The headlines that made most buzz on this page
08/11/20 16:19
18.46% of the views
מאת אנשים ומחשבים
מחקר חדש שפורסם בימים האחרונים חושף מידע על האופן שבו איתר קמפיין התקיפה כוכב הצפון (North Star) את הקורבנות הפוטנציאליים שלו בארגונים בישראל, אוסטרליה, הודו ורוסיה. את המחקר פרסמה קבוצת מחקרי האיומים המתקדמים של מק'אפי.
על פי ענקית האבטחה, מטרת הגורמים הזדוניים שעמדו מאחורי הקמפיין הייתה לבצע ריגול ארוך טווח ומתמשך, שיתמקד באנשים ספציפיים ממדינות מפתח ברחבי העולם, שמחזיקים בקניין רוחני ובמידע חסוי בעל ערך אסטרטגי במגזר הביטחוני.
התחקיר הראשוני, שפורסם ביולי, חשף קמפיין שהשתמש באתרי מדיה החברתית כדי להוציא לפועל מתקפות פישינג ממוקדות, תוך שימוש במסמכים תמימים למראה, כנגד עובדי ארגונים מהמגזר הביטחוני. בדו"ח הנוכחי מק'אפי חושפת את ההאקרים שביצעו את מתקפת כוכב הצפון ואת דרכי הפעולה שלהם.
באופן כללי, שיטת התקיפה הנפוצה בקמפיין פישינג היא שליחת מיילים למספר רב של יעדים פוטנציאליים. לעומת זאת, בקמפיין כוכב הצפון התמקדו התוקפים באנשים בעלי הערך הגבוה ביותר בארגון. לפני שהם תקפו, הפצחנים הכינו שיעורי בית: הם חקרו אודות קורבנות היעד הספציפיים ופיתחו תכנים מותאמים אישית כדי לפתות אותם. ההאקרים פנו ליעדים שלהם ישירות בלינקדאין ושלחו אליהם קבצים מצורפים מתוחכמים, שהדביקו אותם באמצעות טקטיקת הזרקת תבנית.
יתרה מזאת, תוקפי כוכב הצפון השתמשו במודעות לגיטימיות לגיוס עובדים מאתרים פופולריים של קבלני שירותים ביטחוניים בארצות הברית, כדי לפתות קורבנות ספציפיים לפתוח מיילים שהיו נגועים בנוזקה המושתלת אוטומטית במערכת הארגונית. תיאורי המשרות המפורטים ששימשו לפיתוי הקורבנות, והשימוש הסלקטיבי ברכיב הריגול, מצביעים על כך שהתוקפים חיפשו קניין רוחני מאוד ספציפי ומידע חסוי אחר – שנמצא אצל ספקי טכנולוגיות הגנה מסוימים. קורבנות פחות אטרקטיביים הועברו למוד "פיקוח שקט" לתקופה ממושכת, למקרה שיהיו בעלי ערך רב יותר בהמשך.
כך ההאקרים הדביקו את הקורבנות שלהם
התוקפים השתמשו בדומיינים לגיטימיים מארצות הברית ומאיטליה, כדי לארח את תשתיות השליטה והבקרה של קמפיין הפישינג. הם בחרו בדומיינים של ארגונים כמו חברת הלבשה, בית מכירות פומביות, חברת דפוס וחברת הדרכה בתחום המחשוב. הדבר אפשר להם לעקוף את אמצעי האבטחה של ארגוני היעד, שלא נוהגים לחסום אתרים שנתפסים כמהימנים.
בשלב הראשון של ההדבקה הם העבירו שתל על ידי קובץ DOTM, שלאחר שהותקן במערכת הקורבן אסף עליה נתונים, כגון מידע על הדיסק, שטח דיסק פנוי, שם המחשב, שם המשתמש ואינפורמציה על תהליכים שונים בארגון. לאחר מכן נעשה שימוש בלוגיקה כדי להעריך את נתוני מערכת הקורבן ולקבוע אם להתקין שתל שלב שני בשם Torisma . הפעילות להשגת היעדים בוצעה בצורה מינימלית ושקטה, למזעור הסיכון לגילוי וחשיפה.
Torisma הוא שתל שלב שני שפותח בהתאמה אישית, והתמקד במעקב אחר מערכות מחשב של עובדים בעלי ערך רב לארגון. לאחר שהוא הותקן, הופעלה מערכת פעולות מותאמת אישית לפרופילים של מערכות הקורבן. הפעולות כללו ניטור פעיל של המערכות וביצוע Payloads בהתבסס על אירועים שנצפו – למשל, פיקוח על גידול במספר הכוננים הלוגיים והפעלות שולחן עבודה מרוחק (RDS).
הודעות בקוריאנית, תקיפות (גם) בישראל
הודעות הדיוג נכתבו בקוריאנית וכללו נושאים שנוגעים לפוליטיקה של דרום קוריאה, אך חוקרי מק'אפי זיהו קורבנות נוספים של הקמפיין, ביניהם שתי כתובות IP של ספקי אינטרנט ישראליים, ששמותיהם לא צוינו. בנוסף, הותקפו שני ספקי אינטרנט באוסטרליה וברוסיה ושני קבלני שירותי הגנה בהודו וברוסיה. ניתוח קבצי לוג נוסף שערכו החוקרים העלה כי לפחות קובץ DOTM אחד נגוע של התוקפים עם תוסף jpg, שנפתח, יועד לכתובת IP של ספק אינטרנט מישראל. יש להניח שמדובר בכתובת IP ששייכת לקורבן ישראלי, שהפעיל את קובץ המעקב.
החוקרים לא ייחסו את מתקפת כוכב הצפון לקבוצת פריצה ספציפית. הם קבעו כי הקוד בקבצים המצורפים שנשלחו במסגרת המתקפה זהה כמעט לחלוטין לקוד ששימש את קמפיין הקוברה החבויה (Hidden Cobra), שתקף בשנה שעברה, בצורה ממוקדת, חברות הגנה וחלל מהודו. זה יכול להצביע על אחת משתי דרכי פעולה: או שקבוצת Hidden Cobra עומדת גם מאחורי קמפיין כוכב הצפון, או שקבוצה אחרת העתיקה את הטכנולוגיה והטקטיקה שלה. "ייחוס מדויק דורש השלמת מידע ממקורות מודיעין מסורתיים, הזמינים רק לגורמים ממשלתיים", ציינו במק'אפי.
08/11/20 19:18
9.23% of the views
מאת אנשים ומחשבים
ג'ו ביידן, הנשיא הנבחר של ארצות הברית, זכה אתמול (ש') והיום לשורת ברכות – החל מראשי מדינות (כולל בנימין נתניהו שלנו, גם אם באיחור), עבור במנהיגים עסקיים וכלה בסלבריטיז ובאנשים "פשוטים" – באמריקה ומחוצה לה. בין אותם מברכים היו כמה מבכירי תעשיית ההיי-טק. אלא שלא כולם, לפחות עד לרגע זה. זאת על אף שקליפורניה, שם נמצא עמק הסיליקון, היא מדינה כחולה בדרך כלל, וגם הפעם מרבית תושביה הצביעה, ברוב גדול, למועמד הדמוקרטי.
הסיבות לכך שמנכ"לי רבות מחברות ההיי-טק הגדולות לא פרסמו ציוצי ופוסטי ברכה לנשיא החדש הגיוניות, ובפרט המרכזית שבהן – הנשיא הישן, דונלד טראמפ, ממשיך לכהן עוד חודשיים וחצי, וזה פרק זמן שאפשר לעשות בו הרבה פעולות שעלולות לפגוע בהן.
אבל כאשר ביידן יכנס לבית הלבן ויתחיל בכהונתו, סביר להניח שאחד הנושאים שיעמדו על סדר יומו העמוס יהיה שיקום מעמדה של ארצות הברית ועליונותה הטכנולוגית, שנפגעה מאוד בשנים האחרונות, בין היתר כתוצאה ממלחמת הסחר שפרצה בין ארצות הברית של קודמו, דונלד טראמפ, לבין סין.
חשוב לציין שמערכת היחסים של טראמפ עם ראשי עמק הסיליקון ידעה עליות וירידות. בשנתיים הראשונות, הנשיא, שהוא במקורו איש עסקים (אם כי מהלואו-טק – מתחום הנדל"ן), היה טוב להיי-טק האמריקני. הוא הצליח חלקית לממש את הבטחת הבחירות שלו להחזיר את כוח העבודה לארצות הברית, להשקיע בתשתיות ובייצור. הדבר בא לידי ביטוי בבורסה, שחייכה לבעלי המניות של חברות אלה. אלא שמלחמת הסחר, כמו גם המשבר הכלכלי החמור של הקורונה, הכבידו על היכולת של ארצות הברית להתמודד עם התחרות מסין.
דאגה מהמצב – עכשיו ובטווח הרחוק
צריך לומר שלמרות זאת, ערב הבחירות, המניות של חברות ההיי-טק הגדולות – מיקרוסופט, אמזון, אפל, גוגל ואחרות – הראו ביצועים יפים, וכך גם, ברוב המקרים, התוצאות הרבעוניות האחרונות שהן דיווחו. אבל אנשי היי-טק רבים בארצות הברית מודאגים מהמצב וממה שיהיה בהמשך. שנות טראמפ הביאו את הכלכלה והחברה האמריקניות למקומות לא מחמיאים בדירוגים שונים: כך, למשל, במדד בלומברג של הכלכלות החדשניות, שפורסם בתחילת השנה, לפני הקורונה, דורגה ארצות הברית במקום ה-29, בעוד שסין – במקום ה-15, ובדירוג המדינות בתחום החינוך היא הגיעה למקום ה-47. גם במבחני הפיזה, שהקוראים הישראלים מכירים מהתוצאות העגומות של תלמידינו בהם, תלמידי ארצות הברית לא הראו כל שיפור. הצעירים הסינים נמצאים הרבה לפניהם בתחומי המתמטיקה והמדעים – מהתחומים המרכזיים שמבחנים אלה מודדים.
כמו הקורונה, גם כאן טראמפ טוען שהמצב הוא באשמת הסינים. אלא שערב הבחירות התבטאו כלכלנים בארצות הברית ואמרו שטענה זו לא נכונה ושהשקעות רבות יותר של הממשל האמריקני והמדינות השונות במחקר יביאו לתוצאות טובות יותר מול מדינת הענק האסייתית.
ימשיך את מדיניות קודמו בענייני ההיי-טק? הנשיא הנבחר של ארצות הברית, ג'ו ביידן. צילום: BigStock
ביידן יצטרך לתת את דעתו גם להמלצות של מועצת ה-IT האמריקנית, שהתכנסה ממש סמוך לבחירות והצביעה על שורה של צעדים שהממשל צריך לעשות כדי לקדם תהליכי חדשנות בפעילותו, ולהפוך אותו לדיגיטלי ומתקדם יותר, בין היתר כדי ללעזור בהשתלטות על מגפת הקורונה – משימה שאותה הוא הגדיר אמש בנאום הניצחון שלו כראשונה במעלה.
מה תהיה ההשפעה על ההיי-טק הישראלי?
באופן טבעי, אנחנו, בישראל, שואלים האם לשינוי השלטון בבית הלבן תהיה השלכה כלשהי עלינו, או יותר נכון אילו השלכות יהיו עלינו. השאלה הזאת נשאלת בדרך כלל ברמה המדינית-ביטחונית, אבל היא רלוונטית גם להיי-טק. ארצות הברית היא בין השווקים המרכזיים, אם לא ה-מרכזי, של חברות ההיי-טק הישראליות – הסטארט-אפים ואלה הגדולות יותר. בלא מעט תחומים בשוק האמריקני יש לחברות טכנולוגיה ישראליות מה להציע, למשל בתחום הבריאות הדיגיטלית, בקלינטק וביישומים שמאיצים תהליכי דיגיטציה במגזרים שונים. כאן ישפיעו, בין היתר, המעשים שיעשה ממשל ביידן בכל הנוגע לרגולציה, המדיניות שלו בעניין אשרות עבודה לאנשי וחברות היי-טק מישראל והאם הוא ימשיך את הקו של טראמפ – להחזיר את המשרות לארצות הברית ולחזק את התעשיות המקומיות.
השורה התחתונה: ביידן יצטרך להגדיר מחדש את מערכת היחסים של הבית הלבן עם ראשי חברות הטק הגדולות, במיוחד לאור החיכוכים עם טראמפ, ובמקרה של שנואות נפשו – הרשתות החברתיות ואמזון – גם המתקפות וניסיונות ההשתקה. האם ביידן ימשיך את הקו הנוקשה של הנשיא הנוכחי או שמא, כמו שאמר בהקשר אחר ממונה הקורונה (היוצא), פרופ' רוני גמזו, הוא ינסה לכרות חוזה חדש עם בכירי עמק הסיליקון? צריך להמתין ולעקוב.
08/11/20 15:29
7.69% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אפל אולי חוסכת מטענים ואוזניות במכשירי ה-iPhone החדשים, שאותם היא השיקה בחודש שעבר, אבל היא בהחלט רוצה להביא לידי ביטוי את טכנולוגיית ה-MagSafe, שמאפשרת הטענה אלחוטית ויציבה.
הדרך שבה בחרה החברה לקדם זאת היא באמצעות דף חדש שהיא פתחה באתר שלה, שאותו היא מכנה iPhone 12 Studio. הדף מיועד לשימוש בטלפונים וטאבלטים של החברה כדי לתכנן מארזים וארנקים שונים עבור ה-iPhone 12, שיביאו לידי ביטוי את הטכנולוגיה החדשה, וגם כדי לראות כיצד הצבעים השונים שבהם רוצים להשתמש לצורך כך משתלבים האחד עם השני.
באתר, שעולה לאחר השימוש בברקוד שמופיע על המסך בדף ייעודי, צריך לבחור את הטלפון החדש שעבורו רוצים להכין כיסוי – אחד מארבעת המכשירים שאפל השיקה באירוע האחרון. לאחר שמכניסים את זהות המכשיר אפשר לבחור סוגי כיסויים שונים, צבעים וארנקים, אם רוצים. לאחר מכן ניתן לתת שם לתמונה ולשתף אותה – אם כי לא ברור אם אפשר יהיה לבצע הזמנה ישירה או רק לבחון כיצד זה ייראה.
זו לא הפעם הראשונה שבה אפל מציעה דף כזה עובר מוצריה: היא השתמשה באותו התרגיל גם עבור השעון שלה, עם אפשרויות בחירה דומות.
08/11/20 12:43
6.15% of the views
מאת אנשים ומחשבים
לאחר שהוכרז אתמול (ש') שג'ו ביידן נבחר לנשיא ארצות הברית נזכרה דיילי ציפי באירוע שאליו הוזמנה לפני יותר מעשור – ליתר דיוק, במרץ 2010, שבמסגרתו הרצה מי שהיה אז סגן הנשיא באוניברסיטת תל אביב.
שגרירות ארצות הברית בישראל הזמינה אז את דיילי ציפי, יחד עם 10 אנשי היי-טק, על מנת לשוחח עם ביידן ולדון אתו בחיזוק קשרי ההיי-טק בין שתי המדינות. אחת המוזמנות הייתה דליה פלד, מנכ"לית אנשים ומחשבים. פלד, שהיא גם קוסמת מדופלמת, ניצלה את ההזדמנות על מנת להראות לביידן קסם, "כי גם בפוליטיקה צריך קסמים", לדבריה.
סגן הנשיא דאז, והנשיא הנבחר כיום, הוקסם מהקסם – וגם ציפי. הוא גם אמר לפלד שהיא צריכה ללוות אותו בביקורו למחרת ברשות הפלסטינית, כדי לנסות ולקדם את המשא ומתן שעוד התנהל אז בינה לבין ישראל. אולי במסגרת תפקידו החדש, ביידן יעשה את ה-"קסם" הזה.
דליה פלד, הקוסמת ומנכ"לית אנשים ומחשבים, מבצעת את הקסם בפני ג'ו ביידן. במרכז: איש העסקים ישראל מקוב, לשעבר מנכ"ל ונשיא טבע. צילום: יח"צ
08/11/20 13:29
6.15% of the views
מאת אנשים ומחשבים
העם (האמריקני) אמר את דברו אתמול (ש') וסופסוף התקשורת הודיעה על הנשיא הנבחר וסגניתו, ג'ו ביידן וקמלה האריס. תגובות המפורסמים והמשפיענים לא איחרו לבוא. והיו גם שתיים-שלוש תגובות של בכירי היי-טק…
החגיגות של תומכי המחנה הדמוקרטי בארה"ב החלו בבוקר שבת ונמשכו הרחק אל תוך הלילה, כשהרשתות החברתיות טוויטר (Twitter), פייסבוק (Facebook) אינסטגרם (Instagram) מהוות גם הן נייר לקמוס לתגובות הציבור ונצבעו כחול עז, עם שלל ציוצים ופוסטים אודות ניצחון ביידן.
בלטו בהיעדרם בכירי הטק שפשוט שתקו, על אף שרבים יודעים או לפחות מנחשים את העדפותיהם הפוליטיות הנוטות שמאלה. ג'ף בזוס מנכ"ל ומייסד אמזון (Amazon), ביל גייטס, שהקים את מיקרוסופט (Micriosoft), וצ'אק רובינס, מנכ"ל ויו"ר סיסקו (Cisco), היו הבודדים מתחומם שהתייחסו ברשת החברתית לזכיית ביידן, אלא אם מחשיבים גם ציוץ תמוה מטעם היזם הטכנולוגי המפורסם אילון מאסק. אבל בלט עוד יותר היעדר של ציוצים או פוסטים בנוגע לבחירה בביידן מטעם מארק צוקרברג, מייסד ומנכ"ל פייסבוק, טים קוק, מנכ"ל אפל (Apple), סונדר פיצ'אי, מנכ"ל גוגל (Google) ג'ק דורסי, מנכ"ל טוויטר, או למשל גם לארי אליסון או צפרא כץ, מייסד ומנכ"לית אורקל (Oracle) ומי שנחשבו כחברים טובים דווקא של הנשיא המפסיד, דונלד טראמפ, ושיכלו לזרוק לו ולמצביעים הרפובליקנים איזו מילת עידוד. בכלל, מרבית שועי הטכנולוגיה בחרו לדמום בעת שהעם הציף את הרחובות והמדיה החברתית.
ובכן, לענקיות ההיי-טק ולקברניטיהן כנראה יש סיבה לא לצאת החוצה בשמחה גלויה מדי. אחרי הכל, טראמפ נשאר בבית הלבן לעוד יותר מחודשיים, והם – בידיים שלו, שאינן הידיים הכי תומכות ונינוחות בעולם.
סלבריטאים מאידך חיים מפרסום והשפעה וכן היוו מקורות להשפעה בבחירות 2020, בעיקר לכיוון הדמוקרטי מן הסתם. רבים מהם דחקו במעריצים ובעוקבים שלהם להצביע לג'ו ביידן וקמלה האריס. אז כשהצמד זכה סופסוף אתמול (ש') להיות מוכרז כנשיא וסגנית הנשיא הבאים, הידוענים והמשפיענים פנו לרשתות החברתיות כדי לחגוג את הזכייה הגדולה, לשבח את ביידן והאריס על עבודתם ולשתף מסרים מלאי תקווה לגבי העתיד לבוא.
בין השאר הציפו את טוויטר, פייסבוק ואינסטגרם מלותיהם של כמה שמות גדולים, ביניהם: המשפיענית קים קרדשיאן; שחקן ה-NBA לברון ג'יימס; השחקניות ג'וליה לואי דרייפוס (איליין מסיינפלד), ריס ווית'רספון, והאישה שהחלה את קמפיין Metoo# המטלטל, אליסיה מילאנו; הזמרות ביונסה, אריאנה גרנדה, מיילי סיירוס, לנה דל ריי וליזו, וכמובן מי אם לא ליידי גאגא, ש"נכנסה" חזיתית בטראמפ בלי להתבייש במהלך קמפיין הנשיאות שלו, וחטפה ממנו לעג על כך. גאגא יצאה מעורה ממש וצייצה: "ג'ו ביידן, קמלה האריס והעם האמריקני, פשוט נתתם לעולם את אחת הפעולות הגדולות ביותר של חסד ואומץ שראתה האנושות. שום דבר מלבד אהבה למפקד החדש שלנו ולסגנית הנשיא האישה הראשון שנבחרו לבית הלבן". View this post on Instagram
@joebiden @KamalaHarris and the American people, you just gave the world one of the greatest acts of kindness and bravery humanity has ever seen. ❤️ ???????? nothing but love for our new Commander in Chief and the 1ST female VP elected to the White House. Also, way to go PA ????❤️
A post shared by Lady Gaga (@ladygaga) on Nov 7, 2020 at 9:00am PST התגובות המסקרנות של בכירים הטק
בזוס: View this post on Instagram
Unity, empathy, and decency are not characteristics of a bygone era. Congratulations President-elect @JoeBiden and Vice President-elect @KamalaHarris. By voting in record numbers, the American people proved again that our democracy is strong.
A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos) on Nov 7, 2020 at 12:37pm PST רובינס: Congratulations President- & Vice President-elect @JoeBiden & @KamalaHarris! We at @Cisco share your belief that we must build a more inclusive future for all. We look forward to working with you to strengthen the economy, recover from COVID-19 and unite our country.
— Chuck Robbins (@ChuckRobbins) November 7, 2020 גייטס: Congratulations to President-Elect Biden and Vice President-Elect Harris. Thank you to the election officials and campaign workers who worked tirelessly to ensure a record number of Americans could cast a ballot and have it counted during such an challenging time for our country.
— Bill Gates (@BillGates) November 7, 2020 מאסק: The Phantom of the Opera
Is here … inside your mind
— Elon Musk (@elonmusk) November 7, 2020 תגובות הסלבס הנרגשים
קים קרדשיאן: ???????????? pic.twitter.com/vz0wWY3zMS
— Kim Kardashian West (@KimKardashian) November 7, 2020 לברון ג'יימס: pic.twitter.com/J40qxvNc82
— LeBron James (@KingJames) November 7, 2020 ג'ולי לואי דרייפוס: View this post on Instagram
Democracy endures. Congratulations to our President-Elect @JoeBiden and our first female Vice-President-Elect @KamalaHarris. Mr. President-Elect, enjoy your ice cream today. Would you like some cake to go with it?
A post shared by Julia Louis-Dreyfus (@officialjld) on Nov 7, 2020 at 8:45am PST ביונסה: View this post on Instagram
A post shared by Beyoncé (@beyonce) on Nov 7, 2020 at 11:13am PST מיילי סיירוס: Now THIS is a PARTY IN THE USA! @JoeBiden @KamalaHarris ???????????? pic.twitter.com/zFKL1ncuSa
— Miley Ray Cyrus (@MileyCyrus) November 7, 2020 ליזו: View this post on Instagram
It’s time to hold the people in charge accountable. It’s time for them to listen. And it’s time for actual change in our policies and practices.
A post shared by Lizzo (@lizzobeeating) on Nov 7, 2020 at 8:51am PST לנה דל-ריי: Congratulations Joe and Kamala! pic.twitter.com/OCyFTfrEB7
— Lana Del Rey (@LanaDelRey) November 7, 2020 ג'ון לג'נד: Congratulations to President-Elect Biden and Vice President-Elect Harris! Thank you for choosing to serve your country during these challenging times. pic.twitter.com/PEEPFexKFF
— John Legend (@johnlegend) November 7, 2020 אליסיה מילאנו: Our FLOTUS elect, Dr. Biden, will be the first Italian-American in the White House. pic.twitter.com/ZwfqYmdwmM
— Alyssa Milano (@Alyssa_Milano) November 7, 2020
08/11/20 15:33
6.15% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אולי לא ידעתם אבל ציוצים ופוסטים של נבחרי ציבור, או מועמדים לתפקידים מובילים בפוליטיקה, זוכים ליחס מועדף ברשתות החברתיות בכלל ובטוויטר (Twitter) – היותר פוליטית באופיה – בפרט. נשיא ארצות הברית בארבע השנים האחרונות, דונלד טראמפ, אמנם טען לא אחת שהוא מושתק ברשת המצייצת, אבל בפועל זכה במה שמכונה "הגנה בגין עניין ציבורי" (public interest), ולפיכך פרסומים רבים שלו "טופלו" בעדינות רבה.
כל זה עומד להיות נחלת ההיסטוריה, ברגע שטראמפ יעזוב בינואר את הבית הלבן, וג'ו ביידן ייכנס לאחד התפקידים המשמעותיים בעולם, אם לא המשמעותי ביותר בהם, במקומו. מאותו רגע יהפוך טראמפ ל"אחד האדם" בעיניי טוויטר, והוא בהחלט עלול למצוא את ציוציו מצונזרים, ואף את עצמו מסולק לגמרי מהפלטפורמה, אם ימשיך להפגין את אותו סגנון התבטאות כפי שנהג לעשות בשנות כהונתו.
מהי אותה מדיניות חריגים?
מדיניות החריגים "חלה על מנהיגי העולם הנוכחיים והמועמדים לתפקיד, ולא על אזרחים פרטיים כאשר הם כבר אינם ממלאים תפקידים אלה", אמר דובר טוויטר אתמול (ש') בהצהרה מטעם הרשת המצייצת. "הגישה של טוויטר למנהיגים, מועמדים ונבחרי ציבור בעולם מבוססת על העיקרון שאנשים צריכים להיות מסוגלים לבחור לראות את מה שמנהיגיהם אומרים בהקשר ברור", הוסיף הדובר בהצהרה. "המשמעות היא שאנחנו עשויים להחיל אזהרות ותיוגים, ולהגביל את המעורבות בעבור ציוצים מסוימים". בטוויטר ציינו כי כלל זה אינו נותן לאנשי הממשלה דרור מוחלט. החברה הדגישה שלמשל ניתן להוריד מהפלטפורמה סוגים מסוימים של תוכן של נבחרי ציבור בכל זאת, למשל פוסטים המקדמים טרור וציוצים המכילים מידע פרטי של אחרים, כמו כתובת או מספר טלפון אישי, ללא הסכמתם.
אבל בגדול אפשר לומר שהרשת החברתית לרוב משאירה באכסניה שלה תכנים שהעלו אליה גורמים רשמיים, גם אם הנאמר בהם מפר את כלליה כנגד התנהגות פוגענית או האדרת אלימות. בחודש מאי, למשל, טוויטר הניחה לציוץ שהעלה אליה טראמפ, שהתייחס להפגנות של מחאת תנועת BLM נגד גזענות, וכלל את ההערה "כאשר הביזה מתחילה, הירי מתחיל". אלמלא טראמפ נשיא ארה"ב – הציוץ הזה היה מוסר בשל הפוטנציאל שלו לליבוי אלימות ושנאה, ואפשר שחשבון המצייץ או המצייצת היה מושעה. אולם שמשום שטראמפ איש ציבור – התוכן המאוד בעייתי הזה נשאר.
מעניין להזכיר שטוויטר לא תמיד הצליחה להכיל את הציוצים של הנשיא טראמפ, ובעיקר בתקופת הקורונה החברה לא עמדה מנגד כשהוא פנה אל עוקביו דרך השירות שלה באמירות כמו: ילדים לא נדבקים בנגיף. במקרה מסוים שכזה, שהתרחש באוגוסט, טוויטר כן פעלה, ביחד עם פייסבוק (Facebook) בפעם הזו, והסירה את הפרסום בגין הפרה של מדיניותה כנגד הפצת מידע שגוי אודות נגיף הקורונה. כמובן שאת חשבון הנשיא היא לא יכלה להשעות, אבל היא כן חסמה באופן זמני את קמפיין טראמפ מציוץ מחשבונו, עד שהתוכן הכוזב המסוים הוסר.
בקרוב הצנזורה? הצייצן הנלהב טראמפ. איור: BigStock
במקרה אחר הקשור הן בבחירות והן בקורונה, פרסם הנשיא טראמפ ציוץ ובו טען כי תיבות הדואר מסוכנות. מדובר בתיבות הדואר הרגילות, שדרכן הצביעו בארה"ב חלק מאנשים בבחירות 2020, בגלל הצורך בריחוק חברתי. טראמפ הזהיר דרך ציוץ כי התיבות הינן "אסון לביטחון הבוחר" והוסיף כי הן "אינן מחוטאות" מפני קורונה. הוא צייץ: "אז כעת הדמוקרטים משתמשים בתיבות דואר, המהוות אסון לביטחון הבוחר. בין היתר הם מאפשרים לאדם להצביע מספר פעמים. כמו כן, מי שולט בהן, האם הן ממוקמות באזורים רפובליקניים או דמוקרטיים? הן לא מחוטאות מקורונה. הונאה גדולה!". הפעם התוכן זוהה על ידי טוויטר ככזה שכרוך ב"הפרת מדיניות היושרה האזרחית שלנו, בגין טענות בריאותיות מטעות שיכולות להניא אנשים מהשתתפות בהצבעה". אולם
את אותו נוהל של הסתרה של ציוץ מטעם הנשיא ראינו מטוויטר ממש באחרונה, כשביום הבחירות, ה-3 בנובמבר, צייץ טראמפ: "אנחנו עולים בגדול, אבל הם מנסים לגנוב את הבחירות. לעולם לא נניח להם לעשות זאת", שוב כוסה התוכן מטעמו, ששוגר אל 87.5 מיליון העוקבים שלו, וטוויטר סימנה את דברי הנשיא, שהיו בעצם ציוץ "הניצחון" שלו, כאזהרה למשתמשיה.
צרות והאשמות בהטיה פוליטית שעומדות לחלוף מהעולם?
מנכ"ל טוויטר, ג'ק דורסי, נאלץ באחרונה להתמודד עם האשמות שהצנזורה הזו בדיוק מונעת מהטיה פוליטית של החברה שהוא מוביל. בסוף החודש הקודם הוא העיד בהתנדבות בפני ועדה של הסנאט בנושא הגנה משפטית לחברות המדיה החברתית, אך במהלך הדיון חלק מחברי הוועדה לחצו עליו בגין החלטתה של טוויטר – שבהמשך התהפכה – לחסום קישורים לסיפור שנוי במחלוקת של הניו יורק פוסט על האנטר ביידן, בנו של המועמד הדמוקרטי לנשיאות ג'ו ביידן – עוד פרשיה שסיבכה את טוויטר בחשדות להתנכלות לטראמפ.
ג'ק דורסי, מנכ"ל טוויטר. צילום: Cellanr, מתוך ויקיפדיה
"מר דורסי, מי לעזאזל בחר בך והפקיד אותך כאחראי על מה מותר לתקשורת לדווח ומה העם האמריקני רשאי לשמוע?" צלב הסנאטור טד קרוז מטקסס את מנכ"ל טוויטר באחד הרגעים היותר סוערים של הדיון. דורסי, שלדבריו מתרגל מדיטציה מדי יום, הגיב בשקט אופייני וענה כי המשתמשים מסכימים לתנאי השירות של טוויטר בעת ההרשמה. עוד הוא טען כי לרשת המצייצת אין יכולת להשפיע על הבחירות.
ללא ספק הבחירה בביידן, לפחות מהבחינה הזו, תביא אל טוויטר ודורסי הקלה גדולה. כשתסתיים תקופת טראמפ יוכלו לקחת בטוויטר נשימת עמוקה של רווחה, כי כאמור, טראמפ כבר לא יזכה אוטומטית להחרגה ולא יחשב עוד כנשיא שדבריו הם מעניין הציבור, אלא יהפוך לאדם מן המניין ולפיכך לכזה שאפשר להשתיק.
08/11/20 15:53
6.15% of the views
מאת אנשים ומחשבים
עוד אקזיט: Logiq האמריקנית, שמתמחה בתחום האי-קומרס, הודיעה בסוף השבוע כי היא רוכשת את פיקסל (Fixel) הישראלית, שעוסקת בניתוח התנהגות משתמשים באתרי אינטרנט, בהתבסס על בינה מלאכותית. סכום הרכישה לא נמסר, אולם גורמים בתעשייה מעריכים אותו בעשרות מיליוני שקלים.
הטכנולוגיה של פיקסל מאפשרת למפרסמים לזהות את המשתמשים בעלי העניין לרכוש את מה שהם מציעים בצורה אוטומטית ופשוטה, וכך לא לפרסם למשתמשים שיש סבירות נמוכה שיעשו זאת, ולחסוך בהוצאות. בחברה אומרים כי היא עובדת אך ורק על מידע השייך למפרסמים ולא משתפת אותו ביניהם. כך, לדבריה, היא מסייעת למפרסמים להתמודד עם פרסום ממוקד ללקוחות רלוונטיים, תוך שמירה על הנחיות הפרטיות הרגולטוריות ושינויים שנעשו בדפדפנים כמו כרום של גוגל, שהודיעה שהיא הולכת להסיר את האפשרות לגשת למידע צד שלישי של משתמשים.
פיקסל נוסדה ב-2017 ושנה לאחר מכן השתתפה באקסלרטור טקסטארס אטלנטה. דרך חיבור זה הגיע הלקוח האמריקני הגדול הראשון של החברה – אתר הרכב אוטו טריידר. כיום, שלושת היזמים שמאחורי פיקסל – אתגר שפיבק, הדר שפיבק ואלעד לוי – משמשים מנטורים בתוכנית טקסטארס תל אביב, שאותה מנהלת הילה אוביל ברנר.
כעת, לאחר הרכישה, פיקסל תהפוך ליחידה בתוך Logiq. העסקה היא חלק מהכיוון שאליו הולכת הרוכשת – יצירת מערכות פרסום מבוססות בינה מלאכותית, שמפשטות את תהליכי הפרסום למותגים ואתרי אי-קומרס, בעידן שבו יש חשיבות הולכת וגוברת לפרטיות המשתמשים.
פתרון שמסייע להתמודד עם הסערה בעולם הפרסום?
אתגר שפיבק, מנכ"ל פיקסל, אמר כי "עולם הפרסום נמצא בסערה, שהחלה עם מגבלות רגולטוריות על הדרך שבה מפרסמים משתמשים במידע של גולשים, כמו GDPR ו-CCPA (חוקי הפרטיות באירופה ובקליפורניה), והמשיכה עם שימועים בסנאט האמריקני ובהגבלות על חברות הטכנולוגיה הגדולות. הקורונה רק האיצה את התהליכים, וגרמה לגורמים השונים בשוק להבין שיש צורך במערכות חכמות שישרתו את המפרסמים ויכבדו את הפרטיות של המשתמשים".
"מפרסמים רבים חווים עלייה בכמות המשתמשים שמגיעים לאתרים שלהם, אבל לא תמיד העלייה הזו מתורגמת לעליה בהכנסות", הוסיף. "פיקסל עוזרת לבעלי אתרי מסחר אלקטרוני ולמותגים להבין את כוונת הרכישה של הגולשים באתרים שלהם, ומאפשרת להם לנהל את הפרסום שלהם בצורה אפקטיבית".
טום פורוקאווה, מנכ"ל Logiq, ציין כי "הטכנולוגיה של פיקסל משתלבת עם החזון שלנו ליצירת פתרונות לניתוח התנהגות משתמשים בהתבסס על בינה מלאכותית. כבר התחלנו להציג את פיקסל ללקוחות שלנו וקיבלנו פידבקים טובים".
08/11/20 11:45
4.62% of the views
מאת אנשים ומחשבים
המירוץ המתיש לתוצאות הבחירות לנשיאות 2020 של ארצות הברית הסתיים אתמול (ש'). בשעות הבוקר בארה"ב, והערב בישראל, התבשרנו כי פנסילבניה ו-20 האלקטורים שלה העניקו לג'ו ביידן את הפוש הנדרש כדי לנצח סופית את הנשיא דונלד טראמפ.
תומכי ביידן בכל מקום בארה"ב ובעולם חגגו את הזכיה המרגשת והביאו איתם אל הרשת – בעיקר טוויטר (Twitter) ופייסבוק (Facebook) שהן הרשתות היותר פוליטיות ומבוגרות – שלל ממים וציוצים שנעו על הספקטרום הרחב שבין מרגשים לקורעים מצחוק.
ציוצים וממים שמספרים את הסיפור כולו
סגנית הנשיא הראשונה בהיסטוריה, קמלה האריס, העלתה ציוץ שהוא שילוב מושלם של רגשנות וצחוק – באמצע ג'וגינג שעצרה היא נראית מצחקקת עם ביידן בטלפון: "עשינו את זה, ג'ו". We did it, @JoeBiden. pic.twitter.com/oCgeylsjB4
— Kamala Harris (@KamalaHarris) November 7, 2020 בכלל, האריס הייתה מושאם של ציוצים רבים ומרוגשים עד דמעות, גם משום החלוציות שלה במשרה של האדם השני בחשיבותו במדינה וגם משום היותה שחורה. "גברתי סגנית הנשיא", התפייטו רבים – סופסוף אפשר לומר זאת. MADAME VICE PRESIDENT. I AM CRYING. WE DID IT YOU GUYS. #PresidentElectJoe #BIDENWON pic.twitter.com/xW0XcFKnSr
— rach. ???????? (@idigdaveed) November 7, 2020 המגיש והסטיריקן ג'ימי פאלון צייץ שהוא מרגיש כמי שאכל גלידה לארוחת בוקר, ושיתף קטע ממפגש שלו בתכניתו עם הנשיא הנבחר והשקת גביעי הניצחון הקפואים. I ate ice cream for breakfast! Cheers @JoeBiden and @KamalaHarris ???????????? pic.twitter.com/VoO5j6mwsO
— jimmy fallon (@jimmyfallon) November 7, 2020 ההגינות ניצחה, הדהדו רבים נרטיב שאולי הוא מעט פשטני אבל בהתחשב באלפי השקרים המוכחים שבהם נתפס טראמפ – הוא לגיטימי ודי מדויק. My Prediction is Joe Biden & Kamala Harris are victorious.
If Trump can call the race early…so can I . ????#Biden2020 #BidenHarris2020 #BidenWon #BidenHarris pic.twitter.com/srw7fByHOx
— A.Silver—GIFS & Memes (@SilverAdie) November 4, 2020 חיכתי ארבע שנים לומר זאת: אתה מפוטר! "שרד רק ארבע שנים", הסתלבטו הגולשים על טראמפ. pic.twitter.com/gRDOXiTxAQ
— Nick Rogers ???? (@_NickRogers_) November 8, 2020 בלשון המאזניים, פנסילבניה, ובמיוחד בפילדלפיה, שם ההצבעות בדואר של תושבי העיר סייעו לביידן להתגבר על ההובלה המוקדמת של טראמפ, העלו לגדולה דמות מוכרת בלאו-הכי לכל המקומיים, שכיכבה בציוציהם של האמריקנים. גריטי שמה. גריטי הוא הקמע של הפילדלפיה פליירס ומכיוון שהוא הואשם בתחילת השנה שנתן אגרוף לילד, הווריאציות הפעם היו על הכאת "ילד" אחר. On the 4th day of Elections, my true love gave to me, The Commonwealth of Gritty. pic.twitter.com/rhwl2iHRB6
— Wes Burdine (@MnNiceFC) November 6, 2020 The moment Philly helped Pennsylvania turn blue#Election2020 #WWE #AttitudeEra #Pennsylvania #Philadelphia @GrittyNHL pic.twitter.com/ONngXzHEcn
— Sephzilla (@Sephzilla) November 6, 2020 אלוהים אמר את דברו. Kayleigh, God has spoken. #BidenWon pic.twitter.com/eLPtwJfT44
— Jeanae PRESIDENT-ELECT BIDEN???? (@JeanaeRowley) November 4, 2020 אני לא לוזר מוצלח, מקונן טראמפ במם הזה. Somewhere on a golf course, they are trying to tell him to pack his bags b/c #BidenWon!???????????? pic.twitter.com/SPRXwPUuKU
— I Am For #Warnock & #Ossoff…#864511032020 (@Idliva) November 7, 2020 ולסיום: גם לישראלים (שוביניסטים!) מותר להריץ קצת צחוקים ושיגועים אחרי הניצחון של ביידן ותבוסתו של טראמפ, שאחרי הכל – עדיין נותר נשוי למלניה. ביידן הוכרז כנשיא ארצות הברית, מנהיגים מכל העולם כבר מתקשרים לברך את מלאניה
— Reshef Shay (@Rereshef) November 7, 2020