The headlines that made most buzz on this page
19/11/23 15:21
12.94% of the views
מאת אנשים ומחשבים
שחקני ריגול רוסים המזוהים עם ה-FSB – שירות הביטחון הפדרלי של רוסיה – נצפו מחדירים תולעים באמצעות התקני USB, כך חשפה צ'ק פוינט (Check Point) בסוף השבוע. המתקפות כוונו כנגד ארגונים באוקראינה.
התולעת זכתה לכינוי LitterDrifter, או בעברית – זבל נייד. היא קיבלה את שמה בשל העובדה שרכיב התזמור הראשוני שלה נקרא 'trash.dll'. קבוצת התקיפה של הביון הרוסי מכונה גאמארדון (Gamaredon), ככל הנראה משחק מילים על המונח 'ארמגדון', שהוא קרב יום הדין לפי הנצרות. עוד היא מכונה אקווה בליזארד (Aqua Blizzard), איירון טילדן (Iron Tilden), דוב פרימיטיבי, Shuckworm ו-Winterflounder.
לפי חוקרי ענקית הגנת הסייבר הישראלית, "הקבוצה מעורבת בקמפיינים רחבי היקף, שמטרתם איסוף נתונים למטרות ספציפיות. הקורבנות והמידע נבחרים בהתאם למטרות ריגול". Analyzing #LitterDrifter, Gamaredon's most recent USB worm:
???? LitterDrifter is VBS worm that propagates over USBs
???????? Ukraine remains the primary target for Gamaredon
????Relies on Gamaredon's vast and flexible C2 infrastructure
Read more–>https://t.co/9p4FeKcwxZ
— Check Point Research (@_CPResearch_) November 17, 2023 מה ידוע על תולעת LitterDrifter?
תולעת LitterDrifter כוללת שתי תכונות עיקריות: הפצה אוטומטית של הנוזקה דרך כונני USB מחוברים וכן תקשורת עם שרתי פיקוד ושליטה (C&C) של שחקן האיום. תקשורת זו עם שרתי C&C, כך ציינו בצ'ק פוינט, "היא ייחודית".
אנליסטים ציינו כי ייתכן שמדובר בתולעת שעברה שדרוג טכנולוגי ושנחשפה על ידי סימנטק ביוני 2023.
LitterDrifter מסוגלת גם להתחבר לשרת C&C שבערוץ טלגרם, טקטיקה שהיא השתמשה בה שוב ושוב מאז תחילת השנה לפחות.
חוקרי צ'ק פוינט הוסיפו כי מחוץ לאוקראינה ארגונים הותקפו על ידי הנוזקה החדשה בארה"ב, וייטנאם, צ'ילה, פולין, גרמניה והונג קונג.
אנליסטים ציינו כי חברי גאמארדון היו פעילים השנה, תוך התפתחות מתמדת של שיטות ההתקפה שלהם. ביולי האחרון נחשפה מתקפה שלהם שנועדה לקצירת וחילוץ נתונים מהירים.
"ברור ש-LitterDrifter תוכננה כדי לתמוך במבצע איסוף (ריגול) רחב היקף", סיכמו חוקרי צ'ק פוינט, "הנוזקה ממנפת טכניקות פריצה פשוטות אך יעילות, כדי להבטיח שהיא תוכל להגיע לטווח המטרות הרחב ביותר האפשרי".
בסמיכות זמנים, ובלא קשר לחשיפה הזו, המרכז הלאומי לתיאום אבטחת סייבר של אוקראינה (NCSCC) חשף התקפות שתוזמנו על ידי האקרים בחסות רוסיה, שכוונו לעבר שגרירויות ברחבי אירופה, בין השאר של איטליה, יוון, רומניה ואזרבייג'ן.
19/11/23 14:52
11.76% of the views
מאת אנשים ומחשבים
ההתפתחות ההזויה האחרונה, הקשורה למאבקי הגרסאות והתפישות בין תומכי ישראל לתומכי התנועה לשחרור פלסטין, היא הפיכתו של מכתב משנת 2002 לוויראלי. מדובר בלא סתם מכתב, אלא בזה שניסח לא אחר מאשר אוסאמה בן לאדן – מנהיג ארגון הטרור אל קאעידה אשר חוסל על ידי הקומנדו האמריקני ב-2011. בן לאדן נחשב כמוח מאחורי פיגועי ה-11 בספטמבר ואסון התאומים. הטקסט של הארכי-טרוריסט, שצץ לפתע בטיקטוק (TikTok), זוכה בימים אלו בתמיכה של צעירים אמריקנים ומופץ על ידם לכל עבר.
המכתב, שהופנה במקור לעם האמריקני, ניסה להצדיק את הפיגועים על ידי האשמת ארצות הברית בתמיכתה בישראל ובמעורבותה בסכסוכים במזרח התיכון, וכעת יש מי שמוצאים בו "צדק" ומסכימים עם שנאמר בו בדבר אחריותה ישראל לאסון שפקד את האמריקנים ב-2001. במכתבו האשים בן לאדן את ארצות הברית בהיותה "מעצמה צבועה ותוקפנית", שגרמה ל"סבל ואי צדק" בכל העולם. הוא הדגיש בדבריו במיוחד את תמיכתה של ארה"ב בישראל, בטענה שהיא הובילה לעקירת פלסטינים מבתיהם ולסכסוך המתמשך באזור כולו. בן לאדן גם מתח ביקורת על מדיניות החוץ של ארה"ב, בטענה שהיא ערערה במכוון את היציבות במדינות רבות במזרח התיכון ויצרה את התנאים לעלייתן של קבוצות קיצוניות, שבסך הכל, לדידו, ניסו להיאבק ברוע הגזרה.
המכתב נכתב שנה לאחר פיגועי ה-11 בספטמבר, שכזכור הוציא ארגון אל קאעידה לפועל ושכללו ארבעה מטוסים חטופים שהוטסו לתוך בנייני מרכז הסחר העולמי בניו יורק, כמו גם אל הפנטגון. היו גם מטוסים שרוסקו מחוץ לוושינגטון די.סי. ובשדה בשאנקסוויל, פנסילבניה. ההתקפות הביאו למותם של כ-3,000 בני אדם, גרמו לנזק של מיליארדי דולרים, שינו את תפישת ביטחון הפנים בארה"ב וגרמו בזמנו לאמריקנים ולרבים בעולם המערבי לשבר גדול.
מיליוני צפיות – האם זה הרבה במונחים אמריקנים?
אלא שהשבוע התוכן הוותיק שעליו חתום בן לאדן – שניסה להצדיק את מתקפת הטרור מהחמורות שאירעו בעולם המערבי מזה שנים רבות – התחיל להסתובב ולהיות מופץ לפתע בפלטפורמת המדיה החברתית טיקטוק. סרטוני הווידיאו והפרסומים שהדהדו את תוכן המכתב זכו, כך לפי דיווח של CNN, ללפחות 14 מיליון צפיות עד יום ה' האחרון.
TikTok בישרה ביום ה' כי הסרטונים המקדמים את המכתב מפרים את הכללים שלה נגד "תמיכה בכל צורה של טרור", הצהירה כי מספר הסרטונים שמקדמים את המכתב היה "קטן", והוסיפה ש-"הדיווחים על כך שהוא הפך לטרנדי בפלטפורמה שלנו אינם מדויקים".
הוושינגטון פוסט דיווח עם זאת כי רוב הסרטונים המדוברים הוסרו בכלל בידי טיקטוק בסופו של עניין ולדבריו הפעולה הזו של החברה מקשה להבין בדיעבד את היקף תפוצתם. לפי הדיווח של
— Reshef Shay (@Rereshef) November 19, 2023 הטענה: ישראל ותמיכת ארה"ב בה – המניע לטרור הערבי
הופעתו המחודשת של המכתב, ופרסומו הנפוץ כיום בטיקטוק קשורים ישירות למלחמת ישראל-חמאס ולהתנגשות הישראלית-פלסטינית שמטלטלת מאז אירועי השבת השחורה ב-7 באוקטובר את העולם.
התוכן המסוים והנרטיב שהציג בן לאדן במכתבו עוררו ויכוח עכשיווי בקרב צעירים אמריקנים וגרמו לחלקם – באופן מתמיה במיוחד – להביע אהדה דווקא לדעותיו של המחבל האכזר. אנשים אלו טוענים כי פעולותיה של ארצות הברית במזרח התיכון אכן תרמו לעליית הטרור העולמי וכי מכתבו של בן לאדן מעלה סוגיות ותהיות חשובות לגבי מדיניות החוץ של ארה"ב.
כך קרה שפלטפורמת הסרטונים הקצרים והפופיים באופיים הופצצה פתאום בקליפים שהפיצו את המכתב, ושמופיעים בהם אנשים שטוענים כי למדו ממנו דברים חדשים ומטלטלים.
סרטון אחד שכזה, שכבר אינו זמין בפלטפורמה אחרי שנחשף ליותר מ-1.6 מיליון צופים, כולל דברים של משפיען טיקטוק ניו יורקי בתחום הלייף סטייל, שעודד אנשים לקרוא את המכתב ואמר, "אם קראתם אותו, הודיעו לי אם גם אתם עוברים משבר קיומי ממש ברגע זה, כי ב-20 הדקות האחרונות השתנתה כל נקודת המבט שלי על כל החיים שהאמנתי בהם וחייתי".
בסרטון אחר, שנצפה יותר מ-100 אלף פעמים, משתמש טיקטוק שמפרסם בקביעות ביקורת על הממשל האמריקני התייחס למכתב וציין כי "אם אנחנו מתכוונים לקרוא לאוסמה בן לאדן טרוריסט – כזו היא גם הממשלה האמריקנית". אותו בחור טען למעשה שהמכתב, בקריאה כיום, מספק פרספקטיבה חלופית על אירועי ה-11 בספטמבר ומאתגר את הנרטיב האמריקני המרכזי הטוען כי העולם המוסלמי נאבק בארה"ב מבחינה אידיאולוגית בלבד.
בסרטון אחר, שגם הוא הוסר מאז, אמריקנית צעירה הביעה את אהדתה לדעותיו של בן לאדן וטענה כי תמיכת ארה"ב בישראל היוותה גורם מרכזי בסכסוך המתמשך במזרח התיכון. לדבריה, מה שכתב מנהיג אל קעידה, שכבר אינו בחיים שנים רבות, מעלה שאלות חשובות לגבי התנהלות ארה"ב כמעצמה עולמית.
כאמור, בין האמריקנים שמזדהים עם דעותיו של בן לאדן נשמעת הטענה ש"ישראל אשמה" באירועי ה-11 בספטמבר, בטענה שכיבוש השטחים הפלסטינים ופעולותיה הצבאיות נגד תושביהם הם שיצרו טינה וכעס בקרב המוסלמים וזה מה שהוביל לעלייתן של קבוצות קיצוניות כמו אל-קאעידה או חמאס. המצדדים בתפישה זו גם סבורים כי תמיכתה הבלתי מעורערת של ארה"ב בישראל האיצה את התוקפנות שפיתחו ארגוני ההתנגדות לישראל בכל רחבי העולם הערבי.
הסרטונים בנידון גרמו לאמריקנים רבים לומר כי ידעו מעט על בן לאדן ולהעלות תהיות אודות מה שלימדו אותם בנוגע למעורבות הצבאית-מדינית האמריקנית ברחבי העולם. תגובת טיקטוקר אחד שכתב כי "שיקרו לנו כל חיינו" היא למעשה המייצגת את הטענה שגרמה להפיכת התוכן לוויראלי. He read Osama Bin Laden’s letter to America.
Watch. pic.twitter.com/MDWi0iR6o6
— Marina Medvin ???????? (@MarinaMedvin) November 17, 2023 יצוין כי הסרטונים שבהם מופיע תוכן המכתב זוכים להתייחסות של משתמשי טיקטוק ישראלים, שמנצלים אותם כדי להמשיך לעשות הסברה למצבה של ישראל, להזכיר את מתקפת הדמים הנוראה של החמאס בשמחת תורה ולהציג את התפישה ההפוכה שהאלימות מקורה בפלסטינים ובארגוני הטרור התומכים בהם.
מטיקטוק ישראל נמסר בתגובה: "קידום המכתב על גבי הפלטפורמה מפר בבירור את הכללים שלנו נגד תמיכה בכל צורה של טרור ואלימות. אנו מסירים באופן יזום ואינטנסיבי את התוכן הזה ומשקיעים משאבים רבים כדי לבחון כיצד הוא הגיע לפלטפורמה שלנו".
19/11/23 13:01
7.06% of the views
מאת אנשים ומחשבים
סוף השבוע האחרון הכניס למערבולת ודרמה גדולה את אחת מחברות הטכנולוגיה המובילות והבולטות של השנה האחרונה – OpenAI, חברת המחקר והפיתוח המוקדשת לתחום הבינה המלאכותית היוצרת ומודלי השפה הגדולים העומדים מאחוריה. המנכ"ל סולק על ידי הדירקטוריון, העולם נרעש, והיום (א') אנחנו כבר מדווחים על כך שאפשר שהמנכ"ל יחזור לתפקידו עקב לחץ המשקיעים ושחברי הדירקטוריון הם שיעזבו.
נזכיר כי OpenAI היא החברה שעומד מאחורי הצ'טבוט ChatGPT – כלי AI מגה-פופולרי שהחברה מסן פרנסיסקו פיתחה. OpenAI נחשבת כעמוד תווך בתנופת תחום הבינה המלאכותית, ומנכ"לה המפוטר, סם אלטמן, הוא כיום אחד האנשים המוכרים ביותר בטק העולמי. כחלק מסבב כלל עולמי שבו הציג אלטמן לעולם את הפיתוחים והרציונל שמאחורי החברה הוא אף ביקר בישראל במהלך השנה האחרונה.
סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI המפוטר, במפגש עם נשיא מדנית ישראל, יצחק הרצוג, בעת ביקורו בארץ השנה. צילום: ויקימדיה
מה קרה בסוף השבוע?
הטלטלה ב-OpenAI החלה ביום ו' עת נודע כי דירקטוריון פיטר בפתאומיות את האיש ששמו הפך לשם הנרדף של החברה – המנכ"ל והמייסד השותף אלטמן.
אלטמן נבעט במפתיע מתפקידו בהובלת OpenAI בגלל טענות לחוסר שקיפות וכנות בתקשורת שלו עם הדירקטוריון. הדירקטורים ציינו שאיבדו בו אמון, וזה היה הטעם העיקרי להפרדת הכוחות. בנוסף, במדיה העולמית דווח כי אלטמן הואשם בשקידה על מיזמים פרטיים שונים – כמו למשל זה שהוא כנראה מקדם עם מעצב ה-iPhone ג'וני אייב – וזאת במקביל לפעולתו כמנכ"ל OpenAI, והדבר קומם עליו את הדירקטורים.
פיטוריו של אלטמן עוררו גלי הלם בתעשיית הטכנולוגיה, בעיקר משום הפרופיל הגבוה שלו בזירת הטק וההתקדמות המשמעותית של החברה שהוביל בפיתוח טכנולוגיות GenAI מתקדמות ומצליחות. כמובן שהקרדיט המדובר נצבר בעיקר בזכות ChatGPT – צ'טבוט חכם שמאחוריו עומד מודל שפה גדול (LLM), שמאז שחרורו בשלהי נובמבר אשתקד משך תשומת לב נרחבת בזכות יכולתו ליצור סוגי טקסט רבים, מסוגות שונות, בהתבסס על מידע עשיר במיוחד שהוא לומד ומגרד מהאינטרנט. i love the openai team so much
— Sam Altman (@sama) November 19, 2023 הקשר הישראלי והמאבקים על מהירות הפיתוח וההתרחבות
בגדול, ובהתבסס על הדיווחים הרבים במדיה העולמית, ניתן לומר שהדירקטוריון של OpenAI למעשה פיטר את אלטמן מתוך רצון להבטיח ניהול נאות ואחריות, בעיקר בכל הנוגע בקידום הפיתוח של ה-AI בקצב, ככל הנראה, מואץ מדי.
בפרשה כולנו ניכרת מעורבותו של איליה סוצקבר, מדען ממומחה בתחום לימוד המכונה, ישראלי לשעבר, שהיה בין מייסדי OpenAI יחד עם אלטמן. סוצקבר – המתפקד כמדען הראשי של OpenAI – מילא כנראה תפקיד מפתח באירועים שהובילו לפיטוריו של אלטמן ביום ו'.
סוצקבר היה, כאמור, בין מייסדי OpenAI בדצמבר 2015, ועשה זאת כשהקים אותה כארגון ללא מטרות רווח יחד עם אלטמן, גרג ברוקמן, טרבור בלקוול, ויקי צ'ונג, אנדריי קרפתי, דורק קינגמה, ג'סיקה ליווינגסטון, ג'ון שולמן, פמלה ואגאטה ו-ויצ'ך זרמבה, וכמובן בשותפות עם יזם הטק הדומיננטי – המולטי-מיליארדר אילון מאסק.
על אף שהפרטים המדויקים של חילוקי הדעות בינו לבין אלטמן נותרו חסויים, מספר מקורות דיווחו על מתיחות בסיסית שהתקיימה בין השניים. אחת המחלוקות של סוצקבר ואטלמן, לפי הדיווחים, הייתה הכיוון האסטרטגי של החברה. אלטמן, כך נטען, מתמקד יותר במסחור הטכנולוגיה של OpenAI, בעוד שסוצקבר מעדיף לשמור על מעמד החברה כמפתחת AI מתקדמת ולהקפיד יותר על מחויבותה למחקר פתוח, מאשר להפיכה לחברה המונעת מרדיפה אחרי רווח ופיתוח מוצרים מואץ. לפי הדיווחים, סוצקבר הביע גם דאגות לגבי סגנון התקשורת של אלטמן והטיפול שלו במידע רגיש.
בימים שקדמו לפיטוריו של אלטמן, דווח כי סוצקבר הציף את חששותיו אלו בדירקטוריון החברה. הוא הציג, לכאורה, ראיות שלדעתו תומכות בטענותיו לגבי מנהיגותו וסגנון התקשורת של אלטמן, ואלו היוו מניע חזק בשיקולי הדירקטוריון להיפרד מאלטמן.
מיקרוסופט תמנע את הפיטורים?
מיד לאחר היוודע דבר הפיטורים, OpenAI מינתה לה כמנכ"לית זמנית את מירה מוראטי. לפי מקורות יודעי דבר, מוראטי נפגשה ושוחחה עם בכירי מיקרוסופט מייד ביום ו', והמשקיעה הענקית הגיבה באופן "יציב" לבשורה על הפיטורים הפתאומיים של אלטמן, כך אמרו המקורות ל-The Information. מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה וה-CTO, קווין סקוט, כך דווח, אף הביעו "אמון רב" ב-OpenAI על אף החדשות הבלתי צפויות, כך לפי דברי מוראטי, ובהתבסס על המקורות הללו.
אלא שפיטוריו של אלטמן עוררו גל הדף שאפשר שהדירקטוריון לא צפה – המהלך העלה שאלות קשות מצד משקיעים בדבר עתידה של OpenAI, וגרם במקביל לכמה וכמה עובדים ובכירים בחברה לנטוש אותה, או לאיים יעשו כך. מי שנטש מיד עם היוודע דבר פיטורי המנכ"ל הוא נשיא OpenAI, ברוקמן. בנוסף עובדים מסרו לתקשורת כי אם הפיטורים לא יבוטלו, הם יקחו את מיומנותם הגבוהה בתחום ויעברו עם המנכ"ל המפוטר לכל חברה אחרת שבה ייקלט או שיפתח. Sam and I are shocked and saddened by what the board did today.
Let us first say thank you to all the incredible people who we have worked with at OpenAI, our customers, our investors, and all of those who have been reaching out.
We too are still trying to figure out exactly…
— Greg Brockman (@gdb) November 18, 2023 בהמשך, מוקדם יום היום, דיווחה בלומברג דיווחה כי חבר המנהלים של OpenAI אף שקל להתפטר כולו, אבל לעת עתה המהלך הוקפא.
ככלל, רבים נתפסו מופתעים מאוד מהדחתו של אלטמן, שנחשב כמנכ"ל מצליח ושתחת הנהגתו פרצה OpenAI והתקדמה בקצב מואץ להישגים מרשימים במיוחד, כשהיא למעשה נחשבת כמייצגת הבולטת של המינוחים ChatGPT, DALL·E, צ'טבוט יוצר ובינה מלאכותית ג'נרטיבית. אלטמן נהנה, כך נראה עד הפיטורים, מאמונם של מרבית עובדיו הזוטרים כמו גם הבכירים, וכן נחשב כדמות מקובלת ואהודה על מרבית המשקיעים. הדחתו, כך דווח, התרחשה מאחורי הקלעים ובאופן נחפז ומפתיע, וכן נעשתה מבלי לערב בה את כל בעלי העניין, ולפיכך – הולידה מהומה רבה.
אלא שכעת סתבר, על פי דיווחי התקשורת העולמית, ש-מיקרוסופט – שסיפקה ל-OpenAI השקעה של מיליארד דולר ב-2019 והשקיעה בה עוד 10 מיליארד דולר אחרי השקת הצ'טבוט והצלחתו – הגיבה בתרעומת בהיוודע לה על פיטורי אלטמן והפעילה במהלך היומיים האחרונים לחץ כבד להפוך החלטה זו.
לפי הדיווחים, הענקית מרדמונד פנתה במהלך הסופ"ש אל קרנות גידור הקשורות להשקעה ב-OpenAI, ביניהן קרן טייגר גלובל וטרייב קפיטל, והיא מטכסת איתן דרכי פעולה להחזרת אלטמן לתפקידו. במקביל מתקיים מאמץ להחליף את הדירקטוריון הנוכחי בדירקטורים חדשים.
לעת עתה ניתן לסכם כי דיווחים מרובים בגופי תקשורת אמריקנים מובילים, כולל הוול סטריט ג'ורנל והניו יורק טיימס, ציטטו מקורות אנונימיים שדיברו על כך שהדירקטוריון נמלך בו מהפיטורים וביקש מאלטמן לחזור. i love you all.
today was a weird experience in many ways. but one unexpected one is that it has been sorta like reading your own eulogy while you’re still alive. the outpouring of love is awesome.
one takeaway: go tell your friends how great you think they are.
— Sam Altman (@sama) November 18, 2023 תגובתו של אלטמן
אחרי שנודע כי אלטמן פוטר בפתאומיות, המנכ"ל המסולק הגיב דרך חשבון ה-X (טוויטר) שלו. הוא פרסם כמה ציוצים שהביעו את אכזבתו ושניכר מהם גם בלבול מהסיטואציה החדשה. בציוץ אחד הוא כתב, "היום הייתה חוויה מוזרה במובנים רבים. זה כמו לקרוא את ההספד שלך בזמן שאתה עדיין בחיים. אבל אני אסיר תודה על ההזדמנות לשרת את OpenAI ועבדתי עם כזה מדהים צוות של אנשים".
קודם לכך צייץ אלטמן "אני אוהב את OpenAI. אני מאמין במשימה שלה, ואני גאה בכל מה שהצוות השיג. אני עדיין מחויב לעזור ל-OpenAI להצליח בכל דרך שאני יכול".
אלטמן לא התייחס בציוציו לאפשרות שישוב לחברה כמנכ"לה יומיים אחרי שסולק, אבל אותם מקורות אנונימיים שהמדיה הסתמכה עליהם בדיווחיה האחרונים, מסרו גם כי אלטמן בהחלט שוקל את ההצעה לחזור לנהל את OpenAI, תחת תנאים מסוימים.
19/11/23 14:03
7.06% of the views
מאת אנשים ומחשבים
לצד המלחמה בעזה, ישראל מתמודדת עם לחץ משמעותי, של מתקפות סייבר ודיסאינפורמציה מצד איראן ומדינות אחרות – כך אמר בסוף השבוע רוב ג'ויס, ראש מנהלת אבטחת הסייבר ב-NSA, הסוכנות לביטחון לאומי של ארצות הברית. ג'ויס הדגיש בדבריו כי בצד הלחץ מאירועים אלה, "רובם אינם מהווים תקיפות גדולות ואין להם השפעה משמעותית".
לדבריו, חלק מהתקיפות נועדו למחיקת נתונים, ועושות זאת באמצעות נוזקות מסוג מגב (Wiper), בעוד שאחרות הן מתקפות כופרה, שהתרחשו גם בעבר.
דברי ג'ויס מהדהדים להתרעה שהנפיק מערך הסייבר הלאומי הישראלי בשבוע שעבר, על קבוצת תקיפה איראנית שפועלת באמצעות "פוגענים למחיקת שרתים ותחנות עבודה" (משמע, נוזקות מגב) במרחב הרשת הישראלי. המערך המליץ לחסום את כלי האבטחה הפועלים לזיהוי נוזקות בארגונים "בכל מערכות האבטחה הארגוניות הרלוונטיות – SIEM ,AV ,EDR, מערכות סינון מייל ועוד. מומלץ לבצע סריקה אקטיבית אחר הנוזקות בכל שרתי ה-ווב הארגוניים, בפרט אלה שנגישים לרשת האינטרנט".
לדברי ג'ויס, "ישראל מודאגת כעת משלוש קבוצות איומים שונות בסייבר, כאשר הרפובליקה האסלאמית נמצאת בחזית". הוא לא ציין את זהות הקבוצות, ואף נמנע מלציין מדינה אחרת שיש לה פעילות סייבר התקפי רבה – רוסיה.
אנליסטים ציינו כי "בשל מערכת היחסים ההדוקה בין איראן לחמאס, בכירי הביטחון הלאומי בארצות הברית התריעו על מעורבותה של הרפובליקה האסלאמית במלחמה, תוך שהם מציינים את יכולות הסייבר שלה". הם הוסיפו ש-"לישראל ולאיראן יש היסטוריה ארוכה של פעולות סייבר זו נגד זו, כאשר נרשמו לישראל הצלחות בלוחמת סייבר נגד תוכנית הגרעין של איראן ומטרות רגישות אחרות".
באחרונה אמר כריסטופר ריי, ראש ה-FBI, כי "אם הסכסוך הנוכחי בעזה יסלים, עלול להיות איום מוגבר על התשתית החיונית של ארצות הברית מצד איראן וקבוצות סייבר אחרות".
מאילו עוד איומי סייבר ישראל מוטרדת, לפי האמריקנים?
האיום השני שמופנה נגד ישראל, לפי ג'ויס, הוא מצד קבוצות האקטיביסטיות (הלחם המילים האקרים ואקטיביסטים): "קבוצות האקרים אלה הן לרוב עצמאיות ויש להן מטרות פוליטיות וחברתיות… קשה לקבוע את השייכות הלאומית של האקטיביסטים אלה".
האיום השלישי שאותו ציין הבכיר הוא קבוצות של האקרים שמפעילים כופרות. "פושעי הסייבר הללו ראו בסכסוך הנוכחי, כמו בכל סכסוך שיוצר מתחים ופילוגים בעולם, זמן מתאים לניצול ולהפעלת מתקפות כופרה".
"יכולות ההגנה בסייבר של ישראל – בשיפור מתמשך"
"הקרב המתמשך של ישראל הוביל אותה לשפר את יכולות הגנת הסייבר שלה", אמר ג'ויס. "ארגונים בישראל הקימו מערכי הגנה ותהליכים מתאימים להגנה על התשתית החיונית שלהם מפני תוקפים".
הוא סיים בציינו כי "להפצת מידע כוזב ולקמפיינים של דיסאינפורמציה הייתה את ההשפעה הגדולה ביותר על הסכסוך הנוכחי".
19/11/23 17:44
7.06% of the views
מאת אנשים ומחשבים
מיקרוסופט מתכננת כבר זמן ממושך מדי להצטרף למגמת תכנון המעבדים הפנימי, כדי לספק את הצורך ההולך וגובר במחשוב ענן ובבינה מלאכותית. בכנס המפתחים שלה, איגנייט, שנערך לפני ימים אחדים, היא חשפה את שני הפירות הראשונים שלה בתחום זה – Azure Maia 100 ו-Azure Cobalt 100. שני המעבדים החדשים מיועדים להאצה של חישובי בינה מלאכותית, כשהם באים להחליף מעבדים דומים של אנבידיה ואינטל כאחד. אחת המטרות המוצהרות שלהם היא להפחית את התלות בשרשרת האספקה בעת בניית השרתים שהיא זקוקה להם, כדי לספק את שירותי הבינה המלאכותית המודרניים.
Maia 100 הוא מעבד מותאם שמיוצר ב-TSMC, בליתוגרפיה של 5 ננו-מטר, והוא מבוסס על ליבת x86 של אינטל. זהו מעין מעבד גרפי, שנועד לספק את ההאצה עבור חישובי בינה מלאכותית. לפי מיקרוסופט, היא תשתמש במערכים של ארבעה שבבים כאלה עם מערכת קירור מותאמת, כך שניתן יהיה לשלב אותם בדאטה סנטרים קיימים. כבר במהלך הכנס הודיעה OpenAI, שותפת הבינה המלאכותית של מיקרוסופט, שהיא תשלב את המעבדים הללו בשרתים שלה.
מעבד ה-Azure Cobalt 100 החדש של מיקרוסופט. צילום: יח"צ
Cobalt 100 הוא מעבד המבוסס על הטכנולוגיות של ARM, כדי להיות בליבת שרתים שמיועדים להרצת יישומי AI. הליבות המותאמות מציעות, לפי מיקרוסופט, שיפור של 40% לעומת הליבות הבסיסיות של ARM לשרתים, ובחברה אף טענו שמדבור במעבדים המהירים ביותר שמוצעים כיום לשרתים ביקום של מחשוב הענן. כמו כן, ציינו במיקרוסופט שבזכות המעבדים הללו, שהיא כבר שילבה בשרתים שעומדים בשדרות של Azure ושל Teams, היא מצליחה להגיע למרב הביצועים לוואט. ה-Cobalt 100 מציע 128 ליבות Neoverse N2 ייעודיות, עם תמיכה ב-12 ערוצים של זיכרון DDR5. מיקרוסופט מסרה שכבר בשנה הבאה היא תתחיל להציג את המעבד הזה גם לחברות חיצוניות – ומעניין כיצד יגיבו אנבידיה ואינטל כשהיא תהפוך למתחרה ישירה שלהן בעולמות הבינה המלאכותית והענן למעבדים.
שיתוף פעולה בין אנבידיה למיקרוסופט
בינתיים, לפחות, זה לא מפריע לאנבידיה ומיקרוסופט לשתף פעולה זו עם זה. הן הודיעו ששירותי Nvidia AI Foundry יהיו זמינים ב-Azure, במטרה להאיץ את הפיתוח, האימון וההטמעה של יישומי בינה מלאכותית יוצרת (GenAI). כחלק מכך, אלה שיבחרו בפתרון המשותף יוכלו להשתמש באוסף של מודלי שפה גדולים כדי לספק בסיס להאצת בניית פתרונות מותאמים, בשילוב עם הפלטפורמה DGX Cloud וסביבת העבודה NeMo של אנבידיה.
המנכ"לים של שתי החברות – ג'נסן הואנג מאנבידיה (מימין) וסאטיה נאדלה ממיקרוסופט – בכנס איגנייט. צילום: דן דלונג
מיקרוסופט, כחלק משיתוף הפעולה הזה, תשלב בשרתי Azure, מעבר למאיצים החדשים שלה, גם את המאיצים החדשים של אנבידיה – ה-H200, שהוכרזו בשבוע שעבר.
ה-Copilot כיכב גם בכנס הזה
היבט אחר של הבינה המלאכותית הוא התוכנה שעומדת מאחוריה. לשם כך רתמו במיקרוסופט את הברנד החדש שלה, Copilot. מיקרוסופט ממתגת תחתיו מחדש את שירותי הבינה המלאכותית שהיא כבר השיקה. אחד ההיבטים של זה הוא מיתוג מחדש של Bing Chat, שייקרא מעכשיו פשוט Copilot. החברה העלתה אתר ייעודי שמאפשר להתנסות בצ'בוט בלי שצריך לעבור דרך מנוע החיפוש בינג, אם כי הרישום נעשה באמצעות בינג. השימוש ב-Copilot הוא עבור הגרסה החינמית של צ'ט הבינה המלאכותית שמציעה מיקרוסופט, שימשיך להיות זמין גם במנוע החיפוש וגם ב-Windows עצמה, והגרסה המשולמת תיקרא Copilot for Microsoft 365.
מיקרוסופט השיקה בנוסף שינויים רבים, שמאפשרים להפוך את הצ'טבוט ליותר אינטראקטיבי. כך, הוא יכול להציע יותר סיוע ארגוני בתוכנות כמו טימס, פאואר פוינט ואאוטלוק. המשתמשים יוכלו, בין השאר, להגדיר כיצד תוצג התפוקה של Copilot עם יכולות תצוגה בהתאמה אישית.
מנכ"ל מיקרוסופט, סאטיה נאדלה, בכנס איגנייט. צילום: דן דלונג
הכרזה נוספת, שנוגעת ישירות ל-Copilot, היא על Studio – פתרון שלא דורש שימוש בקוד, שנועד לאפשר לעסקים ליצור צ'טבוטים מותאמים לצרכים שלהם עצמם, או לשלב צ'טבוטים מוכנים בפתרונות שונים, ובפשטות רבה – ותוך התמקדות בכלים שיספקו הרחבות עבור Copilot for Microsoft 365.
ואם כבר Windows הוזכרה לעיל, אחת ההכרזות המעניינות הייתה זו שבה סיפרו אנשי מיקרוסופט ש-Windows הופכת לסוג של אפליקציה. מדובר בחלק מהמהלך של מיקרוסופט להפוך את מערכת ההפעלה שלה גם למוצר ענן שנגיש דרך האינטרנט, ולא רק בהתקנה מקומית, במחשב או כמכונה וירטואלית. האפליקציה תאפשר חיבור מרחוק למחשב שמבוסס על Windows, לרבות שימוש באביזרים שונים, כגון מצלמות, מדפסות וכוננים חיצוניים, ובדומה לכך גם למכונה וירטואלית שמבוססת על Windows. בינתיים מדובר בפתרון שמציעה מיקרוסופט רק ללקוחות עסקיים, אבל מאוד ייתכן שהיא תגלוש ותציע אותו גם לעולם הצרכני. Windows App מיועדת למכשירי iOS, macOS וגם דפדפנים. בעתיד הקרוב צפויה האפליקציה להגיע גם למכשירים מבוססי אנדרואיד.
19/11/23 14:00
5.88% of the views
מאת אנשים ומחשבים
בספטמבר האחרון הודיעה מטא על תוכניותיה להוסיף צ'אטבוט מופעל בינה מלאכותית לווטסאפ, ונראה שכעת היא מממשת את התוכניות.
אתר WABetaInfo חשף, כי הפיתוח החדש כבר קיים בגירסת הבטא האחרונה של פלטפורמת ההודעות הפופולרית, ומופיע בצורת כפתור צבעוני המוצג בצורה בולטת בלשונית הצ'אטים, מעל האייקון של "התחל צ'אט חדש". לחיצה על כפתור זה תפעיל צ'אטבוט בינה מלאכותית, המציע ייעוץ אישי, חברים ואינטראקציות משעשעות שונות. ההערכה היא, שצ'אטבוט ה-AI יונגש בקרוב לכל המשתמשים.
מבחינת מטא זוהי רק ההתחלה, שכן Meta AI צפוי להשתלב גם באינסטגרם ובמשקפי Ray-Ban Meta החדשים שלה.
19/11/23 14:25
5.88% of the views
מאת אנשים ומחשבים
בשבועות האחרונים גייס איגוד ההיי-טק הישראלי של התאחדות התעשיינים עבור ילדי העוטף עשרות מחשבים ניידים ומכשירי iPAD תרומת אלמול טכנולוגיות לצורך התמיכה והתמודדות עם המצב החדש שבו הם נמצאים.
בסוף השבוע העניקו מאיה שוורץ, מנכ"לית איגוד ההיי-טק של התאחדות התעשיינים, יחד עם מריאן כהן, יו"ר איגוד ההיי-טק, למשפחות מפונים מהעוטף שנמצאות באילת.
"מתחילת המלחמה אנו עושים ככל שביכולתנו על מנת להירתם מההיבט של החזית הטכנולוגית", אמר כהן. "במאמץ זה התגייסנו למען משפחות רבות שנאלצו לעזוב את הבתים, וכעת ילדיהם יוכלו להשתלב עם מערכת חינוך שפועלת מרחוק ולהתחבר לחיים יותר מוכרים ומסגרות שגרתיות בתוך המציאות המורכבת של ימינו".
"אנו מחויבים לשתי משימות עיקריות בעורף", ציינה שוורץ. "ראשית, חיזוק הכלכלה והרציפות העסקית. אנחנו חייבים לשמר את מה שבנינו פה במשך 75 שנים – ההיי-טק, החברות, הלקוחות, היחסים הכלכליים עם מדינות בחו"ל. כל אלו חייבים להישמר ואנו עושים ונמשיך לעשות ככל שביכולתנו לבצע זאת. הדבר השני הוא תמיכה במשפחות הנפגעים והמפונים, תוך העלאת המורל. וזאת בייחוד כשמיטב בנינו ובנותינו נלחמים לטובת מדינת ישראל. אנו חייבים לשמור על מורל גבוה, כך נוכל לתת להם כח לנצח".
סשה קדישביץ, מנכ"ל אלמול טכנולוגיות: "משפחת אל מול גאה לתמוך במשפחות המפונים, ואין ספק כי תמשיך להוות כתף תומכת עבורם גם בהמשך".
19/11/23 15:08
5.88% of the views
מאת אנשים ומחשבים
קאליידו, חברה בת של בינת תקשורת מחשבים, מציעה בימים אלה לרשויות מקומיות להטמיע את מערכת תמר – חמ"ל דמוגרפי, ללא עלות. לפרויקט שותפים מתנדבים מגליל טכני.
המערכת נועדה לנטר ולנהל אוכלוסיות, ומסייעת לרשויות המקומיות לקבל תמונה עדכנית על מצב התושבים ביישוב, כמו גם על מפונים מיישובי הדרום והצפון שפונו אליהן. היא משקפת מידע על נוכחות התושבים ביישוב, וכן על הצרכים המיוחדים שלהם בעת אירוע. המידע מוזרם למערכת מהתושבים ומזרימה אותו אליהם, דרך ווטסאפ. הנתונים שמגיעים אל לוח הבקרה מספקים למקבלי ההחלטות תצוגה גיאוגרפית על גבי מפת האזור הנבחר, הכוונת כוחות הביטחון לנקודת ציון מסוימת, ומידע נוסף על צרכי התושבים והמתנדבים.
מנכ"ל קאליידו, יודי בר און, מסר כי "שלב הפיילוט של תמר – חמ"ל דמוגרפי הושלם, וכעת היא נמצאת בשימוש בחמישה ישובים בדרום הארץ. תהליך ההצטרפות למערכת פשוט, והיא פתוחה בחינם לכל רשות".