכנית של איגנייט תימשך 4 חודשים (כ-16 שבועות) ותתקיים ב-WeWork ToHa בתל אביב. בכל מחזור ישתתפו 10 חברות, כאשר ההשתתפות בתכנית אינה כרוכה בתשלום או באקוויטי.
ניתן להירשם לתכנית עד אמצע ספטמבר, באמצעות הלינק למטה.
באשר לשאלה מה Ignite מחפשת ביזמים, ציין צחי כי "אנו מחפשים חברות טכנולוגיות שפונות לשוק גדול, צוות טוב ומאוזן היטב ומנכ"ל שיהיה בר אימון ומימון. Ignite תסייע לחברות לבחור את הכסף הנכון, איך לגייס, איך לייצר בורד, איך לא להוריד הילוך, ועוד".
לפרטים נוספים והרשמה
01/08/19 14:42
5% of the views
מאת אנשים ומחשבים
שוק רחפני המשלוחים הוא אחד הלוהטים בשנים האחרונות: אמזון נכנסה לתחום בשצף קצף, ובעקבותיה (וגם לפניה) חברות אחרות, קטנות יותר. שימושים שונים ברחפנים אלה כבר החלו, במיוחד בתחום הבריאות, ואפילו ברואנדה ובמדינת האיים ואנואטו כבר מסופקים חיסונים ותרופות באמצעי האווירי החדיש. בישראל ובמקומות נוספים בעולם, התחום מתמהמה - לדברי אבי לזוביק, סמנכ"ל רגולציה ואסטרטגיה בפאראזירו, הסיבה לכך היא הרגולציה.
פאראזירו היא חברה מקריית אונו שהוקמה לפני ארבע שנים ומעסיקה כ-20 עובדים. מטרתה, אמר לזוביק לאנשים ומחשבים, היא "לאפשר לשוק הרחפנים המסחרי למצות את הפוטנציאל שלו". החברה הודיעה באחרונה כי היא עמדה בדרישות רשות התעופה האזרחית בקנדה לטיסה מעל אנשים - דבר שלדבריו אסור ברוב מדינות העולם המערבי, מה שמעכב מאוד את התפתחות רחפני המשלוחים. קבלת הרישיון משמעה שטייסים בעלי רישיונות יוכלו להטיס את הרחפנים מסוג Mavic 2 ו-Phantom 4 של DJI מעל אנשים בעזרת המצנח של מערכת ה-SafeAir שפיתחה החברה.
[caption id="attachment_296614" align="alignnone" width="600"] אבי לזוביק, סמנכ"ל רגולציה ואסטרטגיה בפאראזירו. צילום: יח"צ[/caption]
לדבריו, "האיסורים על הטסת רחפנים מעל אנשים או באזורים אורבניים צפופים מגבילים מאוד את שוק הרחפנים המסחריים, כיוון שרוב השימושים הפוטנציאליים - כיבוי והצלה, משלוח חבילות או טיסות באתרי בנייה - מתרחשים באזורים מעין אלה. אנחנו באים לפתור את הבעיה. אנחנו מציעים מצנח חכם, שפועל באמצעות מחשב קטן ש-'יושב' על הרחפן ומנטר את הטיסה בזמן אמת. הוא יודע לזהות מתי הרחפן שהוא נמצא בתוכו מאבד שליטה ונופל. או אז, הוא מפעיל את משגר המצנח, וזה נפתח במהירות, כך שגם בגובה נמוך המצנח יכול להיות יעיל".
האם הרחפנים בטוחים מספיק?
אחת הסיבות המרכזיות להטלת רגולציה על רחפני המשלוחים היא ביטחון הציבור - החשש שמא כלי טיס קטנים כל כך יפלו על אנשים שהם טסים מעליהם, ויפגעו בהם. אלא שהחסם לכך, לדברי לזוביק, הוא יותר רגולטורי מאשר טכנולוגי. "בעתיד לא כל כך רחוק ניתן יהיה להשתמש ברחפנים למשלוחים. הטכנולוגיה כבר קיימת, אך נדרשת רגולציה", אמר.
קנדה היא לא המדינה הראשונה שהעניקה לפאראזירו וללקוחות שלה רישיון להטיס רחפני משלוחים - קדמה לה שכנתה מדרום, ארצות הברית. "אנחנו היחידים בעולם שלקוחות שלנו קיבלו אישורי טיסה מעל אנשים בארצות הברית - עד כה יש לנו שמונה כאלה, וכל זאת בחודשיים האחרונים בלבד. אלא שבין ארצות הברית לקנדה יש הבדל עצום: בעוד שאצל האמריקנים, החברה שמפעילה את הרחפנים צריכה לבקש אישור החרגה מהחוק האוסר על טיסה מעל אנשים, רשות התעופה הקנדית הגדירה דרישות מסוימות, ועל היצרן של הרחפן או המערכת הרלוונטית המותקנת בתוכו להצהיר שהוא עומד בהן. כל מפעיל יכול לקנות מערכת שהצהירו עליה כעומדת בדרישות בלי לבקש שוב רישיון. בהשוואה למודל האמריקני, זה חוסך כאב ראש. לכן, קבלת הרישיון בקנדה היא אירוע היסטורי מבחינתנו". בהקשר זה יש לציין ש-DJI, שכאמור, פאראזירו מציעה את המערכת על הרחפנים שלה, כבר הצהירה שהיא עומדת בדרישות הקנדיות – בהתאם לחוק, שנכנס לתוקפו ב-1 ביוני האחרון.
[caption id="attachment_296615" align="alignnone" width="600"] המערכת של פאראזירו בפעולה. צילום: יח"צ[/caption]
"למדנו לעומק את הדרישות של רשות התעופה האזרחית הקנדית והגדרנו אילו ניסויים ותיעוד נצטרך על מנת לעמוד בהם", אמר לזוביק. "ביצענו ניסויים בעזרת תקן ASTM F3322-18, שהרשויות הקנדיות הזכירו אותו, וידאנו את הצלחתם על ידי גוף שלישי ולקוחות מרחבי העולם החלו לאמץ את המוצר שלנו".
תאר את מצב השוק כיום.
"לפני כמה שנים היה הייפ מוגזם בכל הקשור למשלוחים באמצעות רחפנים והדברים נרגעו - כיום יש צמיחה בריאה ורואים התקדמות בכל מיני מובנים. רחפנים נמצאים בשימוש יומיומי בהרבה ענפים ותחומים: כמעט בכל משטרה או כיבוי אש יש כמה כלים, חברות בנייה מטיסות רחפנים ומשתמשים בהם גם בערוצי חדשות, בהוליווד וכדומה. זה קורה מחוץ לעיני הציבור, אבל מדובר בשוק מאוד פעיל ומתקדם. בינתיים, כאמור, החסם הוא בעיקר רגולטורי, ולא טכנולוגי".
01/08/19 16:51
5% of the views
מאת אנשים ומחשבים
שרגא ברוש, יו"ר התאחדות התעשיינים, מככב בימים אלה על מודעות ושלטי חוצות, במסגרת קמפיין שבו העובדים והתעשייה בארצות הברית ובאירופה מודים לעובדים ולממשלת ישראל. הקמפיין הזה נועד להתריע, שוב, על הסכנות שצפויות לתעשייה בישראל, כאשר יותר ויותר תעשיינים מעבירים את הייצור לחו"ל, וחברות היי-טק ובתי תוכנה ישראליים רבים מנצלים את כוח האדם הזול שנמצא במזרח אירופה ובמדינות אחרות.
שני גורמים משפיעים על יכולת התחרות של התעשייה בישראל: האחד הוא היחלשות הדולר והתחזקות השקל, שפוגעות ברווחיות וביצוא של החברות הללו. הגורם השני הוא חוסר היכולת של מפעלים רבים להתמודד עם התחרות בחו"ל בגלל העדר חדשנות מספיקה. בעוד שהגורם הראשון אינו בשליטת התעשיינים והטיפול בו צריך להיות מצד הממשלה, הרי שזה השני תלוי בעיקר במנהלי המפעלים ובהתאחדות עצמה.
אנומליה שזועקת לשמיים
ישראל נמצאת בפיגור משמעותי בכל מה שקשור לתעשייה 4.0 - מגמה שקיימת כבר שנים בעולם ועיקרה הטמעת כלים מודרניים בקווי הייצור, בניהולו ובכל מה שקשור לאוטומציה בתהליכים. המשק הישראלי מתנהל מצד אחד תחת השפעת החדשנות והטרנספורמציה הדיגיטלית, שנכנסת כמעט לכל תחום, בעיקר שירותי, אבל מצד שני, מפעלי תעשייה רבים בארץ עובדים עדיין בשיטות של המאה הקודמת.
האנומליה זועקת לשמיים: ארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל פרסם לא מכבר דו"ח שקובע שבישראל יש הרבה מאוד סטארט-אפים בתחום התעשייה 4.0, אבל אלה שנהנים מהפיתוחים שלהם הם עובדי ייצור במקומות שונים בעולם, חוץ מאשר אצלנו. זאת ועוד, לפי הדו"ח, ישראל ממוצבת במקום גבוה מאוד בכל מה שקשור בהשקעות של הממשלה וגופי השקעה בתעשייה 4.0, בין היתר באמצעות מהלכים ארוכי טווח של רשות החדשנות, אבל ההשקעות הללו לא מחלחלות למפעלים המקומיים. על פי נתונים רשמיים, כמחצית מהמפעלים בארץ עדיין לא החלו בתכנון של מפעל מתקדם, רבים מהם לא עומדים בתקנים בינלאומית בנושאי טכנולוגיה והם עדיין מורגלים בתהליכי ייצור מסורתיים, שמביאים לפריון נמוך. כל זה מוביל, בסופו של דבר, לסגירת מפעלים או להעברת קווי יצור לחו"ל. כמו כן, למרות הגידול בפעילות הממשלה בתעשייה 4.0, עדיין, מרבית המשקיעים בתחום זה בישראל הם גורמים זרים.
חציה המלא של הכוס
הצד החיובי בעניין הוא שמתפתחת תעשייה שלמה של חברות שמתמחות בהטמעת תהליכים במפעלי תעשייה לקראת דור ה-4.0. גם גופים בינלאומיים גילו את הפוטנציאל הרב שיש בארץ והם פותחים כאן מרכזי חדשנות בתחומי הרכב, האנרגיה, הבריאות, פיתוח רובוטים ועוד. הכדור נמצא כעת בידי התעשיינים עצמם. העובדה שהם לא עושים זאת לא נובעת מחוסר מודעות שלהם, אלא מהעדר תשתיות מתאימות ומשאבי מימון מספיקים שיאפשרו להם להתחיל את המהפכה.
[caption id="attachment_249751" align="alignleft" width="300"] שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים. צילום: דוברות ההתאחדות[/caption]
במסגרת המאמצים לסייע לתעשייה להתקדם ולהתחדש, קבוצת אנשים ומחשבים מקיימת, זו השנה השנייה ברציפות, את הכנס תעשייה חכמה 4.0, בשיתוף התאחדות התעשיינים, מכון היצוא וגופים נוספים. בכנס יוצגו החידושים הטכנולוגיים האחרונים, שירותים המיועדים לתעשייה 4.0 ולמפעל החכם, האינטרנט התעשייתי של דברים (IIoT), מערכות אוטומציה ורובוטיקה, בינה מלאכותית וכן מערכות סייבר ואבטחת מידע שמיועדות לרצפת הייצור. בין המרצים באירוע יהיו רובי ניגל, מנכ"ל התאחדות התעשיינים; דפנה אבירם ניצן, מנהלת המרכז לממשל ולכלכלה; זוהר ברנור, מנהל Lean ישראל; ואגמון פורת, מנכ"ל מעבדות החדשנות לתעשייה חכמה. כמו כן, ייערכו בו שני פאנלים בהשתתפות תעשיינים ומנהלי חברות. את הכנס ינחה יועץ התכנים שלו, אילן אלתר, המנכ"ל והבעלים של אלתרנט.
השורה התחתונה: הגיע הזמן שגם התעשייה בישראל תיהנה מהחדשנות של אומת הסטארט-אפים. הממשלה וגופים רשמיים משקיעים לא מעט משאבים כדי לעודד את התעשייה, על מנת ששרגא ברוש לא יהיה יו"ר התאחדות התעשיינים במזרח אירופה או בניו-יורק. אבל כנראה שזה לא מספיק, ועל הממשלה והתעשיינים לפעול בהתאם.
01/08/19 17:10
5% of the views
מאת אנשים ומחשבים
וואווי סגרה את המחצית הראשונה של השנה עם עלייה של 23.2% בהכנסות וזינוק של 24% במספר משלוחי המכשירים שלה - כך ציין רן ז'נגפי, מנכ"ל החברה, במסיבת עיתונאים שערך אמש (ד'). עם זאת, התוצאות אינן חיוביות כל כך, משום שמדובר בהאטה במגמת הצמיחה של הענקית הסינית: ברבעון הראשון של השנה ההכנסות שלה צמחו ב-39% ומשמעות הדבר היא שברבעון השני, הגידול היה נמוך הרבה יותר.
וואווי לא מחויבת לפרסם את התוצאות הכספיות שלה. מהנתונים שז'נגפי בכל זאת שחרר במסיבת העיתונאים עולה כי במחצית הראשונה של 2019 היא הכניסה לקופתה 58.26 מיליארד דולר ושיווקה 118 מיליון טלפונים סלולריים - כמחצית מהם בכל אחד מהרבעונים.
הנתונים בולטים במיוחד על רקע ההשפעה השלילית של מלחמת הסחר האמריקנית-סינית על וואווי. לפני כחודשיים הוציא נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, צו חירום האוסר על סחר עם החברה - צו שאותו הוא הסיר חלקית בעקבות ועידת ה-G-20 של מנהיגי המדינות המתועשות, שהתקיימה בחודש שעבר. כתוצאה מכך, נפתחו הליכים נגדה גם במדינות אחרות, ובשבוע שעבר אף הועלו חשדות שלפיהם היא משתפת פעולה עם צפון קוריאה.
ברמזו למהלכים אלה אמר ז'נגפי במסיבת העיתונאים כי "הייתה זו תקופה מיוחדת בדברי הימים הקצרים של וואווי. לנוכח המצב הקיים, אפשר היה לחשוב שאנחנו במצב של כאוס, אך זה רחוק מאוד מהמציאות, שכן אנחנו עובדים חזק כדי שנמשיך לפעול בצורה חלקה והחברה שלנו מוצקה כבעבר. יש לנו צוות ניהולי מקצועי ויעיל, והביצועים שלנו היו טובים, כך שנשארנו ארגון מוצק גם במחצית הראשונה של 2019".
ז'נגפי ציין בנוסף כי עד סוף השנה וואווי תגדיל את תקציב המו"פ שלה לקראת הדור החמישי ב-20% ל-17 מיליארד דולר. מדובר בנתון מעניין במיוחד על רקע העובדה שהחרם שהטיל טראמפ נוגע בעיקר לפיתוחי הדור החמישי של הענקית הסינית.