The headlines that made most buzz on this page
09/01/24 16:15
22.05% of the views
מאת IsraelDefense
כ-14 שנים לאחר סיפור תקיפת הסייבר נגד הכור האיראני - תחקיר הולנדי חושף את זהותו של המרגל שהופעל על ידי הולנד Anti-aircraft guns guarding the Natanz Nuclear Facility, Iran. 22 June 2006 - Credit: Hamed Saber / Wikimedia Commons - License: CC-BY
פרסום הולנדי חושף פרטים נוספים סביב מתקפת הסייבר, סטוקסנט, במתקן הגרעיני בעיר נתנז שבאיראן ב-2010. תחקיר שערך העיתון ההולנדי Volkskrant מעלה כי מהנדס הולנדי בשם אריק ואן סאבן, הוא שהכניס את הקוד הזדוני למתקן האיראני.
לפי העיתון, ואן סאבן עבד עבור הביון ההולנדי, וכבר ב-2007 הוא הצליח לחדור למתחם הגרעיני ולהחדיר את הנוזקה. הדיווח של העיתון מוסיף פרטים לאלו שכבר התפרסמו בעבר וייחסו את מתקפת סטוקסנט לארה"ב וישראל.
לפי העיתון, המבצע ארך שנים ועלותו עמדה על יותר ממיליארד דולרים. עוד נכתב כי ככל הנראה, ואן סאבן שתל את התולעת במשאבת מים שבמתקן.
התחקיר, דיווח העיתון, ארך כשנתיים וכלל שיחות עם 43 מקורות, בהם 19 מעובדי שתי סוכנויות הביון ההולנדיות – AIVD, שירות הביטחון והביון הכללי, ו-MIVD, שירות הביטחון והמודיעין הצבאי.
לפי הדיווח, הממשל בהולנד וגורמים נוספים במדינה, לא ידעו על הפעולה, למעט גופי הביון. אחד מהמראיינים צוטט כאומר שהביון האמריקני ניצל אותם, וכי גם בהולנד לא ידעו שמדובר בניסיון שיבוש של תוכנית הגרעין האיראנית.
ואן סאבן מתואר בכתבת התחקיר כ''הרפתקן חסר פחד''. הוא עבד בדובאי בחברת הובלה כבדה והייתה לו אשה איראנית. לפי התחקיר, לאחר המבצע הוא היה תחת לחץ גבוה, ורצה לעזוב את איראן. אמו (ההולנדית) אמרה – 15 שנים מאוחר יותר: "כולנו חשבנו שזה מאוד מוזר". לפי העיתון, אשתו אמרה כי "הוא היה כל כך נסער והתעקש שנעזוב מיד".
ב-2019, נחשף כי מרגל של שירות הביון AIVD מילא תפקיד מכריע בהחדרת התולעת סטוקסנט הידועה למתחם גרעיני איראני, אולם זהותו לא פורסמה.
שבועיים לאחר עזיבתו המסתורית את איראן, מת ואן סאבן בתאונה מסתורית לא פחות בשארג'ה - האמירות השלישית בגודלה באיחוד האמירויות הערביות, שליד דובאי. ב-16 בינואר 2009 הוא נסע על גבי האופנוע שלו, התהפך ושבר את מפרקתו.
09/01/24 09:18
16.41% of the views
מאת IsraelDefense
הסיבה: המלחמה באוקראינה והדרישה לרקטות עבור מערכת M142 HIMARS הנמכרות בעולם By U.S. Army photo - http://www.pentagon.mil/news/newsarticle.aspx?id=24398; exact image source, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6216329 Aerojet Rocketdyne, חברת בת של L3Harris Technologies, החלה לאחרונה בהרחבה משמעותית של יכולות הייצור שלה עבור מנועי רקטות מוצקים. דיווח של spacewar.
הפיתוח הזה מגיע לאור חוזה חדש של לוקהיד מרטין, שמטרתו לספק מערכות הנעה שוטפות עבור תוכנית ה-GMLRS של צבא ארה"ב.
על מנת לענות על דרישות מקומיות ובינלאומיות, לוקהיד מרטין קיבלה בשנה שעברה שינוי חוזה מהצבא כדי להגביר את ייצור ה-GMLRS. ה-GMLRS, הידועה ביכולות התקיפה המדויקות שלה, ממלאת תפקיד קריטי במערכות ארטילריה מודרניות.
טיילר אוונס, נשיא מגזר פתרונות הטילים של Aerojet Rocketdyne, הדגיש את המחויבות ארוכת השנים של החברה לתוכנית GMLRS. "ההנעה של Aerojet Rocketdyne הניעה את ה-GMLRS במשך עשרות שנים", קבע אוונס.
הוא הדגיש עוד את מסירותה של החברה לשיפור יעילות הייצור באמצעות אוטומציה של תהליכים ומודרניזציה של מתקנים ב-2024.
״הרקורד של Aerojet Rocketdyne בתוכנית GMLRS בולט, עם למעלה מ-35,000 מנועי GMLRS בעלי מעטפת פלדה וחומרים מרוכבים שנמסרו עד כה. המאמצים האחרונים של החברה ברכישת ציוד חדש, אוטומציה של תהליכים ושילוב טכנולוגיית רנטגן מוכיחים התמקדות בהגברת יעילות הייצור״, נכתב בפרסום.
גם משרד ההגנה האמריקאי להרחבת יכולות ייצור ותעדוף השקעות מילא תפקיד מכריע בהרחבה זו. באפריל של השנה שעברה, המשרד הכריז על הסכם עם Aerojet Rocketdyne להרחבה ומודרניזציה של מתקני הייצור של מנועי רקטות מוצקים.
יוזמה זו משתרעת על מספר מיקומים, כולל קמדן, ארקנסו; האנטסוויל, אלבמה; ומחוז אורנג', וירג'יניה. רקטת ה-GMLRS הוזכרה במיוחד בין מערכות הטילים הטקטיים הנהנות מיוזמה זו.
Aerojet Rocketdyne עומדת כיצרנית היחידה של מנועי פלדה וחומרים מרוכבים כאחד עבור ה-GMLRS, בטווח העולה על 70 קילומטרים. יכולת זו מדגישה את תפקידה הקריטי של החברה בשרשרת האספקה של מערכת ארטילריה מרכזית זו.
09/01/24 15:58
15.38% of the views
מאת IsraelDefense
https://www.asisguard.com.tr/en/product/songar-armed-with-gimbal/ התעשיה הטורקית שילבה בכטמ"מ SONGAR משגר רימונים בקוטר של 40 מ"מ. מנכ"ל תעשיות ASISGUARD מסר שהכטמ"מ החמוש סונגאר עבר סדרת ניסויים בשילוב של יורה רימונים עם מחסנית עם ששה חימושים.
הכלי נוסה בתנאי שדה, וניסויי הירי הראשונים הצליחו, מסר מנכ"ל המפעל באריס דוזגון, ולדבריו השילוב החדש משפר את יכולות הכטמ"מ החמוש, את דיוק הפגיעה וכך גדלה עוצמת הכטמ"מ.
לדבריו, כך מדווח דפנס בלוג, הכטמ"מ מצוייד במייצב גימבל דו-צירי שמאפשר שיגור הכטמ"מ החמוש בלילה תוך שימוש בציוד לראיית לילה.
לכטמ"מ יורה הרימונים יש גרסאות ליבשה, לים ולאוויר, ולדברי היצרנית בטורקיה מדינות רבות בעולם מגלות עניין בפלטפורמה החמושה החדשה.
09/01/24 08:43
13.33% of the views
מאת IsraelDefense
גלנט: כוחות צה״ל בצפון הרצועה יעברו בקרוב משלב התמרון העצים לביצוע פעולות מיוחדות | יום קשה ברצועת עזה - צה״ל מדווח על ארבעה חיילים הרוגים בקרבות ועוד מספר חיילים פצועים קשה
היום ה-94 למלחמה עמד בסימן כפול של העצמת הלחימה בחזית לבנון ובואו היום של מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן לישראל והשתתפותו בישיבת קבינט המלחמה, תוך ניסון להרגיע את החזית הצפונית.
בחזית הצפונית היה אתמול יום קרב של ממש. בית במושב שתולה נפגע קשה בירי טיל, שנים נפצעו. טיל שוגר לקריית שמונה ומטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה.
ראש הממשלה נתניהו ביקר בקריית שמונה, ובסיעת הליכוד אמר שהמלחמה ממושכת, לא עומדת להסתיים לא בדרום ולא בצפון, והיא תמשיך עוד חודשים. "אנו פועלים לשמר מרחב בינלאומי הנחוץ להמשך המלחמה".
בגזרת הצפון הציב צה"ל סוללת MLRS, המשגרת עשרות רקטות בזמן קצר וזורעת הרס רב. צה"ל תקף אתמול מטרות בסוריה, ובין היתר חוסל אחד מבכירי חיזבאללה, ממפקדי כוח רדואן וויסאם טוויל.
בחאן יונס נמשכה אתמול לחימה עזה, כאשר כוח של יחידת מגלן חיסל 10 מחבלים. מרכז האש של אוגדה 90 בשת"פ עם חיל האוויר תקפו 30 מטרות, ואילו צק"ח 55 זיהה מחבל שיצא לאסוף מודיעין על הכוח, הכווין אליו מטוס קרב והוא חוסל.
דובר צה"ל תא"ל דני הגרי הסביר אתמול את שלבי המלחמה המכונים שלבים ב' וג': "יש מעבר בין שלבי המלחמה. פרקנו את המסגרת הצבאית של חמאס בצפון הרצועה, יש שם עדיין מחבלים, ולכן צה"ל מבצע פשיטות בתמהיל סד"כ שונה. במרכז הרצועה ובדרומה מופעל לחץ צבאי כבד ועוצמתי".
הנשיא ביידן הופיע אתמול בכינוס בדרום קרוליינה ונתקל בקריאות "הפסקת אש עכשיו" מהקהל. הנשיא השיב: "אנו עובדים בשקט עם ממשלת ישראל להוצאת הכוחות מהרצועה".
אין חדשות של ממש בנושא עסקת שחרור חטופים. משלחת של משפחות החטופים נפגשה בדוחה עם ראש ממשלת קטאר, אך חברי המשלחת לא קיבלו מידע חדש.
מקורות של המחבלים מוסרים שאנשי סינוואר דורשים המשך אספקה הומניטרית ודלק, שחרור אסירים ביטחוניים מהכלא בישראל והפסקת הלחימה ויציאת צה"ל מהרצועה. אלו דרישות שישראל לא תוכל לקבל.
09/01/24 08:56
12.82% of the views
מאת IsraelDefense
בין היתר, סיפק הקצין תרשימים ושרטוטים של מערכת מכ"ם הממוקמת באוקינאווה, יפן Photo by: MC3 Maxwell Orlosky | www.navy.mil קצין בצי האמריקני שהודה באשמה במסירת מידע צבאי רגיש לקצין מודיעין סיני נידון ביום שני ליותר משנתיים בכלא, כך אמר משרד המשפטים האמריקני. דיווח של spacewar.
Wenheng Zhao ומלח אמריקאי נוסף, Jinchao Wei, נעצרו באוגוסט בחשד בריגול למען סין.
ג'או הודה בבית משפט פדרלי בקליפורניה באוקטובר באשמת קשירת קשר עם קצין מודיעין זר וקבלת שוחד. הוא נידון ביום שני ל-27 חודשי מאסר וקנס של 5,500 דולר.
לפי גורמים אמריקאים, ז'או, שהוצב בבסיס ימי מצפון ללוס אנג'לס, קיבל כמעט 15,000 דולר מקצין המודיעין הסיני בין אוגוסט 2021 למאי 2023.
בתמורה, הוא מסר מידע רגיש בנוגע לאבטחה מבצעית של הצי האמריקאי, תרגילים ותשתיות קריטיות.
ג'או סיפק מידע ספציפי על תרגיל אימון ימי בקנה מידה גדול באוקיינוס השקט ותרשימים ושרטוטים של מערכת מכ"ם הממוקמת באוקינאווה, יפן.
"מר ז'או בגד בשבועתו להגן על ארצו וסיכן את אלה המשרתים בצבא האמריקני", אמר עוזר התובע הכללי מתיו אולסן בהצהרה.
ווי, ששירת על ספינת התקיפה האמפיבית USS Essex, מואשם בכך שהעביר לסין עשרות מסמכים, תמונות וסרטונים המפרטים את פעולתן של ספינות ומערכותיהן.
09/01/24 16:46
11.79% of the views
מאת IsraelDefense
בתפיסה אמריקאית, המטרות המדיניות של התמרון הצבאי הושגו וניתן להרכיב ממשל חלופי לחמאס בעזה באמצעות מו״מ מדיני. המשכו בעוצמה הנוכחית - מהלך מיותר סטילס: קובי גדעון /לע"מ בעוד ראש הממשלה, בנימין נתניהו, משווק לציבור ״ממשיכים עד הניצחון״, שר הביטחון יואב גלנט, מיישר קו עם הפנטגון והבית הלבן וטוען שצה״ל עובר משלב התמרון העצים לביצוע פעולות מיוחדות. גלנט לא יכול לומר בגלוי שהתמרון מיצה את עצמו ולכן בתרגום לציבור הישראלי, גלנט מאותת שהמהלך הצבאי השיג את מטרתו המדינית.
חוק התפוקה השולית הפוחתת
בהיבט אפקטיביות התמרון הצה״לי בעזה, דעת האמריקאים גורסת כי הוא הגיע לשלב התפוקה השולית הפוחתת. קרי, כל ״ק״ג״ תמרון נוסף, יביא לפחות תוצאות בשטח מ״ק״ג״ התמרון לפניו. הסיבה לכך נובעת מכך שהאמריקאים חושבים שניתן כבר היום ליישם, באמצעות מו״מ מדיני, שלטון חלופי לחמאס בעזה. מבחינתם, זו המטרה המדינית של המהלך המדיני.
האמריקאים חושבים שחמאס איבד את יכולת הממשל שלו בעזה ולכן התמרון מיצה את עצמו. במצב כזה, מדיניות חיסולים ממוקדים ופשיטות מדויקות, יותר אפקטיבית. פשיטות ממוקדות להשמדת מנהרות, סדנאות וריכוזי אמל״ח גדולים, הן משוואה של עלות-תועלת כדאית. הן גם יכולות להתבצע במקביל להליך שיקום ובנייה מחדש של שכונות מגורים ותשתיות אזרחיות בעזה.
דבריו של גלנט מתיישרים עם דעת האמריקאים - פחות תמרון, יותר שיקום עזה והמשך טיפול כירורגי בחמאס וחיזבאללה. ״בין השורות״ בדברי גלנט, מסמנים כי המאמץ המלחמתי הישראלי יתמקד בחיסולים ופשיטות. מדיניות ביטחונית כזו תביא לפחות קורבנות בישראל ועזה ותוריד את סף המתח האזורי, כך שארה״ב, יחד עם בנות בריתה באזור, יוכלו לגבש פתרון מיידי לעזה ואולי לסכסוך הישראלי-פלסטיני בטווח הארוך יותר.
אל תעשו את הטעויות של ארה״ב
אזכיר כי בימים הראשונים לאחר הטבח, כאשר נשיא ארה״ב, ג׳ו ביידן, ביקר בישראל, הוא אמר באופן גלוי שכדאי לישראל לא לחזור על טעויות ארה״ב. הוא התכוון, ככל הנראה, לאפגניסטן ועיראק. שתי מלחמות שגבו מארה״ב הרבה חיי אדם וכסף ובסופו של דבר לא שינו כלום. על אף שהצבא האמריקאי השיג ״ניצחון״ צבאי ושליטה ביטחונית, מתווה היום שאחרי נכשל והמצב בסופו של דבר חזר לקדמותו.
רוצה לומר, האמריקאים מנתחים את המלחמה בעזה בעיניים מקצועיות, כאשר מטרתה להביא למיטוט שלטון חמאס עד הנקודה שבה אפשר להציב שלטון חדש. האמריקאים לא רואים בכיבוש כל עזה צעד הכרחי להשגת מטרה זו. גם הצבא האמריקאי עבר למוד שליטה ביטחונית באמצעות חיסולים ממוקדים, פשיטות וכוח שיטור (במקרה של עזה צה״ל לא אמור לעסוק בכך). בעירק כך זה מתנהל עד היום עם כוח שיטור מקומי.
החיסולים בימים האחרונים המיוחסים לישראל בסוריה ולבנון, הם כנראה יישום בפועל של שינוי המדיניות עליה מצביע גלנט. מדובר בריכוז מאמץ של המוסד ואמ״ן לפגוע באופן אישי במקבלי ההחלטות או בצמתים פונקציונאלים בארגון, בחמאס, חיזבאללה וג'יהאד האסלאמי.
שאלת השליטה הביטחונית בעזה
נקודה נוספת בתפיסה האמריקאית, השונה מהתפיסה הישראלית, היא שאלת היום שאחרי. האמריקאים, למודי כשלונות באפגניסטן ועירק, מבינים שהשאלה השלטונית בעזה חשובה יותר מדיונים ביטחוניים בהקשר המשך התמרון. אם התמרון יצליח עד סופו, אך השלטון העתידי בעזה יחזור לטרור - מה הועיל התמרון?
האמריקאים מסתכלים רחוק ורוצים שיהיה כאן שקט. מאהבת ישראל או מאינטרסים אמריקאים, אין זה משנה. במסדרונות הקפיטול נמאס מהסכסוך הישראלי-פלסטיני. הוא לא מוביל לשום מקום ורק מהווה מטרד כלכלי ומסיט משאבים ותשומת לב ניהולית מהאויבים האמיתיים של העולם המערבי - סין ורוסיה.
בהקשר זה, בראייה אמריקאית, שני מליון איש בעזה, עניים, ללא מים, מזון, דיור, עבודה ותנאי מחייה בסיסיים - זו חבית חומר נפץ ביטחונית. אם בסוף המלחמה הנוכחית זה יהיה המצב בעזה, המלחמה הבאה במזרח התיכון מעבר לפינה. במידה ותוך 4-5 שנים יחזור הטרור לעזה, בדמות רקטות או ירי נ״ט לעבר צירי תנועה בעוטף, כל מאמץ התמרון של היום ירד לטימיון. זה תרחיש שארה״ב רוצה להמנע ממנו, גם ממשלת ישראל.
שליטה ביטחונית
בשאלת היום שאחרי, חבויה שאלה עיקרית הנוגעת בשליטה הביטחונית בעזה. הרעיון המוביל הוא שאם לישראל לא תהיה שליטה ביטחונית בעזה, לא יהיה מי שיפקח ויאכוף כך שלא יווצרו שוב תשתיות טרור.
בהיבט תשתיות הטרור, סדנאות לייצור רקטות ונ״ט, קל לשקם. כך גם לייבא רקטות, נק״ל או חומרי גלם לעזה. דרך הים, במנהרות או דרך מעברים בשליטה מצרית. מנהרות, אכן לוקח זמן לחפור מחדש והן גם עולות הרבה כסף. אך גם משוואה עם עזה ללא מנהרות חדשות - לא תורמת לביטחון העתידי של ישראל.
החלוקה בין שליטה ביטחונית שישראל רוצה, לשליטה אזרחית שישראל לא רוצה, היא לב המתווה השלטוני שיחליף את חמאס בעזה. ובזה האמריקאים רוצים שירושלים תתמקד וזה לא יקרה, כל עוד ראש הממשלה רואה בתמרון הצבאי דרך להתחמק מכך.
שוב, מבחינת האמריקאים, צה״ל הגיע בעזה לנקודה הצבאית שממנה, התרומה של הצבא לתהליך המדיני פוחתת על ציר הזמן. שימוש בצבא לצורך הימנעות מעיסוק במדיני, היא מהלך לא מקצועי.
אין ספק כי קיים פער בין התמונה שמכרו לציבור הישראלי בתחילת המלחמה לבין המצב בשטח, שלושה חודשים אחרי. פער זה מייצר את המתח בין ירושלים לוושינגטון. על אף שהיתרון הצבאי של צה״ל על חמאס ברור, ההתקדמות של צה״ל איטית כצפוי ממלחמה אורבנית. במצב כזה, ירושלים לא יכולה לשווק ניצחון ווושינגטון מיצתה את המהלך הצבאי ורוצה להתקדם בתהליך מדיני.
09/01/24 15:03
8.21% of the views
מאת IsraelDefense
האתר היווני defence-point.gr מספר כי יוון פנתה לאגף ליצוא ביטחוני (סיב"ט) במשרד הביטחון הישראלי מאת User:Bukvoed - נוצר על־ידי מעלה היצירה, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=445639 התקשורת הביטחונית היוונית מדווחת בימים האחרונים כי יוון מעוניינת לשדרג את צי נגמ"שי M113 שברשותה באמצעות חברות ביטחוניות ישראליות.
האתר היווני defence-point.gr מספר כי יוון פנתה לאגף ליצוא ביטחוני (סיב"ט) במשרד הביטחון הישראלי בבקשה לקחת חלק בתכנית שדרוג נגמ"שים אלו, שמספרם נע בין 400 ל-600 כלים.
לדברי האתר היווני, סיב"ט הפנתה את מכתב הבקשה היווני למספר חברות ביטחוניות ישראליות כולל אלביט מערכות, רפאל והתעשייה האווירית עם דרישה למענה מיידי עד ל-22 בינואר.
האתר מציין במפורש כי בקשה זו הופנתה רק לחברות ישראליות ולא לחברות יווניות או אירופאיות.
היוונים מעוניינים בצריחי נגמ"שים בלתי מאוישים נשלטים-מרחוק שניתן לציידם במקלע 12.7 מ"מ, שדרוג של מערכת ההיגוי של הרק"מ, שדרוג האלקטרוניקה והמנוע וכן שדרוג מיגון הרכב (לפחות לרמה 3 על פי תקני נאט"ו).