זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
The headlines that made most buzz on this page
09/07/20 16:21
11.54% of the views
מאת אנשים ומחשבים
"הטכנולוגיה עברה שלב, וכעת אנו נמצאים במצב בו לכל ארגון יש ספקית ענן אחת או יותר. ה-IT ההיברידי החדש הוא הכנסת יכולות ענן לדטה סנטר הפרטי בארגונים", כך אמר לארי אליסון, מייסד אורקל (Oracle) וסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה.
בשיחה אמש (ד') עם עיתונאים בזום (Zoom) - עוד לקוח חדש בענן שלה - אליסון השיק שורת שירותים חדשים בענן, ביניהם היכולת להטמיע בדטה סנטר הארגוני את כלל יכולות הענן של אורקל.
"ההבדל בין ענן דור 1 וענן דור 2", הסביר אליסון, "הוא האוטונומיות. אנו קרובים מאד מבחינת היכולות לאוטונומיות שתהיה במכונית האוטונומית", ציין. "האוטונומיות היא מרכיב קריטי בשני היבטים: היא מניבה חיסכון בכוח אדם, שהוא הרכיב המשמעותי בעלויות, והיא מצמצמת לאפס את כמות השגיאות, כי בן אנוש לא מעורב בתהליכים".
"כעת", אמר, "כבר יש לנו יותר אזורי ענן מאשר ל-AWS. בתוך שנה מעכשיו יהיו לנו 36 אזורי ענן. אנו מגדילים את כמות אזורי הענן הציבורי במהירות. בהשוואה לרבעון המקביל שנה שעברה, שירותי בסיס הנתונים האוטונומי שלנו צמחו ב-70%. סך פעילות הענן הציבורי שלנו גדלה בתוך שנה ב-140%. נוספו לנו כמה לקוחות מעניינים, ביניהם זום, המשנע מדי יום על הענן שלנו 7 פטה בייט תעבורה. עוד לקוח הוא 8X8, שהיו על AWS ועברו אלינו, וחוו שיפור של 25% בביצועים. מק'אפי (McAfee), לקוח נוסף, מטפלים בחצי מיליון אירועי סייבר מדי שניה, וכעת עלויות הענן שלהם איתנו ירדו ב-75%. כך גם אליטר (ALTIR), סימנס, ELEVEN7 וג'נרל אלקטריק (General Electric), שהעבירו את ה-ERP שלהם לענן שלנו בתוך פחות מחודשיים. למעבדת סרן (CERN) בשווייץ לקח יומיים להטמיע אשכול שרתים. על הענן שלנו זה לוקח להם שתי דקות".
[caption id="attachment_319005" align="alignnone" width="600"] תמונת מסך מהמפגש עם לארי אליסון בזום. צילום: יח"צ[/caption]
אזור ענן ייעודי אצל הלקוחות
אליסון ציין כי "הכרזנו על אזור ענן ייעודי אצל הלקוחות, Dedicated Region Cloud@Customer. אנו הראשונים בתעשייה להביא את כל שירותי הדור השני של ענן הציבורי שלנו אל הדטה סנטר של הלקוח, כולל בסיס הנתונים האוטונומי שלנו ויישומי ה-SaaS. כך, ארגונים מקבלים את אותו מערך מלא של שירותי ענן מודרניים, ממשקי API, הסכמי SLA, יחס מעולה של ביצועים-מחיר ורמות האבטחה הגבוהות ביותר. הפתרון נועד לעסקים שנדרשים לעמוד ברגולציה מרובה, או בדרישות אבטחה גבוהות, עמידה בשיהוי ואחסון המידע בקרבת הלקוח, ושנדרשים לעשות זאת תוך צמצום עלויות תפעול ושדרוג יישומים מהדור הקודם".
לדבריו, "ההכרזה נועדה לענות לביקוש גבוה מצד הלקוחות לארכיטקטורה היברידית, שתאפשר את אותם שירותים ופונקציונליות וכן מעבר פשוט של יישומים בין סביבות הענן הציבורי והדטה סנטר שלהם. עד היום, אף פתרון לא הצליח לגשר על הפער בין סביבות הענן ציבורי ואתר הלקוח. פתרונות מקומיים מספקיות ענן אחרות מאפשרים רק חלק קטן מאוד מהשירותים הזמינים דרך אזורי הענן הציבוריים של הספקים. אנו מעמידים ללקוחות את כל שירותי הענן שלנו גם באופן מקומי, כך שארגונים יוכלו להשתמש בשירותי הענן שלנו בכל מקום שבו הם זקוקים להם - בענן, באתר הלקוח, או באמצעות Dedicated Region Cloud@Customer".
כדרכו בשנים האחרונות, חבט אליסון מילולית באמזון ווב סרביסז. לדבריו, "מידע ונתונים של כ-100 מיליון בני אדם דלף מבנק Capital One, לאחר שעובדת לשעבר של אמזון נתפסה והודתה שחדרה לשרת שעליו אוחסן, ב-AWS". "אצלנו", אמר אליסון, "זה לא יכול היה לקרות כי לאיש מאנשינו אין גישה לנתוני הלקוחות, המאובטחים הרמטית". הוא ציין כי "בסיסי הנתונים של AWS, אורורה, רד שיפט ואחרים, דורשים הקצאות מורכבות וידניות, עם אבטחת מידע ידנית. אצלנו הכל אוטומטי".
לדבריו, "הזמינות שלנו בענן היא של 99.995%, משמע שתיים וחצי דקות נפילה בחודש. מדובר בזמינות גבוהה פי 25 מאמזון. אצלנו, הנתונים לעולם לא עוזבים את הדטה סנטר. אצל AWS Outposts לעולם הנתונים עוזבים את הדטה סנטר לענן וחזרה. לנו יש 50 שירותים - להם ארבעה. הביצועים שלנו מהירים יותר, בין פי 10 לפי 50. אנו יכולים לטפל בפי 7.5 היקף נתונים מהם".
"יש לנו כבר כמה לקוחות מאמצים מוקדמים של הטכנולוגיה", סיכם אליסון, "ביניהם סמסונג (Samsung), דוקומו (DOCOMO) ונומורה (NRI) היפניות, ו-OICT בעומאן. אנו מאפשרים גישה לשירותי ענן רבים יותר, כדי להעלות את הערך העסקי עבור הלקוחות של הלקוחות".
09/07/20 15:35
9.62% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי, ביקר השבוע (ג') בנגב ונפגש עם ראשי רשויות מקומיות, ביניהם מבאר שבע, דימונה, ערד ומועצות מקומיות, כדי לעמוד מקרוב אחר התקדמות התכנית הלאומית להעברת בסיסי צה"ל לנגב.
התכנית הזו היא אחד האתגרים המרכזיים שמונחים על שלחנו של כוכבי מאז שנכנס לתפקידו. בשנת 2005 החליטה הממשלה על תכנית לאומית אסטרטגית לפיתוח הנגב לשנים 2015-2006, בהיקף של 17 מיליארד שקל.
18 שנה לאחר החלטת הממשלה, החזון שהתווה אז משרד הביטחון רחוקה מאוד מלהתממש, ובין היתר בשל כך לא מומשה אחת התכניות המרכזיות שאמורות היו לשנות את פני הנגב - מעבר חיילי יחידות המודיעין, 8200, לנגב.
רבות דובר, נחקר ונכתב על ההשפעה העצומה שיש במעבר יחידות העילית האלו לנגב. על בסיס זה גם הוקמה קריית התקשוב, וראש עיר הנמרץ של באר שבע, רוביק דנילוביץ', שקד על הקמת פארק רובע בעבור האנשים שרצו להתגורר באזור באיכות חיים גבוהה.
[caption id="attachment_318880" align="alignnone" width="600"] מימין: הרמטכ"ל אביב כוכבי ורמטכ"ל נלווה רוביק דנילוביץ', ראש עיריית באר שבע, בעת ביקור הרמטכ"ל בנגב. צילום: דובר צה"ל[/caption]
בראיון שערכנו עם דנילוביץ' בחודש פברואר השנה, הרבה לפני פרוץ הקורונה, הודה ראש עיריית באר שבע כי המעבר לנגב מתקדם בקצב איטי. שלא לציטוט לא הסתיר את אכזבתו מכך שחזון ענק, שהיה אמור לשנות את פני הפריפריה בישראל, תקוע כבר שנים רבות. למציאות הזו יש שני גורמים, כל אחד מהם קשור בשני. הגורם העיקרי הראשון נעוץ בצבא עצמו - סירובם של אנשי הקבע הקצינים והחיילים לעבור לדרום. הגורם השני הוא הסיבה לסירובם: היעדר תשתיות, תחבורה, מקומות תעסוקה, חינוך, שהיו אמורים להיות מוכנים עוד לפני שחיילי יחידות העילית מגיעים לשם. העובדה שהתשתיות האלו לא מוכנות נובעות מכשל חמור בתכנון התכנית, כאשר משרדי ממשלה שונים שאחראים על תחבורה, חינוך ותשתיות שונות, טוענים כי לא תיאמו איתם את התכניות, לא העבירו תקציבים, ולכן גם לא ניתן היה למשל לקדם את פרויקט המשך מסילת הרכבת דרומה.
בראיון איתו אמר דנילוביץ' כי הבעיה אינה העיר באר שבע. "באר שבע היא עיר מבוקשת גם בקרב אנשי קבע. צריך לתת מענה לנושא הנגישות התחבורתית, כדי להקל על העוברים. אני יודע שיש תסכול, ואפילו לא מעט אכזבה. אבל אני טיפוס אופטימי ומאמין שהמעבר יצא לפועל, כי אין ברירה אחרת. הדברים ייעשו בסופו של דבר".
[caption id="attachment_311118" align="alignnone" width="600"] אופטימי ומאמין שהמעבר יצא לפועל. ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ'. צילום: דוברות העירייה[/caption]
אבל האופטימיות הזו לא עוזרת לקדם את המעבר של יחידות העילית. בשבוע שעבר שוב פורסמו כתבות לפיהן קצינים מאיימים לפרוש מהצבא, אם יכריחו אותם לעבור דרומה.
גם אם נקבל את העובדה שחלק מהטענות שלהם צודקות והגיוניות, צה"ל ובראשו הרמטכ"ל, לא יכולים להשלים עם מציאות כזו. צה"ל הוא צבא שיש בו היררכיה המבוססת על תכניות עבודה ופקודות. על הצבא למקד מאמצים ולהתחיל לקדם את התכניות האלו. ביחידות האלו משרתים חיילים וקצינים ברמות שונות. יכול להיות שהקצינים הבכירים, שמן הסתם יש להם משפחה וילדים, יכולים לעבור בשלב מאוחר יותר. הצבא צריך למצוא את הגרעין של אותם חיילים שיעברו לדרום, אם מכוח פקודה, כי צה"ל אינו צבא שבו כל אחד עושה מה שהוא רוצה, ואם - על ידי שכנוע ומתן הטבות ככל שהצבא יכול לתת.
העברת חיל המודיעין, חשובה לכלל האקו סיסטם של תעשיית ההיי-טק, שכל כך הרבה מדברים עליה ועל כך שהיא צריכה לצאת מגבולות תל אביב. בבאר שבע יש דוגמאות של מספר לא קטן של חברות שעשו את המעבר, ביניהן דל-EMC, חברות סטארט-אפ ועוד. הן הגיעו לשם בין היתר כי בנו על כך שמקורות הגיוס שלהן יהיו קודם כל מהסטודנטים מאוניברסיטת בן גוריון וכן מאותם חיילי עילית שיגיעו מחילות המודיעין. אבל הסיבות שחיילי 8200 לא רוצים לעבור, בעיות תחבורה נגישות וסביבות עבודה, הן גם הסיבות שסטודנטים שסיימו את הלימודים בבאר שבע מתקשים לעבור לחיות בדרום, על אף התנאים שמציעים להם. בדרך כלל זה בשלב שהם מכירים בנות זוג, וההתנגדות היא מצד המשפחות שגרות במרכז, ולדידן באר שבע היא עדיין מעבר להרי החושך, למרות שהיא במרחק של שעה ורבע נסיעה ברכבת.
החשיבות לקידום מעבר צה"ל דרומה נעשית עצומה יותר, דווקא היום בזמן הקורונה. האצת התהליך, מעבר של אלפי חיילים וקצינים, יכול לפרנס מאות מקורות תעסוקה, ולספק פרנסה למאות מתושבי הדרום, שגם לפני הקורונה מצבם היה לא מזהיר, וכעת החמיר, קצת יותר אפילו מתושבי המרכז.
שורה תחתונה: יפה מאוד שהרמטכ"ל ערך השבוע ביקור בנגב. גם גבי אשכנזי, שר החוץ ומי שהיה מיועד להיות שר ביטחון בתחילה, ביקר באזור, לאותה מטרה. המשימה של כוכבי ושל צה"ל כעת היא למצוא את המשאבים והדרכים היצירתיות להאיץ את מעבר חילות המודיעין, תחת הסיסמה הידועה 'ואף על פי כן - נוע תנוע (דרומה)'.
09/07/20 16:57
9.62% of the views
מאת אנשים ומחשבים
"האתגר היה לבצע שכפול לאתר ההתאוששות מאסון, ברמה יומית או שעתית. לאחר שאנשי מלם מקבוצת מלם תים הטמיעו לנו את הפתרון של זרטו, צמצמנו את זמן הנפילה באופן משמעותי - משעות לדקות ספורות", כך אמר ערן שוורץ, מנהל טכנולוגיות ואבטחת מידע, אוריין.
אוריין היא חברה ציבורית, אחת מהחברות הוותיקות והמובילות בתחום השירותים הלוגיסטיים בישראל. כחלק מקבוצה בינלאומית, היא מציעה את מכלול הפתרונות לניהול שרשרת האספקה תחת קורת גג אחת. בשנת 2000 הפכה אוריין לנציגה הבלעדית בישראל של חברת DB Schenker - אחת משלוש חברות ההובלה והלוגיסטיקה הגדולות בעולם, בעלת מחזור מכירות של 16.4 מיליארד אירו. כך, אוריין מספקת פתרונות לוגיסטיים כוללים, המבטיחים תזמון מושלם של שרשרת האספקה.
[caption id="attachment_288595" align="alignnone" width="600"] אראן אזרזר, דירקטור IT בזרטו. צילום: יח"צ[/caption]
זרטו היא חברה המתמחה בעולמות חוסן ה-IT. בנוסף, החברה מבטיחה לשירותי ה-IT זמינות מרבית (Always on), ובמקרה של קריסה היא מאפשרת לאפליקציות הארגוניות להתאושש בתוך דקות בודדות, עם אובדן מידע של לא יותר מזה הנצבר בכמה שניות.
מדי שנה אחראית אוריין על כ-40,000 משלוחים ימיים וכ-95,000 משלוחים אוויריים, לצד הפצה פנים ארצית של יותר מ-3 מיליון חבילות וכן למגוון רחב של פתרונות לוגיסטיים מתקדמים, באמצעות שלושה אתרי אחסון בשטח כולל של כ-65,000 מ"ר.
לדברי שוורץ, "מערכות הליבה יושבות על אורקל (Oracle) ו-SQL. תשתיות ה-IT שלנו וירטואליות, מבוססות VMware על שרתי דל (Dell), ואנו משרתים 700 משתמשי IT מכלל 900 עובדי החברה". הוא ציין, כי "בטרם הפרויקט, השתמשנו בתוכנת השכפול של Veeam. אנו מטפלים בהיקף נתונים גדול - על כל אחת מהמערכות שלנו יושבים נתונים בנפח של 7-8 טרה בייט".
האתגר, ציין, "היה לבצע שכפול לאתר ה-DR ברמה יומית או שעתית. בגלל הפערים וגודל בסיסי הנתונים, חיפשנו תוכנה היודעת לעשות מעבר מהיר, עם שרידות גבוהה ותוך בדיקה שהנתונים שמועברים - עוברים באופן שלם ומלא".
"לאחר שבחנו כמה חלופות", ציין שוורץ, "בחרנו בפתרון של זרטו. הוא ענה לנו על הצורך בפתרון רוחבי לשרתי קבצים גדולים. לצד היתרון הכלכלי, אהבנו את יכולת השחזור והמהירות. עם סיום הפרויקט בשנה שעברה, ערכנו כמה מבחנים, והם היו לשביעות רצוננו".
"הגיבוי עובד נהדר", סיכם שוורץ, "השכפול עובר בתוך חמש שניות בין האתרים, תוך הקפדה על רמת ביצועים גבוהה. צמצמנו את זמן הנפילה לדקות מועטות. הפעלת השרת באתר ה-DR נעשית תוך דקות. גם החזרה לאתר הייצור אחורה נעשית בדקות ספורות. בעבר היינו עוסקים ב'איך לחזור' ולתכנן את החזרה: זרטו מנטרלת היבט זה, וכל שנותר הוא לעשות תאימות. בחנו פתרונות אחרים, וזרטו ניצח את כולם בהיבטי עלות, ביצועים, מהירות השחזור, אמינות והתאוששות. מדובר במוצר קל להטמעה".
09/07/20 14:42
7.69% of the views
מאת אנשים ומחשבים
דויטשה בנק (Deutsche Bank) הולך לענן של גוגל, Google Cloud. שני הגופים הקימו שותפות כדי להגדיר מחדש כיצד הבנק מתפתח ויציע את השירותים הפיננסיים שלו.
השותפות תספק לא רק שירותי ענן לבנק האירופי-גלובלי הגדול בעולם - אלא גם תניב, כך לפי שני הגופים, חדשנות, במטרה ליצור את הדור הבא של מוצרים פיננסיים מבוססי טכנולוגיה עבור לקוחות. החוזה עתיר המיליונים, שפריטיו הכספיים לא נמסרו, הוסכם במכתב כוונות וייחתם במהלך החודשים הקרובים.
כך, בכוונת דויטשה בנק לשנות את ארכיטקטורת ה-IT שלה כדי "לייצר ערך לא מבוטל עבור לקוחותיו". השינוי והאופטימיזציה של מערכות ה-IT הקיימות של הבנק ייעשו באופן הדרגתי ורב שנתי.
עוד הוסכם, כי במסגרת החוזה, יקבל דויטשה בנק גם גישה ישירה לנתונים מדעיים של גוגל וכן ליכולות בינה מלאכותית ולימוד מכונה, "כדי לשרת טוב יותר את הלקוחות". שימוש פוטנציאלי שכזה בכלים כולל עזרה ללקוחות המוסדיים במשימות יומיומיות, כמו חיזוי תזרים מזומנים, ניתוח משופר לסיכונים ופתרונות אבטחה להגנה על חשבונות הלקוחות. עבור עסקי הבנקאות הפרטית של הבנק הגדול בגרמניה, הפתרונות הדיגיטליים והאינטואיטיביים יהיו במוקד, כדי לפשט את האינטראקציות בין לקוחות לעובדים.
כריסטיאן סווינג, מנכ"ל דויטשה בנק, אמר, כי "השותפות עם גוגל קלאוד תהיה הקטר החשוב ביותר לשינוי האסטרטגי שלנו. זה מדגים את נחישותנו להשקיע בטכנולוגיה, כיוון שעתידנו קשור קשר חזק בהצלחת תהליך הטרנספורמציה הדיגיטלית. זה סיפור של הכנסות לא פחות מאשר עלויות".
ברנד לוקרט, מנהל ראשי לטכנולוגיה, דטה וחדשנות בבנק, אמר כי "זהו צעד משמעותי קדימה עבור אסטרטגיית הטכנולוגיה שלנו. הוא ישנה את הדרך בה אנו מייצרים ומספקים את שירותי הלקוחות שלנו. אנו מצפים ליצור מודלים עסקיים חדשים, הממנפים בינה מלאכותית, נתונים, ניתוחים ועוד, מבוססים על מובילות טכנולוגית וחדשנות".
"במשך יותר מ-150 שנה, דויטשה בנק היה חלוץ בענף, עם שיא חדשנות בתחום השירותים הפיננסיים", אמר סונדר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל ואלפבית, "נביא ייעול לדויטשה בנק וללקוחותיו, כאשר הם מגדילים את עסקיהם ומעצבים את עתיד ענף השירותים הפיננסיים".
ההחלטה באה בעקבות דיונים אינטנסיביים ובדיקת נאותות שנערכו בבנק בחמשת החודשים האחרונים. בפברואר 2020, דויטשה בנק הזמין כמה ספקיות שירותי ענן גדולות להציע שותפות, כחלק מאסטרטגיית הענן הרב-ספקית שלה. אתמול (ד') פורסם דבר הזכייה של גוגל קלאוד. הבנק הוקם בברלין, אז בירת פרוסיה, בשנת 1870. הבנק מונה יותר מ-100,000 עובדים ב-74 מדינות, והוא סוחר המט"ח הגדול ביותר בעולם.
09/07/20 14:53
7.69% of the views
מאת אנשים ומחשבים
למי שעדיין זוכר את מנוע החיפוש שפירית (Dragonfly) המצונזר, שעל פיתוחו בעבור סין שקדה גוגל עד לפני כשנתיים, יחוש בוודאי לנוכח הסיפור הזה שמדובר במעין דז'ה וו - שוב תכנית לפיתוח מוצר לשוק הסיני יורדת לטמיון בעבור גוגל. הפעם מדובר ב-Isolated Region - פרויקט מיחשוב ענן לשוק הסיני - שהוקפא או בוטל לגמרי, ימים יגידו.
גוגל הודיעה השבוע כי סגרה את פרויקט הענן שלה Isolated Region, והוסיפה כי היא לא שוקלת אפשרויות להציע את פלטפורמת הענן שלה בסין. בהצהרתה לתקשורת, ענקית הטכנולוגיה הציגה את החלטתה לסגור את הפרויקט ככזו שהגיעה מ"שיחות ותשומות מצד בעלי עניין ממשלתיים באירופה ובמקומות אחרים".
בלומברג ניוז דיווח כי גוגל גנזה את הפרויקט בסין, כמו גם במדינות "רגישות פוליטית" אחרות, בחודש מאי, בין השאר בגלל מתחים גיאופוליטיים הולכים וגוברים, וכמובן - בגין מגיפת הקורונה ושלל השלכותיה.
חשוב לציין כי ענקית החיפוש מצידה טוענת כי ביטול הפרויקט לא נבע מאחת משתי הסיבות הללו, וכי היא לא הציעה שירותי פלטפורמת ענן בסין.
לדבריה, Isolated Region היה אחת הדרכים שחקרה בכדי לענות על צרכים הקשורים לאימוץ טכנולוגיית ענן. החברה מסרה כי הפרויקט נועד לספק שירותי ענן ללקוחות ולגופי רגולציה ברחבי העולם.
The Verge הדגיש כי "לא ברור אם המוצר היה אמור להיות שווה ערך ל-G Suite או שילוב אחר של אירוח ואחסון בענן".
השמועות על הפרויקט החלו לראשונה ב-2018, ובלומברג ציין באותם זמנים כי היוזמה החלה לראשונה לאחר שיחות בגוגל על אופן ההצעה את שירותי מיחשוב הענן שלה במדינות כמו סין, שלעתים קרובות מחייבות שגורם בשליטה ממשלתית יפעל כשותף עסקי.
[caption id="attachment_309978" align="alignnone" width="600"] גוגל[/caption]
גם השפירית התעופפה
כאמור, באותה שנה, 2018, נפוצו דיווחים על מנוע חיפוש, ששם הקוד שלו היה 'שפירית', אשר תוכנן בעבור מכשירי אנדרואיד על ידי גוגל בעבור סין.
המנוע היה אמור להסיר תוכן שמוגדר כרגיש על ידי המפלגה הקומוניסטית השולטת במדינה, כגון מידע על מתנגדים פוליטיים, על חופש הדיבור, דמוקרטיה, זכויות אדם, ומחאות למען השלום. לפי הדיווחים, מונחים כמו "זכויות אדם", "פרס נובל" ו"מחאת סטודנטים" נוספו כולם לרשימת הצנזורה שהענקית ממאונטיין וויו קיבלה מממשלת סין. פרויקט זה הוקפא לבסוף לאחר מחאת עובדים וביקורת קשה שנשמעה אודותיו מקיר לקיר.
09/07/20 12:38
5.77% of the views
מאת אנשים ומחשבים
פייסבוק הודיעה אתמול (ד') כי הסירה 54 חשבונות פייסבוק, 50 עמודים ו-4 חשבונות אינסטגרם מזויפים. הענקית ממאנלו פארק מחקה למעשה מהפלטפורמה יותר ממאה דפים וחשבונות הקשורים ב"מידע כוזב מתואם", לפי דבריה.
מקורות המידע השקרי שהופץ הם בכמה מדינות, ובמיוחד חלקם קשורים לנשיא ברזיל, ז'איר בולסונרו, שפרסם לאחרונה את עמדתו המכחישה את מגיפת הקורונה, ואז חלה בקורונה בעצמו.
לפי פייסבוק, רשת שמאחורי הפעולות המתואמות והלא-אותנטיות שפעלה בברזיל התמקדה בקהל ביתי, "גם אם הכותבים ינסו להסתיר את זהותם ותיאומם, בחקירתנו נמצאו קשרים עם אנשים הקשורים למפלגה הסוציו-ליברלית (של נשיא ברזיל, המשויכת לימין הקיצוני במדינה - ג"פ)", כך לדברי נתנאל גליכר, האחראי על מדיניות האבטחה של פייסבוק. גליכר ציין כי הדפים קשורים גם לסובבים את בולסונרו עצמו ולבניו, אדוארדו ופלביו. בבלוג הרשמי של פייסבוק צוין כי הרשת - שנחסמה מפעילות בפלטפורמה אחרי שצברה כ-1.8 עוקבים בסך הכל - עסקה בהפצת תכנים העוסקים במחלוקות פוליטיות, בתנגדות לאופוזיציה המקומית, וכן במשבר הקורונה העולמי.
גלייכר סיפר עוד כי פייסבוק מחקה בסך הכל ארבע רשתות שהפעילות חשבונות אשר הפיצו דיס-אינפורמציה מתואמת, שמקורן בקנדה, אקוודור, אוקראינה וארצות הברית. לדבריו, החשבונות עסקו לעיתים תכופות גם בנושאים שחרגו מגבולות מדינות המקור שלהן.
"כאשר לא מסכימים עם בולסונרו - הופכים למטרה של המכונה הזו"
חוקרים ב-Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab (ר"ת DFRLab), שחקרו וניתחו במשך שבוע את הפעילות שזוהתה על ידי פייסבוק, אמרו שמצאו חמישה עובדים פוליטיים ברזילאים, בהווה ולשעבר, שרשמו והפעילו את החשבונות הכרוכים בשם הנשיא.
החוקרת לואיזה בנדיירה אמרה לגרדיאן הבריטי כי כמה מהחשבונות הללו הציגו עצמם כאתרי חדשות ואחרים כחשבונות של ברזילאים - כולם, כאמור, מזויפים. המטרה של ההתחזות הייתה, לדבריה, להפיץ "השקפות היפר-פרטיזניות" - משמע של תומכים אדוקים במיוחד - במקרה הזה, של בולסונארו. כמובן שבמקביל נהגו החשבונות המזויפים לתקוף את מבקריו של הנשיא השנוי במחלוקת. היעדים של החשבונות המזויפים כללו מחוקקים מהאופוזיציה, שרים לשעבר וחברי בית המשפט העליון בברזיל.
[caption id="attachment_298166" align="alignnone" width="600"] השריפה ביערות הגשם באמזונס בברזיל. צילום אילוסטרציה: BigStock[/caption]
יצוין כי בולסונרו - הידוע כחובב ישראל וכחבר טוב של ראש הממשלה בנימין נתניהו - ביצע מספר צעדים לקידום בירוא יערות (שריפתם וכריתתם לצורך פינוי שטחים למכלאות בקר ולגידול מזון לכלואים), בתוך שהוא תומך באופן מובהק במגדלי בקר ובחברות כרייה, או במלים אחרות - ברווח הכספי שהם עושים. בירוא היערות הנרחב באמזונס גרם לשריפת ענק מחרידה אשתקד, שהביאה לזיהום אוויר קיצוני, פגיעה בריאות הירוקות של העולם, וכן קטלה חיים של מאות מיליוני חיות, או יותר. באוגוסט 2019 טען נשיא ברזיל כי אין לו תקציב להילחם בשריפת הענק שפרצה באמזונס, ושלח כוחות לכיבוי האש רק לאחר לחץ מצד מדינות אחרות, וכשהנזק היה כבר עצום.
לפי פייסבוק, לאחרונה, החשבונות שהוסרו נהגו להדהד את טענותיו של בולסונארו כי האזהרות מפני סיכוני נגיף הקורונה, והפאניקה העולמית סביב המגיפה, מוגזמים. המחלה הרגה יותר מ-66,000 אנשים בברזיל, ובאופן לא מעט פרדוקסלי - בולסונארו עצמו נמצא השבוע חולה בנגיף.
"אנו יודעים מזה זמן רב שכאשר אנשים לא מסכימים עם בולסונרו, הם הופכים למטרה של המכונה הזו, המשתמשת בדיס-אינפורמציה אונליין בכדי ללעוג להם ולהכפיש אותם", אמרה בנדיירה.
הסרה מאסיבית לדפי היועץ לשעבר של טראמפ
[caption id="attachment_318963" align="alignleft" width="300"] הוסרו דפי דיס-אינפורמציה שלו. רוג'ר סטון - מי שהיה יועצו הוותיק של הנשיא דונלד טראמפ, והורשע עקב חקירתו של רוברט מולר. צילום: וויקיפדיה[/caption]
פייסבוק הודיעה בנוסף כי הסירה יותר ממאה חשבונות ודפים המקושרים לרוג'ר סטון ולמקורביו, בגין אותה סיבה ממש - הפרת המדיניות שלה נגד התנהלות מתואמת ולא אותנטית בפלטפורמה.
סטון - מי שהיה יועצו הוותיק של הנשיא דונלד טראמפ, והורשע עקב חקירתו של רוברט מולר במעורבות בפרשת ההתערבות הרוסית בבחירות בארצות הברית - אמור להתחיל לרצות עונש מאסר של 40 חודשים בשבוע הבא.
בפוסט בחשבון האינסטגרם שלו לפני שהוא נסגר, סטון ביקש מהנשיא להעניק לו חנינה, אבל הדבר לא קרה.
נזכיר כי ב-2018 נחשף שאותו סטון היה קשור למי שכונה גוצ'יפר 2.0, ה-"האקר הבודד" שגנב מידע מהקמפיין של הילרי קלינטון וממטה המפלגה הדמוקרטית, והדליף אותו לאתר ויקיליקס.
"כמעט כל חשבונות הפייסבוק היו חשבונות מזויפים ששימשו, בין היתר, להקמה, ניהול והעצמה של העמודים ברשת זו", כך נמצא על פי ניתוח שנערך בעבור פייסבוק על ידי חברת המחקר גרפיקה (Graphika). "רבים מהם הציגו תמונות פרופיל שצולמו ממקורות מקוונים אחרים. קומץ החשבונות שנותרו, בפייסבוק וגם באינסטגרם, היו חשבונות אישיים של האנשים האמיתיים שהיו מעורבים במבצע זה, כולל רוג'ר סטון", הבהירו החוקרים.
לחשבון הפייסבוק של סטון עצמו יש קצת יותר מ-60,000 עוקבים, ולחשבון האינסטגרם שלו כ-58,200 עוקבים. לדף הפייסבוק שנקרא "רוג'ר סטון - אמת ויציב" היו 141,000 עוקבים. סטון הוחרם מטוויטר כבר באוקטובר 2017, לאחר סדרת ציוצים זועמים מטעמו שהתייחסו לעיתונאים ב-CNN.
09/07/20 13:48
5.77% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הקורונה האיצה תהליכים רבים ברשויות, שהיו בעיצומם של תהליכים של עיר חכמה גרסה 1.0. כיום, בעקבות השינויים הרבים, הרשויות בכל העולם עוברות לשלב 2.0, שבו הן יתמקדו במאפיינים נוספים של העיר ותושביה. תפישה זו הציג אורי בן ארי, מומחה לערים חכמות, שהשתתף בכנס הווירטואלי CORONA SMART CITY של אנשים ומחשבים שנערך אתמול (ג'). בכנס השתתפו מנמ"רים, ראשי ערים, מנהלי חברות טכנולוגיות המספקות פתרונות לערים חכמות יועצים ויזמים.
בן ארי הציג בהרצאתו של השלבים השונים של התפתחות העיר החכמה. "בשלב הראשון 1.0 רוב הערים התמקדו בתחומים הדיגיטליים של ממשל חכם, ובמתן שירותים לתושבים באמצעים דיגיטליים", אמר בן ארי. בישראל ציין את מטה ישראל דיגיטלית, "שהתמקד בעיקר במערכות טכנולוגיות ומימן פעילויות רבות, החל מאתר דיגיטלי לרשות שלא היה לה אתר, דרך מערכות פינוי אשפה ומערכות תאורה עירוניות, ועוד".
כעת, גם על רקע הקורונה ועל רקע התפתחות הנושא, בן ארי אומר שאנו נמצאים בשלב השני. "השלב השני, ערים חכמות 2.0 , הוא השלב בו אמורות הרשויות להתמקד במאפיינים נוספים של העיר והתושבים", ציין בן ארי. "בין המאפיינים בהם יש לטפל במסגרת תכנית עיר חכמה נמצאים המאפיינים כמו תחבורה חכמה (תחבורה שיתופית, שבילי אופניים, תחבורה ציבורית ומכוניות אוטונומיות), סביבה חכמה (הפחתת פליטות גזי חממה והתייעלות אנרגטית), אנשים חכמים (חינוך ולמידה לאורך החיים), כלכלה חכמה (תעסוקה ומשיכת עסקים חדשניים וטאלנטים לעיר) וחיים חכמים (בריאות, ביטחון ותרבות)", אמר, "תהליכים אלו אמורים להפוך את הערים לחכמות יותר".
[caption id="attachment_273243" align="alignnone" width="600"] ערים חכמות. צילום: BigStock[/caption]
"עיר חכמה - עיר המנוהלת על ידי צוות ההנהגה שלה בצורה חכמה"
בהמשך הצביע על מספר תנאים להצלחה של תכניות עיר חכמה, ובראש וראשונה ראש עיר עם חזון, שמוביל בעל עמדה (מנכ"ל או סגן ראש עיר), מנמ"ר מקצועי וצוות של עיר חכמה חותך-ארגון.
"תפקיד המנמ"ר ברשות הוא התפקיד החשוב ביותר", אמר בן ארי, שציין כי יש לפעול להעלות את דרגת המנמ"ר בעיריה לדרגת סמנכ"ל/ראש מינהל, כמו שקיים בעולם העסקים.
בהרצאתו הציג בן ארי דוגמאות מהעולם, כמו ניאום (NEOM) - עיר חדשנית שעתידה לקום בצפון הים האדום לחופי ערב הסעודית, ושתשתרע על שטח הגדול בכ-20% מכל השטח של מדינת ישראל. "ערים נוספות שיש ללמוד מהן הן סינגפור, בייג'ין, אוסקה ודובאי, שבכל אחת מהן מוקמים רובעים חדשים שמיישמים את כל עקרונות העיר החכמה בכל מאפייני העיר", אמר בן ארי.
"עיר חכמה זו עיר המנוהלת על ידי צוות ההנהגה שלה בצורה חכמה, כאשר הטכנולוגיה משרתת את החזון והאסטרטגיה ותכניות העבודה", טען בן ארי, "ראש העיר הוא כמו יו"ר של קונגלומרט עם עשרות או מאות אלפי לקוחות ותקציב ענק, והעיר נמצאת בתחרות עם ערים אחרות על עסקים שיגיעו אליה ועל תושבים וטאלנטים שיגיעו אליה, ושלא יעזבו אותה", הוסיף.
עוד טען בן ארי כי חשוב לעיר לשמור על רמת הכנסות מארנונה של עסקים מעל 60%, כדי לשמור על תקציב מאוזן, והוא אף נתן לדוגמה את העיר תל אביב, שכ-75% מהכנסות הארנונה שלה הינן מעסקים.
בן ארי המליץ על חמישה מאפיינים נוספים ליישום עיר חכמה: התקנת מערכות CRM, ולא רק במוקד העירוני, לדאוג לשקיפות עם התושבים, בין היתר על ידי Open Data, שניזון ממידע רב שיש במערכות הממשלתיות. "תהליך של מידע שקוף תורם גם לכלכלה חכמה יותר, שכן סטארט-אפים יכולים להשתמש במידע ולהציג לעירייה יוזמות חדשות", אמר. כמו כן המליץ לרשויות שטרם נכנסו לעניין, להכין תכנית אב לעיר חכמה יותר. "אם אתה נכשל בתכנון, אתה מתכנן להיכשל", אמר והבהיר כי "באנגלית זה נשמע יותר טוב- If you fail to plan, you are planning to fail" ציטט בן ארי את בנג'מין פרנקלין.
בן ארי סיפר לקהל שצפה בהרצאתו כי במהלך שבע השנים האחרונות ייעץ ותכנן תכניות אב למספר ערים מובילות בישראל, ואמר שהוא גאה לראות כיצד ערים אלה התקדמו ברמת הניהול ואף התייעלו וחסכו מיליוני שקלים באימוץ של תכניות בתחומים השונים של העיר.
הוא פתח וסיים את ההרצאה בסיפור על אליסה בארץ הפלאות. אליסה שעמדה על פרשת דרכים, סיפר בן ארי, שאלה את החתול לאן ללכת, איזו דרך לקחת, והחתול שאל אותה, לאן את רוצה להגיע, היא אמרה שלא משנה לה, אז החתול ענה לה שלא משנה איזו דרך תיקח.
09/07/20 14:14
5.77% of the views
מאת אנשים ומחשבים
[caption id="attachment_251480" align="alignleft" width="300"] עיריית תל אביב-יפו[/caption]
"הקורונה תפסה את כולנו לא מוכנים למגיפה, וזה חייב היערכות שונה. אבל אם חשבנו שהיום נוכל כבר לדבר על היום שאחרי, לסכם איזה תובנות ניקח איתנו, המציאות שוב טפחה על פנינו, ואנחנו נערכים לגל השני", כך אמרה ליאורה שכטר, מנמ"רית עיריית ת"א יפו, ויו"ר פורום המנמ"רים בשלטון המקומי. שכטר פתחה את הכנס הווירטואלי CORONA SMART CITY 2020 של אנשים ומחשבים.
אין ספק שאנו תחת אירוע", אמרה שכטר, "כל פעולות ההיערכות שעשינו בגל הראשון, אנו נכנסים אליהן שוב", אמרה שכטר. היא הסבירה שהשוני הפעם הוא שאם בגל הראשון ברשות הגדירו רק 30 אחוז מהעובדים שיוכלו להמשיך לעבוד, היום כולם חזרו לעבודה, אבל לפחות 30 אחוז עובדים מהבית. עוד ציינה שכטר שהפעם אפילו יש צורך להוסיף את עוד כלים על סמך המסקנות מהפעם הקודמת.
שכטר סקרה את הפעולות שנעשו באגף המיחשוב ובכל האגפים בעירייה עם פרוץ הגל הראשון. כך למשל, לדבריה, הופקה חוברת שבה כל אחד מהמנהלים יכול היה למצוא איזה כלים עומדים לרשותו. "בהמשך התברר שתהליכים דומים נעשו כמעט בכל הרשויות, כל אחד בתחומו", סיפרה שכטר.
האתגר המיידי בשלב הראשון היה לאפשר לעובדים לעבוד מהבית, סיפרה, והרחיבה: "בגל הראשון איפשרנו ל-3,000 עובדים, וכעת לקראת הגל השני רכשנו עוד 1,500 רשיונות".
"כיום ברור לנו שכל הכלים האלו צריכים לאפשר לעובדים 100 אחוזים עבודה מהבית", אמרה שכטר. בהקשר לעבודה מהבית, אמרה: "גילינו שיש תפוקה הרבה יותר גדולה מהבית, ואין ספק שהמסקנה היא שנכון ליישם אותה גם בעתיד, עם תמהיל נכון בין עבודה מהבית ועבודה במשרד".
אתגר נוסף שהעירייה הייתה צריכה להתמודד איתו הוא מוקדי השירות. מאחר שהם נסגרו לקבלת קהל פיזית, כל נציגי השירות העבירו את העבודה שלהם לבית, ו"זה אתגר מאוד מורכב, שהמטרה שלו לאפשר שרידות ארגונית מלאה", אמרה שכטר.
"לאפשר למוקד 106 להפוך למוקד שיטפל בכל הפניות בנושא קורונה"
"מלבד כלים אלו, הינו צריכים כלים ייחודים כדי לאפשר למשל למוקד 106 להפוך למוקד שיטפל בכל הפניות בנושא קורונה, והקמנו לשם כך דשבורד ייעודי", אמרה שכטר שסיפרה כי בתוך המוקד הוקם דשבורד פנימי שיועד לטיפול בנושאי רווחה, חלוקת מזון למשפחות וכל הנושאים שאגף הרווחה טיפל בו. "זה נושא מאוד רגיש, כפי שניתן להבין, ולכן הפעילות בו הייתה מבוקרת כל הזמן על ידי הלשכה המשפטית, עם הרשאות רק לאנשים שצריכים לראות את זה".
גם בנושא החינוך העירייה התמודדה עם מספר אתגרים, כאשר המרכזי בהם, לדברי שכטר, הוא לוודא שכל ילד שצריך ללמוד מרחוק, יוכל לעשות זאת בעזרת מחשב. "הפעילות שלנו הייתה בשני מישורים, גם בזמן אפס", אמרה שכטר, "על ידי מינהל החינוך רכשנו והסבנו 700 מחשבים ניידים וחילקנו את זה למשפחות. בנוסף הוענקו עוד 200 מחשבים באמצעות אגף הרווחה ומפעל הפיס", סיפרה.
בחלק אחר של ההרצאה, הציגה שכטר את הדשבורד המרכזי שפותח במיוחד לקורונה, שבו ניתן היה לראות בזמן אמת, בצורה שקופה לכולם, את מצב התחלואה בעיר. כמו כן ניתן היה לראות את הפעילויות והאירועים השונים, כאשר מנהלי אגפים ומחלקות נעזרו במידע הזה לצורך מתן מענה בתחומי פעילות שונים של העיר, הכל כדי לאפשר המשך הפעילות העירונית ככל הניתן.
שכטר ציינה שאמנם אנחנו בתחילתו של גל שני, אבל הוא עדיין שונה בעצימות מהראשון. "בגל הראשון עבדנו בתקופה שהיה עוצר, כיום אנשים מסתובבים, יכולים לבצע קניות ועוד, ולכן היקף הפניות ביום עדיין קטן. בשיא המשבר קיבלנו ביום אחד 26 בקשות בנושאי רווחה", סיפרה.
בהתייחסה לתפקיד המנמ"ר ברשויות בזמן קורונה אמרה שכטר: "כל המנמ"רים עבדו קשה מאוד והתמודדו עם מציאות של מעבר בזמן אפס מרשות מתפקדת במצב אחד לרשות שעובדת וירטואלית", אמרה, "המנמ"רים היו צריכים לאפשר למנהלים ולראשי הרשות שליטה מלאה על הנעשה ובקרה. זו הייתה תקופה מאוד מאתגרת, וחשוב להבין שכל המנמ"רים טיפלו באתגרי הקורונה בנוסף על עבודתם השוטפת. אצלנו בעירייה המשכנו לפתח את כל המערכות במקביל לעבודה על הקורונה", אמרה שכטר לסיום.