זמני השבת
עיר | כניסה | יציאה |
---|---|---|
ירושלים | 16:00 | 17:12 |
תל אביב | 16:14 | 17:13 |
חיפה | 16:04 | 17:11 |
באר שבע | 16:19 | 17:16 |
The headlines that made most buzz on this page
22/01/23 14:24
12.5% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אחד הדברים שקושרו ל-ChatGPT, כלי הבינה המלאכותית צובר התאוצה של OpenAI, הוא האפשרות שגלומה בו לפגוע במודל העסקי הבסיסי של גוגל, קרי עסקי החיפוש. מאז שהושק ב-30 בנובמבר, יותר ויותר אנשים פונים בשאילתות למנוע של ChatGPT כדי לקבל תשובות – כולל דברים שעד עתה היו מבוצעים כחיפוש במנוע חיפוש כזה או אחר, וזה של גוגל הוא המוביל הברור והמכריע בשוק הזה.
בגוגל, כך לפי דיווח של הניו יורק טיימס, אפילו חוששים מאוד מהפגיעה בהכנסות העיקריות והמשמעותיות ביותר של החברה, ואף הפעילו מצב שהם מכנים "קוד אדום" כדי לבחון היטב מה לעשות עם כלי הבינה המלאכותית של גוגל כדי להילחם ב-ChatGPT.
אחרי כמה שיחות פנימיות שערך בחודשים האחרונים המנכ"ל, סונדאר פיצ'אי, עם אנשי הבינה המלאכותית, הוא החליט לקרוא לעזרה את המייסדים לארי פייג' וסרגיי ברין, שעזבו את תפקידיהם בגוגל כבר לפני יותר משלוש שנים, אם כי נשארו בדירקטוריון של החברה האם אלפאבית.
לפי הדיווח, השניים הסכימו להושיט עזרה, אולי כדי לסייע לכלי שהם הרי פיתחו בסופו של דבר, וכבר ערכו כמה פגישות עם אנשי הבינה המלאכותית כדי לבנות אסטרטגיה חדשה לגבי שיבוץ של כלי בינה מלאכותית ובוטים במנוע החיפוש של החברה.
בחברה האם לא אישרו את המעורבות, אך ציינו, כי "אנחנו ממשיכים לבדוק את טכנולוגיית הבינה המלאכותית שלנו באופן פנימי כדי לוודא שהיא מועילה ובטוחה, ואנו מצפים לחלוק חוויות נוספות בקרוב".
22/01/23 16:02
10.94% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הסטארט-אפ הישראלי, אפוריה (Aporia) – שפיתח פלטפורמה לניטור ומעקב אחר תקלות במערכות מבוססות בינה מלאכותית – הודיע היום על מינויו של רֵע מיארה לתפקיד סמנכ"ל המוצר (VP Product) בחברה. מיארה מצטרף לאפוריה לאחר שסיים את תפקידו ב-Google AI, שם הוביל את יוזמת הבינה המלאכותית של גוגל, והקים כלים חדשניים להערכה וניטור של מודלים בייצור, כולל מודלים לחיזוי, והיה אמון על הדמיה של מודלים מוטמעים. ב-אפוריה יהיה מיארה אחראי לפיתוח "מפת הדרכים" (roadmap) של מוצר החברה על ידי זיהוי קשיי הלקוח וצרכי שוק. בנוסף, יהיה אחראי על תרגום צרכי הלקוחות השונים לפיתוחים עתידיים של המוצר, מתוך תפישה של החברה שהמוצר תמיד צריך לתת מענה מדויק ללקוחות. מיארה (30), אשר עלה לישראל מארה"ב במהלך השנה האחרונה, מביא עמו לתפקיד קרוב ל-10 שנות ניסיון, ומביא ל-אפוריה שיטות עבודה חדשניות וידע עמוק בניהול נכון של מוצר טכנולוגי, תוך ייצור השפעה עמוקה על לקוחות הקצה. טרם תפקידו ב-Google AI, עבד מיארה ב-IBM Watson, שם היה אחראי על שיפור מחזור החיים של המודל, מאפיון המודל ועד עלייתו לייצור. מיארה הוא בעל B.S בהנדסת חשמל ומדעי המחשב מאוניברסיטת ברקלי, קליפורניה ארה"ב.
22/01/23 13:10
7.81% of the views
מאת אנשים ומחשבים
גם בשנת 2023, יבשת אפריקה מצטיירת בעיני האדם הלבן בצורה די דיכוטומית – או שהמדינות באפריקה השחורה נמצאות במלחמות אזרחים עקובות מדם ונתונות לעוני מרוד ומחלות, או שמסתכלים עליה כיבשת שאינה מפותחת, איכות החיים נמוכה ואין אופק להתפתחות כלכלית מסיבית שלה, ובוודאי לא לתחומי ההיי-טק.
אין ספק כי לאפריקה עוד נכונו צעדים רבים שיקדמו את האנשים החיים בה לעבר עולם טכנולוגי ומתקדם, אולם אני רוצה לחלוק במידת מה על הקביעה לפיה ההיי-טק האפריקני רחוק מטביעת רגל בשוק העולמי.
"החדשנות הישראלית, שלא נותנת מנוח ותמיד בוערת ומחפשת ליזום ולמצוא פתרונות, גורמת לנו לעבוד קשה, אך גם לראות תוצאות יפות ומשמעותיות. הטכנולוגיה מייצרת פרויקטים, והפרויקטים מייצרים טכנולוגיות חדשות – המעגל ממשיך וממשיך ותמיד יש התקדמות ופיתוח"
שמי בנג'מין אקרונג, ואת המאמר הזה כתבתי באנגלית. הסיבה היא, שאני כלל לא מישראל, אלא מגאנה שנמצאת במערב אפריקה. הסיבה שאתם קוראים את המאמר הזה אולי תישמע לחלקכם דמיונית – אני עובד עם חברת היי-טק ישראלית כמהנדס ומפתח תוכנה, ונמצא בקשר רציף ויומיומי עם חברות ישראליות מהמובילות בתחום.
הקשר שלי למדינה היפה שלכם נעשה באמצעות חברת Really Great Tech. החברה, שבה אני עובד כבר מעל לשנה, מחברת בין מפתחים ומהנדסי תוכנה מגאנה לחברות היי-טק ישראליות, לטובת פיתוח תוכנה במה שמכונה "offshore" – מתכנתים במיקור חוץ.
כבר למעלה מ-10 שנים שאני עובד בתחום, שבמהלכן עבדתי בעיקר עם חברות מקומיות. נחשפתי לחברה דרך חבר שהראה לי את מודעת הגיוס שלהם, ואין לי ספק שההזדמנות שנקרתה בדרכי הייתה הזדמנות של פעם בחיים. נכון, גם לפני כן הייתי מקצועי ואמין, אבל באמצעות שיטות העבודה המתקדמות, הלמידה המעמיקה ושיתוף הפעולה אני מרגיש שהשתפרתי בצורה בלתי רגילה.
החדשנות הישראלית, שלא נותנת מנוח ותמיד בוערת ומחפשת ליזום ולמצוא פתרונות, גורמת לנו לעבוד קשה, אך גם לראות תוצאות יפות ומשמעותיות. הטכנולוגיה מייצרת פרויקטים והפרויקטים מייצרים טכנולוגיות חדשות – המעגל ממשיך וממשיך ותמיד יש התקדמות ופיתוח.
הפרויקטים המגוונים שבהם אני עוסק גורמים לי לרצות לדעת עוד על תחומי העשייה שלי, להעמיק ולחקור כדי להשתפר. גם בינינו, בצוות המפתחים – יש רצון משותף להצליח לצד תחרות אישית שדוחפת קדימה ומניעה אותנו למצוינות.
ב-Really Great Tech שמים דגש מיוחד עלינו, המפתחים. על אף המרחק הרב והאתגרים התרבותיים העומדים בינינו, אנחנו מרגישים כי ראשי הצוותים הישראליים שלנו חיים ממש בינינו, ולא מפרידים בינינו אלפי קילומטרים. המשוואה שלפיה ככל שהמפתחים יותר מוכשרים העבודה נהיית יותר פשוטה מתקיימת אצלנו בהצלחה יתרה, כאשר מלבד העובדה שיותר קל לנו לתפקד, המצוינות שלנו מתגלגלת אל הלקוחות.
כאחד מחלוצי העובדים כאן, אני מקווה כי בעתיד עוד נתרחב, נקדם שיתופי פעולה נוספים ונפתח את העתיד הטכנולוגי של גאנה. אין לי ספק שהמפתח לעתידה של אפריקה נמצא בידי אנשים כמוני, ואני שמח מאוד על ההזדמנות שניתנה לי להיות בחוד החנית של המפתחים. אני רואה זאת כשליחות אישית שלי למען המדינה שלי, ולמען עתיד היבשת כולה.
הכותב הוא מהנדס FullStack, המתגורר באקרה, בירת גאנה, ועובד בחברת Really Great Tech.
22/01/23 13:21
7.81% of the views
מאת אנשים ומחשבים
מטא שחררה עוד עדכון חדש עבור אפליקציית המסרים המיידיים הכה פופולארית ווטסאפ בגרסת ה-iOS שלה. עם העדכון הזה יכולים כעת המשתמשים לשלוח הודעות לעצמם, תכונה שכבר קיימת באפליקציות מתחרות, טלגרם, לדוגמה.
התכונה החדשה, שהייתה בבדיקות בטא עד ממש לאחרונה, תאפשר כעת לכל המשתמשים לבחור את עצמם ברשימת אנשי הקשר שעמם רוצים להתחיל בשיחה חדשה, וזו שיחה רגילה לכל דבר, כך שאפשר לשלוח כל דבר – כמו תמונה, קישור, הודעת טקסט וכיוצא בכך. עד עתה, כדי לשלוח הודעה עצמית צריך היה לפתוח קבוצה שבה החבר היחיד הוא המשתמש.
תכונות חדשות אחרות שאמורות להיכלל בעדכון החדש – שכמו תמיד מבוצע באופן מתגלגל – הן האפשרות לבצע חיפוש לפי תאריך, תמיכה בגרירה והטלה כדי לשתף קובצי מדיה וכן תוספת של כפתור Undo כדי לבטל מחיקה מוטעית של הודעות.
22/01/23 13:53
7.81% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הממשלה הפדרלית האמריקנית תפסה החודש נכסים בשווי של כמעט 700 מיליון דולר שהיו בידיו של 'מלך הקריפטו' לשעבר, מייסד FTX, סם-בנקמן פריד (סב"פ), לפי לשון תביעה חדשה שהוגשה לבית המשפט האמריקני.
רשת CNBC הייתה הראשונה לדווח כי הרשויות הפדרליות במחוז הדרומי של ניו יורק תפסו נכסים בשווי של קצת יותר מ-698 מיליון דולר, הקשורים לסב"פ.
התפיסות המדוברות הן חלק מהתיק הפלילי נגד סב"פ בן ה-30, שכפר בהאשמות המדינה נגדו בגין הונאה וקשירת קשר הקשורים לגניבה, לכאורה, של מיליארדי דולרים מלקוחות ומשקיעים FTX, בורסת הקריפטו אותה הקים, אשר פשטה את הרגל לפני כחודשיים.
התובעים הפדרליים סיפקו ביום ו' רשימה של נכסים של המנכ"ל הפורש, שנעצר ב-21 בדצמבר באיי בהאמה והוסגר לארה"ב. ברשימה מופיעים נכסים שונים שעומדים בפני חילוט, כתוצאה מהאישומים הפליליים, בכללם מזומנים המוחזקים בבנקים ובחשבונות שונים, וכן יותר מ-55 מיליון מניות של אפליקציית המסחר אונליין רובין הוד (Robinhood). החלק הארי של הנכסים שנתפשו מקורו במניות אלו, שנכון למועד כתיבת שורות אלו, שוות יחד כ-523.6 מיליון דולר. המניות הללו הוחזקו על ידי Emergent Fidelity Technologies, חברת מעטפת שבנקמן-פריד יצר עם המייסד השותף של FTX, גארי וואנג. בתצהיר מדצמבר כתב סב"פ כי הוא ו-ואנג הקימו את החברה החדשה – תוך שימוש בכספים שהושאלו על ידי החברה האחות קרן הגידור אלמידה (Alameda Research) – כדי לרכוש מניות של רובין הוד בסכום כולל של 546.4 מיליון דולר. בנוסף, על פי הדיווחים נעשה שימוש בכספי לקוחות FTX כדי לסתום חור מסחר במאזן של אלמידה בקיץ שעבר, לקראת קריסת הבורסה הסופית. Feds just seized ~$700 million from SBF.
Who remembers when the #FTX founder said this: pic.twitter.com/Jvuzp6CiLs
— Altcoin Daily (@AltcoinDailyio) January 22, 2023 אחת ההונאות הפיננסיות הגדולות ביותר בהיסטוריה האמריקנית
יצוין כי פריד טען שגם הוא הפסיד את כל הונו – שנאמד בעשרות מיליארדי דולרים – מאירועי הקריסה של הבורסה שייסד, וזאת, לדבריו, בשל כשל ניהולי תמים. אלא ש-וואנג, יחד עם ראש תחום ההנדסה לשעבר של FTX, נישאד סינג, ומנכ"לית אלמידה, קרוליין אליסון – מנהלים בכירים אחרים בקבוצת FTX – סיפרו ככל הנראה דבר מה אחר לגמרי לרשויות אכיפת החוק. השלושה בחרו לשתף פעולה עם המדינה ולפיכך הסגירו אודות התנהלות הבורסה, הבעייתית בלשון המעטה, פרטים אשר הבהירו, לכאורה, כי מיליארדי הדולרים של המשקיעים לא אבדו בשוגג או במקרה.
על פי הרישומים בתיק, התפיסה האחרונה התרחשה ממש ביום ה', אז הממשלה לקחה כמעט 95 מיליון דולר שהוחזקו בבנק סילברגייט. מספר חשבונות של סב"פ בבורסת בינאנס (Binance) נתפסו גם הם, כך עלה מלשון התביעה, אך אלו לא נכללו בחשבון הסופי של הנכסים. בתיק פורט כי כספים אחרים שימשו את סב"פ לרכישת נדל"ן מפואר ולהענקת עשרות מיליונים בתרומות פוליטיות, בעיקר למפלגה הדמוקרטית.
בנקמן-פריד הואשם, כזכור, בשמונה סעיפי מרמה בקריפטו וניירות ערך ובקשירת קשר. התובעים הפדרליים טענו שהוא מי שתזמר את אחת מ"ההונאות הפיננסיות הגדולות ביותר בהיסטוריה האמריקנית", על ידי העברת מיליארדים מכספי לקוחות ומשקיעי FTX אל קרן הגידור אלמידה, שבבעלותו. משפטו של סב"פ צפוי להיפתח באוקטובר.
22/01/23 14:40
7.81% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הפיטורים האחרונים בחברות ההיי-טק כבר באים לידי ביטוי בנתונים של שירות התעסוקה והתמונה מטרידה.
שירות התעסוקה הישראלי
השירות פרסם היום (א') את הסקר החודשי לדצמבר, אשר קרוי 'דופק שוק העבודה', אשר סוקר את התנועות התעסוקתיות המאפיינות את החודש הרלוונטי.
הסקר משקף את רמת התעסוקה הגבוה בישראל, שכן בחודש המדווח מספר דורשי העבודה ירד ל-149 אלף איש – ירידה של כ-0.66% לעומת החודש הקודם, נובמבר.
אולם, בשירות התעסוקה מדווחים כי בניכוי השפעת המגמות העונתיות, הירידה שנרשמה הייתה קצת יותר גדולה, ועמדה בסך הכל על כ-0.74% ומספרם המנוכה עונתית של דורשי העבודה עמד בדצמבר על כ- 148.9 אלף.
כך או כך, ובניכוי עונתיות, מנתוני שירות התעסוקה עולה כי מאז אפריל 2022 מספר דורשי העבודה בסך הכל די יציב ועומד בממוצע על כ-147.7 אלף.
שירות התעסוקה גם פרסם פילוח של לפי מקצעות והמעמד החברתי לפי עשירוני הכנסה, ומתברר שמבחינת תעסוקה, מצבם של העשירונים הנמוכים השתפר ושל העליונים – הורע. כך למשל, מספר תובעי הבטחת ההכנסה ירד החודש ל-54.4 אלף בלבד, מהנמוכים מזה שני עשורים. משמעות הדבר היא שמספר בעלי השכר הנמוך מאוד, שנאלצו לבקש השלמת הכנסות מהמדינה – קטן.
בהיי-טק: הראשונים שהולכים הביתה הם הצעירים
מנגד, מהנתונים כבר ניכרת עלייה באחוזי האטלה בקרב עובדי היי-טק.
שירות התעסוקה פרסם נתונים על פי משלחי יד, ומהם עולה כי מספר מחפשי עבודה שהם מפתחי תוכנה ומנתחי יישומים גדל ב-19.1% בין אוקטובר לדצמבר, ואילו מספר דורשי העבודה שהם הנדסאי וטכנאי ICT – ב-17.6% באותה תקופה.
הנתונים הללו מספקים הוכחה סטטיסטית להשפעת הפיטורים בענף החברות עתירות הידע, בעוד שבקרב האוכלוסייה הכללית חלה ירידה במספר מחפשי העבודה. דבר בולט הוא שהירידה במחפשי העבודה חלה בקרב צעירים, בעוד שבקרב הקהל המבוגר חלה עלייה. בקרב עובדי ההיי-טק עם זאת המגמה הפוכה – עלייה במחפשים הצעירים וירידה בקרב מבוגרים, שכן בחברות אלו הראשונים שהולכים הביתה הם הצעירים ואילו המבוגרים בעלי הניסיון – מפוטרים אחרונים.
22/01/23 09:20
6.25% of the views
מאת אנשים ומחשבים
טי-מובייל (T-Mobile), שהיא ספקית הסלולר השנייה בגודלה בארה"ב, דיווחה בסוף השבוע לרגולטור כי נגנבו נתונים של 37 מיליון מלקוחותיה בעקבות פריצה וגניבה של נתונים משרתיה.
לדברי מומחי אבטחה, אין מדובר בנתונים רגישים במיוחד, אבל דליפתם עלולה להעמיד את בעליהם בסיכון להונאות או תקיפות של פושעי סייבר.
הבעיה עם טי-מובייל היא, שזו כבר הדליפה החמישית בשרשרת של דליפות נתונים בחמש השנים האחרונות, ורק בחודש יולי האחרון הסכימה החברה להסדר שלפיו שילמה 500 מיליון דולר בשל דליפת נתונים של 77 מיליון לקוחות בשנת 2021.
הנתונים הגנובים כללו שמות לקוחות, כתובות חיוב, כתובות דוא"ל, מספרי טלפון, תאריכי לידה, מספרי חשבון טי-מובייל, מידע על התוכנית שיש להם עם החברה ועוד.
בדיווח של החברה לרשות ניירות ערך ובהודעתה לעיתונות ניסתה טי-מובייל להמעיט בערכו של המידע שדלף, והיא וציינה שהמידע הפיננסי של הלקוחות והמידע הפרטי ביותר שלהם, כמו מספרי תעודת זהות, לא נפגעו.
ואולם מומחי אבטחה טוענים, שאסור להתעלם מכך, מפני ש"אוצר" בסדר גודל כזה עלול לשמש כל אחד – החל בהאקרים מדינתיים ועד ארגוני פשע, שיכולים לנצל את המידע בעשרות דרכים שונות.
22/01/23 11:56
6.25% of the views
מאת אנשים ומחשבים
מאת הילל יוסף
"כדי לאבטח ארגון בעידן האיומים המודרניים, יש לממש את תפיסת Zero Trust, שלפיה יש להתחבר מכל מקום – מהמשרד, מהבית ומבית הקפה – באותה רמת אבטחה. יחד עם מקצועני ווי-אנקור (We-Ankor) מקבוצת חילן, המהווים השותפים העיקריים שלנו בישראל, אנו מעניקים ללקוחות הארגוניים את רמת האבטחה המרבית הנדרשת עבורם", כך אמר דניאל קופרמן, מנהל לקוחות אזורי, Zscaler.
לדברי קופרמן, "אתגרי מנהלי האבטחה בארגונים הולכים ונהיים גדולים ומורכבים. שינוי תצורת העבודה בעידן
החברה, ציין, "פועלת בעולמות הגישה לרשת ומובילת השוק בתחום, כך לפי חברות המחקר, זה תריסר שנים. לצד חברות המחקר, גם הלקוחות מדרגים אותנו בציוני שביעות רצון גבוהים מדי שנה. עם פריסת העננים שלנו בעולם, אנו מספקים ללקוחות ביצועים משופרים בתחומי האבטחה, הקישוריות, התעבורה וצמצום זמני השיהוי".
"איומי הסייבר הולכים וגדלים, הן בהיקפם והן במורכבות שלהם", ציין גון קמני, מנהל חטיבת אבטחת מידע וסייבר ב-ווי-אנקור מקבוצת חילן. "איומים נוספים נולדו בעקבות מגיפת הקורונה, שהגדילה את משטחי התקיפה האפשריים של ארגונים בשל העבודה מרחוק. על כל אלה נוסף אתגר אבטחה חדש: הצורך באבטחה היברידית, משולבת, של מערכות באון פרם ובענן לסוגיו".
לדברי קמני, "בתקופה האחרונה לא מעט חברות מוקמות ועובדות Cloud Native, כלומר בצורה שבה כל המערכות והשירותים שהן צורכות ממוקמים בענן. בנוסף להן, בחברות ה'מסורתיות', המעבר של ארגונים לענן אינו מצוי תחת השאלה 'האם?', אלא 'מתי?'. ארגונים רבים עורכים הגירה של סביבות ה-IT שלהם לענן. בדרך לשם, עליהם לעמוד בכמה אתגרים, שהולכים ומתעצמים: ניהול כלל רכיבי המחשוב הארגוניים, ניהול של תחנות עבודה של משתמשים מרוחקים – בסניפים במדינות שונות, בבית הקפה, ברכבת או בביתם, ואבטחה בענן וב'קרקע', עבור הגנת כלל משאבי הארגון".
"אחת השותפות המובילות שלנו בעולם אבטחת המידע והגנת הסייבר", הוסיף, "היא Zscaler. החברה הוקמה בשנת 2007 ומובילה את התחום של אספקת שירותי גישה מאובטחים בין משתמשים לבין רשתות, חברות וארגונים. יש לה 6,500 לקוחות ארגוניים, יותר משליש מהם ברשימת פורצ'ן 500. המערכת שהיא מציעה, מאפשרת מניעת תקיפות וקבלת התראות במגוון דרכים".
עוד, לדבריו, "למערכת יש אינטגרציה עמוקה ומצוינת עם מערכות קראודסטרייק (CrowdStrike), וביחד מתקבלות יכולות בקרת גישה, מודיעין סייבר, יכולת איתור ומניעת מתקפות, מה שמהווה מכפיל כוח משמעותי בעולם הגנת הסייבר".
"אנו מטמיעים בארץ את פתרונות השותפה שלנו, Zscaler, ויש לנו פעילות נרחבת בתחום בקרב לקוחות ארגוניים בארץ", סיכם קמני. "נגדיל את היקף הפעילות שלנו בתחום זה ונצרף עשרות לקוחות חדשים בשנת 2023. כך, אנו מציעים לשוק את פתרון אבטחת המידע המיטבי לעולם ה-Zero Trust, עם מעטפת הגנה שלמה מקצה לקצה, עם יכולת לגישה מלאה למערכות המחשוב הארגוניות מכל מקום, ובאופן שקוף למשתמשים".