The headlines that made most buzz on this page
11/12/22 08:02
11.67% of the views
מאת IsraelDefense
סוללות כלי רכב חשמליים מכילות חומרים מסוכנים, עלולות לבעור בעוצמה וקיים קושי בהשגת שליטה על האש | שריפה כזו גורמת לפליטת גזים רעילים | קיים נוהל משנת 2012 שטרם פורסם לציבור By National Highway Traffic Safety Administration, U.S. Department of Transportation - http://www.nhtsa.gov/staticfiles/nvs/pdf/Final_Reports.pdf, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18121306 בשנים האחרונות חל גידול אדיר בשימוש בכלי רכב חשמליים בישראל. בני אביעד, שהיה מנהל מחלקת רכב ופיתוח, וראש תחום מטענים ושינוע חומרים מסוכנים במשרד התחבורה, וכיום נחשב על ידי רבים כמרצה המוביל בישראל לטכנולוגיות רכב, מסר לי כי על פי הערכות, במהלך השנה (2022) צפויים לייבא לישראל כ- 20,000 כלי רכב חשמלים, ומספרם הכולל בסוף השנה צפוי להגיע לכ-30,000.
למרות שכלי רכב חשמלים הופכים לנפוצים במדינת ישראל, מתברר שכב"ה מסתירה את נהלי החילוץ מכלי רכב חשמליים המעורבים בתאונות, ואת נהלי הכיבוי של כלי רכב חשמליים העולים באש.
לפני מספר חודשים, בני אביעד כתב בסדרת מאמרים שפורסמו בפייסבוק, שבהם הוא סקר את נושא כלי הרכב החשמליים, כי כב"ה דווחה לאחרונה, לגבי כלי רכב חשמליים, שהם ממפים את גורמי הסיכון, כמות וסוג הרכבים, שהם החלו בגיבוש נהלים מחייבים, ושהנהלים יפורסמו בתום גיבושם.
בעקבות כך בני אביעד הוסיף הערה אישית כי נוהל זה היה צריך להתפרסם עוד בטרם כניסת הרכב החשמלי לישראל.
הנוהל המוסתר: טיפול באירוע חירום ברכב חשמלי
מתברר שכבר משנת 2012 קיים "נוהל טיפול באירוע חירום ברכב חשמלי" של הרשות הארצית לכבאות והצלה. נוהל המפרט את העקרונות שעל פיהם יש לפעול על מנת לחלץ לכודים מכלי רכב חשמלי (לדוגמה בעקבות תאונת דרכים) ואת אופן הטיפול בכלי רכב חשמליים העולים באש. כאמור, נוהל זה מוסתר מהציבור.
מטרת ההנחיות המופיעות בנוהל זה היא לשמור על בטיחות המחלצים, המחולצים והמגיבים לתקריות שכלי רכב חשמליים עלולים להיות מעורבים בהן. בין השאר, בגלל סכנת התחשמלות מסוללות במתח חשמלי גבוה (כ- 400 וולט) המותקנות בכלי רכב אלו.
מעבר לכך, סוללות של כלי רכב חשמליים, מכילות חומרים מסוכנים, עלולות לבעור בעוצמה רבה מאוד, קיים קושי רב ביותר בהשגת שליטה על האש, והשריפה תגרום לפליטת גזים רעילים.
לצורך כיבוי רכב חשמלי לא ניתן להסתפק בהשפרצת מים אלא יש להציף בכמויות גדולות מאוד של מים. גם לאחר כיבוי, בגלל האנרגיה האצורה בסוללות, האש עלולה להתלקח מחדש.
סעיף 6 (א) בחוק חופש המידע, תשנ"ח-1998 קובע מפורשות: "רשות ציבורית תעמיד לעיון הציבור את ההנחיות המינהליות הכתובות שעל פיהן היא פועלת ושיש להן נגיעה או חשיבות לציבור", ולכן ניתן היה לצפות שכב"ה תעמיד לרשות הציבור את "נוהל טיפול באירוע חירום ברכב חשמלי".
אך למרות זאת, פרקליטות המדינה המייצגת את כב"ה, טוענת כי כל פרק 200 בהוראות כב"ה (הכולל גם את "נוהל טיפול באירוע חירום ברכב חשמלי") הינו חסוי. מיותר לציין כי נוהל זה הינו בסיווג בלמ"ס, כמו נהלים רבים אחרים שכב"ה מסתירה מהציבור, למרות שעל פי חוק היא מחויבת לפרסמם.
כבר התייחסתי לכך במאמר שכותרתו "במסגרת הליך משפטי נחשף: הרשות הארצית לכבאות והצלה מסתירה מהציבור נהלים לטיפול בתקריות חומרים מסוכנים".
נציב כבאות והצלה, רב טפסר אייל כספי, יכול לגלות מנהיגות ולהנחות את הגורמים המתאימים בכב"ה לתקן את המחדל ולפרסם את נהלי החילוץ מכלי רכב חשמליים המעורבים בתאונות. את נהלי הכיבוי של כלי רכב חשמליים העולים באש, ואת שאר הנהלים שעל פיהם כב"ה אמורה לפעול במתארים שונים.
לאור חשיבות הנושא, טוב יהיה אם מבקר המדינה יבחן את מוכנות המשק לאתגרים שכלי רכב חשמליים מציבים בפני תשתיות החשמל בישראל, ואת מוכנות כב"ה לטיפול בתקריות שכלי רכב חשמליים עלולים להיות מעורבים בהם, ובכלל כך את נושא פרסום הנהלים לגבי כך.
תגובות
דוברות רשות הכבאות טרם הגיבה לשאלה מדוע הנוהל המדובר לא פורסם.
תגובת איגוד קציני בטיחות מקצועיים בתעבורה
איגוד קציני בטיחות מקצועיים בתעבורה, הכולל כ- 1,000 חברים, קורא לרשות הארצית לכבאות והצלה לפרסם את נוהל טיפול באירוע חירום ברכב חשמלי
תגובת איגוד המוסכים
הנציגים המקצועיים של איגוד המוסכים אמורים להיפגש שוב ובקרוב עם הרשות לכבאות והצלה לצורך גיבוש נוהל עתידי, בהתאם לכמות כלי הרכב ועקרונות ניהול הסיכונים, כדי לאפשר קליטה ושימוש המוני בכלי רכב היברידיים וחשמליים.
בשלב זה, כמות השריפות הגדולה המחייבת טיפול מיידי הינה בתחום סוללות הקורקינטים והאופניים, שגורמות לשריפות רבות בדירות ובבתי מגורים, וגם שם גורמי המקצוע שלנו מסייעים בהצעות לצמצום התופעה.
אנו גם מבצעים הכשרות מקצועיות לבוחני משטרה ולכבאים העוסקים בתחום, ולומדים מניסיונן של מדינות שבהן יש כמות גדולה של כלי רכב חשמליים ותשתיות מפותחות בתחום ההנעה החשמלית.
תגובת פרקליטות מחוז מרכז (אזרחי)
טענות רשות הכבאות המיוצגת ע"י פרקליטות מחוז מרכז (אזרחי) לעניין הליכי גילוי ועיון במסמכים בתביעה הנדונה, יטענו ויתבררו במסגרת ההליך המשפטי.
אולם חשוב להבהיר כי מדובר בתביעה אזרחית בה הפרקליטות מייצגת את הרשות הארצית לכבאות והצלה במסגרתה טוען התובע להפרת זכויות יוצרים.
במסגרת ההליך, הבהירה רשות הכבאות שהמסמך המדובר אינו רלוונטי לתביעה, לכן הדרישה לקבלת המסמך מהווה "מסע דייג פסול" ובנוסף מדובר במסמך פנימי חסוי.
תשובת מחבר המאמר לתגובת פרקליטות מחוז מרכז (אזרחי)
במאמר קודם לא הסתרתי כי אני מנהל הליך משפטי נגד הרשות הארצית לכבאות והצלה, בתיק אזרחי שמספרו 47606-02-22, המתנהל בפני כבוד השופטת שרית עבדיאן בבית משפט השלום בראשון לציון, ובמסגרתו נחשף כי כב"ה מסתירה נהלים לגבי חומרים מסוכנים.
בעקבות מאמר זה, פנה אלי איש מקצוע שטען שכב"ה גם מסתירים ממנו את הנוהל לטיפול בתקריות שמעורבים בהן כלי רכב חשמליים (שאינו קשור להליכים המשפטיים האמורים), ובעקבות כך פרסמתי את המאמר לעיל.
אני מניח שיהיו קוראים רבים, שיתמהו בעקבות תגובת פרקליטות המדינה, מה הקשר בין הליך משפטי, שהפרקליטות עצמה מודה שאינו קשור לכלי רכב חשמליים, לכך שכב"ה מסתירה מהציבור מידע בטיחותי חיוני שכלול ב"נוהל טיפול באירוע חירום ברכב חשמלי", למרות שכתוב עליו שהוא בסיווג בלמ"ס, תוך הפרה לכאורה של סעיף 6 בחוק חופש המידע.
אני סבור כי ניהול הליך משפטי בנושא מסוים, אינו יכול לפטור רשות ממלכתית מעמידה בהוראות חוק חופש המידע בנושא אחר, וכי על פרקליטות המדינה מוטלת החובה לשמור על שלטון החוק.
המחבר הוא מהנדס יועץ בתחום החומרים המסוכנים, חבר ענף בטיחות נפיצים באיגוד הישראלי להנדסת בטיחות, מחבר ומתרגם ספרים ובהם "מדריך תגובות חירום בתקריות חומרים מסוכנים".
גילוי נאות: מחבר המאמר מנהל בימים אלו הליכים משפטיים נגד הרשות הארצית לכבאות והצלה, בנושאים עקרוניים הקשורים לחומרים מסוכנים.
עורכת הדין מיטל בר-טל מפרקליטות מחוז מרכז (אזרחי) מייצגת את הרשות הארצית לכבאות והצלה בהליכים המשפטיים האמורים.
11/12/22 12:53
11.67% of the views
מאת IsraelDefense
משרד ההגנה הבריטי פרסם קריאה לתעשיות בדבר הצטיידות בכטמ"מי חימוש משוטט בגודל בינוני עם יכולות שיגור אוטומטי אילוסטרציה | תמונה: תעשייה אווירית הצי המלכותי הבריטי מעוניין לצייד את אניות המלחמה שלו בחימוש משוטטים "שימתינו למטרותיהם בשדה הקרב" על מנת לשפר את יכולות אניות הצי.
משרד ההגנה הבריטי פרסם קריאה לתעשיות בדבר הצטיידות בכטמ"מי חימוש משוטט בגודל בינוני עם יכולות שיגור אוטומטי.
המערכת שבה מעוניין הצי המלכותי מכונה POD והתעשיות מוזמנות להגיש הצעות, לפתח ולהציג קונספט ראשוני שבשלבו הסופי יהיו כמה ניסויי ירי חי של החימוש המשוטט המוצע. התעשיות מוזמנות להגיש הצעות בדבר עלויות הפיתוח, תיכנון המותר, אינטגרציה, בטיחות, כיוון למטרות וטווחים.
משרד ההגנה הבריטי מסביר כי חימוש משוטט ימי פירושו "טכנולוגיה צבאית שמאפשרת עיקוב ויירוט מטרות מהאוויר", יכולת לרחף מעל המטרה בפרקי זמן ארוכים, וזה מאפשר לאניית מלחמה בים ליירט מטרות במהירות וללא צורך בהתערבות של כלי טיס מאוייש או יחידות צבא קרקעיות.
11/12/22 08:25
10.83% of the views
מאת IsraelDefense
ביום ששי הלך לעולמו דני שפירא, בן 98, מאגדות חיל האוויר וצה"ל, וירטואוז של מצערת וסטיק | דני שפירא היה הראשון שנפגש עם הטייס העירקי לאחר עריקתו עם המיג-21 מאת Mob009 - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24618712 לפני כשנתיים הוא בא לבסיס פלמחים לטקס סיום קורס מפעילי כטמ"מים של נכדו. הטייס האגדי שהטיס יותר מטוסים מאויישים מכל טייס ישראלי אחר, שיבח את העולם החדש של מטוסים ללא טייס, כולל נכדו.
"מון קולונל", קראו לו בהערצה טייסי ניסוי צרפתיים למראה הביצועים המופלאים שהוא עשה עם המטוסים שהם ייצרו.
במסדר כנפיים לפני שנים רבות נעמדו על רגליהם מאות אורחים ואנשי חיל האוויר כאשר מטוס מיראז' אחד בודד טס במהירות עצומה מעל מושבי האורחים, חצה את המגרש בבית הספר לטיסה מעל ראשי הנוכחים, והמריא אנכית אל על. "זה יכול להיות רק דני שפירא", לחשו טייסים ותיקים.
ביום ששי הלך לעולמו דני שפירא, בן 98, מאגדות חיל האוויר וצה"ל, וירטואוז של מצערת וסטיק, אמן טיסה עם מוניטין בינלאומי. טייס קרב בצה"ל, במלחמות ישראל, טייס ניסוי ראשי של התעשיה האווירית, שהותיר אחריו בת ושני בנים טייסים, אחד מהם המשיך דרכו כטייס ניסוי בתע"א.
דני שפירא, קצין וג'נטלמן כחול עיניים, ממעט בדיבור, אדם שקט ורגוע, כזה הנוסך ביטחון על סביבתו. כך היה גם בטיסות עם חוויות מסמרות שיער ומסוכנות עם עמיתים טייסי ניסוי. באחת הטיסות בארץ רחוקה וזרה התקשה הצוות לנווט ליעד, למטה ג'ונגלים, אין הנחיית בקרה, הדלק הולך ונגמר. קור הרוח והמקצועיות של דני שפירא הנחיתו את המטוס בשלום.
דני שפירא נולד בירושלים בינואר 1925, ב-1944 רכש רישיון טיס אזרחי, ושלוש שנים אחרי כן במסגרת 'שרות האוויר' הצניח מזון וציוד לישובים נצורים בנגב. 1948 – קורס טיס בצ'כיה ויחד עם מוטי הוד וטייסים ממתנדבי מח"ל הביאו את מטוסי 'ספיטפייר' לארץ במבצע ולוטה-2.
שפירא הוא בוגר קורס הטיס הראשון בחצור (קורס מינוס 2) ומראשוני מקבלי כנפי הטיס של החיל. אחרי כן פתח דני שפירא בסדרת הטסת כל מטוס שחיל האוויר חשב לקנות, קנה או לא קנה. בדק בצרפת מיראז'-2 והמליץ להמתין לדגם המתקדם. בינתיים עבר ל'אורגאן', 'מיסטר' לדגמיו, פיקד על טייסות 113 ו-115 והתמנה למה שכונה אז בחיל האוויר "טייס בוחן בכיר", דהיינו טייס ניסוי.
סייע לקליטת מטוסי מיראז'-3, שהוא היה ראשון מטיסיו הישראלים, תקף שדות תעופה במלחמת ששת הימים. שפירא הוא הטייס הישראלי הראשון שעבר את מהירות הקול מאך-2 בטיסה אופקית ישרה ואחד הראשונים שהטיס מטוס מיראז' עם מנוע רקטי.
ב-1966 ערק לישראל טייס עיראקי במטוס מיג-21. דני שפירא היה הראשון שנפגש עם הטייס העירקי קצרות, קיבל ממנו כמה פרטים על מהירות המראה, והמריא עם המטוס שכל הכתוביות בו היו כתובות ברוסית.
שפירא הטיס עשרות סוגי מטוסים בישראל ובמדינות רבות בעולם, מטוסי קרב, תובלה, עסקים. אמר פעם: "עשיתי כל חיי את מה שאני הכי אוהב לעשות – לטוס". בערב יום העצמאות בשנת 2013 התכבד להשיא משואה כנציג צה"ל וחיל האוויר: "אני דני שפירא...".
כמו בכל מקצוע כך גם בטיס: יש טייסים טובים, יש מצטיינים, יש מעולים, ויש יחידי סגולה. דני שפירא היה אחד מאלו ומספר 1 בתעופה הישראלית.
11/12/22 08:35
10.42% of the views
מאת IsraelDefense
לפי דיווחים ברשת, המטוסים שיוצרו עבור מצרים וחונים כעת ברוסיה, עתידים להגיע לאיראן By Anna Zvereva from Tallinn, Estonia - Russian Air Force, RF-81719, Sukhoi Su-35S, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87442117 פקידי ממשל אמריקניים מסרו ל-EURIASIAN TIMES שטייסים איראניים קיבלו הדרכה ברוסיה בהפעלת מטוסי קרב SU-35 ויתכן שאיראן תקבל מטוסים כאלו כבר בשנה הבאה.
לטענת ארה"ב מוסקווה כבר סיפקה לטהרן מערכות נשק רבות כולל מסוקים, הגנ"א ועוד.
בהקשר גרעין, פוטין אמר בוועידת פסגה בקירגיזסטן כי למוסקווה יש יכולת לאמץ את התפיסה האמריקנית של תקיפת מנע מקדימה, ויש לה, לרוסיה, את הנשק הרצוי לכך.
לדבריו, רוסיה כבר הזמינה נשק היפרסוני המסוגל לבצע תקיפת מנע מקדימה, אך נשק כזה עדיין לא נפרס בשטח. עוד הוסיף שלרוסיה יש טילי שיוט משופרים מאלו של האמריקנים.
פוטין אמר כי ארה"ב מעולם לא הוציאה מכלל אפשרות שימוש ראשון בנשק גרעיני. בוושינגטון התבטאו פקידי ממשל, מדווחת סוכנות AP, שדברי פוטין הם בבחינת 'צחצוח חרבות' ואזהרה נוספת בדבר הפעלת נשק גרעיני טקטי.
דובר המועצה לביטחון לאומי בוושינגטון ג'ון קירבי אמר בסוף השבוע כי הקשרים בין רוסיה לבין איראן הופכים לשותפות צבאית המאיימת על המזה"ת ועל העולם כולו.
בהסתמך על דוחות מודיעין, אמר קירבי שמוסקווה מציעה לטהרן תמיכה צבאית חסרת תקדים בתמורה לכטמ"מים, ואולי אף טילים בליסטיים בעתיד. רוסיה פועלת לשת"פ עם איראן בפיתוח נשק ואימונים. עשרות טכנאים איראניים נמצאים בקרים והרוסים שלחו לאיראן אמצעי הדרכה להפעלת כטמ"מים.
"אנו מודאגים מכוונה רוסית לספק לאיראן ציוד צבאי מתקדם העלול לכלול מערכו הגנ"א", אמר ג'ון קירבי ולא פירט. הוושינגטון פוסט הוסיף כי יש אפשרות של אספקת מערכות הגנ"א S-400 לאיראן.
לכך הוסיף שר החוץ הבריטי ג'יימס קלברלי כי חוזים סגורים בין מוסקווה לטהרן מהווים איום על הביטחון הלאומי ובריטניה תמשיך לחשוף בריתות אלו.
ממשל ביידן הודיע על חבילת סיוע נוספת לאוקראינה, שתכלול פגזי תותח 155 מ"מ וחימוש לרקטות HIRMAS וכן נשק נגד כטמ"מים ומערכות שיבוש וחימושים.
עד כה הגיע הסיוע הצבאי האמריקני לאוקראינה מאז הפלישה הרוסית לשווי של 20 מיליארד דולר.
11/12/22 18:47
10.42% of the views
מאת IsraelDefense
בראיון נדיר, מספר עופר ירדן, מנכ״ל אומניסיס, על פעילות החברה | למשל: מה עושים אם נגמרו המיירטים בסוללת הגנ״א מסוימת? או - איך פורסים הכי אפקטיבי מכ״מים בתא שטח? מימין: מירב -חשבת שכר, עופר המנכל, ניר מפתח תוכנה. שורה ראשונה - קורל מנהלת משרד, עמית מהתפעול והרכש ויערה מנהלת משאבי אנוש | באדיבות אומניסיס עופר ירדן, מנכ״ל חברת אומניסיס, מספר על פעילות החברה המאפשרת לצה"ל לשפר משמעותית את האפקטיביות שלו באמצעות שימוש מיטבי במשאבים ובמערכות הטכנולוגיות בשדה הקרב.
חברת אומניסיס הוקמה בשנת 2000 על מנת לספק למערכת הביטחון שירותי ייעוץ בתחומי הנדסת המערכות – איך מפתחים את המערכות העונות לצרכי הלקוח. בשנת 2007 הפך ירדן להיות מנכ״ל החברה, ובמהלך השנים שינה הארגון את מיקודו העסקי.
״זיהינו לאורך הדרך שיש חוליה חסרה בין הליך הפיתוח וההרכשה של מערכות בצה״ל (שמתבצע ע"י הגורמים הטכניים), לבין היכולת של הגורמים המבצעים להשתמש במערכות אלו באופן מיטבי בלחימה", מסביר ירדן בראיון לישראל דיפנס.
״גילינו שלעיתים קרובות לא ממצים את פוטנציאל השימוש במערכות בשדה הקרב, שניתן לשפר ביצועים אופרטיביים לפעמים בעשרות אחוזים באמצעות שימוש מושכל יותר. הגדרנו לעצמנו משימה לגשר על אותה חוליה חסרה, לאפשר לצה״ל להיות משמעותית יותר אפקטיבי הן בבניין הכוח (לפתח ולרכוש את המערכות הנכונות) והן בהפעלת הכוח בלחימה (להשתמש באופן מיטבי במערכות למול המשימה).
״אנחנו מפתחים יחד עם מפא"ת וזרועות צה"ל מערכות תכנון וניהול קרב פורצות דרך, מערכות הרותמות את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר, משלבות פיזיקה, אלגוריתמיקה מורכבת ו- AI ומאפשרות למפקדי המשימות המרכזיות ביותר בצה"ל לקבל את ההחלטות הנכונות.״
לפתח את המערכות הנכונות
ירדן בן 55, נשוי לגלית, אב ליואב, יאיר וגלעד. הקריירה שלו החלה בשירות שארך שש שנים בחיל האוויר בפיתוח מערכות מכ״מ. חלק מהזמן ביחידת אופק וחלק בלצ״ד. בין היתר הוא היה בצוות שהביא לארץ את מכ״מ ה-SAR הראשון שהותקן במטוסי הקרב של חיל האויר – "מצפה רם".
״פיתחנו והבאנו למבצעיות בטייסת 201 את בלוק התוכנה הישראלי הראשון בארץ למכ״מ מוטס״, אומר ירדן. כשהשתחרר הקים עם שותפים את חברת אומניסיס. "רצינו לתרום לעשיה הביטחונית של מדינת ישראל".
ירדן משרטט תרחיש לדוגמה בו החברה מסייעת למערכת הביטחון בתחומי בניין הכוח. ״נניח שרוצים לבחון מענה למשימת ההגנה האקטיבית לעוד 10 שנים. פיתחנו תשתית סימולציה עליה בונים סימולציה של כל מערך ההגנה הקיים והעתידי.
״מכניסים פנימה את כל הפיזיקה המורכבת, את הכוח האדום והכחול וכל אלמנט נוסף שמשפיע. באמצעות הסימולציה מבצעים הערכת ביצועים והערכת הישג של המערך הנוכחי ואיפה כדאי להשקיע את הכסף בעבור תועלת שולית מקסימלית למול איומים עתידיים. עכשיו קח את זה בדמיונך למשימות השונות באוויר, בים, ביבשה, בחלל ובספקטרום״, מסביר ירדן.
הפוטנציאל לחיסכון הוא מיליארדים
"בתחומי הפעלת הכוח תאר לעצמך שמפקד משימת ההגנה האווירית מקבל באמצעות מערכת מומחה בכל רגע ורגע תמונה מעודכנת של האזורים עליהם הוא יכול להגן והאזורים שלא, תמונה שמתעדכנת בזמן אמת למול כל אירוע שמתרחש״, ממשיך ירדן.
״למשל אם נגמרו הטילים בסוללה מסוימת, שמזג האוויר השתנה או שיש מודיעין חדש, בנוסף הוא מקבל התרעות והמלצות מה כדאי לבצע כתגובה בכדי לתת מענה מיטבי לאירוע. בצורה כזאת מפקד הקרב יכול לנהל בזמן אמת ובאופן מיטבי את הלחימה.
״לצד מפקד המשימה יושב מומחה בעל כוח מחשובי אדיר שיודע לחשב בכל רגע ולהמליץ מה המהלך הנכון הבא. לא סתם מומחה. אלא מומחה המכיל בינה (מלאכותית) – שלומד כל הזמן ונהיה חכם יותר ויותר ככל שמתפתח הקרב. עכשיו קח את זה בדמיונך למשימות השונות באוויר, בים ביבשה ובספקטרום.
״אנחנו מפתחים ומספקים מערכות תכנון וניהול קרב בזמן אמת. באמצעות הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בתחומי הסימולציה, האופטימיזציה, והבינה מלאכותית, אנו מאפשרים למתכנני הלחימה ולמפעילי תאי השליטה לקבל את ההחלטות הנכונות בזמן אמת. איך פורסים אופטימלית, או משנים פריסה או משנים מדיניות בזמן אמת על מנת להגיע למיצוי מיטבי של המערכות למול המשימה."
מי האנשים בחברה?
בחברה עובדים מעל 100 איש, מהנדסים, אנשי תוכנה, פיזיקאים, מתמטיקאים, אלגוריתמאים, מאפיינים מבצעיים ועוד. ״יש לנו ידע רב במשימות הליבה של צה״ל וכן במערכות המשמשות משימות אלו״, מוסיף ירדן.
״בחברה יש עומק הנדסי נדיר והבנה עמוקה בעולמות פיזיקליים ובתחומים מורכבים כמו מכ"מ, סיגינט, ל"א ותופעות פיזיקליות כמו התפשטות גלים במרחב, ספקטרום וכד', לצד הבנה של המערכות המבצעיות כמו מערכות הגנה, איסוף, יירוט ועוד."
איך אתם מקבלים את המידע הטכני?
״כאשר צה״ל פונה אלינו, הוא מספק את המידע העדכני ביותר ברשותו. על פי המידע הזה אנחנו גם בונים מערכי סימולציה וגם מפתחים את מערכות התכנון וניהול הקרב״, מסביר ירדן.
תוכל להרחיב על מערכות תכנון וניהול הקרב?
מערכות התכנון וניהול הקרב אותן מספקת החברה לצה"ל משמשות את הגורמים המבצעיים בתאי השליטה, הן לתכנון הפקודה המבצעית לפני הקרב והן לקבלת ההחלטות בזמן ניהול הקרב – בזמן אמת.
המערכות מספקות מענה לכל משימות הליבה כגון הגנה, איסוף, התקפה וספקטרום באוויר, בים וביבשה המערכות מאפשרות לקבל החלטות מושכלות. למשל, איך עושים פריסה של מערכי מכ"מ לגילוי מיטבי. מה עושים כאשר אחד המכ"מים נחסם או התקלקל או שיש מודיעין חדש – איך משנים את הפריסה בזמן אמת.
״המערכות משמשות גם לניהול האיסוף המודיעיני באמצעות מערכות מוטסות״, מסביר ירדן. ״איך מאפשרים כיסוי שטח מיטבי, מהן הפלטפורמות שרצוי להפעיל, אילו סנסורים להציב על הפלטפורמות, דרך איזה מסלולים ניתן לחדור, מה קורה כאשר יש שחיקה וחלק מהמערכות נופלות או איך עושים ניהול ואופטימיזציה של הספקטרום. ניהול חכם, קוגניטיבי. זה חוסך מיליארדים, גם בהרכשה נכונה יותר וגם בניהול חכם יותר. ״
איך משמרים כוח אדם מקצועי לאורך שנים?
״אומיניסיס היא קודם כל בית ללמעלה מ- 100 אנשים מדהימים שכל אחד ואחת מהם מגויסים בקפידה. אכפת לנו, מכל אחד ואחת, כל אחד משמעותי, כל אחד תורם ומשפיע. ערכי החברה שנכתבו לפני כ- 15 שנה הם נר לרגלינו – ערכים הסובבים סביב מערכות יחסים חיוביות, כבוד לזולת, ועבודת צוות״, אומר ירדן.
״חשוב לנו שאנשים ישמחו כשהם באים בבוקר, שמערכות היחסים יהיו טובות, שתהיה אוירה טובה, שירגישו משמעותיים, צומחים, מתפתחים ותורמים לביטחון מדינת ישראל - אנחנו משקיעים בזה המון. יש בחברה צוות הנהלה נדיר, מנהיגים משכמם ומעלה, שעובדים בשיתוף פעולה ובעבודת צוות.
״לכל אחד ואחת בחברה נכתבה תוכנית התפתחות אישית, יש לנו צוות משאבי אנוש מעולה שמשקיע המון, אישית אני משוחח עם האנשים כל הזמן, מקיים שולחנות עגולים, מקשיב, מאמין מאד בשקיפות. פעם ברבעון יש בחינה מה עשינו למול התוכניות ברבעון האחרון ומה התוכניות ברבעון הבא. גם מה לא הצלחנו. כל שבוע ביום שישי נשלח עדכון שבועי לכל העובדים. כל זאת במטרה לחבר את כולם – כל אחד ואחת חשובים ומשמעותיים.
״הגדרנו לעצמינו כיעוד החברה – לתרום משמעותית לביטחון המדינה. מי שמגיע לעבוד באומניסיס עושה זאת גם בגלל ערכים של אהבת אדם ומולדת, כבוד לזולת, יושרה ומתוך מטרה לתרום לביטחון מדינת ישראל. אלו הדברים החשובים באמת."
אתם פועלים גם בחו״ל?
״בהחלט. קשה מאד להתבסס על תקציב הביטחון הישראלי שתלוי בתקציב המדינה שלצערנו סובל מחוסר יציבות בשנים האחרונות. אנחנו פועלים גם בארץ וגם בחו"ל. נכון להיום, כ-20 אחוזים מהמכירות שלנו הן לחו״ל ואנחנו משקיעים מאמצים משמעותיים להרחיב את הפעילות בחו״ל.
״משרד הביטחון – מפא"ת וסיב"ט תומכים, דוחפים ועוזרים מאד, יש לנו שיתופי פעולה עם תעשיות הביטחון בארץ למכירת המערכות שלנו כ-OEM במסגרת מכירת המוצרים שלהן. אנחנו משולבים בחלק מעסקאות ה- G2G, ובוחנים ערוצים נוספים. כיום מערכות שלנו נמצאות בצבאות מובילים בעולם כמו ארצות הברית, קוריאה, הודו, אנגליה, פינלנד ועוד."
מה החזון שלך לשנים הקרובות?
״הייעוד שלנו הוא לתרום משמעותית לביטחון המדינה והמטרה שהצבנו למולינו הינה להיות הטובים בעולם בתחום אופטימיזציית המשימות המבצעיות עד 2030. זאת, תוך תוך שמירה על התרבות הארגונית המיוחדת שבנינו באומניסיס. מבוססת על מערכות יחסים חיוביות, יושרה ואהבת אדם״, אומר ירדן.
״אתה יודע, מטרה בלי תוכנית היא בסה"כ משאלה. לכן, למול החזון, הגדרנו תוכנית עבודה סדורה. בכל שנה אנחנו בוחרים את המשימות העיקריות מתוך התוכנית שאותן נבצע במהלך השנה במסגרת הצעידה להיות הטובים בעולם כאשר חלק גדול מהמשימות מבוצעות בצוותי משימה שאותם מנהלים העובדים. אנחנו רוצים להיות בית התוכנה הטוב בעולם בסגמנט שלנו ולתרום משמעותית לביטחון מדינת ישראל."
11/12/22 12:48
10% of the views
מאת IsraelDefense
הצי, הצבא וחיל האוויר של ארה"ב סימנו את המזה"ת וסביבותיו כאתר ניסויים ענק בתחומים אלו By Mehr News Agency, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=76415746 המזה"ת יהיה שדה הניסויים הענקי לניסויי מערכות נשק נגד כטמ"מים ורחפנים שמפתחים בזרועות צבא ארה"ב.
פיקוד מרכז של צבא ארה"ב CENTCOM שואף לשדרג את הניסויים בסוגים חדשים של כלים בלתי מאויישים בצירוף בינה מלאכותית ובשיטות להתמודד עם טכנולוגיות כאלו בידי האויב.
גנרל פרנק מקנזי, קצין מרינס ולשעבר מפקד CENCOM אמר ל-WAR ZONE כי ישראל וכמה מדינות ערביות "פתוחות לרעיונות של שיתוף בחילופי מודיעין והגנה אווירית ליצירת תמונה מבצעית של הגנה מפני כטמ"מיים בשדה הקרב".
הצי, הצבא וחיל האוויר של ארה"ב סימנו את המזה"ת וסביבותיו כאתר ניסויים ענק בתחומים אלו. בתדרוך בסוף השבוע אמר שיילר מור, קצין הטכנולוגיה הבכיר של CENTCOM, כי יתקיימו סדרות של ניסויים וייבחנו יכולות של מערכות תוצרת הסקטורים הצבאי והאזרחי.
לדבריו, אזורי המזה"ת, דרום מערב אסיה וצפון אפריקה הם המתאימים ביותר לניסויי מערכות שאמורות לפעול בתנאים סביבתיים של חום, חול, אבק, מליחות ורוחות. מדובר גם בהעברת מעבדות של הצבא האמריקני לאזורי הניסויים כדי לקרבן ליחידות הצבא המשתמשות בכטמ"מים.
תכנית של פיקוד המרכז האמריקני היא לקיים כמה תרגילים צבאיים גדולים שיתנו לפיקוד וליחידות הזדמנות ללמוד ולתרגל טכנולוגיות חדשות בתחומי כטמ"מים ובינה מלאכותית בסביבה תואמת מציאות.
11/12/22 16:27
9.58% of the views
מאת IsraelDefense
בראיון נדיר, מספר עופר ירדן, מנכ״ל אומניסיס, על פעילות החברה | למשל: מה עושים אם נגמרו המיירטים בסוללת הגנ״א מסוימת? או - איך פורסים הכי אפקטיבי מכ״מים בתא שטח? באדיבות אומניסיס עופר ירדן, מנכ״ל חברת אומניסיס, מספר על פעילות החברה המאפשרת לצה"ל לשפר משמעותית את האפקטיביות שלו באמצעות שימוש מיטבי במשאבים ובמערכות הטכנולוגיות בשדה הקרב.
חברת אומניסיס הוקמה בשנת 2000 על מנת לספק למערכת הביטחון שירותי ייעוץ בתחומי הנדסת המערכות – איך מפתחים את המערכות העונות לצרכי הלקוח. בשנת 2007 הפך ירדן להיות מנכ״ל החברה, ובמהלך השנים שינה הארגון את מיקודו העסקי.
״זיהינו לאורך הדרך שיש חוליה חסרה בין הליך הפיתוח וההרכשה של מערכות בצה״ל (שמתבצע ע"י הגורמים הטכניים), לבין היכולת של הגורמים המבצעים להשתמש במערכות אלו באופן מיטבי בלחימה", מסביר ירדן בראיון לישראל דיפנס.
״גילינו שלעיתים קרובות לא ממצים את פוטנציאל השימוש במערכות בשדה הקרב, שניתן לשפר ביצועים אופרטיביים לפעמים בעשרות אחוזים באמצעות שימוש מושכל יותר. הגדרנו לעצמנו משימה לגשר על אותה חוליה חסרה, לאפשר לצה״ל להיות משמעותית יותר אפקטיבי הן בבניין הכוח (לפתח ולרכוש את המערכות הנכונות) והן בהפעלת הכוח בלחימה (להשתמש באופן מיטבי במערכות למול המשימה).
״אנחנו מפתחים יחד עם מפא"ת וזרועות צה"ל מערכות תכנון וניהול קרב פורצות דרך, מערכות הרותמות את הטכנולוגיות המתקדמות ביותר, משלבות פיזיקה, אלגוריתמיקה מורכבת ו- AI ומאפשרות למפקדי המשימות המרכזיות ביותר בצה"ל לקבל את ההחלטות הנכונות.״
לפתח את המערכות הנכונות
ירדן בן 55, נשוי לגלית, אב ליואב, יאיר וגלעד. הקריירה שלו החלה בשירות שארך שש שנים בחיל האוויר בפיתוח מערכות מכ״מ. חלק מהזמן ביחידת אופק וחלק בלצ״ד. בין היתר הוא היה בצוות שהביא לארץ את מכ״מ ה-SAR הראשון שהותקן במטוסי הקרב של חיל האויר – "מצפה רם".
״פיתחנו והבאנו למבצעיות בטייסת 201 את בלוק התוכנה הישראלי הראשון בארץ למכ״מ מוטס״, אומר ירדן. כשהשתחרר הקים עם שותפים את חברת אומניסיס. "רצינו לתרום לעשיה הביטחונית של מדינת ישראל".
ירדן משרטט תרחיש לדוגמה בו החברה מסייעת למערכת הביטחון בתחומי בניין הכוח. ״נניח שרוצים לבחון מענה למשימת ההגנה האקטיבית לעוד 10 שנים. פיתחנו תשתית סימולציה עליה בונים סימולציה של כל מערך ההגנה הקיים והעתידי.
״מכניסים פנימה את כל הפיזיקה המורכבת, את הכוח האדום והכחול וכל אלמנט נוסף שמשפיע. באמצעות הסימולציה מבצעים הערכת ביצועים והערכת הישג של המערך הנוכחי ואיפה כדאי להשקיע את הכסף בעבור תועלת שולית מקסימלית למול איומים עתידיים. עכשיו קח את זה בדמיונך למשימות השונות באוויר, בים, ביבשה, בחלל ובספקטרום״, מסביר ירדן.
הפוטנציאל לחיסכון הוא מיליארדים
"בתחומי הפעלת הכוח תאר לעצמך שמפקד משימת ההגנה האווירית מקבל באמצעות מערכת מומחה בכל רגע ורגע תמונה מעודכנת של האזורים עליהם הוא יכול להגן והאזורים שלא, תמונה שמתעדכנת בזמן אמת למול כל אירוע שמתרחש״, ממשיך ירדן.
״למשל אם נגמרו הטילים בסוללה מסוימת, שמזג האוויר השתנה או שיש מודיעין חדש, בנוסף הוא מקבל התרעות והמלצות מה כדאי לבצע כתגובה בכדי לתת מענה מיטבי לאירוע. בצורה כזאת מפקד הקרב יכול לנהל בזמן אמת ובאופן מיטבי את הלחימה.
״לצד מפקד המשימה יושב מומחה בעל כוח מחשובי אדיר שיודע לחשב בכל רגע ולהמליץ מה המהלך הנכון הבא. לא סתם מומחה. אלא מומחה המכיל בינה (מלאכותית) – שלומד כל הזמן ונהיה חכם יותר ויותר ככל שמתפתח הקרב. עכשיו קח את זה בדמיונך למשימות השונות באוויר, בים ביבשה ובספקטרום.
״אנחנו מפתחים ומספקים מערכות תכנון וניהול קרב בזמן אמת. באמצעות הטכנולוגיות המתקדמות ביותר בתחומי הסימולציה, האופטימיזציה, והבינה מלאכותית, אנו מאפשרים למתכנני הלחימה ולמפעילי תאי השליטה לקבל את ההחלטות הנכונות בזמן אמת. איך פורסים אופטימלית, או משנים פריסה או משנים מדיניות בזמן אמת על מנת להגיע למיצוי מיטבי של המערכות למול המשימה."
מי האנשים בחברה?
בחברה עובדים מעל 100 איש, מהנדסים, אנשי תוכנה, פיזיקאים, מתמטיקאים, אלגוריתמאים, מאפיינים מבצעיים ועוד. ״יש לנו ידע רב במשימות הליבה של צה״ל וכן במערכות המשמשות משימות אלו״, מוסיף ירדן.
״בחברה יש עומק הנדסי נדיר והבנה עמוקה בעולמות פיזיקליים ובתחומים מורכבים כמו מכ"מ, סיגינט, ל"א ותופעות פיזיקליות כמו התפשטות גלים במרחב, ספקטרום וכד', לצד הבנה של המערכות המבצעיות כמו מערכות הגנה, איסוף, יירוט ועוד."
איך אתם מקבלים את המידע הטכני?
״כאשר צה״ל פונה אלינו, הוא מספק את המידע העדכני ביותר ברשותו. על פי המידע הזה אנחנו גם בונים מערכי סימולציה וגם מפתחים את מערכות התכנון וניהול הקרב״, מסביר ירדן.
תוכל להרחיב על מערכות תכנון וניהול הקרב?
מערכות התכנון וניהול הקרב אותן מספקת החברה לצה"ל משמשות את הגורמים המבצעיים בתאי השליטה, הן לתכנון הפקודה המבצעית לפני הקרב והן לקבלת ההחלטות בזמן ניהול הקרב – בזמן אמת.
המערכות מספקות מענה לכל משימות הליבה כגון הגנה, איסוף, התקפה וספקטרום באוויר, בים וביבשה המערכות מאפשרות לקבל החלטות מושכלות. למשל, איך עושים פריסה של מערכי מכ"מ לגילוי מיטבי. מה עושים כאשר אחד המכ"מים נחסם או התקלקל או שיש מודיעין חדש – איך משנים את הפריסה בזמן אמת.
״המערכות משמשות גם לניהול האיסוף המודיעיני באמצעות מערכות מוטסות״, מסביר ירדן. ״איך מאפשרים כיסוי שטח מיטבי, מהן הפלטפורמות שרצוי להפעיל, אילו סנסורים להציב על הפלטפורמות, דרך איזה מסלולים ניתן לחדור, מה קורה כאשר יש שחיקה וחלק מהמערכות נופלות או איך עושים ניהול ואופטימיזציה של הספקטרום. ניהול חכם, קוגניטיבי. זה חוסך מיליארדים, גם בהרכשה נכונה יותר וגם בניהול חכם יותר. ״
איך משמרים כוח אדם מקצועי לאורך שנים?
״אומיניסיס היא קודם כל בית ללמעלה מ- 100 אנשים מדהימים שכל אחד ואחת מהם מגויסים בקפידה. אכפת לנו, מכל אחד ואחת, כל אחד משמעותי, כל אחד תורם ומשפיע. ערכי החברה שנכתבו לפני כ- 15 שנה הם נר לרגלינו – ערכים הסובבים סביב מערכות יחסים חיוביות, כבוד לזולת, ועבודת צוות״, אומר ירדן.
״חשוב לנו שאנשים ישמחו כשהם באים בבוקר, שמערכות היחסים יהיו טובות, שתהיה אוירה טובה, שירגישו משמעותיים, צומחים, מתפתחים ותורמים לביטחון מדינת ישראל - אנחנו משקיעים בזה המון. יש בחברה צוות הנהלה נדיר, מנהיגים משכמם ומעלה, שעובדים בשיתוף פעולה ובעבודת צוות.
״לכל אחד ואחת בחברה נכתבה תוכנית התפתחות אישית, יש לנו צוות משאבי אנוש מעולה שמשקיע המון, אישית אני משוחח עם האנשים כל הזמן, מקיים שולחנות עגולים, מקשיב, מאמין מאד בשקיפות. פעם ברבעון יש בחינה מה עשינו למול התוכניות ברבעון האחרון ומה התוכניות ברבעון הבא. גם מה לא הצלחנו. כל שבוע ביום שישי נשלח עדכון שבועי לכל העובדים. כל זאת במטרה לחבר את כולם – כל אחד ואחת חשובים ומשמעותיים.
״הגדרנו לעצמינו כיעוד החברה – לתרום משמעותית לביטחון המדינה. מי שמגיע לעבוד באומניסיס עושה זאת גם בגלל ערכים של אהבת אדם ומולדת, כבוד לזולת, יושרה ומתוך מטרה לתרום לביטחון מדינת ישראל. אלו הדברים החשובים באמת."
אתם פועלים גם בחו״ל?
״בהחלט. קשה מאד להתבסס על תקציב הביטחון הישראלי שתלוי בתקציב המדינה שלצערנו סובל מחוסר יציבות בשנים האחרונות. אנחנו פועלים גם בארץ וגם בחו"ל. נכון להיום, כ-20 אחוזים מהמכירות שלנו הן לחו״ל ואנחנו משקיעים מאמצים משמעותיים להרחיב את הפעילות בחו״ל.
״משרד הביטחון – מפא"ת וסיב"ט תומכים, דוחפים ועוזרים מאד, יש לנו שיתופי פעולה עם תעשיות הביטחון בארץ למכירת המערכות שלנו כ-OEM במסגרת מכירת המוצרים שלהן. אנחנו משולבים בחלק מעסקאות ה- G2G, ובוחנים ערוצים נוספים. כיום מערכות שלנו נמצאות בצבאות מובילים בעולם כמו ארצות הברית, קוריאה, הודו, אנגליה, פינלנד ועוד."
מה החזון שלך לשנים הקרובות?
״הייעוד שלנו הוא לתרום משמעותית לביטחון המדינה והמטרה שהצבנו למולינו הינה להיות הטובים בעולם בתחום אופטימיזציית המשימות המבצעיות עד 2030. זאת, תוך תוך שמירה על התרבות הארגונית המיוחדת שבנינו באומניסיס. מבוססת על מערכות יחסים חיוביות, יושרה ואהבת אדם״, אומר ירדן.
״אתה יודע, מטרה בלי תוכנית היא בסה"כ משאלה. לכן, למול החזון, הגדרנו תוכנית עבודה סדורה. בכל שנה אנחנו בוחרים את המשימות העיקריות מתוך התוכנית שאותן נבצע במהלך השנה במסגרת הצעידה להיות הטובים בעולם כאשר חלק גדול מהמשימות מבוצעות בצוותי משימה שאותם מנהלים העובדים. אנחנו רוצים להיות בית התוכנה הטוב בעולם בסגמנט שלנו ולתרום משמעותית לביטחון מדינת ישראל."
11/12/22 10:47
9.17% of the views
מאת IsraelDefense
מדובר ברכש 296 מגדלי מעקב חדשים לשימוש לאורך הגבול הצפון-מערבי והדרום-מערבי ושדרוג כ-191 מגדלים ישנים יותר Photo courtesy Elbit Systems
סוכנות המכס והגנת הגבולות (CBP) של ארה״ב פרסם ביום שישי האחרון תוכנית חדשה לאיחוד מגדלי התצפית הנוכחיים והעתידיים להגנה על הגבולות היבשתיים וימיים של ארה״ב תחת תוכנית Consolidated Tower and Surveillance Equipment.
על פי בקשת המידע (RFP) מה-8 בדצמבר, מדובר ברכש 296 מגדלי מעקב חדשים לשימוש לאורך הגבול הצפון-מערבי והדרום-מערבי ושדרוג כ-191 מגדלים ישנים יותר עם יכולות מעקב חדשות ציוד ושירותים נלווים.
יכולות המעקב הנדרשות כוללות מערכות קבועות וניידות לטווחים קרובים, בינוניים וארוכים, וכן פעולות של משמר הגבול האמריקאי (USBP) לאורך הגבול הצפוני והדרומי והשגת מודעות מצבית ימית.
יכולות אלו חייבות לעמוד בדרישות של מערכות מדור קודם, הכוללות כיום את מערכת המעקב האוטומטית (AST), המגדל הנייח המשולב (IFT), מערכת מעקב הווידאו המרוחקת (RVSS) ופרויקט הגילוי הימי. ה-ASTs מסופקים על ידי החברוות Anduril Industries, אלביט ו-General Dynamics.
"לאורך זמן, ניתן להשתמש בתוכנית (Integrated Surveillance Tower) כדי לרכוש מערכות עתידיות ושיפורים שמתבססים על, משפרים או מחליפים תוכניות מדור קודם.", נכתב בבקשה להצעה.
יינתנו עד שלושה חוזי אספקה ללא הגבלת זמן, בכמות בלתי מוגבלת. החוזים יהיו לתקופת בסיס של 18 חודשים וארבע תקופות אופציה לתקופה כוללת של עד 14 שנים.