The headlines that made most buzz on this page
13/09/23 15:50
8.33% of the views
מאת אנשים ומחשבים
הכניסה אל דרימפורס, הכנס השנתי של סיילספורס. צילום: עופר פרוסנר
האגדה מספרת שדרימפורס, הכנס השנתי של סיילספורס, נערך כל שנה בסן פרנסיסקו פשוט כי למארק בניוף, מייסד ומנכ"ל החברה, לא בא לצאת מהעיר. אך יאמר לזכותו, שאם כבר הוא הזמין אליו את כל העולם (וכל העולם אכן בא), הוא דואג שאף אחד יצטער שהגיע. כבר מהרגע הראשון שנכנסים בשער ה"פארק הלאומי" דרימפורס, אל תוך ה"יער" שהוקם במרכז הכנסים מוסקונה, מבינים שמשהו כאן הוא לא כמו עוד כנס טכנולוגי מעונב ורגיל.
וכך, עוד לפני שבניוף דיבר מילה אחת בנאום הפתיחה המרכזי של Dreamforce 2023, באולם שהיה מסודר יותר כמו להופעת רוק מושקעת (עם במה עגולה במרכז), הופיעו זוג מוזיקאים קשישים מהוואי, הוקרן סרט מרגש על מייק הס, איש היי-טק שאיבד את ראייתו בשנות העשרים שלו והקים את המכון הטכנולוגי לעיוורים – מוסד שמסייע לעיוורים ועוזר למעסיקים שונים לנצל את הפוטנציאל הגלום באוכלוסייה הזו. אחר כך עלה לבמה המוזיקאי דייב מתיוס, שביצע שני שירים.
גם בדרימפורס – הנושא החם של התקופה, AI
ורק אז עלה בניוף, ואחרי שסיפר על ההצלחה של החברה ביפן, ונתן מבט על 25 שנות החדשנות של החברה אותה הוא מוביל, הוא נכנס בעובי הקורה בתחום החם של התקופה האחרונה – מהפכת ה-AI.
למעשה, כל הכנס כולו עומד בסימן הבינה המלאכותית, תחום שממנו אי אפשר להתעלם.
הדבר שבניוף מבקש להתעכב עליו בהקשר של ה-AI וסיילספורס, הוא שהמהפכה שהם מבקשים לעשות היא מהפכה עם אמון (Trust). מה למשל זה אומר? בניוף הסביר שבעוד ש-LLMs (מודלי שפה גדולים) אחרים (והוא לא הזכיר שמות, אבל לא קשה להבין למי הוא התכוון) שותים ואוכלים את המידע של המשתמשים שלהם, כך שאם מכניסים לתוכם מידע קשה לדעת איך ישתמשו בו, הרי שבמערכות של סיילספורס, כך לטענת המייסד, המידע "מושחר" עבור המערכת, והיא לא צריכה אותו.
ואז בניוף הכריז על איינשטיין 1, ההשקה המרכזית של הכנס. מדובר במערכת ה-AI החוזה ומחוללת (Generative and Predictive) הראשונה בתחום ה-CRMים, כשהתכונות העיקריות שלה הן שהיא משולבת, אינטליגנטית, אוטומטית, פתוחה, ונדרשת לפיתוח מועט קוד (Low code) או אפילו בלי קוד בכלל.
תשתית הדאטה הייחודית של סיילספורס מסייעת לחברות לארגן את הדאטה בצורה הרמונית ואחידה ולהצליב נתונים בין כל יישומי סיילספורס, כך שיישומים שונים הבנויים על פלטפורמת הליבה יוכלו לתקשר זה עם זה. באמצעות תשתית זו, נוצרת תצוגה אחידה של הנתונים ברחבי הארגון, ללא קשר לאופן שבו הנתונים הללו בנויים במערכות הפנימיות.
ההקשר הישראלי של איינשטיין 1
חשוב לציין שחלק גדול מהפיצ'רים של הפלטפורמה מקורם בצוות הפיתוח הישראלי של החברה, שהוקם עם רכישת הסטארט-אפ בונובו לפני מספר שנים וראיון עם רמי סגל, שלקח חלק פעיל בפיתוח, יופיע באנשים ומחשבים בימים הקרובים.
אחרי בניוף עלה פרקר האריס, מנמ"ר סיילספורס, ופירט קודם כל על שכבת ה-trust של האיינשטיין 1, עליה כתבנו קודם, ואחר כך הסביר על הדאטה קלאוד (Data Cloud), מנוע הנתונים בזמן אמת של סיילספורס – שעובד עם כל הייפרסקיילר (לפי האריס, סיילספורס תיצור שותפות עם כל ספק, והוא ציין את אמזון, סנופלייק ועוד). הדאטה קלאוד מאחד ומשלב את נתוני הלקוח, תוכן ארגוני, נתוני טלמטריה, שיחות סלאק ונתונים מובנים ובלתי-מובנים (structured and unstructured) אחרים כדי ליצור תצוגה אחידה ומפורטת של הלקוח. כבר היום, הסביר האריס, דאטה קלאוד מעבדת 30 טריליון טרנזקציות בחודש, ומחברת ומארגנת 100 מיליארד רשומות בכל יום.
מנוע ה-LLM שלה לא משתמש במידע כמו מנועי AI אחרים. סיילספורס. צילום: עופר פרוסנר
הקו-פיילוט החדש של סיילספורס
הכרזה נוספת ומעניינת מהנאום המרכזי הייתה על הקו-פיילוט החדש של סיילספורס. קו-פיילוט (או טייס המשנה בעברית), הוא עוזר שיחה מבוסס Generative AI, המובנה בחוויית המשתמש של כל היישומים של סיילספורס. Einstein Copilot ישפר פרודוקטיביות של משתמשים על ידי סיוע במשימות שונות בעבודה ובמשימות השוטפות שלהם, ויאפשר להם לשאול שאלות בשפה טבעית ולקבל תשובות רלוונטיות ומהימנות המבוססות על נתונים מאובטחים של החברה מהדאטה קלאוד.
אל הקו-פיילוט מצטרף גם הקו-פיילוט סטודיו – שבאמצעותו חברות יוכלו לבחור כישורים ומודלים ספציפיים של AI שיעזרו במשימות שונות – סגירת עסקאות מכירה מהר יותר, ייעול שירות הלקוחות, יצירת אתרים באופן אוטומטי, המבוססים על גלישה מותאמת אישית, או הפיכת הנחיות בשפה טבעית לקוד. הקו-פיילוט סטודיו יאפשר להגדיר את הקו-פיילוט לשימוש בערוצים אחרים הפונים לצרכן, כמו אתרי אינטרנט, להפעלת צ'אט בזמן אמת, סלאק, ווטסאפ או סמס.
ואם כבר מדברים על סלאק, הרי שגם לגביו הייתה הכרזה במהלך הנאום – מנכל"ית סלאק, לידיאן ג'ונס, סקרה את – ניחשתם נכון – תכונות ה-AI החדשות של כלי התקשורת הארגוני.
לסיכום הנאום המרכזי – אפשר להגיד שמצד אחד כל מה שמסביב מרגיש כמו מסיבה אחת גדולה, אבל כשזה מגיע לחידושים, ובמיוחד בתחומי הבינה המלאכותית – נראה שסיילפורס באה מוכנה מאוד למשחק, וכמו שאומר מתיו מקונוהיי, שאמור לדבר במהלך הכנס, "עולם ה-AI הוא כמו המערב הפרוע – אז עכשיו צריך למצוא את השריף", וסיילספורס בהחלט מכוונת לשם.
13/09/23 09:23
6.94% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אתמול בערב הכריזה אפל באירוע החגיגי השנתי שלה על קו מכשירי ה-iPhone 15 החדשים, על סידרת השעונים החכמים שלה ועל דגם חדש של ה-AirPods Pro.
השינוי הגדול ביותר במכשירים החדשים, כפי שהיה צפוי, הוא שינוי מערכת הטעינה. אפל נפרדת מחיבור ה-Lightening הקנייני שלה ונכנעת לחקיקה של האיחוד האירופי עם חיבור USB-C.
בהיבטים רבים, דגמי הבסיס – ה-iPhone 15 הרגיל ודגם ה-Plus, הם בעצם גירסה של ה-iPhone 14 Pro ב"אדרת חדשה": הם כוללים את "האי הדינאמי" – שהופיע לראשונה בדגמי ה-14 Pro בשנה שעברה ואת שבבי ה-A16 Bionic.
iPhone 15. צבעי פסטל חדשים. צילום: אפל
מבחינת העיצוב החיצוני – הם מצוידים במסך מחופה במגן קראמי, שלפי החברה עמיד יותר מאי פעם, ומעוצבים עם שולי אלומיניום מעוגלים. המכשירים החדשים קיבלו שבב חדש – UWB (פס אולטרה רחב), לשיפור יכולת האיתור שלהם והגדלת טווח השידור פי שלושה, לפי החברה. גם איכות השיחה מקבלת שדרוג עם סינון רעשים חיצוניים.
מערך הצילום של המכשירים החדשים שודרג עם מצלמת 48 מגה-פיקסל ושיפורים באלגוריתם הצילום, שמאפשרים זום אופטי X2, שיפור בצילום דיוקן וגם אפשרות לשנות את מצבי התמונה גם לאחר הצילום.
תכונה חדשה שנוספה למכשירים היא תוספת של סיוע בדרכים באמצעות קישוריות לוויינית במקומות שאין בהם קליטה סלולרית (בנוסף לשירות SOS בלוויין שהוצג בשנה שעברה), שתינתן לרוכשי המכשיר בחינם למשך שנתיים.
המכשירים יהיו זמינים בצבעים ורוד, צהוב, ירוק, תכלת ושחור ובמחירים של החל מ-799 ל-iPhone 15 והחל מ-899 דולר ל-iPhone 15 Plus – ללא שינוי ממחירי ה-iPhone 14 בעת ההשקה בשנה שעברה.
iPhone 15 Pro ו-Pro Max
גולת הכותרת של הסידרה החדשה היא, כמובן, דגמי ה-iPhone 15 Pro וה-Pro Max. שני הדגמים עוצבו עם מסגרת טיטניום קלה וחזקה יותר, עם שוליים דקים מאוד ותכונות נוספות רבות שדווח עליהם בחודשים האחרונים, במו פרידה מכפתור ההשתקה הוותיק, שהחולף בכפתור "פעולה", המאפשר הפעלת תכונות שונות לפי בחירה, כמו הפעלת מצלמה, ניתוק שיחה, ועוד, או מצב חדש של תצוגה מיוחדת כאשר מסובבים אותו למצב מאוזן.
שני דגמי העילית מצוידים, כצפוי, בערכת השבבים A17 Pro – שיוצרה, לראשונה, בארכיטקטורת 3 ננומטר, ובמעבד גרפי שמציע שיפור של 20% בחישובי גרפיקה בעיקר למשחקים ולחישובי מציאות רבודה (AR).
מערך הצילום של דגמי ה-Pro החדשים שודרג עם מצלמת טלה-פוטו עם זום של x3 בדגם ה-Pro, ועם עדשת פריסקופ עם זום x5 בדגפ ה-Pro Max, ובנוסף שיפור בחיישן מצלמת ה-48 מגה-פיקסל אמור לספק תמונות טובות יותר בתנאי תאורה חשוכה, תמיכה ב-LiDAR במצב לילה תניב שיפור בהפרדת הצבעים תוך שמירה על צבעוניות טבעית.
עוד שיפרה אפל את מצלמת הווידיאו שמעניקה יכולות צילום בתקן קולנועי ACES. במהלך השנה ניתן יהיה לצם באמצעות מצלמת ה-Pro סרטונים בתלת-ממד, שייתמכו במשקפי המציאות המעורבת Vision Pro v v, הצפויים בשנה הבאה.
מכשירי ה-Pro יוצעו בצבעי זהב, כסף, כחול ושחור, ובמחירים של החל מ-1,000 דולר לדגם ה-Pro, כמו בשנה שעבר, והחל מ-1,200 דולר לדגם ה-Pro Max – עלייה של 100 דולר לעומת השנה שעברה.
כל המכשירים יוצעו להזמנה מוקדמת בארה"ב ביום שישי הקרוב, ויגיעו למדפים ביום שישי בשבוע הבא, ה-22 בספטמבר.
Apple Watch Series 9
בתחילת האירוע הציגה אפל את סידרת השעונים החדשה שלה, לאחר שהציגה סרטון על אנשים שחייהם ניצלו בזכות התכונות של ה-Apple Watch, כמו, למשל, מדידת דופק או זיכוי תאונת דרכים.
השעונים החדשים בסדרה 9 נראים דומים מאוד לדור ה-8 הקודם, אבל כוללים שבב חדש בשם SiP S9 שתרומתו העיקרית היא חישובי בינה מלאכותית על השעון עצמו במקום בענן ואפשרות גישה למידע רפואי באמצעות הסייעת הקולית Siri. בנוסף, גם השעונים מצוידים בשבב ה-UWB – פס אולטרה רחב, שמאפשר זיהוי משופר של מיקום ה-iPhone של המשתמש. מסך ה-Retina שופר גם הוא עם בהירות כפולה לעומת הדור הקודם, של 2,000 ניט. הסוללה, לפי החברה, תחזיק 18 שעות עבודה. לסידרה החדשה נוסף צבע חדש – ורוד.
תכונה חדשה שהוצגה בשעון היא מחווה של טפיחה כפולה של האצבע עם האגודל, שתאפשר הפעלה של תכונות שונות, כמו מענה לשיחות, כיבוי השעון המעורר ועוד.
Apple Watch Series 9. גם בוורוד. צילום: אפל
אפל גם הדגישה את מאמציה האקולוגיים בתהליכי הייצור שלה, וסיפרה כי כל השעונים יוצרו באמצעות אנרגיה ירוקה וכי כל השעונים מבוססים על חומרים ממוחזרים, והשעון הוא בעצם המוצר הראשון של החברה שהוא נייטרלי מבחינה פחמנית. גם קופסת האריזה הפכה ל"ירוקה" ומיוצרת מסיבים במקום מקרטון. השעונים החדשים יהיו זמינים בגדלים 41 ו-45 מ"מ במחיר התחלתי של 399 דולר, ויגיעו למדפים גם הם ב-22 בספטמבר, כשהמכירה המוקדמת החלה מיד לאחר ההכרזה.
כפי שהיה צפוי, אפל השיקה גם שדרוג לדגם שעון ה-Ultra לחובבי האקסטרים והציגה את ה-Ultra 2.
דגם זה זוכה לבהירות של 3,000 ניט, תמיכה בטפיחה כפולה ושבב UWB וגישה ל-Siri גם במצב לא מקוון. השעון מספק מגוון גדול של יכולות ניטור של פעילויות ספורט ומספק חוויים רבים של מידע על הפעילויות. חיי הסוללה הם כמו בדגם הקודם – 36 שעות בשימוש רגיל ו-72 שעות במצב חיסכון, והוא יעלה החל מ-799 דולר.
לחובבי האקסטרים – Apple Watch Ultra 2. צילום: אפל
באירוע זה השיקה אפל, כפי שהיה צפוי, גם גירסה משודרגת של אוזניות ה-AirPods Pro, שגם בהם שונתה מערכת הטענה ל-USB-C, ונוספה להם עמידה בתקן IP54 לעמידות משופרת מפני מים ואבק. מחירן – כמו הדור הקודם – 249 דולר.
13/09/23 11:13
6.94% of the views
מאת אנשים ומחשבים
יותר מ-400 יזמים, משקיעים ובכירים נוספים בסצינת הסטארט-אפ הישראלית הגיעו לטראסה הענקית של חברת קומיט (Commit) לרגל "מסיבת סוף הקיץ של ההיי-טק הישראלי".
האירוע, שנערך בשיתוף קרן פיוז'ן (Fusion) של גיא קצוביץ', AWS, VEO, הסטארט-אפ האמריקני CAST AI ו-B.Y. Productions, שגם הפיקה את האירוע המושקע והמורכב, התחיל עם קוקטייל מפנק במיוחד ומינגלינג פורה, המשיך עם הרצאה מרתקת של אריק פיינגולד, מייסד היוניקורן פנטרה (Pentera) ויו"ר קומיט, על היסודות לבניית יוניקורן, והסתיים אל תוך הלילה עם מסיבה בניצוחו של דיג'יי אבישי פרץ.
עוד לפני כן, שיבח מנכ"ל AWS ישראל, הראל יפהר, את קומיט ויותר מ-200 מומחי הענן שלה, והכריז כי החברה היא שותפה בכירה להשקת AWS Israel Region, אשר מספק את שירותי הענן מחוות שרתים בתוך מדינת ישראל. השותף המייסד של CAST AI, לורן גיל, שהגיע לאירוע במיוחד ממיאמי, דיבר עם קהילת היזמים המבטיחים של קרן פיוז'ן על החשיבות שבחיסכון עלויות ענן; פיינגולד, יו"ר קומיט, סיפר על ה-Flexible R&D – המודל הייחודי שפיתחה החברה, שמנהלת למעלה מ-1,000 פרויקטים בשנה, ומסייע לחברות סטארט-אפ לחסוך בכסף ובזמן לאורך כל תהליך הצמיחה שלהן.
13/09/23 14:50
6.94% of the views
מאת אנשים ומחשבים
כמדי שנה, גם ערב ראש השנה הנוכחית מפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נתונים על המדינה בתחומים שונים, ובראשם מספר האנשים שחיים בה – 9.795 מיליון איש, מהם 73% יהודים, 21% ערבים והיתר – ממוצאים אחרים. חלק מהנתונים עוסקים בהיי-טק הישראלי. מאחר ש-2023 טרם הסתיימה, הנתונים על ההיי-טק (ולא רק) מתייחסים בחלקם ל-2022 ובחלקם האחר – ל-2021.
בלמ"ס מצאו שההוצאה הלאומית למו"פ אזרחי הייתה ב-2022 בשיעור גבוה מכלל מדינות ה-OECD, ועמדה על 6.1% מהתמ"ג. במספרים זה אומר 106.1 מיליארד שקלים. מדובר בעלייה לעומת 5.8% מהתמ"ג, שהם 91.3 מיליארד שקלים, ב-2013. ההוצאה למו"פ אזרחי במגזר העסקי עמדה אשתקד על 92.3% מכלל ההוצאה. בשנת הלימודים 2021-2022 נרשמה עלייה של 3.7% בהוצאות למחקרים אקדמיים בעלי מימון מיוחד – ל-2.44 מיליארד שקלים.
מספר הסטארט-אפים עמד ב-2021 על 4,801, מהם 498 חברות שנפתחו באותה השנה. 35,300 איש הועסקו באותה השנה בחברות הזנק. מספר משרות השכיר בהיי-טק גדל ב-2022 ב-11.6% ל-390 אלף, שהיוו 9.9% מכלל משרות השכיר במשק. השכר החודשי הממוצע למשרת שכיר בתחום ההיי-טק עלה ב-5.1% ל-27,787 שקלים. במחצית השנה הראשונה של 2023 חלה עלייה בשכר הממוצע בענף, שכן על פי נתונים שהלמ"ס פרסם בתחילת החודש, הנתון עמד ביוני האחרון על 29,480 שקלים. שיעורם של עובדי ההיי-טק מכלל השכירים במשק נותר ללא שינוי.
התוצר של ענפי ה-ICT עמד ב-2021 על 112.7 מיליארד שקלים, שהיוו 12.7% מכלל התמ"ג במגזר העסקי, והיצוא שלהם הגיע ל-143.5 מיליארד, שהיו 31.9% מכלל יצוא הסחורות והשירותים במשק.
נתונים נוספים מראים ש-91.9% מבני 20 ומעלה השתמשו באינטרנט ב-2021 וההוצאה של משקי בית על משקי תקשורת עמדה באותה השנה על ממוצע של 491 שקלים לחודש.
כמה נתונים מעניינים נוספים
בלמ"ס חוזים את הגידול באוכלוסיית ישראל בעשורים הקרובים. לפי התחזית שלהם, בעוד שכעת עומד מספר אזרחי המדינה, כאמור, על קצת מתחת ל-10 מיליון תושבים, הנתון יחצה את הקו הזה בסוף 2024. הנתון צפוי להגיע ל-15 מיליון ב-2048 ול-20 מיליון – ב-2065. כמו כן, השנה גדלה האוכלוסייה של המדינה בקרוב ל-200 אלף נפש ועלו ארצה כ-66 אלף עולים חדשים.
44.2% מהיהודים בני ה-20 ומעלה שחיים בישראל מגדירים את עצמם כחילונים, 21% כמסורתיים לא כל כך דתיים, 11.7% כמסורתיים דתיים, 11.5% כדתיים ו-10.8% כחרדים. תוחלת החיים של גברים עומדת על 80.7 שנים, כאשר נשים חיות בממוצע קצת מעל ארבע שנים יותר מהם – 84.8 שנים.
13/09/23 17:02
6.94% of the views
מאת אנשים ומחשבים
אל"מ ש' הוא המנמ"ר החדש של חיל הים – כך נודע לאנשים ומחשבים. הוא החל בשבוע שעבר לשמש כמפקד יחידת מפת"ח.
מפת"ח (ר"ת מרכז פיתוח, תוכנה ומחשוב) היא יחידת המחשוב של זרוע הים, והיא מונה מאות מפתחים, תוכניתנים ואנשי תשתיות IT – בקבע ובסדיר. היחידה אחראית, בין השאר, על הקמה, פיתוח ותחזוקה של מערכות IT ותשתיות תקשוב. היא תורמת לייעול תהליכים מבצעיים מודיעיניים, טכנו-לוגיסטיים וניהוליים, על מנת להביא לשיפור האפקטיביות של חיל הים בשגרה ובחירום.
בשנים האחרונות זכתה היחידה בכמה פרסי הערכה והצטיינות, לרבות פרס הרמטכ"ל ליחידות מצטיינות, פרס ראש אגף התקשוב וההגנה בסייבר, ופרס ביטחון ישראל. יחידת מפת"ח ממוקמת ברמת גן, ובבסיס ציוד ותובלה בטירת הכרמל.
משייטת ספינות הטילים – למנמ"ר
אל"מ ש' החליף בתפקיד את אל"מ משה קנזין, ששימש כמפקד יחידת מפת"ח במשך 4.5 שנים. ש', בן 41, התגייס בשנת 2000 לשייטת ספינות הטילים. עד 2001 הוא היה חניך בקורס טכנאי שו"ב ימי בספינת טילים, ובאותה השנה שירת כלוחם ימי באח"י כידון. בשנים 2002-2001 ש' היה חלק מצוות ההקמה הראשון של ספינת הטילים אח"י חרב. בין השנים 2007-2002 הוא ביצע מגוון תפקידים על ספינה זו.
בשנים 2010-2007 שירת ש' כקצין שילובים במרכז התקשוב של זרוע הים ולאחר לימודים, בשנים 2017-2014, הוא שירת כראש תחום שילובים במרכז זה. בתפקידו האחרון, בשנים 2023-2017 הוא שירת כראש ענף שילובים ביחידת מפת"ח.
אל"מ ש' הוא בוגר תואר ראשון בהנדסת תוכנה, שאותו הוא סיים בהצטיינות, ותואר שני בביטחון לאומי ומדעי המדינה.
כמה אתגרים ניצבים לפתחו של אל"מ ש': המשך ההגנה על קידוחי הגז המבוצעים והמתוכננים בים התיכון, במים הכלכליים – והעמוקים – של ישראל; העמקת שיתופי הפעולה עם יחידות ה-IT האחרות בצה"ל לטובת מימוש תפיסת ההפעלה המבצעית הרב זרועית, בדגש על פעילויות משולבות עם חיל האוויר; שדרוג ותחזוקת מערכות השו"ב המבצעיות של זרוע הים; המשך הטמעת רכיבים ומודלים של בינה מלאכותית; טיפול בביג דאטה; הגנה בסייבר; העברת יישומים לא מסווגים לעננים הציבוריים האזרחיים; והמשך קידום נשים בכלל וקצינות בכירות ביחידה בפרט.
13/09/23 17:44
6.94% of the views
מאת אנשים ומחשבים
MGM בלאס וגאס (MGM Resorts, לא אולפני ההסרטה ההוליוודיים) סגרה חלק מהמערכות שלה, כתוצאה מ-"בעיית אבטחת סייבר" – כך פרסמה החברה במדיה החברתית שלשום (ב'). ה-FBI פתח בחקירת האירוע.
אתמול הוציאה החברה עדכון שלפיו "שירותי ההסעדה, הבידור והמשחקים של אתרי הנופש שלנו פועלים כרגע". בהודעה נמסר כי "האורחים שלנו יכולים לגשת לחדרים שלהם". עם זאת, המלון לא פירט את מצב המערכות שלו, האם ישנן פעולות המבוצעות באופן ידני, כמה מהקופות מקבלות כסף מזומן בלבד – ומה הייתה מהות מתקפת הסייבר.
אתר החברה עדיין אופליין
נכון לשעת פרסום שורות אלה, אתר MGM Resorts עדיין נמצא במצב לא מקוון, עם הודעת התנצלות והפניות לאתרים אחרים, חיצוניים, שבהם ניתן לקבל את שירותי החברה.
MGM Resorts International מנהלת כמה מתחמים ומלונות ברחבי ארצות הברית, בהם בלאס וגאס: ספינת הדגל שלה, MGM, קוסמופוליטן, אריה, בלאג'יו, לוקסור, ניו-יורק-ניו-יורק ומנדלאי ביי. נכסים אחרים ממוקמים במסצ'וסטס, מישיגן, מיסיסיפי, מרילנד, אוהיו, ניו ג'רזי וניו יורק, וכן היא מפעילה אתרי נופש בסין. האתרים שנפגעו הם על אדמת ארצות הברית.
אורח באחד המלונות של החברה אמר ל-CNN שהמבקרים בו לא יכולים לערוך רכישות מהחדרים, שהמפתחות הדיגיטליים לחדרים במלון אינם פועלים ושמסעדות גובות תשלום רק במזומן.
בהודעה הראשונית של MGM, שפורסמה בטוויטר (X), נמסר כי "לאחר שזיהינו את בעיית אבטחת הסייבר, התחלנו במהירות בחקירה, בסיוע מומחי אבטחת סייבר חיצוניים מובילים". החברה הודיעה כי "אנחנו עובדים עם רשויות אכיפת החוק, ונקטנו בפעולה מיידית כדי להגן על המערכות והנתונים שלנו, כולל השבתת מערכות מסוימות".
דובר ה-FBI אמר לתקשורת בארצות הברית שהבולשת מודעת לתקרית, אך סירב להגיב מעבר לכך. לאחר מכן פורסם שה-FBI החל, כאמור, בחקירת האירוע.
מי תקף? עדיין לא יודעים
לא ברור אם אירוע הסייבר נגרם בשל מתקפה שערכו גורמי איום, שרצו לקצור מידע רגיש או לגרום נזק ולשבש את מערכות MGM. בהיבט החקירה, אופי המתקפה מהווה בדרך כלל את גורם המפתח לסיוע בזיהוי – האם מקור המתקפה הוא בהאקרים שביקשו לגנוב מידע למטרות רווח כספי או בשחקני איום הפועלים בחסות מדינות לאום, שמטרתם היא איסוף מידע למטרות מודיעיניות. בתי קזינו היוו יעדים עיקריים למתקפות משני הסוגים של גורמי האיום.
ב-2017, חוקרי אבטחה הודיעו שקזינו בצפון אמריקה שימש יעד לקצירת נתונים על ידי פושעי סייבר. הם עשו זאת באופן יצירתי משהו, כשהצליחו לפגוע באקווריום דגים שהיה קשור לחיבור האינטרנט של החברה המותקפת.
ב-2014, תאגיד סאנדס, שבשליטת מרים אדלסון (ואז היה גם בשליטת שלדון אדלסון, שעדיין היה בחיים), נפל קורבן למתקפת סייבר משבשת מצד האקרים של ממשלת איראן – כך על פי מנהל המודיעין הלאומי של ארצות הברית. תאגיד סאנדס מפעיל בתי קזינו בלאס וגאס, במקאו ובסינגפור.
13/09/23 10:40
5.56% of the views
מאת אנשים ומחשבים
בחודש האחרון נערכו בסינגפור שני כנסים שהתמקדו בתחום אבטחת סייבר למערכות תפעוליות (OT-ICS): 2023 OTCEP, וגם 2023 ISAC–OT. במקביל לכנסים אלה, ארגון מקומי בשם 71 ICE פועל בעידוד הממשלה ומערך הסייבר הלאומי בסינגפור (CSA – Security Agency of Singapore Cyber) כדי להרחיב את הפעילות של אבטחת הסייבר. תחום אבטחת סייבר למערכות תפעוליות (OT-ICS) הוא מאוד ייחודי, כי המומחים בתחום זה נדרשים להכיר את התהליך התפעולי ולהעריך נכון את הסיכונים שעלולים להוביל להשבתה, נזק למכונות תפעול ובמקרים קיצוניים פגיעה בחיי אדם, באמצעות תהליך Business Impact Analysis – BIA.
כמו בשנת 2022, גם השנה הוזמנתי, כיו"ר כנס ICS Cybersec 2023 של אנשים ומחשבים וכנציג מישראל, לשאת דברים בפתיחת כנס 2023 ISAC-OT ולהעביר הדרכות בכנס זה וגם במסגרת 71 ICE, כולל הדרכה ייחודית לניהול אירוע סייבר בחדר הבקרה של תחנת כוח ו-Table Top Exercise TTX.
בכנס בסינגפור הציגו חברות מובילות בתחום אבטחת סייבר למערכות תפעוליות, כמו טנאבל (Tenable), נוזומי (Nozomi), פורסקאוט (Forescout), וגם המוצר של חברת סיגה (SIGA) הישראלית הוצג בביתן של חברה מקומית. ההדרכות בתחום אבטחת סייבר למערכות תפעוליות ICS-OT-IIOT ממומנות בעיקר על ידי תקציבים של CSA, ולכן חברות תעשייתיות מעודדות את העובדים להשתתף בהדרכות אלה כדי לשדרג את הידע שלהם.
הדרכות בתחום זה מועברות על די גם בארץ באופן שוטף במסגרות לימודיות. המטרה היא ברורה: לשדרג את הידע של העובדים בתחום זה וכך למנוע פגיעת סייבר חמורה במערכות מים, חשמל, דלקים, בניינים ועוד. חשוב לציין, כי להדרכות באבטחת סייבר יש החזר השקעה גבוה יותר מאשר השקעות בפתרונות טכנולוגיים ועלויות של כתיבת נהלים בתחום זה.
הכנס השמיני הבינלאומי ICS Cybersec 2023 של קבוצת אנשים ומחשבים, שיתקיים באולמי לאגו בראשון לציון בתאריך 29 בנובמבר 2023, יתמקד באופן פרטני בנושאים אלה ויכלול מרצים מישראל ומחו"ל. ניתן לפנות לגבי פרטים נוספים לנועה אפשטיין, NoaE@pc.co.il, או בטל': 050-5697597.
הכותב הוא יועץ אבטחת סייבר ויו"ר כנס ICS Cybersec 2023.
13/09/23 16:44
5.56% of the views
מאת אנשים ומחשבים
"המשתמש הוא הגורם המרכזי למתקפות המבוססות על בינה מלאכותית. אם עד לפני שנה, בטרם ה-ChatGPT 3, הבינה המלאכותית היוצרת (GenAI) הייתה מושג רחוק מאתנו, כיום, ה-LLM (ר"ת Large Language Model – מודל שפה גדול; י"ה) מקל מאוד על המשתמש לעשות דברים טיפשיים ולהעצים את האתגר של אנשי האבטחה", כך אמר אייל עסילה, מנכ"ל CyberLion Advisory.
עסילה דיבר במפגש של פורום CSC מבית אנשים ומחשבים, שנערך לפני ימים אחדים ביס פלאנט בראשון לציון ועסק באתגרי הסייבר שעולים מהבינה המלאכותית בכלל ומזו היוצרת בפרט.
לדבריו, "הבינה המלאכותית קיימת שנים רבות, אבל בשנים האחרונות היא הופכת ליותר ויותר שימושית".
"חשוב להבין איך סביבת ה-AI עובדת", הוסיף. "הבינה המלאכותית משמשת בין היתר לאינטראקציות שבין אנשים למכונות. היא נותנת לנו תשובות ואנחנו נותנים לה פידבק. אלא שהיא יכולה לתת גם תשובות שגויות. הרבה אנשים לא באמת בודקים את התוצר של ChatGPT, אבל אם הם כן עושים זאת, מוצאים תשובה שגויה ומעירים על כך לפלטפורמה – הרבה פעמים היא מתנצלת".
שאלה של גישה
"בואו נדבר על הגישה", פנה עסילה לקהל. "ארגונים נתקלים בבקשות מעובדים, שאומרים: אנחנו רוצים להשתמש ב-ChatGPT או ב-בארד. אלה כלים שאנשי האבטחה לא יודעים עדיין איך להשתמש בהם". הוא דיבר בהקשר זה על AGI Teaching – לימוד של בינה מלאכותית, שבסופו של דבר תוכל לעשות את כל מה שהאדם יכול לעשות. "זה מתחלק לשלוש מתודות: למידה מפוקחת, למידה לא מפוקחת או כזו שהיא מפוקחת בחלקה. הסיכונים בכך הם אימון דאטה בצורה לא יעילה, לימוד דאטה דו משמעי ופידבק דל או מושהה", אמר.
באשר לרגולציה של ה-AI, עסילה ציין כי "בישראל אין כזו ובאירופה יש, אבל היא לא רלבנטית, כי היא לא מותאמת לבינה המלאכותית היוצרת".
עסילה סיים בטיפים למנהלי האבטחה אודות הטיפול בעולמות ה-AI בהיבט של הסייבר, ובכלל. "ראשית", אמר, "תאמצו את הלמידה של התחום ואת שיתוף הפעולה. לימדו בעצמכם והתעמקו בנוף האיומים. תנו אחריות למשתמשים. ולבסוף, תנו עדיפות לסוגיות אתיות ולשימוש בבינה מלאכותית תוך שמירה על הערכים האתיים של הארגון".