22:13:22 | ◀︎ | "ה-IT הביא לקיצור זמן התקיפה ב-40%-30%" |
The headlines that made most buzz on this page
17/05/21 22:13
100% of the views
מאת אנשים ומחשבים
"קיצרנו באופן דרמטי את הזמן של סגירת מעגלי האש, Sensor2Shooter. משך הזמן, מהרגע שבו מאותרת מטרה לתקיפה, על בסיס קבלת מידע משלל חיישנים ומקורות מבצעיים ומודיעיניים – ועד לתקיפתה בפועל, על ידי מטוס – קוצר ב-40%-30% לעומת המצב לפני שנה-שנתיים", כך אמר תת-אלוף יריב ניר, קצין הקשר והתקשוב הראשי באגף התקשוב וההגנה בסייבר.
בראיון לאנשים ומחשבים, אמר תא"ל ניר, כי "איננו מקלים ראש ביכולות של האויב. אנו יוצאים מנקודת הנחה שאנו יודעים הרבה – אבל יש הרבה שאנו לא יודעים".
ביום ד' בשבוע שעבר חוסל "ראש הנחש" של הסייבר החמאסי: במבצע משותף של השב"כ וצה"ל חוסל ג'ומעה טחלה, ראש מערך הסייבר ושיפור הטילים של ארגון הטרור. יחד איתו חוסלו מפקד חטיבת עזה בחמאס, באסם עיסא, ראש מערך הייצור, גמאל זבדה, ראש מחלקת המהנדסים במערך הייצור, חאזם חטיב, ראש המחלקה הטכנית במודיעין הצבאי, סאמי רדואן, ראש מחלקת הציוד התעשייתי במערך הייצור, וואליד שמאלי, ועוד 10 אנשי ייצור ומו"פ של החמאס.
בסוף השבוע (ו') מטוס קרב של צה"ל תקף אתר, שאוחסן בו ציוד סייבר של המודיעין הצבאי של חמאס, בצפון רצועת עזה. לתקיפה היו שותפים אגף התקשוב וההגנה בסייבר, אגף המודיעין וחיל האוויר. "המאמץ לסכל את תשתית הסייבר של החמאס – נכסים וגם פעילים ומפקדים – היה משימה חשובה לנו, והיו לנו הצלחות מאוד משמעותיות בתחום", אמר. "המתקפות יוכיחו את הצלחתן: בעתיד נגלה, שהיכולות שפותחו בסייבר על ידי החמאס כבר אינן מאיימות עלינו. ניתן לדמות את החמאס כעת כאילו הייתה לו מערכת כיפת ברזל – ולא עוד".
שדרוג משמעותי של מערכות ה-ICT
"בשנה האחרונה, שהייתה מאתגרת גם בגלל הקורונה, נערכנו בפיקוד הדרום והצפון", אמר הקשר"ר. "עסקנו בשדרוג משמעותי של מערכות ה-ICT שלנו, לצד פיתוח יכולות חדשות, דוגמת הנגשת מידע ונתוני חוזי לעוד ועוד כוחות בשטח. הנגשנו יכולות לעוד רוחב פס, עד רמת החטיבה והאוגדה. הטמענו עוד מערכות 'משואה' בגרסה המתקדמת 750. הנגשנו יכולות מודיעין של 'אמ"ן רבתי', של כלל יחידות המודיעין עד רמת השטח. תוך כדי מבצע 'שומר חומות' שדרגנו את יכולות רוחב הפס למפקדות השונות, לטובת מערכות השו"ב, כמו גם לצ'ט המבצעי. הייתה צריכה מטורפת של תעבורה".
פעילות בשטח. צילום: דובר צה"ל
"בשנה אחרונה גם פיתחנו יכולת לביצוע הערכת מצב דיגיטלית", ציין תא"ל ניר. "מדובר ביכולת שקיימת על גבי תשתית הענן הצה"לי באינטרנט המבצעי, שבעבר הייתה קיימת ברמת המטכ"ל – הרמטכ"ל, ראש אמ"ן, ראש חטיבת המבצעים – וכעת הורדנו את היכולת לרמת האוגדה – אוגדות 162 ועזה. המפקדים באוגדות עורכים את הערכות המצב שלהם על כלים שפותחו באגף התקשוב והם מקבלים תמונות מצב משותפות ודנים ביניהם עם חוזי משותף. היכולת הזאת מתקיימת לצד מערכת השו"ב 'טירת האגם'. פיתחנו אפליקציות רבות באינטרנט המבצעי: תמונת מצב שלנו ושל האויב, שיגורים, נפילות, מיקום כוחות, סדרי גודל של כוחות ועוד. המפקדים כבר לא נדרשים ל-PowerPoint, אלא נעזרים בכלים אוטומטיים, המשקפים את כלל המידע ומספקים תמונת מצב בזמן אמת".
"בתחום הגנת הסייבר יש לנו עליונות מוחלטת", ציין הקשר"ר, "זאת תודות למערך הגנה מאוד חזק. אנו פועלים בשיתוף פעולה עם מערך הסייבר הלאומי, עם שב"כ ועם גורמים נוספים. כך גם בפעילות שלנו בספקטרום. הקמנו מרכז לוחמת ספקטרום רב-זרועי, שיושבים בו נציגי כל הזרועות – אמ"ן, תקשוב, חילות הים, האוויר והיבשה. המרכז הניב תפוקות משמעותיות. קיבלנו משובים מטורפים מה'לקוחות', המפקדים בשטח, עם דרישות לעוד ועוד יכולות. קבלת ההחלטות שלהם מתבססת על היתוך מידע בזמן אמת, עם המידע המודיעיני שרלוונטי להם – יש לנו כלים למיצוי מידע. החיבור בין המודיעין ומעגל האש מאפשר לנו הצלבות וחיתוכי מידע מאוד איכותיים. למשל, אם אתר מסוים הותקף, אבל השיגורים נמשכים ממנו – מיד מתקבלת על כך התראה".
"קציני התקשוב נמצאים בלב ההשתנות המבצעית של צה"ל"
"עשינו בניין כוח מטורף ב-IT", סיכם הקשר"ר, "הבאנו יכולת לקבלת החלטות מבוססת מידע בזמן אמת, גם על צה"ל וגם על האויב, באיכות שלא הייתה לפני כן. הורדנו יכולות מהמטכ"ל עד רמת האוגדה, ובעתיד הקרוב נוריד יכולות אלו לרמת החטיבה. במסגרת המערכה הפעלנו הרבה יכולות כדי לאפשר חופש פעולה מבצעי. הייתי היום בשטח, פגשתי את קציני הקשר בחטיבות ובאוגדות בדרום, שתיים מהארבעה הן קצינות. הם והן עושים ועושות עבודה מופלאה. בניגוד לציפיות שלי, הם והן לא היו טרוטי עיניים, אלא רעבים לעוד פעילות. במבט לאחור של שלושה עשורי שירות, אינני זוכר עוד תקופה כמו היום, שבה קציני התקשוב בשטח סייעו בכזו עוצמה לאפקטיביות המבצעית ולקטלניות בקצה כמו כעת. קציני התקשוב נמצאים בלב ההשתנות המבצעית של צה"ל".
יכולות לביצוע הערכת מצב דיגיטלית. צילום: דובר צהל