זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
The headlines that made most buzz on this page
21/04/24 16:46
9.76% of the views
מאת אנשים ומחשבים
"אנחנו אמונים על החיבור התקשורתי של הכוח בקצה עם חיל האוויר, בין אם באמצעות מערכת ממוכנת ובין אם קשר קלאסי. התפיסה הרב זרועית גורסת שלכל מפקד.ת ולוחם.מת בשטח יהיה אפוד ובו משקפת, פנס ומצפן, וגם קשר ישיר – ופשוט – עם חיל האוויר", כך אמר רס"ן ב', ראש מדור תקשוב ביחידה לשיתוף פעולה בחיל האוויר, בראיון לאנשים ומחשבים.
המוטו של היחידה לשיתוף פעולה (יחשת"פ 5620) מעיד על מהות פעילותה: "ניצחון בתמרון". היחידה אחראית על שיתוף הפעולה בין חיל האוויר לזרוע היבשה ועל סיוע לתמרון. היא מאיישת אנשי צוות אוויר, המשמשים כקציני קישור בכל מפקדות היבשה ותאי השליטה שמפעילים את כוחות חיל האוויר במרחב שבו מתבצעת הלחימה הקרקעית. אנשיה משלבים את השתתפות חיל האוויר בנהלי הקרב המשולב – מהערכת המצב ועד למימוש בפועל של מהלכי הלחימה. היחידה הוקמה ב-1974 כאחד מלקחי מלחמת יום הכיפורים – כיצד חיל האוויר יכול לסייע בצורה טובה יותר לכוחות היבשה, כחלק ממימוש של תפיסות השילוביות והרב זרועיות.
לדברי רס"ן ב', "עד ל-6 באוקטובר היינו עסוקים באימונים, בביטחון שוטף ובהפעלות מבצעיות באיו"ש ובעזה. בבוקר השבת הארורה ההיא מצאתי את עצמי בבור בקריה, מנהל את החיבור בין כוחות האוויר ל-'לקוחות' בשטח. זה היה מאוד אינטנסיבי – בתוך שעה כבר היה תא שליטה פתוח, והתחלנו לתת מענה של סיוע אווירי לאוגדת עזה ולכוחות שבמרחב". הוא ציין כי "בשלב הראשון התחלנו לחלק משימות ובמקביל, לראות מתחקירי עבר היכן יש פערים וכיצד ניתן לצמצם אותם".
"האתגרים", אמר, "היו בתרגום של היכולות שלנו לטובת הכוחות הלוחמים, למשל בנייה של יכולת התקשרות ישירה בין מפעיל קרון של כטב"מ, שיוכל לדבר באופן ישיר עם איש זרוע היבשה".
"לשמחתנו", הוסיף, "לאורך השנים יצרנו שיח קבוע ופורה עם המפקדים בשטח, וזה הקל על צמצום הפערים ומתן מענה טוב לצרכים. מדובר בתהליך שכולל שני צירים, האחד אג"מי – בין מפקדי החטיבות והגדודים ליחידה, והשני, ציר תקשובי-טכני, שבו אנחנו נמצאים בקשר הדוק עם כל מפקדי התקשוב ביחידות. המטרה היא לתת כיסוי קשר מרבי בשטח הלחימה, בכל תווך, מקשר רדיו ועד לתווך רשתי".
רס"ן ב' הסביר ש-"כיום, כל מפקד יחידה לוחמת בשטח יודע שיש כלי שעוקב אחריו ומזהיר מפני איום במהירות, ויודע לסכל את האיום, משמע, לפגוע במטרה שמהווה סכנה על כוחותינו – בתוך דקות".
התאמה טכנולוגית למאפיינים הייחודיים של רצועת עזה
"לרצועת עזה", הוסיף רס"ן ב', "יש מאפיינים ייחודיים, ולכן נדרשת התאמה טכנולוגית, כדי שהלוחמים יוכלו להתבסס על קשר רדיו עם כלים טקטיים. עם פרוץ המלחמה התחלנו לפרוס תק"שים (תאי קשר), שכיום פרוסים סביב הרצועה. ביצענו פעולות להגדלת כיסוי הקשר, בין השאר בעזרת מנופים גבוהים. לאורך הלחימה המשכנו בתהליכי בנין כוח, בהיבטי החיבוריות והקישוריות. יצרנו לטובת זה יכולת קישוריות בין רשתות רדיו של זרועות האוויר והיבשה. כך, מג"די התקשוב (המנמ"רים) באוגדות הם חלק אינטגרלי מהתכנון. יוצא שאנחנו גוף שחציו 'ירוק' וחציו 'כחול' (משמע, משלב בין חילות האוויר וכוחות היבשה – י"ה), ואנחנו צריכים לפעול בשני השדות, עם תפעול של מערכות תקשוביות שיש בשתי הזרועות, תוך סנכרון תהליכים ביניהן".
"ראינו את התוצאות של הפעילות התקשובית", אמר. "אם בעבר, למשל בצוק איתן, ב-2014, משך הזמן להטלת חימוש ארך כארבע שעות – כיום אנחנו יודעים לקצר אותו לדקות. כלומר, לצמצם בעשרות עד מאות אחוזים את תפיסת ה-Sensor2Shooter".
הוא ציין שיש לפעילות של היחידה גם ערך רפואי. "ברפואה הצבאית יש מושג – 'שעת הזהב': מתן טיפול רפואי לפצועים בשדה הקרב בשעה הראשונה מהפציעה מציל את חיי רובם", אמר רס"ן ב'. "אחד השיפורים שעשינו במהלך המלחמה היה למצות יותר מידע ולהפיק יותר תובנות ממערכות ה-IT הרפואיות. הגדלנו משמעותית את כמות הפצועים שטופלו באותה שעה ראשונה וקריטית לפציעה שלהם. בשל הציר המחבר בין תא השליטה, החמ"ל, ובין פלוגת הרפואה בשטח, הבאנו לזירוז הקבלה של מידע רפואי. כך, כוחות הרפואה בשטח יכולים, למשל, להחליט באופן מושכל ומבוסס נתונים לאיזה בית חולים לפנות את הפצוע".
איפה עוד אתם נוכחים?
"לצד הלחימה בדרום, אנחנו עובדים עם כל האוגדות – גם המתמרנות וגם המרחביות. בצפון אנחנו נמצאים בכוננות מלאה, גם אם ההיערכות שונה שם בהיבט הטכני. אנחנו נלחמים בשתי הגזרות".
מה עם תחום הסייבר?
"אשמח שלא להתייחס לכך".
כיצד אתה מסכם את הפעילות שלכם עד כה, בשני משפטים?
"הצלחנו לשפר ולחזק את שיתופי הפעולה בין חילות האוויר והיבשה. מג"ד שנלחם בעזה מקבל מעטפת של כיסוי אווירי באופן מלא".
21/04/24 12:18
8.54% of the views
מאת אנשים ומחשבים
סלקום השיקה ביום ה' האחרון את רשת הסיבים האופטיים באזור הדרום עד אילת, באירוע במעמד שר התקשורת, ח"כ שלמה קרעי, מנכ"לית משרד התקשורת, עינבל משש, ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, ומנכ"ל סלקום, דניאל ספיר. הרשת החדשה מאפשרת חיבור מהמזרח ועד לאירופה במערב.
במסגרת הפרויקט, פרסה סלקום רשת אופטית לאורך 250 ק"מ עד אילת, אשר מייצרת לבעלי כבלים תת ימיים וגופי תקשורת מובילים בעולם אלטרנטיבה לחיבורים הימיים דרך תעלת סואץ, הנהנית כרגע מבלעדיות על החיבור בין המזרח ומערב.
הרשת החדשה מתחברת למעברי הגבול עם ירדן מצפון לדרום ומהווה למעשה הרחבה של רשת סלקום הקיימת היום לכל אורך המדינה, תוך פתיחת אפשרות לחיבור של חוות שרתים ותחנות נחיתה במיקומים אסטרטגיים בתוואי הסיבים החדש.
בנוסף מעניקה הרשת אפשרות לשיפור מהירות החיבור לתושבי הדרום ואילת ומספקת יציבות תקשורתית לישראל. עם ההשקה, הודיעה סלקום ללקוחותיה העסקיים בעיר כי ישודרגו לרשת הסיבים החדשה.
התשתיות אמורות לשמש בין היתר את ספקי התוכן והענן הבינלאומיים, מפעילי תקשורת וגופים שונים המעוניינים בשרידות לתשתיות הקיימות להם, תוך הפיכת מדינת ישראל והחיבור היבשתי שמציעה סלקום לצומת מעבר מרכזי להעברת מידע בקצבים גבוהים ולצומת חשוב לתעבורת תקשורת עולמית. החיבור היבשתי שמציעה סלקום, נותן מענה לאתגרים מגוונים שחווים היום לקוחות בינלאומיים גדולים, בהם האיום החות'י לחיתוך הכבלים, שאף התממש בחודש פברואר האחרון.
הייחוד ברשת החדשה הוא בסוג הסיב שפרוס לאורכה, העשוי מזכוכית מסוג קורנינג, הידועה באיכותה וביכולתה להעברת קצבים גבוהים יותר למרחקים ארוכים יותר – אלפי גיגות לאורך מאות קילומטרים. סלקום תהיה הראשונה והיחידה בארץ עם רשת סיבים שמורכבת מהסיב העוצמתי והמתקדם ביותר שקיים היום בשוק התקשורת.
לדברי מנכ"ל סלקום, "הצורך הביטחוני שנוצר בעקבות המלחמה, הביא אותנו להאיץ את הפעילות לטובת קידום השקת רשת הסיבים החדשה, על מנת להביא ללקוחות גדולים מהארץ והעולם אלטרנטיבה יבשתית אמינה, יציבה ומתקדמת עם הסיב האיכותי והמהיר ביותר, שתעניק להם גיבוי ובטחון באמצעות נתיב שונה מהקיים היום. אנו בסלקום מייחסים חשיבות אדירה לפרויקט שיסייע במיצוב מעמדה של החברה כחברת תשתיות תקשורת מובילה בארץ ומול השוק הבינלאומי".
מימין: ראש עיריית אילת, אלי לנקרי, שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי, מנכ"לית משרד התקשורת עינבל משש ומנכ"ל סלקום, דניאל ספיר. צילום: איל סגל
21/04/24 16:29
8.54% of the views
מאת אנשים ומחשבים
מטא זינקה ביום ה' האחרון על רכבת הבינה המלאכותית היוצרת, שטסה על הפסים במהירות די מסחררת כבר כמעט שנה. ענקית הטק הוסיפה למסע המסקרן הזה, כמו גם לתחרות מי יגיע ראשון לתחנת היעד, את Meta AI – שלדבריה הוא "כלי ה-AI היוצרת של הדור הבא". הכלי מציע למשתמשים בפועל צ'אטבוטים רבי עוצמה, שמבטיחים לחולל מהפכה באופן שבו אנו מתקשרים עם טכנולוגיה. החוזקה הגדולה של ה-GenAI מבית מטא היא העובדה שהצ'אטבוטים המאפשרים את השירות ישולבו בעתיד הלא רחוק בשירותי מטא שונים, ביניהם בווטסאפ ובאינסטגרם, למשל.
בעולם הטכנולוגיה המתפתח במהירות, הצעד החדש של מטא הוא ללא ספק אירוע משמעותי. כלי הבינה המלאכותית היוצרת של החברה – המופעל על ידי מודל השפה הגדול של מטא, Llama 3 – נועד להגדרתה, לחולל מהפכה באופן שבו אנו מתקשרים עם טכנולוגיה ואחד עם השני. Introducing Meta Llama 3: the most capable openly available LLM to date.
Today we’re releasing 8B & 70B models that deliver on new capabilities such as improved reasoning and set a new state-of-the-art for models of their sizes.
Today's release includes the first two Llama 3… pic.twitter.com/Q80lVTeS7m
— AI at Meta (@AIatMeta) April 18, 2024 כאמור, הכלי יוצע למשתמשים כצ'אטבוטים, המשולבים בפלטפורמות השונות של מטא, שמסוגלים לטפל בסוגים מגוונים של שיחות, לספק למשתמשים מידע בזמן אמת, לתרגם עבורם תוכן ואף לייצר תמונות או סרטונים על פי תיאור מילולי בלבד – והכל במהירות הבזק. בנוסף הוא יפעל כגרסה עצמאית באתר meta.ai.
ה-Meta AI כבר משולבת בשירות המסרים המיידיים של מטא, ווטסאפ. אמנם עדיין לא בארץ אבל היכול נבחנת כעת, כפי שעדכנו באחרונה, על ידי קבוצת בודקים באוסטרליה ובריטניה, ורק בשפה האנגלית. במקביל נערך גם פיילוט לשילוב הכלי החכם בפלטפורמות האחרות של החברה, במסנג'ר, בפייסבוק ובאינסטגרם. שילוב זה נועד להפוך את צ'אטבוטי ה-AI מבית מטא לזמינים למשימות שונות מבלי צורך לצאת מהפלטפורמות שלה. כך למשל, ה-Meta AI תהפוך למעין "איש קשר" בווסטאפ, שאיתו תוכלו לשוחח תוך כדי שאתם מתכתבים עם חבריכם, לשאול שאלות, לבקש מידע, או לבקש שהכלי ינסח עבורכם דברים באופן יותר מרגש או להבדיל קשוח ואסרטיבי, למשל.
מטא כתבה על הכלי החדשני: "עם Meta AI בהישג יד, אתם יכולים לחקור נושאים, לחקור תחומי עניין, לקבל עצות כיצד לעשות וללמוד תחביבים חדשים. ספקי חיפוש מובילים שולבו בו, כך שתוכלו לקבל מידע עדכני מהאינטרנט. כעת, אתם יכולים גם לשאול את Meta AI כל דבר באמצעות חיפוש בכל משפחת האפליקציות שלנו". צוין גם כי ה-Meta AI שוחרר בקוד פתוח, סוגיה שנמצאת בלבת סכסוך בין אילון מאסק ו-OpenAI, שהקים. Meta's new AI—Llama3—beats an old version of GPT-4, Claude 2.1, and GPT-3.5!
You can run it:
– 100% free
– with 100% privacy (no data leaves your machine)
See the comments for an easy way to install ???? pic.twitter.com/Ox3aqRdFZT
— Jeremy Nguyen ✍???? ???? (@JeremyNguyenPhD) April 21, 2024 לא רק לשאילתות – גם לבידור
מארק צוקרברג, מנכ"ל מטא, שהציג את היכולות החדשות כחלק מההשקה, הביע את התרגשותו מהכלי, והסביר לקהל כי זהו "עוזר הבינה המלאכותית הכי אינטליגנטי שאתם יכולים להשתמש בו באופן חופשי". משמע, יותר חכם מ-ChatGPT מבית OpenAI, מ-Copilot של מיקרוסופט, מ-ג'מיני של גוגל, מקלוד של אנטרופיק, ושאר הכלים הדומים שכבר מוציעים בחינם לגולשים. View this post on Instagram
A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck) יצוין כי מטא משלבת את יכולות הבינה המלאכותית היוצרת שלה גם במוצרים נוספים, כדוגמת המשקפיים החכמים של ריי באן ושלה. לכשהכלי משולב במשקפיים הוא יוכל, למשל, כפי שהחברה מתארת, לסייע למרכיב הגאדג'ט – אחרי שלכד מצבים במצלמת ה-12 מגה פיקסל ומערכת חמישה המיקרופונים – להמשיך להגיב למשתשמשים אחרים בשיחות ובהודעות ללא מגע ידיים. בנוסף השירות יאפשר למי שהמשקפיים על עיניו להפעיל קטעי מוזיקה אהובים בפקודות קוליות, ואלו יתנגנו באמצעות הרמקולים המובנים במשקפיים, ובכלל – לתפעל את האביזר באמצעות הצ'אטבוט החכם.
הדור הבא של המשקפיים החכמים מבית ריי-באן ומטא. צילום: יח"צ
צוקרברג אמר כי הוא מאמין שלא מדובר רק בכלי שיספק מענה לשאילתות, אלא באמצעי בידור להמונים.
גם החברה כתבה כי "Meta AI נועד לשפר את הקשרים החברתיים שלכם, על ידי עזרה לתכנן תוכניות, לעורר שיחה ולתת לכם המלצות".
ניק קלג, נשיא מטא לעניינים גלובליים, אמר גם הוא שצרכנים יחוו את עוזר הבינה המלאכותית ככלי הרבה יותר שימושי, מהנה ורב-תכליתי ממה שהכירו בתחום עד כה.
21/04/24 15:11
7.32% of the views
מאת אנשים ומחשבים
האקרים הקשורים לממשלת סין "התחפרו" במערך ה-IT של תשתית קריטית בארצות הברית, והם מחכים "לרגע המתאים בדיוק כדי להנחית מכה הרסנית", כך הזהיר בסוף השבוע כריסטופר ריי, ראש ה-FBI.
ראש הבולשת נאם באוניברסיטת ואנדרבילט שבנאשוויל, טנסי, בכנס שנושאו היה "סכסוכים מודרניים ואיומים מתעוררים". ריי אמר כי "מסע פריצה מתמשך בסייבר של סין, שידוע בשם וולט טייפון, הצליח להשיג גישה למספר רב של חברות אמריקניות בתחומי התקשורת, האנרגיה, המים ובמגזרים קריטיים אחרים. הם פעלו באופן ממוקד נגד 23 ארגונים בתחום".
"סין", הזהיר, "מפתחת את היכולת להמיט הרס פיזי על התשתית הקריטית שלנו, בזמן שאותו היא תבחר. התוכנית שלה היא להנחית מכות בעלות היקף פגיעה קטן יחסית תחילה – נגד תשתיות אזרחיות. זאת, כדי לנסות לעורר תבהלה".
לדברי ריי, "קשה לקבוע האם פעילות סין בסייבר היא חלק מתואם עם מטרה רחבה יותר שלה – להרתיע את ארצות הברית מלהגן על טאיוון".
סין: וולט טייפון לא קשורה אלינו
קמפיין הסייבר וולט טייפון נחשף ב-2022. חוקרי אבטחה, בין השאר של מיקרוסופט וגוגל, שייכו אותו לסין.
לעומת זאת, בשבוע שעבר, בטרם נאומו של ריי, הודיע משרד החוץ הסיני כי קבוצת וולט טייפון לא קשורה לממשלת סין, אלא מהווה חלק מפעילות פלילית של קבוצת כופרה. לפי דובר המשרד, "ארצות הברית עוקבת אחר המקור של מתקפות הסייבר, ועושה במעקב זה שימוש כדי לפגוע ולהפליל את סין. ארצות הברית טוענת שהיא הקורבן, אבל האמת היא שהמצב הוא הפוך. תחום אבטחת הסייבר עובר פוליטיזציה".
ריי ציין כי "ההאקרים פועלים בחסות הממשל של סין, והם הפעילו סדרה של רשתות בוטים שפגעו ברחבי העולם, כדי להסתיר את פעילות הסייבר הזדונית שלהם".
דברי ראש הבולשת מהדהדים לדברי פקידים בכירים בממשל האמריקני, שבחודש פברואר אמרו כי "האקרים סינים חדרו לרשתות IT כדי לאפשר תנועה לרוחב, ומשם להגיע לנכסי OT ואז לשבש את פעילותם במקרה של סכסוך בין מעצמתי. ההאקרים חדרו לרשתות של ארגוני תשתיות קריטיות בארצות הברית ושהו שם בהסתר חודשים רבים, ובחלק מהמקרים זמן ארוך יותר, של עד חמש שנים. זאת, כחלק ממבצע סייבר התקפי שהם נערכו אליו".
בהתראה משותפת שפרסמו הסוכנויות אז, נכתב כי "שחקני סייבר בחסות סין מבקשים לחדור ולשהות ברשתות IT לצורך שיבוש או ביצוע מתקפות סייבר הרסניות נגד תשתיות קריטיות בארצות הברית. זאת, במקרה של משבר גדול, או סכסוך עם ארצות הברית, מתוך רצון לפגוע במוכנות הצבאית של אמריקה, או לסכן את הבטיחות הפיזית של האמריקנים". את ההתראה הנפיקו הסוכנות לאבטחת סייבר ותשתיות (CISA) הסוכנות לביטחון לאומי (NSA) וה-FBI.
ה-FBI בפברואר: הצלחנו לשבש את פעילות הקבוצה
אנשי הסייבר ב-FBI חשפו שהם הצליחו לשבש את פעילות וולט טייפון. לפי הודעת סוכנויות האכיפה, "המבצע ארוך השנים היה האמצעי עבור סין להיערך מראש לקראת מתקפה על תשתית קריטית בארצות הברית באמצעות נוזקה". לדברי אריק גולדשטיין, עוזר למנהל CISA, אמר ש-"אנחנו יודעים שמה שמצאנו הוא רק קצה הקרחון".
ריי העיד אז בקונגרס ואמר כי "הנוזקה של וולט טייפון אפשרה לסין להסתיר, בין היתר, סיור טרום מבצעי וניצול רשת נגד תשתיות קריטיות. סין פעלה למצוא דרכים כדי להשמיד או לפגוע בתשתית האזרחית הקריטית ששומרת עלינו בטוחים ומשגשגים. הבה נהיה ברורים: איומי סייבר על התשתית הקריטית שלנו מייצגים איומים מהעולם האמיתי על הבטיחות הפיזית שלנו".
בהתראה כתבו הסוכנויות כי הן "מודאגות מההשלכות של מבצע הסייבר ומהפוטנציאל של שחקני איום אלה להשתמש ביכולת הגישה שלהם לרשתות, כדי לשבש אותן במקרה של מתחים גיאו-פוליטיים, או סכסוכים צבאיים פוטנציאליים".
חברי קבוצת ההאקרים, על פי הבולשת, "חטפו" מאות נתבים שמיועדים לשימוש של עסקים קטנים וביתיים באמריקה ובנו רשת בוטים (בוטנט) מבוססת מכשירים נגועים בנוזקה, שעימה "קבוצת האיומים עלולה להשתמש להפעלת מתקפה נגד תשתית קריטית בארצות הברית". הרוב המכריע של הנתבים ברשת הבוטים היו נתבים ישנים של סיסקו ושל נטגיר. שני אלה אינם נתמכים עוד בעדכוני אבטחה, נמסר מה-FBI.
21/04/24 17:35
7.32% of the views
מאת אנשים ומחשבים
"לפני כמה שנים חוויתי פציעה קשה והצטרכתי לעבור המון טיפולים, ולחתום על המון טפסים – בתקופה שבה לא הייתי נייד. בדיוק באותה התקופה הכרתי את תומר פז, שהיה בתחילת מיזם לייף מדיק – אמצעי טכנולוגי שנועד כדי לאפשר לרופא סביבה יותר נוחה למתן טיפול למטופל. זה חסך לי לפחות רבע מהזמן, שלפני כן בוזבז על להשיג מסמכים ולשאול את הרופא והמזכירות שאלות פשוטות. התאחדנו חמישה שותפים כדי לייצר לעסקים שותף טכנולוגי שמייעל אותם באמצעות AI. הבינה המלאכותית מאפשרת לנו לקחת את המשימות שעסקים חייבים לבצע ולא צריכים להפעיל באמת את השכל לצורך כך, וחוסכים לעסקים", כך אמר אביעד אפנגר, סמנכ"ל קשרי לקוחות באליסיאן סופטק.
תומר פז, מנכ"ל אליסיאן סופטק וארכיטקט תוכנה בה. צילום: נדב כהן יונתן
אנשי אליסיאן היו דוברי המפתח בכנס Future of AI של Lynx מבית אנשים ומחשבים, שנערך באחרונה בבורסה לניירות ערך בתל אביב. אליסיאן היא בית תוכנה שמפתח מערכות AI חוצות פלטפורמות, אפליקציות ווב, אפליקציות מובייל, מערכות רפואיות, מערכות פיננסיות, מערכות מידע בכלל, פלטפורמות גיימינג ועוד. לדברי פז, מנכ"ל החברה וארכיטקט תוכנה בה, "אנחנו לוקחים את הטכנולוגיות החדשות – GenAI ו-Interactive AI – ויוצרים שילוב של תשתית עם בינה מלאכותית יוצרת. אנחנו מתכנתים עבור העסק אוואטאר ייעודי, שישרת רק אותו – בארגון עצמו ואת הלקוחות החיצוניים".
"כך", אמר, "המנהל חוסך את שעות האדם לצרכים שונים, שהבוט עושה אותם במקום זאת, ומעביר את כל התקציב למנהל אחד מוסמך במקום כמה מנהלים, שמכיר את צרכי העסק ומשתמש ב-AI כדי לתפעל את הדברים".
ד"ר יוגן עומר קורת, מומחה AI ו-GenAI באליסיאן סופטק. צילום: נדב כהן יונתן
ד"ר יוגן עומר קורת, מומחה AI ו-GenAI באליסיאן, ציין כי "בדרך כלל, תפעול בוטים של שירות לקוחות הוא דבר שנעשה ידנית. אנחנו משתמשים ב-GenAI לשדרוג בוט השירות. זה לא פשוט, כי יש כמויות עתק של מידע, ונשאלת השאלה: איך שולפים את התשובה הרלוונטית למה שהלקוח שואל?"
"לשם כך אנחנו משתמשים בטכניקת RAG", אמר. "זו טכניקה ששולפת את המידע הרלוונטי לווקטור המסוים, ומציעה אותו כתשובה. הבעיה היא שהרבה פעמים מדובר במידע לא מדויק, משום שמדובר בטכנולוגיה סקלאבילית, אבל כזאת שפועלת ברשת רחבה ולא יורדת לפרטים של כל אחד מהמסמכים. מה שצריך לעשות, ומה שאנחנו עושים, הוא ליצור קטגוריות אוטומטיות מהשיבוצים. עושים זאת באמצעות פרומפט – לוקח את הדאטה מהשיחות, מוציאים מהם הנושאים שעלו בשיחה ויוצרים מקבצים של דברים שקשורים זה לזה. כך, בכל פעם שהמשתמש שואל שאלה, הבוט יכול להביא את המסמכים הנכונים, כי הוא מוצא את הקטגוריה הרלוונטית. אפשר לקחת את זה להרבה מאוד מקומות, לא רק לצ'טים של תמיכה".
21/04/24 13:40
6.1% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אתמול (ש') התקיים ה-Halving – האירוע של קהילת הביטקוין, שנערך פעם בארבע שנים, ובו נחתך בחצי מספר מטבעות הביטקוין שניתנים לכרייה. המשמעות היא שהחל מהיום, בכל יום ניתנים לכרייה 450 מטבעות ביטקוין, והתגמולים שהכורים יקבלו עומדים על 3.125 מטבעות ביטקוין במקום 6.25 מטבעות.
הביטקוין בא לעולם בינואר 2009. התקנון של המטבע הווירטואלי קובע שכמות מטבעות הביטקוין במחזור לעולם לא יעלה על 21 מיליון. תהליך ה-Halving, ביחד עם הקביעה כמה מטבעות ביטקוין ניתן להנפיק בכל 24 שעות, מהווים את המנגנון שמבטיח שכמות הביטקוינים שבמחזור לעולם לא תעבור את ה-21 מיליון.
לדברי ניר הירשמן, מנכ"ל פורום חברות הקריפטו, הבלוקצ'יין וה-ווב 3.0, "Halving, ובעברית חצייה, הוא ביטוי לכך שהביטקוין הוא דבר יציב – לא ביחס למחיר, שהוא מאוד תנודתי, אלא ביחס לעצם המסגרת. החצייה מוכיחה שכל ההחלטות שבאות לידי ביטוי בתקנון הביטקוין, שנכתב ב-2009 – מתקיימות. הביטקוין בכלל, ובזמן החצייה בפרט, יוצר הזדמנויות מעניינות, שכן ישראל היא מרכז חשוב של חברות שמפתחות טכנולוגיות בתחום הבלוקצ'יין, ויש כאן מספר רב של חברות, כמה מהן יוניקורנים, שעוסקות בכך".
מה אירוע ה-Halving יעשה למחיר הביטקוין?
התשובה לשאלה שלמעלה לא ברורה לגמרי, עקב היותו של הביטקוין מטבע תנודתי מאוד. ההיסטוריה מלמדת שבטווח הקצר לא ניתן לדעת מה יעשה הביטקוין, אך בטווח הרחוק, החציות מביאות, בסופו של דבר, לעליות שערים. עם זאת, איש לא מבטיח שזה מה שיקרה גם הפעם.
בינתיים, אתמול ירד המחיר של מטבע הביטקוין ל-63,913 דולר ליחידה – 11% פחות מהשיא של כל הזמנים, שנרשם ב-8 באפריל השנה (היום הוא כבר עלה ל-64,902 דולר ליחידה). ירידות כאלה קרו לפני אירועי Halving קודמים. אבל מה קורה בטווח יותר רחוק, של שנה לאחר החצייה? הבה ונראה מה קרה בפעמים הקודמות: החצייה הראשונה התקיימה ב-2012 ושערו של הביטקוין שנה אחריה היה כחמישה דולר. ב-2009 הוא עמד על 0.001 דולר. החצייה השנייה התקיימה ב-2016, ושנה אחריה עמד מחיר המטבע על 420 דולר. החצייה השלישית התקיימה ב-2020 וכעבור שנה, הביטקוין עלה לכ-8,000 דולר.
האירוע הנוכחי הוא לא אירוע ה-Halving האחרון של קהילת הביטקוין. עד ליום ו' האחרון, ה-19 באפריל השנה, נכרו 19,684,306 יחידות מתוך 21 מיליון מטבעות הביטקוין האפשריים. משמעות הדבר היא שניתן להנפיק עוד 1,315,694 יחידות – ולא יותר. החציות יימשכו עד אפריל 2140, כלומר: צפויים עוד 29 תהליכי Halving. או אז, מספר יחידות הביטקוין יגיע ל-21 מיליון, ותהליך ההנפקות והכרייה של המטבע הווירטואלי ייפסק כליל.
21/04/24 14:16
6.1% of the views
מאת אנשים ומחשבים
כבר זמן רב שהמדינה מנסה לתמרץ משקיעים מוסדיים מקומיים להשקיע בהיי-טק הישראלי ללא הצלחה גדולה.
כעת רשות החדשנות, בשיתוף משרד האוצר, מנסה שוב – הרשות הודיעה כי היא משיקה תוכנית בשם קרן יוזמה 2.0, שאמורה לעודד השקעות מוסדיים בהיי-טק הישראלי, באמצעות קרנות הון סיכון ישראליות. באמצעות התוכנית הרשות תשקיע כ-160 מיליון דולר, שישמשו למנף השקעות בהיי-טק הישראלי בסך כולל של כ-700 מיליון דולר, באמצעות קרנות ישראליות. הרשות תוסיף 30 סנט על כל דולר של השקעת מוסדיים במנגנון הגדלת תשואה.
קרן יוזה 2.0 מיועדת לגופים מוסדיים כגון: חברות ביטוח, קרנות פנסיה וקופות גמל, ותציע את מנגנון ההטבה הייחודי של הגדלת תשואה על השקעותיהם בקרנות הון סיכון ישראליות ב-20 החודשים הקרובים.
המסלול יהיה מסלול ירוק לחלוטין, דהיינו, ללא התערבות הרשות בשיקולי ההשקעה של המוסדיים או של מנהלי קרנות הון הסיכון, שיוכלו להשקיע את הכסף על-פי מדיניות ההשקעה שלהם.
שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה, גילה גמליאל. צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
"כל אלו יחזקו את ההיי-טק והכלכלה של מדינת ישראל"
גילה גמליאל, שרת החדשנות, המדע והטכנולוגיה: "זהו מהלך משמעותי מאוד, שמטרתו הגדלת יציבות שוק ההון סיכון המקומי אל מול זעזועים ותנודות מאקרו-כלכליות. מהלך זה יגדיל את המימון בשלבי ההשקעה המוקדמים של חברות סטארט-אפ ישראליות, ובהמשך גם יתרום לביסוס הממשקים בין המוסדיים לשוק ההון סיכון המקומי. כל אלו יחזקו את ההיי-טק והכלכלה של מדינת ישראל".
ד"ר אלון סטופל, יו"ר רשות החדשנות: "מדובר במהלך אסטרטגי של הרשות, קרן ההזנק החדשה אשר הושקה במרץ ומשקיעה באופן ישיר מענקים בחברות הזנק, וקרן יוזמה המושקת היום התומכת בקרנות הון הסיכון, משלימות זו את זו ונועדו להבטיח לחברות היי-טק ישראליות בתחילת דרכן, בדגש על חברות בתחומי הטכנולוגיה העמוקה (דיפטק) סביבת מימון מצוינת בשנים הקרובות. קרן יוזמה תתמרץ השקעות של המוסדיים בקרנות ישראליות בשנים 2026-2024 ותחזק את השותפות והממשקים בין המוסדיים לקרנות הון סיכון ישראליות, ובעתיד תמתן מחזורי האטה בשוק ההון סיכון. מימון המדינה לתוכנית דווקא בעת הזו היא עדות נוספת על האמון בתעשיית ההיי-טק הישראלית ולההכרה בחשיבותה למשק ולכלכלה הישראלית".
אמון מלא ביכולת ההיי-טק הישראלי לצלוח גם את המשבר הנוכחי
מטרת הקרן היא לתמוך בחברות היי-טק ישראליות, להרחיב את הממשק בין המוסדיים לבין קרנות הון סיכון מקומיות, כנהוג בשווקים מובילים בעולם, ולהגדיל את יציבות שוק ההון סיכון המקומי אל מול זעזועים ותנודות מאקרו-כלכליות גלובליות ומקומיות. כתוצאה מהתוכנית היקף השקעות המוסדיים בקרנות הון סיכון ישראליות צפוי לגדול, ועל-ידי כך תגדל גם זמינות ההון עבור חברות היי-טק ישראליות.
מנגנון הטבה זה דומה למנגנון תוכנית "יוזמה" ההיסטורית משנות ה-90, התוכנית לה מיוחסת התנעת תעשיית ההון סיכון הישראלית.
התוכנית היא במימון המדינה, והיא מוכוונת Upside, מכיוון שקיים אמון מלא ביכולתה של תעשיית ההיי-טק הישראלית לצלוח גם את המשבר הנוכחי, ולהמשיך ולהוות את קטר הצמיחה של המשק והכלכלה הישראלית. הגוף המוסדי יוכל "לקנות החוצה" את רשות החדשנות במועד לבחירתו: בארבע השנים הראשונות מיום ההשקעה בקרן, המוסדי יוכל לקנות את חלקה של המדינה בריבית שנתית מצטברת של 1%.
לאחר ארבע השנים הראשונות, הגוף המוסדי יוכל "לקנות החוצה" את רשות החדשנות בריבית שנתית מצטברת של 5% (רטרואקטיבית מיום ההשקעה הראשון בקרן).
במידה שהקרן הפסדית – רשות החדשנות תישא בהפסד יחד עם המוסדי בשיעור יחסי לחלקה בהשקעה. תמרוץ נוסף יינתן למוסדיים אשר ישקיעו בקרנות המשקיעות בחברות טכנולוגיה עמוקה, באמצעות הטבה מוגדלת, לפיה יוכל המוסדי לקנות החוצה את הרשות במועד לבחירתו ללא כל ריבית, כלומר, הגופים המוסדיים, ובאמצעותם הציבור, ייהנו מהגדלה מקסימלית של התשואה על השקעתם.
21/04/24 12:18
4.88% of the views
מאת אנשים ומחשבים
האקרים המקורבים לקרמלין תקפו בסייבר שלוש תשתיות מים במערב – בצרפת, בפולין ובטקסס, ארה"ב. מומחים ציינו כי המעשה "חלוצי" וחסר תקדים: קבוצות של מדינות לאום לא ביצעו, נכון לעכשיו, מתקפות סייבר משבשות על אדמת ארה"ב.
לפי חוקרי מנדיאנט (Mandiant), מתקפת סייבר שאירעה בינואר השנה גרמה לגלישת מים במתקן מים בעיירה בשם מולשו בצפון טקסס. במקביל למתקפה זו, לפחות שתי עיירות אחרות בצפון טקסס נקטו באמצעי הגנה, לאחר גילוי פעילות סייבר חשודה ברשתות שלהן. אחת מהן היא העיר לוקני, הנמצאת מזרחית למולשו, שם עובדים זיהו פעילות חשודה במערכת SCADA עירונית, המפקחת על מפעלי מים. בעיר הייל סנטר, ההאקרים ניסו לפרוץ, בלא הצלחה, את הפיירוול של העיר, וזו השביתה את הגישה מרחוק למערכת ה-SCADA שלה. ה-FBI חוקר את הפריצות.
ב-מולשו, המונה כ-5,000 איש, פרצו ההאקרים למערכת התחברות מרחוק לתוכנה תעשייתית המאפשרת למפעילים לקיים תקשורת עם מיכל מים. המיכל עלה על גדותיו במשך כ-30 עד 45 דקות, ומאות אלפי ליטרים של מים נשפכו ממנו – לפני שהוא הושבת ותשתית המים עברה לפעול באופן ידני.
שתי מתקפות סייבר נוספות אירעו כנגד תחנת כוח קטנה הממוקמת בסמוך לסכר בצרפת, ומתקן המטפל בשפכים בפולין.
מתקפות הסייבר בטקסס זכו לתשומת לב מועטה כשהתרחשו, אבל ביום ד' האחרון חוקרי מנדיאנט חשפו כי יש קשר בין נטילת האחריות של ההאקרים הרוסים בטלגרם – על המתקפה בטקסס – לבין פעילות פריצה בסייבר קודמת שבוצעה על ידם.
לא ברור, אמרו החוקרים, האם המודיעין הצבאי הרוסי, ה-GRU – הוא שעמד מאחורי מתקפת הסייבר על מתקן המים במולשו, או שמדובר בהאקרים אחרים, דוברי רוסית, העושים שימוש בישות שנטלה אחריות לפריצה.
מתשתיות באוקראינה לתשתיות בארה"ב?
מומחים ציינו שאם אכן ה-GRU או שלוחיו היו מעורבים במתקפת הסייבר, "זה יסמן הסלמה במיקוד של קבוצת התקיפה הרוסית – על תשתית קריטית בארה"ב. הקבוצה הרוסית ידועה כמי שמתמקדת לעתים קרובות במתקפות באוקראינה".
לפי חוקרי מנדיאנט, יש קשרים רבים בין תולעת החול (Sandworm) – שמה של קבוצת האקרים, המהווים את זרוע החבלה והריגול של ה-GRU – לבין תשתית מקוונת המשמשת האקרים שמכנים את עצמם "צבא הסייבר של תחיית רוסיה", CARR (ר"ת The Cyber Army of Russia Reborn). אלה, לדעת החוקרים, הקימו ערוץ יוטיוב, בחסות הביון הרוסי. לפי החוקרים, 'תולעת חול' עומדת מאחורי קבוצה של ישויות מקוונות – כולל Xaknet ו-Solntsepek – אשר נקשרו למתקפות.
קבוצת ההאקרים זכורה לרעה בשל סדרות של מתקפות סייבר משבשות שגרמו להפסקות חשמל נרחבות בחלקים מאוקראינה בשנים 2015 ו-2016. הקבוצה פגעה בסייבר בתשתיות אוקראיניות לאורך המלחמה המתמשכת בין שתי המדינות. לפי החוקרים, ההאקרים של 'תולעת חול' עושים שימוש גם בישויות מקוונות כדי להעצים ולהגזים את ההשפעות של הפריצות שלהם. Mandiant reveals that a “hacktivist” persona created by APT44, has recently targeted & disrupted U.S. and Polish water utilities, as well as a French dam.
Read more on our latest findings here: https://t.co/sA5Cy1ckUB#Mandiant #APT44 pic.twitter.com/U3rHFZ47i1
— Mandiant (@Mandiant) April 17, 2024 "האיום שמציבה APT44 מתפתח במהירות"
בעבר, חוקרי מנדיאנט האמינו כי 'צבא הסייבר של תחיית רוסיה' היה מקושר לקבוצת הפריצה הרוסית APT28, הידועה גם בשם Fancy Bear ('דוב מהודר'). אלא, שלאחר שהם ניתחו מחדש את הנתונים, הם שינו את מסקנתם ומייחסים "במידה רבה של ביטחון", את פעילות הסייבר ל'תולעת חול'.
הקבוצה, המכונה כעת APT44, נחשבת בין קבוצות הפריצה בסייבר כבעלת יכולות גבוהות ומהמסוכנות ביותר – המגובות על ידי המדינה.
"APT44 היא שחקן איומים דינמי ייחודי, העוסק באופן פעיל בכל המנעד של ריגול, תקיפה והשפעה בסייבר", כתבו החוקרים. "היא שחקן האיום החצוף ביותר שיש, הנמצא בעיצומו של אחד הקמפיינים האינטנסיביים ביותר בסייבר שראינו אי פעם… אין היום שחקן אחר שראוי יותר לתשומת הלב הקולקטיבית שלנו. האיום שמציבה APT44 מתפתח במהירות".
לפי החוקרים, קבוצת APT44 היא יחידה 74455, ומהווה חלק מהמרכז הראשי לטכנולוגיות מיוחדות, בתוך ה-GRU.
מתקפת סייבר נפרדת אירעה בנובמבר האחרון. היא כוונה כנגד מפעל מים בפנסילבניה, ובארה"ב האשימו בה את איראן. בעבר, הרפובליקה האיסלאמית תקפה בסייבר גם מתקני מים בישראל.
המתקפות מבהירות במידת מה את דבריו הפומביים הנדירים של ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב. סאליבן פנה בחודש שעבר לפקידי מדינה ולרשויות המים והפציר בהם לחזק את הגנת הסייבר שלהם.